Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Γιάννης ὁ Βλογημένος

Κύριε , χάρισε μου λίγη δροσιά ...

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο


Κύριε ,
Τώρα που έρχεται η στιγμή ,
σαν το παλιόχαρτο,
κι ο ήλιος σου με τυφλώνει
μ΄επαναληπτικές ριπές
άκου την προσευχή μου
εμένα, τού ελάχιστου.
Χάρισε μου λίγη δροσιά,
σκάψε μου ένα λακκάκι,
να θάψω μέσα μου αυτό.
Το βασανιστικό και αδηφάγο Αυτό.
Πάντα πεινασμένο.
Κλάδεψε τον ύπνο μου, να κλείσουν οι δίοδοι τού Άδη,
το χώμα απ΄τα μάτια και τ΄αυτιά.
Να μη παρακαλάμε πια,
κανείς να μη παρακαλάει.
Να έχουμε.
Κύριε,
είμαι κάτι λιγότερο από μια σκουπιδοσακούλα
μέσα μου έχουν στοιβαχτεί
όλες οι σιδερένιες νύχτες,
που κανένα ποταμάκι από δάκρυα
δεν τις μαλάκωσε ποτέ
Η τρύπα του υπόνομου είμαι
ένα χαρτί που τσαλακώθηκε
και πετάχτηκε βιαστικά
πριν προλάβει να διαβαστεί
δεντράκι είμαι που έγειρε
κάτω από το ίδιο του το βάρος.
Το φως τής ημέρας με καίει και με στεγνώνει.
Έχω σφηνωθεί στο χρόνο,
κρατιέμαι με τα δόντια,
όπως οι ίνες του κρέατος
στα δόντια.
Δεν έχω βλέμμα
δεν έχω αίμα,
κι ο αέρας πάνω μου , που μ ακουμπάει πενθεί.
όλοι μπορούν να με κάνουν ό,τι θέλουν,
να με κλωτσήσουν
να μεκουβαλήσουν από δω εκεί.
Έχω ριζώσει μπρούμυτα
με το κούτελο στο χώμα.
Εδώ θα είμαι κι αύριο και μεθαύριο
μέχρι ν ΄αποφασίσεις
τι θα μέ κάνεις τελικά.
Κύριε.
  H προσευχή τού ελάχιστου , Όλια Λαζαρίδου.

 

Απίθανες μεταμφιέσεις στη φύση!


Το ζώο που θα δείτε σε καθεμία από τις εικόνες που ακολουθούν (αν το εντοπίσετε, βέβαια!) προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρυφτεί από τους εχθρούς του και καταφέρνει να ενσωματωθεί πλήρως στο φυσικό τοπίο.
perierga.gr - Μπορείτε να βρείτε το... κρυμμένο ζώο;
* Χιονόκοτα
Ο φωτογράφος Art Wolfe απαθανάτισε διάφορες εικόνες στην άγρια φύση, σε μια περίοδο 35 ετών, δημιουργώντας μια εκπληκτική συλλογή με τον τίτλο «Vanishing Act».
perierga.gr - Μπορείτε να βρείτε το... κρυμμένο ζώο;
* Καμηλοπάρδαλη
«Είτε είναι κυνηγοί ή το ίδιο το… κυνήγι, αυτά τα πονηρά ζώα ξεγελούν τα μάτια με το καμουφλάζ τους, μια τέχνη που φαίνεται ότι γνωρίζουν πολύ καλά. Κάθε φορά είναι πιο δύσκολο να εντοπίσεις το ζώο, το ερπετό ή το πτηνό στην εικόνα…
perierga.gr - Μπορείτε να βρείτε το... κρυμμένο ζώο;
* Λύκος
…Ένα παιχνίδι για γερούς λύτες που εξιτάρει με τη δυσκολία του. Κάποια κρύβονται ανάμεσα στα φυτά του εδάφους, μερικά χάνονται στους κορμούς των δέντρων, ενώ άλλα γλιστρούν όμορφα πάνω στο χιόνι», αναφέρει ο φωτογράφος.
perierga.gr - Μπορείτε να βρείτε το... κρυμμένο ζώο;
* Παπαγάλος
Ο Wolfe περιπλανήθηκε στις ερήμους της Αφρικής, στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής, στα βουνά των Ηνωμένων Πολιτειών και στις χιονισμένες πεδιάδες του Καναδά προκειμένου να συλλάβει την άγρια ζωή στα… πιο αόρατά της. Μια δοκιμή θα σας πείσει για τη δυσκολία του γρίφου!
perierga.gr - Μπορείτε να βρείτε το... κρυμμένο ζώο;
* Ερπετό
perierga.gr - Μπορείτε να βρείτε το... κρυμμένο ζώο;
* Λεοπάρδαλη
perierga.gr - Μπορείτε να βρείτε το... κρυμμένο ζώο;
* Κουκουβάγια
perierga.gr - Μπορείτε να βρείτε το... κρυμμένο ζώο;
* Ελάφι
perierga.gr - Μπορείτε να βρείτε το... κρυμμένο ζώο;
* Πτηνό
perierga.gr - Μπορείτε να βρείτε το... κρυμμένο ζώο;
* Κογιότ

 

Μακαριστός π. Σάββας (Αχιλλέως) Είμαστε στο 3ο σημείο που θα φέρει την πανθρησκεία!

Του Ουρανού το ρεβεγιόν...

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, κάθεται και εσωτερικός χώρος
Ο καθένας διαφορετικά συναισθάνεται τη σπουδαιότητα αυτών των ημερών. Κάποιοι κάνουν πλάνα και σχέδια για ρεβεγιόν και καλεσμένους…Ανταποδοτικά, συμφεροντολογικά, με το βλέμμα στο μέλλον, με προοπτική, με μια, έστω και λανθάνουσα, υστεροβουλία. Υπάρχουν όμως και μερικοί, έστω και ελάχιστοι, που όλη τους τη ζωή την περνούν ανάμεσα στα Θεϊκά λόγια του Ευαγγελίου. Τα Χριστουγενιάτικα...πλάνα για εκείνους, αρχινάνε την Κυριακή των Αγίων Προπατόρων, με την παραβολή του μεγάλου Δείπνου. Ξεκινούν τότε και κείνοι να κάνουν τα δικά τους ξεχωριστά σχέδια για τις ημέρες που έρχονται. Ζουν με το Ευαγγέλιο ή καλύτερα, ζουν το Ευαγγέλιο. Η λίστα με τους καλεσμένους αυτών των μακαρίων γράφεται και συμπληρώνεται ολοένα, ιδιαιτέρως αυτήν την προεόρτια Κυριακή! Σαν προσκαλούνται απ' τον Χριστό μας, να βιώσουν στην πράξη την παραβολή του μεγάλου Δείπνου! Δεν καλούν λοιπόν φίλους, ημετέρους αρεστούς και συνεργάτες της ανταπόδοσης…Ψάχνουν να βρουν ταπεινούς και ταπεινωμένους, που παλεύουν με τον ιδρώτα του καμάτου τους, να μην απελπιστούν από τις καθημερινές δυσκολίες και ύστερα εισέρχονται όλοι μαζί στην πνευματική τράπεζα την ουράνια. Απόψε λοιπόν θα σας διηγηθούμε για τους φετινούς μας καλεσμένους!
Μέσα σε σπηλιές, ανεμοδαρμένα καταφύγια ψυχών που διψούν τον Κύριο. Μέσα σε ανήλιαγα σπίτια Εκκλησιές, με προσκυνητάρια κεροφώτιστα και τα αγιωτικά κειμήλια να καθρεφτίζουν το ιλαρό το Φως. Με ήχους της θάλασσας που τάματα και απάγκια λυτρωτικά ξέρει να φανερώνει. Με την ευχή της γονατιστής μάνας και της καμπάνας τον αχό από την μακρινή την πατρίδα, να σημαίνει το ξημέρωμα της μεγάλης γιορτής. Το Άγιο δωδεκαήμερο, συντροφιά με τους ταπεινούς ήρωές μας. Βγαλμένο από τη ζωή των μακαρίων, που ξέρουν το γιατί γιορτάζουν και κυρίως το γιατί ζουν!
Ταπεινοί Γίγαντες, όπως τόσο συχνά στα μοσχοθυμιατισμένα αναστάσιμα γραφτά του μας τους συστήνει με δάκρυα χαράς ο κυρ-Φώτης ο Κόντογλου…Δεν είναι γεννήματα της φαντασίας του ψυχογράφου ης Ρωμιοσύνης! Κάπου τους έχουμε όλοι μας συναντήσει…και πολλές φορές, αλίμονο, τους έχουμε λοιδορήσει, λόγω, έργω, ή διανοία, κλείνοντάς τους ερμητικά την πόρτα της ψυχής μας…
Αυτοί να είναι οι δικοί μας καλεσμένοι αδελφοί μου στου Ουρανού το ρεβεγιόν! Θα μας κεράσουν και αυτοί, όχι κάτι γαστριμαργικά ευφάνταστο και δυσεύρετο, μα ένα τόσο δα κουφετάκι…που η γλυκύτητά του όμως, απερίγραπτα μελισταγή κάνει ξανά τα χείλη και τα στόματά μας, κάθε που η μάνα μνήμη ανακαλεί εκείνη την επίγευση του πρώτου κεράσματος σαν τους αντικρίσαμε!
Όπως η λέξη κόσμος κατά τον Άγιο Ισάακ τον Σύρο, των δακρύων τον μύστη, είναι ένας ορμαθός όλων των παθών, των θεομίσητων ροπών, των κακών επιθυμιών και των ολέθριων συρμών, έτσι και η λέξη ταπεινός συγγενεύει εξ αίματος Της άκρας Ταπείνωσης, όλες τις υψοποιές αρετές, τις θεάρεστες συνήθειες και το θαυμαστό αυτό μικρό ποίμνιο, που του κόσμου αποξενωμένο, έχει τον νουν και της καρδιάς τα όμματα μόνο στον Ουρανό και ποτέ στα χαμερπή του κόσμου.
Σε αυτές τις γιορτάδες, ας ανακαλύψει η μνήμη και η ψυχή τέτοιους ταπεινούς ανθρώπους, θριαμβευτές του θείου ελέους και να τους αγαπήσει, διάπλατα μα κυρίως ανυπόκριτα… "Τα μάτια τους γίνονται βρῦσες καὶ τρέχουνε μ᾿ αὐτὰ τα δάκρυα ποτίζεται τὸ ὁλόδροσο κι ἀμάραντο δέντρο τῆς ἀληθινῆς χαρᾶς" όπως πολύ όμορφα σημειώνει ο ίδιος ο Κόντογλου …
Να θυμηθούμε ξανά και λυτρωτικά, αυτό που τόσο μοναδικά μας προέτρεπε ο Κυρ -Φώτης, να ζούμε αληθινά. Αληθινή ζωή είναι μονάχα η εν Χριστώ ζωή και αληθινή χαρά... η πονεμένη. "Καλό είναι να υπάρχεις έλεγε αλλά να ζεις είναι άλλο πράγμα...έλεγε!
Μέσα από κείμενα παραμυθίες θα τους συναντήσουμε σήμερα και θα τους καλέσουμε κοντά μας! Ελάτε, καθίστε στο τραπέζι μας! Εσείς οι πιο δικοί μας! Μαζί με τον Χριστό την Παναγία Μητέρα μας και τον Ουρανοφάντορα προστάτη μας! Άγνωστοι ως χθες…Πλέον καταδικοί μας! Έτσι όπως λαχταράμε να μας αποκαλέσει κάποτε ο ίδιος ο Ουράνιος Οικοδεσπότης, όταν θα φέρει το βλέμμα Του πάνω μας και θα μας συγκαταριθμήσει…Καταδικοί του Χριστού και όχι κατάδικοι του σκοταδιού…Ένας τόνος και μια αιωνιότητα…Το φως και το σκοτάδι, η κρίση και η Ανάσταση, η αγαθότητα και η φαυλότητα που, αλίμονο, επικράτησε (για το καλό…!) τούτες τις άγιες ημέρες, να έχει την τιμητική της…
Νώντας Σκοπετέας
Απόσπασμα από νέα ομότιτλη εκπομπή με κάποια επιλεγμένα τμήματα από παλαιότερη του 2013
Δεν ξέρουμε πότε ακούς τούτη την εκπομπή...Παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2023, ή στο Άγιο ξημέρωμά της...Έκλεισες την πόρτα στο πολύβουο και στο πολύφωτο και έμεινες στο ταμείον σου, με το φως ενός καθαρού κεριού, μόνος μόνω Θεώ, να Τον εκλιπαρείς για παράταση στην παράταση του ελέους Του. Πριν λίγο στο... ρεβεγιόν των θλιμμένων ελπιζόντων, στην αγρυπνία του νέου έτους, γεύτηκες οίνο και ψωμί και ο Χριστός έγινε πάλι της καρδιάς σου κατακτητής και κατοικητής, ο πιο ειρηνικός, ο πιο χαροποιός, ο πιο ζωοποιός! Σε τέτοιες αληθινά χαρούμενες στιγμές ίσως να συναντιόμαστε! Καλή και Θεάρεστη να ναι η νέα χρονιά!
Καλή Πρωτοχρονιά! Με τους ταπεινούς! Τους ελαχίστους των αδελφών Του! Σαν να ακούγεται η φωνή του Κυρίου σε μια αλλιώτικη έκφανση της Ευαγγελικής περικοπής την Κυριακή της κρίσεως… δεῦτε οἱ εὐλογημένοι τοῦ πατρός μου…Αν με αυτούς περάσατε την Πρωτοχρονιά με εμένα την περάσατε! 
Νώντας Σκοπετέας

Άνθρωποι πέθαναν με καρδιακές βλάβες από το εμβόλιο mRNA, νέα γερμανική μελέτη παρέχει άμεσες αποδείξεις.

Η ευθύνη των τριπλά εμβολιασμένων επισκόπων της Ελλαδικής Εκκλησίας  κολάσιμη ,να κρεμάσουν τα ωμοφόριά τους μας είπε με πόνο  διακριτικός Γέροντας και να κλαίνε για το κακό που έκαναν και συνεχίζουν ακάθεκτοι ως πειραγμένοι πλέον, στον απλό λαό του Θεού !Να κλάψουν όσο ο καλός Θεός του δώσει χρόνο ώστε με την Μετάνοια να μην κολασθούν...

Πως να ξεχάσουμε μια σημειολογική τους κίνηση με μια  φωτογραφία που δείχνει την  φασιστική και δαιμονική παρέμβαση τους; 


Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ 

Των Jennifer Margulis, Ph.D. και Joe Wang, Ph.D.

Παθολόγοι από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης δημοσίευσαν στοιχεία που δείχνουν πώς πέθαναν οι άνθρωποι που βρέθηκαν νεκροί μετά τον “εμβολιασμό” με mRNA. Όπως διερευνά η εν λόγω ομάδα έξι επιστημόνων στη μελέτη της, οι ασθενείς που εμβολιάστηκαν με mRNA υπέφεραν από καρδιακή βλάβη επειδή οι καρδιές τους δέχθηκαν επίθεση από τα ίδια τα ανοσοποιητικά τους κύτταρα. Αυτή η αυτοάνοση επίθεση στα δικά τους καρδιακά κύτταρα οδηγεί στη συνέχεια τις κατεστραμμένες καρδιές τους να χτυπούν τόσες πολλές φορές ανά δευτερόλεπτο που, μόλις άρχισε απροσδόκητα η ταχυκαρδία, πέθαναν μέσα σε λίγα λεπτά.

Η μελέτη με τίτλο “Autopsy-based histopathological characterization of myocarditis after anti-SARS-CoV-2-vaccination” (Ιστοπαθολογικός χαρακτήρας της μυοκαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό κατά του SARS-CoV-2) δημοσιεύθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2022 στο περιοδικό Clinical Research in Cardiology, το επίσημο περιοδικό της Γερμανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε νεκροψία σε 25 θύματα διαφόρων ηλικιών που βρέθηκαν νεκρά στο σπίτι τους εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό. Εξέτασαν τον καρδιακό ιστό τους στο μικροσκόπιο για να διαπιστώσουν γιατί οι άνθρωποι αυτοί πέθαναν από καρδιακή ρυθμική διαταραχή, ενώ δεν είχαν εμφανή υποκείμενη καρδιακή νόσο.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα α'

  Το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα είναι συνήθως λουκούμι, ρακή, νερό και καφές.
Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιος συμβολισμός σε αυτά που προσφέρονται ή είναι μία μακραίωνη συνήθεια που ανάγεται στους οθωμανικούς ή παλαιότερους χρόνους, αλλά θα έλεγα ότι με το λουκούμι γλυκαίνεσαι και ανακτάς γρήγορα δυνάμεις λόγω των σακχάρων που περιέχει, με τη ρακή κόβεται ο ιδρώτας του πεζοπόρου, με το νερό ξεδιψάς και με τον καφέ τονώνεσαι. Πολλές φορές το παραδοσιακό αγιορειτικό κέρασμα συνοδεύεται και με φρούτα, όπως σύκα κ. ά., όταν βέβαια είναι στην εποχή τους.
Με αφορμή το παραδοσιακό αγιορειτικό κέρασμα σκέφτηκα να προσφέρω στους αναγνώστες ένα είδος πνευματικού κεράσματος από μικρές αγιορειτικές ιστορίες που άκουσα ή ήμουν μάρτυρας ή ακόμα και σκέψεις μ' αφορμή βιβλία αγιορειτών ή πρώην αγιορειτών πατέρων.

Το λουκούμι

Υπήρχε μία μικρή έκθεση αγιορείτικου εργόχειρου στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας ακριβώς στην είσοδο της μονής, μπαίνοντας προς τα δεξιά.
Κάποτε σε μία από τις περιπλανήσεις μου φιλοξενήθηκα στη μονή της Μεγίστης Λαύρας και επισκέφθηκα την έκθεση. Ήταν καλοκαίρι. Υπήρχαν εκεί δύο νέοι μοναχοί που ήταν υπεύθυνοι της έκθεσης. Αφού αγόρασα μερικά πράγματα, οι μοναχοί με ρώτησαν τα γνωστά, από πού είμαι κτλ. Χάρηκαν όταν τους είπα ότι ήμουν προσκυνητής, που αγαπούσα να ταξιδεύω με τα πόδια, πεζοπορώντας στα μονοπάτια και στους λόγγους του Αγίου Όρους, και που το ταξίδι μου είχε και πνευματικό περιεχόμενο, με συμμετοχή στις ιερές ακολουθίες κλπ.
"Η Παναγία θα μεσιτεύσει στον Υιό της για τη σωτηρία και όλων των προσκυνητών του Αγίου Όρους, ακόμα και αν έχουν ταξιδεύσει έστω και μία και μόνον φορά σ' αυτό" μου είπε ο ένας από αυτούς.


"Για όλους;" είπα αμφιβάλλοντας. "Μα ανάμεσα στους προσκυνητές υπάρχουν ξένοι, άνθρωποι άλλων θρησκευμάτων, άθεοι, αδιάφοροι, κακοί" αντέτεινα εγώ. "Πώς το ξέρετε αυτό;"
"Ένας Λαυριώτης ασκητής, που ασκήτευε μόνος του, ο Μάξιμος, κοιμήθηκε αυτές τις μέρες και βρήκαμε στα πράγματά του ένα τετράδιο με οράματα και πράγματα που του' χαν συμβεί και τα κατέγραψε. Υπάρχουν ακόμα και προφητείες μέσα" μου είπαν.
Η περιέργειά μου φυσικά εκτοξεύθηκε. "Και τι γράφει για τους προσκυνητές;" ρώτησα. "Είδε την Παναγία και του τό' πε" απάντησαν. "Μπορώ να δω κι εγώ αυτό το τετράδιο;" "Ε, καλά, για σένα... , καλά, έλα, αύριο από εδώ και θα το έχουμε. Θα μπορείς να το δεις κι εσύ…".
Μιλήσαμε ακόμα λίγο για το τετράδιο και τον Μάξιμο. Μετά η έκθεση έπρεπε να κλείσει και οι μοναχοί να φύγουν. Την άλλη μέρα όμως έπρεπε να φύγω κι εγώ, εκείνη τη φορά ήμουν με παρέα προσκυνητών αν και συνήθως ταξιδεύω μόνος. Φεύγοντας, είχα σκοπό να περάσω από την έκθεση και να ρωτήσω για το τετράδιο, αλλά η έκθεση ήταν κλειστή, άνοιγε αργότερα. Πόσο θα' θελα σήμερα να έχω δει αυτό το τετράδιο και το τι έγραφε μέσα. Γιατί να φύγω την άλλη μέρα;
Αλλά ας επαναλάβουμε αυτό που μου είπαν ότι κατέγραψε εκείνος ο λαυριώτης ασκητής:
Η Υπεραγία Θεοτόκος θα μεσιτεύσει, τω καιρώ εκείνω, στον Κύριο και Υιό της, υπέρ της σωτηρίας και όλων των προσκυνητών του Αγίου Όρους, όλων των εποχών, ακόμα και αν ήρθαν έστω και μία φορά στο περιβόλι της, έστω και για μία ώρα.

Η ρακή

Στην κουζίνα της Ιεράς Μονής Καρακάλλου, καθαρίζοντας πατάτες και κρεμμύδια μαζί με άλλους επισκέπτες και μοναχούς, γνώρισα έναν νέο μοναχό που μιλούσε σπαστά ελληνικά. Τον ρώτησα από πού είναι και μου είπε πώς ήταν αμερικανός. "Πώς έγινες μοναχός εδώ" ρώτησα με περιέργεια. Αυτή είναι μέσες άκρες η ιστορία του.
Ο μοναχός, ας τον ονομάσουμε John Smith, ήταν μοναχοπαίδι οικογένειας δικαστικών στην Αμερική (Η.Π.Α.). Οι γονείς του ήταν αρκετά πλούσιοι και είναι γνωστό ότι οι δικαστές στην Αμερική βρίσκονται πολύ ψηλά στην κοινωνική πυραμίδα. Η οικογένειά του ήταν ευαγγελικοί, σημαίνοντα στελέχη κάποιας ευαγγελικής εκκλησίας, ο πατέρας του ήταν μάλιστα και "ιερέας" αυτής της εκκλησίας, και ανέθρεψαν το παιδί τους με ισχυρές χριστιανικές αρχές. Όταν μεγάλωσε, ο John Smith, αποφάσισε να σπουδάσει θεολογία και οι γονείς του, αν και ήθελαν ο γιος τους να ακολουθήσει το δικαστικό επάγγελμα, δεν έφεραν αντίρρηση.
Στη ευαγγελική θεολογική σχολή, ο John Smith, διδάχθηκε και για τις ιστορικές, όπως τις έλεγαν, αρχαίες εκκλησίες, ανάμεσα τους βέβαια και για την ορθοδοξία. Στην περιέργειά του για αυτές τις αρχαίες εκκλησίες και αν υφίστανται σήμερα, ο John Smith θυμόταν ότι οι καθηγητές του απέφευγαν να απαντήσουν ξεκάθαρα, ή να δώσουν περισσότερες αναφορές, και άφηναν υπονοούμενα ότι δεν υπήρχαν πια.
Ο φοιτητής John Smith πηγαίνοντας μία φορά κάπου, σε κάποια πόλη της Αμερικής, είδε μπροστά του μία ορθόδοξη εκκλησία της ρωσικής διασποράς. Δεν είχε ποτέ του δει ως τότε πως ήταν μια τέτοια εκκλησία και μπήκε μέσα. Αυτό ήταν. Σε λίγο καιρό θα γίνει ορθόδοξος. Στην Αμερική αυτοί που αλλάζουν ομολογία δεν βαπτίζονται, αλλά μόνο χρίονται. Είναι συμφωνία μεταξύ των χριστιανικών δογμάτων της Αμερικής.
Κάποτε ταξίδεψε στην Ευρώπη, και κάπου άκουσε για το Άγιον Όρος, και μετά τις απαραίτητες διατυπώσεις, πήρε το διαμονητήριο για επίσκεψη τεσσάρων ημερών. Δεν ήξερε τότε ελληνικά. Πρώτη μέρα έμεινε στην Ιβήρων, δεύτερη στη Καρακάλλου.
Ο ορθόδοξος τώρα John Smith βασανιζόταν πάρα πολύ καιρό από τον ακόλουθο λογισμό. Ότι ο ίδιος δεν ήταν ορθόδοξος, γιατί δεν είχε βαφτισθεί. Και ότι δεν θά' πρεπε να συμμετέχει στα μυστήρια της εκκλησίας, αφού δεν ήταν ορθόδοξος. Δεν είχε βαπτισθεί. Όσους όμως ρώτησε στην Αμερική γι' αυτό, του είπαν ότι δεν χρειαζόταν να βαπτισθεί. Έτσι με τον καιρό έπαψε να ρωτάει, αλλά τώρα στο Άγιον Όρος ο λογισμός επανήλθε δριμύτερος.
Σκεφτόταν ότι ίσως έπρεπε να ρωτήσει κάποιον εδώ, στο Άγιον Όρος, αλλά ξένος και χωρίς να ξέρει ελληνικά, το έβλεπε αδύνατο.
Ήταν στο αρχονταρίκι, όταν ήρθε ένας μοναχός και τον ρώτησε αν ήταν ο John Smith. Στην καταφατική του απάντηση, ο μοναχός τού είπε ότι τον ζητούν στο τηλέφωνο της μονής. Ο John Smith πηγαίνει προς το τηλέφωνο και σκέφτεται ότι κάτι συνέβει στους γονείς του και ότι ψάξαν και τον βρήκαν οι διάφορες υπηρεσίες για να του ανακοινώσουν το κακό νέο.
Σηκώνει το τηλέφωνο. "Είσαι ο John Smith; " ρωτάει ένας στα αγγλικά. Στην καταφατική απάντηση λέει "Είμαι ο μοναχός Α από την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου και, επειδή γνωρίζω αγγλικά, ο ηγούμενος της μονής Παρθένιος μού είπε να σου πω να βαπτιστείς!". Και κλείνει το τηλέφωνο.
Ο John Smith θα θελήσει να γίνει μοναχός στην Αγίου Παύλου, αλλά κατόπιν παρέμβασης του γνωστού γέροντος Παϊσίου, θα μείνει στην Καρακάλλου. Ήταν ίσως το όλο περιστατικό με το τηλέφωνο μία παρέμβαση του γέροντος Παϊσίου; Ο John Smith δεν ήξερε. Εγκαταβίωσε εκεί στην Καρακάλλου, αφού βαπτίστηκε πρώτα, κι άλλο τίποτα δεν ρώτησε. Ο πατέρας του ήρθε δυό, τρεις φορές να τον δει και όπως μού είπε ο John Smith το πήρε καλά.
"Τι ένοιωσες, όταν άκουσες αυτό στο τηλέφωνο; " τον ρώτησα.
"Δέος. Χαρά και φόβο μαζί. Μου μιλούσε ο ίδιος, ο ζων Θεός".

Το νερό

το παρακάτω το έγραψε κάπου ο Άγιος γέροντας Σωφρόνιος Σαχάρωφ, αλλά νομίζω όχι με τον ίδιο τρόπο. Το βάζω εδώ όπως το μηρύκασε ο νους μου από αυτό που θυμόμουν. Έχει σχέση με το νερό.
Όλοι ξέρουμε ότι το νερό αποτελείται από δύο άτομα υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου. Αποτελεί ταυτόχρονα και δομικό συστατικό του σώματός μας κατά τουλάχιστον 60-70% νερό (κατά βάρος), ενώ φθάνει μέχρι και το 90% εκείνου των κυττάρων.
Το νερό μετατρέπεται συνεχώς. Το νερό της ξηράς καταλήγει στα ποτάμια, τις λίμνες και τις θάλασσες, όπου εξατμίζεται σε υδρατμούς. Οι υδρατμοί συμπυκνώνονται και πέφτουν ως βροχή, χιόνι ή χαλάζι. Η ανακύκλωση του νερού του πλανήτη μέσω συνεχών μετατροπών στη φυσική του κατάσταση είναι γνωστή και ως υδρολογικός κύκλος ή κύκλος του νερού.
Αλλά αυτός ο κύκλος του νερού είναι μέρος ενός κλειστού συστήματος. Το ίδιο νερό εξατμίζεται, συμπυκνώνεται, πέφτει ως βροχή, καταλήγει στη θάλασσα και ξανά από την αρχή. Το ίδιο νερό. Το ίδιο νερό είναι συνέχεια.
Κάποιος πεθαίνει, το νερό του σώματός του καταλήγει στη θάλασσα, εξατμίζεται συμπυκνώνεται, πέφτει ως βροχή, πίνεται, σχηματίζει άλλα σώματα.
Έτσι μπορούμε να πούμε ότι μέσα μας, ως δομικό στοιχείο του σώματός μας, φέρουμε το νερό όλων των περασμένων ανθρώπων, όλων των γενεών, γυναικών και ανδρών, όλων των φυλών, των άσπρων, των μαύρων, των Αλβανών, των Αφγανών, των Τούρκων, των μουσουλμάνων, όλων.
Του Άβελ και του Κάιν, των φίλων και των εχθρών, όλων.
Όλων αξεδιάλυτα.


Ο καφές

Ανωνύμου γέροντος.
Γέροντα, είναι δύσκολο να αγαπά κάποιος τους εχθρούς του;
Α, αυτό είναι εύκολο. Το ν' αγαπάς τον εχθρό σου είναι εύκολο, το ν' αγαπάς τα πεινασμένα παιδιά στην Αφρική είναι ευκολότερο. Ν' αγαπάς τον κοντινό σου άνθρωπο, τον συγγενή σου, τον γείτονά σου, τον συνάδελφό σου, αυτόν τον γνωστό που δεν ανέχεσαι την παρουσία του δίπλα σου, είναι το δύσκολο. Το να αγαπάς αυτόν τον πλησίον σαν τον εαυτούλη σου, το ίδιο, είναι το δυσκολότερο πάντων.
 συνεχιζεται...

Η μέτρηση του χρόνου στην Αγία Γραφή





Γραφει ο  Χρήστος Σαλταούρας
« λέγω δὲ ὑμῖν ἀληθῶς, εἰσί τινες τῶν ὧδε ἑστηκότων, οἳ οὐ μὴ γεύσωνται θανάτου ἕως ἂν ἴδωσι τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ. ᾿Εγένετο δὲ μετὰ τοὺς λόγους τούτους ὡσεὶ ἡμέραι ὀκτὼ καὶ παραλαβὼν τὸν Πέτρον καὶ ᾿Ιωάννην καὶ ᾿Ιάκωβον ἀνέβη εἰς τὸ ὄρος προσεύξασθαι.  καὶ ἐγένετο ἐν τῷ προσεύχεσθαι αὐτὸν τὸ εἶδος τοῦ προσώπου αὐτοῦ ἕτερον καὶ ὁ ἱματισμὸς αὐτοῦ λευκὸς ἐξαστράπτων. καὶ ἰδοὺ ἄνδρες δύο συνελάλουν αὐτῷ, οἵτινες ἦσαν Μωϋσῆς καὶ ᾿Ηλίας» Λουκάς 9:27-30
 
« ἀμὴν λέγω ὑμῖν, εἰσί τινες τῶν ὧδε ἑστηκότων, οἵτινες οὐ μὴ γεύσωνται θανάτου ἕως ἂν ἴδωσι τὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου ἐρχόμενον ἐν τῇ βασιλείᾳ αὐτοῦ.Και μεθ᾿ ἡμέρας ἓξ παραλαμβάνει ὁ ᾿Ιησοῦς τὸν Πέτρον καὶ ᾿Ιάκωβον καὶ ᾿Ιωάννην τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ καὶ ἀναφέρει αὐτοὺς εἰς ὄρος ὑψηλὸν κατ᾿ ἰδίαν·  καὶ μετεμορφώθη ἔμπροσθεν αὐτῶν, καὶ ἔλαμψε τὸ πρόσωπον αὐτοῦ ὡς ὁ ἥλιος, τὰ δὲ ἱμάτια αὐτοῦ ἐγένετο λευκὰ ὡς τὸ φῶς.  καὶ ἰδοὺ ὤφθησαν αὐτοῖς Μωσῆς καὶ ᾿Ηλίας μετ᾿ αὐτοῦ συλλαλοῦντες» Ματθαίος 16:28- 17:3

«Και ἔλεγεν αὐτοῖς· ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι εἰσί τινες τῶν ὧδε ἑστηκότων, οἵτινες οὐ μὴ γεύσωνται θανάτου ἕως ἂν ἴδωσι τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ ἐληλυθυῖαν ἐν δυνάμει. Καὶ μεθ᾿ ἡμέρας ἓξ παραλαμβάνει ὁ ᾿Ιησοῦς τὸν Πέτρον καὶ τὸν ᾿Ιάκωβον καὶ τὸν ᾿Ιωάννην καὶ ἀναφέρει αὐτοὺς εἰς ὄρος ὑψηλὸν κατ᾿ ἰδίαν μόνους· καὶ μετεμορφώθη ἔμπροσθεν αὐτῶν,  καὶ τὰ ἱμάτια αὐτοῦ ἐγένετο στίλβοντα, λευκὰ λίαν ὡς χιών, οἷα γναφεὺς ἐπὶ τῆς γῆς οὐ δύναται οὕτω λευκᾶναι. καὶ ὤφθη αὐτοῖς ᾿Ηλίας σὺν Μωϋσεῖ, καὶ ἦσαν συλλαλοῦντες τῷ ᾿Ιησοῦ» Μάρκος 9:1-4
            Οι Ευαγγελιστές Ματθαίος, Μάρκος και Λουκάς αφού αναφέρουν ορισμένα λόγια που είπε ο Ιησούς, κατόπιν περιγράφουν την Μεταμόρφωση του Χριστού. Όμως παρατηρείται μία διαφοροποίηση ανάμεσα στους Ευαγγελιστές. Ο Ματθαίος και ο Μάρκος λέγουν ότι η Μεταμόρφωση έλαβε χώρα 6 ημέρες μετα τα λόγια που είπε ο Χριστός, ενώ ο Λουκάς λέγει ότι η Μεταμόρφωση του Σωτήρος έγινε 8 ημέρεςαφότου ειπώθηκαν τα λόγια που και οι τρείς Ευαγγελιστές εμνημόνευσαν.
            Οι εχθροί της Αγίας Γραφής ας μην βιαστούν να πανηγυρίσουν. Δεν έχουμε αντίφαση εδώ όπως ίσως αφελώς νομίζουν. Δεν έχει αντιφάσεις η Αγία Γραφή. Είναι θεόπνευστη.
                                              Η ΛΑΘΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
            Μερικοί στην προσπάθειά τους να λύσουν την φαινομενική αντίφαση ισχυρίζονται ότι ο Λουκάς δεν ακριβολογεί λέγοντας 8 ημέρες γιατί γράφει «ὡσεὶ ἡμέραι ὀκτὼ». Λέγουν δηλαδή ότι ο Ευαγγελιστής Λουκάς ομιλεί για ΠΕΡΙΠΟΥ οχτώ ημέρες. Μάλιστα πολλές μεταφράσεις αποδίδουν την λέξη «ὡσεὶ» ως «περίπου». Με άλλα λόγια οι ημέρες ήταν 6 και ο Λουκάς τις ονομάζει «περίπου 8»!!! Ασφαλώς μία τέτοια άποψη δεν είναι ικανοποιητική. Αν ο Λουκάς ήθελε να προσδιορίσει στο περίπου τις ημέρες και όχι ακριβώς, θα έλεγε «περίπου 10 ημέρες» ή «περίπου μία εβδομάδα» δεν θα μιλούσε για 8 ημέρες , δηλαδή μία εβδομάδα συν μία ημέρα ! Η αναφορά του Λουκά σε 8 ημέρες δείχνει ακρίβεια και όχι προσεγγιστική αναφορά ημερών ! Ο Λουκάς γενικώς  είναι ακριβολόγος – « ἔδοξε κἀμοί, παρηκολουθηκότι ἄνωθεν πᾶσιν ἀκριβῶς, καθεξῆς σοι γράψαι, κράτιστε Θεόφιλε,  ἵνα ἐπιγνῷς περὶ ὧν κατηχήθης λόγων τὴν ἀσφάλειαν» Λουκάς 1:3-4
            Η λέξη «ὡσεὶ» έχει στην Γραφή και άλλες σημασίες εκτός της σημασίας «περίπου».
« ἀκούσαντες δὲ ἐβαπτίσθησαν εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Κυρίου ᾿Ιησοῦ. καὶ ἐπιθέντος αὐτοῖς τοῦ Παύλου τὰς χεῖρας ἦλθε τὸ Πνεῦμα τὸ ῞Αγιον ἐπ᾿ αὐτούς, ἐλάλουν τε γλώσσαις καὶ προεφήτευον. ἦσαν δὲ οἱ πάντες ἄνδρες ὡσεὶ δεκαδύο» Πράξεις 19:5-7. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς λέγει ότι οι βαπτισθέντες ήταν ΜΕΧΡΙ δώδεκα, δηλαδή δώδεκα ακριβώς.
« καὶ αὐτὸς ἀπεσπάσθη ἀπ᾿ αὐτῶν ὡσεὶ λίθου βολήν, καὶ θεὶς τὰ γόνατα προσηύχετο» Λουκάς 22:41 Ο Ιησούς απεμακρύνθη ΣΕ απόσταση βολής λίθου.
« ἀπελθοῦσα δὲ ἐκάθητο ἀπέναντι αὐτοῦ μακρόθεν ὡσεὶ τόξου βολήν· εἶπε γάρ, οὐ μὴ ἴδω τὸν θάνατον τοῦ παιδίου μου» Γένεση 21:16 Η Άγαρ εστάθη ΣΕ απόσταση βολής τόξου.
Η φράση «ὡσεὶ λίθου/ τόξου βολήν» δεν σημαίνει «περίπου σε απόσταση βολής λίθου/ τόξου» αλλά σημαίνει «μέχρι ή έως βολής λίθου/ τόξου». Και αυτό διότι η βολή λίθου/ τόξου δεν είναι ακριβώς καθορισμένη ώστε να αναφερόμαστε σε «περίπου» την απόσταση αυτή. Επειδή η απόσταση βολής λίθου/ τόξου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (βάρος, δύναμη βολής, άνεμος, τεχνική), δεν είναι αυστηρώς καθορισμένη. Άρα η ίδια η φράση «λίθου/ τόξου βολήν» περιέχει την έννοια του «περίπου» δεν χρειάζεται το «ὡσεὶ» για να δηλώσει το «περίπου». Αν στην φράση «ὡσεὶ λίθου/ τόξου βολήν» δώσουμε την έννοια «περίπου σε απόσταση βολής λίθου/τόξου» αυτό σημαίνει ότι η απόσταση βολής λίθου/ τόξου που ούτως ή άλλως είναι μία απόσταση «στο περίπου» χαρακτηρίζεται «περίπου» !!! «περίπου σε απόσταση  περίπου» δηλαδή ! Συνεπώς η φράση «ὡσεὶ λίθου/ τόξου βολήν» σημαίνει «μέχρι ή έως βολής λίθου/ τόξου».
« Καὶ αὐτὸς ἦν ὁ ᾿Ιησοῦς ὡσεὶ ἐτῶν τριάκοντα ἀρχόμενος, ὤν, ὡς ἐνομίζετο, υἱὸς ᾿Ιωσήφ, τοῦ ῾Ηλί» Λουκάς 3:23.  Ο Λουκάς σε αυτό το εδάφιο (που κακοποιείται επίσης πολύ από τους μεταφραστές και ερμηνευτές και όχι μόνο ως προς την λέξη «ὡσεὶ» ), λέγει ότι ο Ιησούς ήταν ΜΕΧΡΙ τριάντα ετών, στην αρχή του τριακοστού έτους. Ακριβολογεί ο Λουκάς αναφερόμενος στην ηλικία της βάπτισης του Ιησού Χριστού. Δεν είναι δυνατόν ο ακριβολόγος Λουκάς να αναφέρει με ακρίβεια την ηλικία για παράδειγμα της προφήτιδος Άννας όταν συνάντησε το βρέφος Ιησού στον Ναό και της κόρης του Ιάειρου και  να αναφέρει «στο περίπου» την ηλικία του Χριστού όταν βαπτίστηκε και άρχισε κατόπιν την δημόσια δράση του – « καὶ αὐτὴ χήρα ὡς ἐτῶν ὀγδοήκοντα τεσσάρων» Λουκάς 2:37, « ὅτι θυγάτηρ μονογενὴς ἦν αὐτῷ ὡς ἐτῶν δώδεκα, καὶ αὕτη ἀπέθνησκεν» Λουκάς 8:42. Σπουδαία η προφήτις Άννα και η κόρη του Ιάειρου, σπουδαιότερος όμως ο Ιησούς.
« καὶ ἐγένετο πᾶσα ἡ ἐκκλησία ὡσεὶ τέσσαρες μυριάδες δισχίλιοι τριακόσιοι ἑξήκοντα» Νεεμίας 7:66 Το παρον εδάφιο πιστεύω ότι είναι το ευγλωττότερο από όλα. Αναφέρεται εδώ ότι η συγκέντρωση έφτανε ΜΕΧΡΙ  τα 42.360 άτομα. Άρα εδώ φαίνεται καθαρά ότι το «ὡσεὶ» δεν σημαίνει«περίπου» όταν αναφέρεται σε ακριβή αριθμό. Όπως ο αριθμός 42.360 δεν είναι στο περίπου αλλά ακριβώς. Έτσι και ο αριθμός 8 (για τις ημέρες που λέγει ο Λουκάς), δεν είναι στο περίπου αλλά ακριβώς.
            Πώς λοιπόν συμβιβάζονται οι αναφορές σε 6 και 8 ημέρες ; Ιδού πως: 
Οι Εβραίοι μετρούσαν ως ημέρα όχι μόνο ένα πλήρες 24ωρο αλλά και μέρος του 24ώρου. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς αναφέροντας 8 ημέρες συμπεριλαμβάνει εκτός από τις 6 μέρες που μεσολάβησαν, την ημέρα που ειπώθηκαν τα λόγια του Ιησού «λέγω δὲ ὑμῖν ἀληθῶς, εἰσί τινες τῶν ὧδε ἑστηκότων, οἳ οὐ μὴ γεύσωνται θανάτου ἕως ἂν ἴδωσι τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ» και την ημέρα της Μεταμόρφωσης. 1+6+1=8.
Το διάστημα που μεσολάβησε είναι το ίδιο είτε ονομάζεται 6 ημέρες είτε 8. Όταν δηλαδή ο Λουκάς λέγει 8 ημέρες δεν εννοεί 8 πλήρη 24ωρα αλλά 6   24ωρα και δύο μέρη από 24ωρα. Οι άλλοι δύο Ευαγγελιστές επέλεξαν να αναφερθούν στον αριθμό μόνο των 24ώρων που μεσολάβησαν – 6   . Παρόμοια παραδείγματα έχει αρκετά η Γραφή.
 
« καὶ εὑρίσκουσιν ἄνδρα Αἰγύπτιον ἐν ἀγρῷ καὶ λαμβάνουσιν αὐτὸν καὶ ἄγουσιν αὐτὸν πρὸς Δαυίδ·  καὶ διδόασιν αὐτῷ ἄρτον, καὶ ἔφαγε, καὶ ἐπότισαν αὐτὸν ὕδωρ· καὶ διδόασιν αὐτῷ κλάσμα παλάθης, καὶ ἔφαγε, καὶ κατέστη τὸ πνεῦμα αὐτοῦ ἐν αὐτῷ, ὅτι οὐ βεβρώκει ἄρτον καὶ οὐ πεπώκει ὕδωρ τρεῖς ἡμέρας καὶ τρεῖς νύκτας.  καὶ εἶπεν αὐτῷ Δαυίδ· τίνος σὺ εἶ καὶ πόθεν εἶ; καὶ εἶπε τὸ παιδάριον τὸ Αἰγύπτιον· ἐγώ εἰμι δοῦλος ἀνδρὸς ᾿Αμαληκίτου, καὶ κατέλιπέ με ὁ Κύριός μου, ὅτι ἠνωχλήθην ἐγὼ σήμερον τριταῖος» Α Βασιλειών / Α Σαμουήλ 30:11-13.
Στο παρόν χωρίο ενώ αρχικώς αναφέρεται ότι ο δούλος δεν έφαγε ούτε ήπιε για «τρεῖς ἡμέρας καὶ τρεῖς νύκτας» εν συνεχεία λέγει ο ίδιος αφού πρώτα έφαγε, ότι αυτή είναι η ΤΡΙΤΗ ημέρα από τότε που εγκαταλήφθηκε στην τύχη του χωρίς τροφή από τον αφέντη του. Αυτό συμβαίνει γιατί η φράση «τρεῖς ἡμέρας καὶ τρεῖς νύκτας» δεν σημαίνει τρία 24ωρα = 72 ώρες, αλλά τρία τμήματα ημερών εκ των οποίων το ένα είναι 24ωρο.  Η πρώτη ημέρα είναι η ημέρα της εγκατάλειψης (τμήμα ημέρας στην πραγματικότητα), η δεύτερη ημέρα είναι 24ωρο, και η Τρίτη ημέρα είναι η ημέρα που βρήκαν τον δούλο νηστικό (τμήμα ημέρας επίσης) και τον έθρεψαν και τον πότισαν.
Ιδιαιτέρως να προσέξουν  το παραπάνω χωρίο οι αιρετικοί εκείνοι διαστροφείς της Γραφής οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο Ιησούς έμεινε στον τάφο τρία 24ωρα κατά γράμμα παρερμηνεύοντας το εδάφιο Ματθαίος 12:40 –« ὥσπερ γὰρ ἐγένετο ᾿Ιωνᾶς ὁ προφήτης ἐν τῇ κοιλίᾳ τοῦ κήτους τρεῖς ἡμέρας καὶ τρεῖς νύκτας, οὕτως ἔσται καὶ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐν τῇ καρδίᾳ τῆς γῆς τρεῖς ἡμέρας καὶ τρεῖς νύκτας». Ο Χριστός όμως Αναστήθηκε την ΤΡΙΤΗ ημέρα – ΠΡΙΝ παρέλθει η ΤΡΙΤΗ ημέρα, όχι μετά από 72 ώρες – τρία 24ωρα.
« ᾿Απὸ τότε ἤρξατο ὁ ᾿Ιησοῦς δεικνύειν τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ ὅτι δεῖ αὐτὸν ἀπελθεῖν εἰς ῾Ιεροσόλυμα καὶ πολλὰ παθεῖν ἀπὸ τῶν πρεσβυτέρων καὶ ἀρχιερέων καὶ γραμματέων καὶ ἀποκτανθῆναι, καὶ τῇ τρίτῃ ἡμέρᾳ ἐγερθῆναι» Ματθαίος 16:21
«Τη δὲ μιᾷ τῶν σαββάτων ὄρθρου βαθέος ἦλθον ἐπὶ τὸ μνῆμα φέρουσαι ἃ ἡτοίμασαν ἀρώματα, καί τινες σὺν αὐταῖς.  εὗρον δὲ τὸν λίθον ἀποκεκυλισμένον ἀπὸ τοῦ μνημείου,  καὶ εἰσελθοῦσαι οὐχ εὗρον τὸ σῶμα τοῦ Κυρίου ᾿Ιησοῦ. ……… Καὶ ἰδοὺ δύο ἐξ αὐτῶν ἦσαν πορευόμενοι ἐν αὐτῇ τῇ ἡμέρᾳ εἰς κώμην ἀπέχουσαν σταδίους ἑξήκοντα ἀπὸ ῾Ιερουσαλήμ, ᾗ ὄνομα ᾿Εμμαούς.  καὶ αὐτοὶ ὡμίλουν πρὸς ἀλλήλους περὶ πάντων τῶν συμβεβηκότων τούτων.  καὶ ἐγένετο ἐν τῷ ὁμιλεῖν αὐτοὺς καὶ συζητεῖν καὶ αὐτὸς ὁ ᾿Ιησοῦς ἐγγίσας συνεπορεύετο αὐτοῖς·  οἱ δὲ ὀφθαλμοὶ αὐτῶν ἐκρατοῦντο τοῦ μὴ ἐπιγνῶναι αὐτόν.  εἶπε δὲ πρὸς αὐτούς· τίνες οἱ λόγοι οὗτοι οὓς ἀντιβάλλετε πρὸς ἀλλήλους περιπατοῦντες καί ἐστε σκυθρωποί;  ἀποκριθεὶς δὲ ὁ εἷς, ᾧ ὄνομα Κλεόπας, εἶπε πρὸς αὐτόν· σὺ μόνος παροικεῖς ἐν ῾Ιερουσαλὴμ καὶ οὐκ ἔγνως τὰ γενόμενα ἐν αὐτῇ ἐν ταῖς ἡμέραις ταύταις;  καὶ εἶπεν αὐτοῖς· ποῖα; οἱ δὲ εἶπον αὐτῷ· τὰ περὶ ᾿Ιησοῦ τοῦ Ναζωραίου, ὃς ἐγένετο ἀνὴρ προφήτης δυνατὸς ἐν ἔργῳ καὶ λόγῳ ἐναντίον τοῦ Θεοῦ καὶ παντὸς τοῦ λαοῦ,  ὅπως τε παρέδωκαν αὐτὸν οἱ ἀρχιερεῖς καὶ οἱ ἄρχοντες ἡμῶν εἰς κρῖμα θανάτου καὶ ἐσταύρωσαν αὐτόν.  ἡμεῖς δὲ ἠλπίζομεν ὅτι αὐτός ἐστιν ὁ μέλλων λυτροῦσθαι τὸν ᾿Ισραήλ· ἀλλά γε σὺν πᾶσι τούτοις τρίτην ταύτην ἡμέραν ἄγει σήμερον ἀφ᾿ οὗ ταῦτα ἐγένετο» Λουκάς 24:1-21
            «Τη δὲ μιᾷ τῶν σαββάτων» ,την πρώτη ημέρα της Εβδομάδος, την ΚΥΡΙΑΚΗ δηλαδή, ο Τάφος ήταν κενός. «ἐν αὐτῇ τῇ ἡμέρᾳ», την ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ (ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΗ), οι δύο Μαθητές πορεύονται προς Εμμαούς. Και λέγουν για τον Ιησού ότι «παρέδωκαν αὐτὸν οἱ ἀρχιερεῖς καὶ οἱ ἄρχοντες ἡμῶν εἰς κρῖμα θανάτου καὶ ἐσταύρωσαν αὐτόν» και προσθέτουν οι Μαθητές ότι «τρίτην ταύτην ἡμέραν ἄγει σήμερον ἀφ᾿ οὗ ταῦτα ἐγένετο» !!! Οι Μαθητές λέγουν ότι αυτή η ημέρα που διένυαν (ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ -ΚΥΡΙΑΚΗ), που δεν είχε δηλαδή ακόμη παρέλθει, ήταν η ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ από την Σταύρωση !
« καὶ ἐξαπέστειλεν ᾿Εσθὴρ τὸν ἥκοντα πρὸς αὐτήν, πρὸς Μαρδοχαῖον λέγουσα·  βαδίσας ἐκκλησίασον τοὺς ᾿Ιουδαίους τοὺς ἐν Σούσοις καὶ νηστεύσατε ἐπ᾿ ἐμοὶ καὶ μὴ φάγητε μηδὲ πίητεἐπὶ ἡμέρας τρεῖς νύκτα καὶ ἡμέραν, κἀγὼ δὲ καὶ αἱ ἅβραι μου ἀσιτήσομεν, καὶ τότε εἰσελεύσομαι πρὸς τὸν βασιλέα παρὰ τὸν νόμον, ἐὰν καὶ ἀπολέσθαι με δέῃ» Εσθήρ 4:15-16
«Και ἐγενήθη ἐν τῇ ἡμέρᾳ τῇ τρίτῃ, ὡς ἐπαύσατο προσευχομένη, ἐξεδύσατο τὰ ἱμάτια τῆς θεραπείας καὶ περιεβάλετο τὴν δόξαν αὐτῆς.  καὶ γενηθεῖσα ἐπιφανής, ἐπικαλεσαμένη τῶν πάντων ἐπόπτην Θεὸν καὶ σωτῆρα, παρέλαβε τὰς δύο ἅβρας· καὶ τῇ μὲν μιᾷ ἐπηρείδετο ὡς τρυφερευομένη, ἡ δὲ ἑτέρα ἐπηκολούθει κουφίζουσα τὴν ἔνδυσιν αὐτῆς,  καὶ αὐτὴ ἐρυθριῶσα ἀκμῇ κάλλους αὐτῆς, καὶ τὸ πρόσωπον αὐτῆς ἱλαρὸν ὡς προσφιλές, ἡ δὲ καρδία αὐτῆς ἀπεστενωμένη ἀπὸ τοῦ φόβου.  καὶ εἰσελθοῦσα πάσας τὰς θύρας κατέστη ἐνώπιον τοῦ βασιλέως» Εσθήρ 5:1-1γ
Η Εσθήρ ζήτησε από τους ομοεθνείς της να νηστεύσουν μαζί της για τρεις μέρες, ημέρα και νύχτα. Και κατόπιν η Γραφή αναφέρει ότι «ἐν τῇ ἡμέρᾳ τῇ τρίτῃ» , πριν περάσει και συμπληρωθεί η Τρίτη ημέρα δηλαδή  έπαυσε την νηστεία εγένετο επίφανής και «κατέστη ἐνώπιον τοῦ βασιλέως».
Γίνεται φανερό λοιπόν ότι η φράση της Εσθήρ «ἐπὶ ἡμέρας τρεῖς νύκτα καὶ ἡμέραν» δεν σημαίνει κατά γράμμα 72 ώρες. Διότι πριν συμπληρωθούν 72 ώρες αυτή «κατέστη ἐνώπιον τοῦ βασιλέως» αφού ήδη προηγουμένως «ἐπαύσατο προσευχομένη, ἐξεδύσατο τὰ ἱμάτια τῆς θεραπείας καὶ περιεβάλετο τὴν δόξαν αὐτῆς».
« καὶ εἶπεν πρὸς αὐτούς· ἀπέλθετε ἕως ἡμερῶν τριῶν καὶ ἀναστρέψατε πρός με· καὶ ἀπῆλθον» Βασιλειών Γ / Βασιλέων Α 12:5
« καὶ παρεγένοντο πᾶς ᾿Ισραὴλ πρὸς τὸν βασιλέα Ροβοὰμ ἐν τῇ ἡμέρᾳ τῇ τρίτῃ, καθότι ἐλάλησεν αὐτοῖς ὁ βασιλεὺς λέγων· ἀναστράφητε πρός με τῇ ἡμέρᾳ τῇ τρίτῃ» Βασιλειών Γ / Βασιλέων Α 12:12
Ο βασιλεύς είπε στον λαό να φύγει για τρεις ημέρες και κατόπιν να επιστρέψει και ο λαός επέστρεψε την τρίτη ημέρα. Δηλαδή ο λαός επέστρεψε πριν συμπληρωθούν τρείς κατά γράμμα ημέρες = 72 ώρες.
« Τῇ ἐπαύριον πάλιν εἱστήκει ὁ ᾿Ιωάννης καὶ ἐκ τῶν μαθητῶν αὐτοῦ δύο,  καὶ ἐμβλέψας τῷ ᾿Ιησοῦ περιπατοῦντι λέγει· ἴδε ὁ ἀμνὸς τοῦ Θεοῦ.  καὶ ἤκουσαν αὐτοῦ οἱ δύο μαθηταὶ λαλοῦντος, καὶ ἠκολούθησαν τῷ ᾿Ιησοῦ. στραφεὶς δὲ ὁ ᾿Ιησοῦς καὶ θεασάμενος αὐτοὺς ἀκολουθοῦντας λέγει αὐτοῖς·  τί ζητεῖτε; οἱ δὲ εἶπον αὐτῷ· ραββί· ὃ λέγεται ἑρμηνευόμενον διδάσκαλε· ποῦ μένεις;  λέγει αὐτοῖς· ἔρχεσθε καὶ ἴδετε. ἦλθον οὖν καὶ εἶδον ποῦ μένει, καὶ παρ' αὐτῷ ἔμειναν τὴν ἡμέραν ἐκείνην· ὥρα ἦν ὡς δεκάτη» Ιωάννης 1:35-40
Την δεκάτη ώρα σύμφωνα με τον Εβραϊκό τρόπο μέτρησης των ωρών (δηλαδή 16:00 το απόγευμα ) οι δύο μαθηταί του Ιωάννου εισέρχονται στο κατάλυμα του Ιησού και η Γραφή λέγει ότι έμειναν εκεί μαζί του «ἔμειναν τὴν ἡμέραν ἐκείνην».  Η ημέρα όμως για τους Εβραίους αλλάζει με την δύση του Ηλίου (18:00). Δηλαδή το διάστημα 2 ωρών από την δεκάτη ώρα (16:00) μέχρι την δύση ονομάζεται από την Γραφή ΗΜΕΡΑ.
Και τώρα προσέξτε ένα πιο σύνθετο παράδειγμα από το κεφάλαιο 10 των Πράξεων :
«Ανήρ δέ τις ἐν Καισαρείᾳ ὀνόματι Κορνήλιος, ἑκατοντάρχης ἐκ σπείρης τῆς καλουμένης ᾿Ιταλικῆς,  εὐσεβὴς καὶ φοβούμενος τὸν Θεὸν σὺν παντὶ τῷ οἴκῳ αὐτοῦ, ποιῶν τε ἐλεημοσύνας πολλὰς τῷ λαῷ καὶ δεόμενος τοῦ Θεοῦ διὰ παντός,  εἶδεν ἐν ὁράματι φανερῶς ὡσεὶ ὥραν ἐνάτην τῆς ἡμέρας ἄγγελον τοῦ Θεοῦ εἰσελθόντα πρὸς αὐτὸν καὶ εἰπόντα αὐτῷ· Κορνήλιε» εδάφια 1-3.
« ὡς δὲ ἀπῆλθεν ὁ ἄγγελος ὁ λαλῶν τῷ Κορνηλίῳ, φωνήσας δύο τῶν οἰκετῶν αὐτοῦ καὶ στρατιώτην εὐσεβῆ τῶν προσκαρτερούντων αὐτῷ,  καὶ ἐξηγησάμενος αὐτοῖς ἅπαντα, ἀπέστειλεν αὐτοὺς εἰς τὴν ᾿Ιόππην. Τῇ δὲ ἐπαύριον ὁδοιπορούντων ἐκείνων καὶ τῇ πόλει ἐγγιζόντων ἀνέβη Πέτρος ἐπὶ τὸ δῶμα προσεύξασθαι» εδάφια 7-9
« καταβὰς δὲ Πέτρος πρὸς τοὺς ἄνδρας εἶπεν· ἰδοὺ ἐγώ εἰμι ὃν ζητεῖτε· τίς ἡ αἰτία δι᾿ ἣν πάρεστε;  οἱ δὲ εἶπον· Κορνήλιος ἑκατοντάρχης, ἀνὴρ δίκαιος καὶ φοβούμενος τὸν Θεόν, μαρτυρούμενός τε ὑπὸ ὅλου τοῦ ἔθνους τῶν ᾿Ιουδαίων, ἐχρηματίσθη ὑπὸ ἀγγέλου ἁγίου μεταπέμψασθαί σε εἰς τὸν οἶκον αὐτοῦ καὶ ἀκοῦσαι ρήματα παρὰ σοῦ. εἰσκαλεσάμενος οὖν αὐτοὺς ἐξένισε. Τῇ δὲ ἐπαύριον ἀναστὰς ἐξῆλθε σὺν αὐτοῖς, καί τινες τῶν ἀδελφῶν τῶν ἀπὸ τῆς ᾿Ιόππης συνῆλθον αὐτῷ, καὶ τῇ ἐπαύριον εἰσῆλθον εἰς τὴν Καισάρειαν. ὁ δὲ Κορνήλιος ἦν προσδοκῶν αὐτοὺς συγκαλεσάμενος τοὺς συγγενεῖς αὐτοῦ καὶ τοὺς ἀναγκαίους φίλους. ῾Ως δὲ ἐγένετο τοῦ εἰσελθεῖν τὸν Πέτρον, συναντήσας αὐτῷ ὁ Κορνήλιος πεσὼν ἐπὶ τοὺς πόδας προσεκύνησεν» εδάφια 21-25
« καὶ ὁ Κορνήλιος ἔφη· ἀπὸ τετάρτης ἡμέρας μέχρι ταύτης τῆς ὥρας ἤμην νηστεύων, καὶ τὴν ἐνάτην ὥραν προσευχόμενος ἐν τῷ οἴκῳ μου· καὶ ἰδοὺ ἀνὴρ ἔστη ἐνώπιόν μου ἐν ἐσθῆτι λαμπρᾷ» εδάφιο 30
Τι μας λέγει η Γραφή ; Η Γραφή μας λέγει ότι μια ημέρα ο Κορνήλιος την ΕΝΑΤΗ ώρα (15:00) είδε ένα όραμα. Αμέσως μετά στέλνει δύο ηπηρέτες και έναν στρατιώτη να βρουν τον απόστολο Πέτρο. Οι απεσταλμένοι την ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ συναντούν τον Πέτρο ο οποίος τους φιλοξενεί. Την ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ξεκινούν για να πάνε στον Κορνήλιο. Και την ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ συναντούν τον Κορνήλιο περί την ΕΝΑΤΗ ΩΡΑ (15:00) σύμφωνα με τα λόγια του.  Επίσης ο Κορνήλιος λέγει ότι είδε το όραμα πριν ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ! Ενώ αν μετρήσουμε από την ΕΝΑΤΗ ΩΡΑ που είδε το όραμα μέχρι την ΕΝΑΤΗ ΩΡΑ που συνάντησε τον Πέτρο έχουμε 72 ώρες= 3 ημέρες και όχι τέσσερις !!! Και όμως σύμφωνα με τον Εβραϊκό τρόπο μέτρησης των ημερών αυτές οι 72 ώρες μας κάνουν 4 ημέρες !

Σύμφωνα λοιπόν με την Γραφή (Πράξεις 10:30), το διάστημα 72 ωρών από την ΕΝΑΤΗ ώρα που είδε το όραμα ο Κορνήλιος μέχρι την ΕΝΑΤΗ ώρα που συναντήθηκε με τον Απόστολο Πέτρο ονομάζεται ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ. Αυτό να το βλέπουν οι αιρετικοί εκείνοι που λέγουν ότι ο Ιησούς πέθανε την ΕΝΑΤΗ ώρα ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ  και κατόπιν θάφτηκε πριν την δύση του Ηλίου για να Αναστηθεί 72 ώρες μετά  πριν την δύση του Ηλίου μετά την ΕΝΑΤΗ ώρα του Σαββάτου !!! Είναι οι λεγόμενοι Σαββατιστές αιρετικοί. Αν η αιρετική τους γνώμη ήταν ορθή και ο Ιησούς έμεινε στον τάφο 72 ώρες η Γραφή δεν θα έλεγε ότι έμεινε στην καρδια της γής «τρεῖς ἡμέρας καὶ τρεῖς νύκτας» Ματθαίος 12:40 ούτε ότι Αναστήθηκε την ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ «καὶ τῇ τρίτῃ ἡμέρᾳ ἐγερθήσεται» Ματθαίος 17:23.ΘΑ ΕΛΕΓΕ Η ΓΡΑΦΗ ΟΤΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ !!! 
ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΕΙ ΠΡΟΣ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΣΤΡΟΦΕΩΝ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Ὅταν ἔχουμε τὸ Χριστὸ μας καὶ τοὺς ἁγίους μας στὴν καρδιά μας, μᾶς τὴν κρατᾶνε ζεστὴ μὲ τὴν θέρμη τοῦ Ἁγίου Πνεύματος,κι ἔτσι δὲν μπορεῖ νὰ τὴν παγώσει τὸ πνεῦμα τῆς ἀποστασίας ποὺ πνέει παντοῦ. Εἶναι καταπληκτικὸ πόσο ὁ Θεὸς ταπεινώνεται μπροστά μας. Μᾶς ἀγαπᾶ μὲ μιὰ τρυφερὴ ἀγάπη, ὄχι ὑπεροπτικά, ὄχι χωρὶς τὴ συγκατάθεσή μας. Ὅταν τοῦ ἀνοίγουμε τὶς καρδιές μας, κυριαρχῇ μέσα μας ἡ πεποίθηση, ὅτι αὐτὸς εἶναι πράγματι ὁ Πατέρας μας.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που στέκονται και χιόνι
Άγιος Σωφρόνιος

Οι μαντινάδες των βοσκών

Τίποτε δεν καταλαβαίνουν


Τριγύρω περήφανα βουνά. Το σπίτι λιθόκτιστο με το τζάκι να καπνίζει. Αλυχτήματα σκύλων, βελάσματα και κουδούνια προβάτων, παράκαιροι λαλήματα πετεινών. Ορεινό χωριό. Κάτοικοι δύο. Ένα ζευγάρι διασωθέντων πρωτοπλάστων. Υπέργηρων. Χωρίς ελπίδα πολλαπλασιασμού, όπως ο Λωτ. Εκτός αν όπως ο Δευκαλίων και η Πύρρα αναδημιουργήσουν τη γη από τις γύρω άφθονες πέτρες. 
Δαιμόνια ρεπόρτερ καλύπτει τηλεοπτικά τους βουνίσιους Ροβινσώνες. 
«Γιατί μένετε;» ρωτά με την άγνοια της νιότης. Τι σας αρέσει εδώ;» 
«Όλα» απαντά ο γέρος αγκαλιάζοντας με μια κίνηση την πλάση. 
Εκείνη κοιτώντας δύσπιστα τη βλοσυρή ζωντάνια των ουρανών, με φόβο τα σύννεφα που τρέχουν να συγκεντρωθούν σε τάγματα κάτω απ’ τις προσταγές των μακρινών αστραπόβροντων, με καχυποψία τους ψίθυρους των δέντρων που ανασύρουν μύθους κακών λύκων 
«Έχετε μπει ποτέ σε ασανσέρ;» ρωτά πιστεύοντας ότι αυτό είναι το προκλητικότερο δείγμα πολιτισμού της πόλης. 
«Α παπα» απαντά με βδελυγμία ο γέρος. 
«Ούτε στο μετρό;» 
«Ούτε». 
«Δε θα θέλατε να πετάξετε με αεροπλάνο;»
 Δεν το ήθελε. Ούτε λεωφορείο, ούτε καράβι, ούτε σινεμά, ούτε ταβέρνα, ούτε σουπερμάρκετ, ούτε μπαρ, ούτε οτιδήποτε όλοι εμείς θεωρούμε αυτονόητη καθημερινότητα. 
«Δε φοβάστε τους κλέφτες;» 
«Κει κάτω είναι πιο πολλοί», επιμένει ο γέρος. «Το βλέπουμε στην τηλεόραση. Ούτε Σικάγο πια. Πού βρέθηκαν τόσα κουμπούρια; Αρκούδες κυνηγάτε στην Αθήνα;» 
«Τι θέλετε λοιπόν;» απηύδησε η ρεπόρτερ. «Μήπως καινούριο δρόμο για ν’ αναπτυχθεί το χωριό και νάρχονται οι τουρίστες;» 
«Την υγειά μας για συνεχίσουμε να ζούμε εδώ» απάντησε ο γέρος την ώρα που η γριά σέρβιρε τη σπιτική χορτόπιτα. 
«Δε θα φεύγατε λοιπόν;» 
«Με καμιά κυβέρνηση» της αποκρίνονται με μια φωνή. 
«Τι θα κάνατε στην πόλη;» συνεχίζει, ενώ ήδη ανυπομονεί να ξεφύγει απ’ τις λάσπες και τη μυρουδιά των ζώων. -«Θα κάνω ένα αφρόλουτρο!» σκέπτεται ηδονικά,- ενώ με μια φωνή «Θα πέθαινα στην πόλη» της απαντούν οι γέροι. 
«Μοναδική τους διασκέδαση η επίσκεψη κάποιων κατοίκων γειτονικών χωριών» κατέληγε το ρεπορτάζ. 
«Τίποτε δεν κατάλαβε αυτή» μονολόγησε ο γέρος και βγήκε στην αυλή να μαζέψει τα «πράματα» στο μαντρί. καθώς ο ήλιος πυρπολούσε τον ουρανό. 
«Τίποτε δεν καταλαβαίνουν» επαναλαμβάνει ανασαίνοντας βαθιά με απόλαυση τον καθαρό παγωμένο αγέρα.

 

  O ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ - ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΛΑ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ


 Αφιερωμένο σε όλες  τις ψυχές που αγαπούν τον Χριστό και την Ελλάδα, δεν υπέκυψαν στην παγκοσμιοποίηση της εικονικής πραγματικότητας και διατηρούν άσβεστη την φλόγα της ελπίδας και εθνικής παλιγγενεσίας. Αφιερωμένο σε όλους όσους αισθάνονται Έλληνες 

 

D. N. A.Κάθε Βαλκάνιος το λέει.Όταν σβηστεί αυτή η γραμμή στο χάρτη.Θά 'ναι Βυζάντιο ξανά.
D. N. A.Κάθε Βαλκάνιος το λέει.Όταν σβηστεί αυτή η γραμμή στο χάρτη.Θά 'ναι Βυζάντιο ξανά.
D. N. A.Κάθε Βαλκάνιος το λέει.
D. N. A.Κάθε Βαλκάνιος το λέει.Όταν σβηστεί αυτή η γραμμή στο χάρτη.Θά 'ναι Βυζάντιο ξανά.
D. N. A.Κάθε Βαλκάνιος το λέει.
D. N. A.Κάθε Βαλκάνιος το λέει.Όταν σβηστεί αυτή η γραμμή στο χάρτη.Θά 'ναι Βυζάντιο ξανά.
D. N. A.Κάθε Βαλκάνιος το λέει.Όταν σβηστεί αυτή η γραμμή στο χάρτη.Θά 'ναι Βυζάντιο ξανά.
D. N. A.

Ένα σπάνιο θέαμα με παγωμένες φυσαλίδες σε λίμνη!


Η  τεχνητή λίμνη Abraham Lake βρίσκεται στους πρόποδες της καναδικής οροσειράς Βραχώδη Όρη και αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή σημεία ανάμεσα στους φωτογράφους.
perierga.gr - Σπάνιο θέαμα με παγωμένες φυσαλίδες στα νερά της λίμνης!
Το θέαμα που παρουσίασε πριν λίγες μέρες είναι από τα πλέον σπάνια αλλά και από τα πιο εντυπωσιακά, καθώς φυσαλίδες αέρα που εγκλωβίστηκαν στο νερό πάγωσαν σε θερμοκρασίες -30 βαθμούς Κελσίου.
perierga.gr - Σπάνιο θέαμα με παγωμένες φυσαλίδες στα νερά της λίμνης!
Οι «φυσαλίδες πάγου» ή οι «κατεψυγμένες φυσαλίδες» όπως ονομάζονται δημιουργούν μια απόκοσμη εικόνα στην επιφάνεια της λίμνης που προκαλεί τους φωτογράφους, ανάμεσά τους και τον Fikret Onal που εξηγεί:
perierga.gr - Σπάνιο θέαμα με παγωμένες φυσαλίδες στα νερά της λίμνης!
«Τα φυτά που υπάρχουν στο βυθό της λίμνης απελευθερώνουν μεθάνιο, το οποίο παγώνει καθώς πλησιάζει στην επιφάνεια της λίμνης όπου το νερό είναι πιο παγωμένο. Έτσι σχηματίζονται εντυπωσιακές στήλες πάγου που παραμένουν εκεί όλη τη χειμερινή περίοδο».
perierga.gr - Σπάνιο θέαμα με παγωμένες φυσαλίδες στα νερά της λίμνης!
«Αν και πρόκειται για ένα πανέμορφο θέαμα η δυσκολία προσέγγισης στη λίμνη είναι μεγάλη, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σπάσει ο πάγος, ενώ οι ήχοι από το νερό που διασπάται στο εσωτερικό είναι το λιγότερο τρομακτικοί», αναφέρει ένας άλλος φωτογράφος ο Chill Phillips.
perierga.gr - Σπάνιο θέαμα με παγωμένες φυσαλίδες στα νερά της λίμνης!
perierga.gr - Σπάνιο θέαμα με παγωμένες φυσαλίδες στα νερά της λίμνης!
perierga.gr - Σπάνιο θέαμα με παγωμένες φυσαλίδες στα νερά της λίμνης!
perierga.gr - Σπάνιο θέαμα με παγωμένες φυσαλίδες στα νερά της λίμνης!

 

Καλησπερίζω Φέρνοντας

Παραδοσιακά Κάλαντα Χίου

Καλησπερίζω φέρνοντας αγέρα μυρωμένο
απ’ τ’ αφρισμένα κύματα χιλιοτραγουδισμένο.

Σ’ αυτό το σπίτι που `ρθαμε πέτρα να μη ραγίσει
κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χρόνια πολλά να ζήσει.

Άγιε μου Βασιλάκη μου και Άγιε μου Νικόλα
προστάτευε τους ναυτικούς την ώρα του κυκλώνα.

Χρόνια πολλά, να `στε καλά κι εσείς και οι δικοί σας
να `ρθούνε τα ξενάκια σας κι όλοι οι ναυτικοί σας.

Σε όλους σας ευχόμαστε αγάπη, ειρήνη υγεία
καλή καρδιά, χαμόγελο και Θεία ευλογία.

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά ψιλή μου δεντρολιβανιά
κι αρχή κι αρχή του Γεναρίου του μεγά του μεγάλου Βασιλείου.

Βασίλη μ’ από που `ρχεσαι, κι από κι από πού κατεβαίνεις
και βαστάς, και βαστάς ρόδα και ραίνεις
κάτσε να φας, κάτσε να πιεις, κάτσε τον πόνο σου να πεις
κάτσε, κάτσε να τραγουδήσεις και να μας καλώς ορίσεις
κι έβγα, κι έβγα να μας κεράσεις, που να ζεις, που να ζεις και να γεράσεις.

Και του χρόνου