Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Το πραγματικό ήθος των Ορθοδόξων, όσα μας λένε σαλταρισμένοι Δεσποτάδες δηλ τα ανάποδα, στον καιάδα..!

Άγιος Διονύσιος Αλεξανδρείας σε επιστολή του σχετικά με την επιδημία πανώλης που θέρισε την Αλεξάνδρεια το 250 μΧ.


«Οι περισσότεροι λοιπόν από τους αδελφούς μας ΑΨΗΦΟΥΝΤΕΣ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟΝ διά τους εαυτούς των και αφοσιωνόμενοι εις αλλήλους από υπερβολικήν αγάπην και φιλαδελφίαν, επισκεπτόμενοι τους ασθενείς ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΙΝ, υπηρετούντες λαμπρώς, περιποιούμενοι εν Χριστώ, ΣΥΝΑΠΕΘΝΗΣΚΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ με εκείνους, ΜΟΛΥΝΟΜΕΝΟΙ με το πάθος από εκείνους και ελκύοντες προς τους εαυτούς των την νόσον από τους πλησίον και λαμβάνοντες εις τους εαυτούς των τους πόνους ΕΚΟΥΣΙΩΣ.

 Πολλοί, αφού ενοσοκόμησαν και εθεράπευσαν άλλους, απέθανον οι ίδιοι, μεταφέροντες εις εαυτούς τον θάνατον εκείνων και πραγματοποιήσαντες εις την πράξιν το λαϊκόν λόγιον, το οποίον φαίνεται ότι ήτο πάντοτε απλή φιλοφρόνησις, “απερχόμενοι ωσάν σκουπίδι τους”.


«Οι άριστοι λοιπόν από τους αδελφούς μας απεχώρησαν του βίου με αυτόν τον τρόπον, μερικοί πρεσβύτεροι και διάκονοι και λαϊκοί, ΕΠΑΙΝΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕΓΑΛΩΣ, διότι το είδος τούτο του θανάτου, προκαλούμενον από ΠΟΛΛΗΝ ΕΥΣΕΒΕΙΑΝ και ΙΣΧΥΡΑΝ ΠΙΣΤΗΝ, δεν εθεωρείτο ότι απείχε καθόλου από το Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Ο Ν. 

Ελάμβανον δε τα σώματα των ΑΓΙΩΝ με ηπλωμένας χείρας εις τα στήθη, εκαθάριζον τους οφθαλμούς, έκλειον τα στόματα, τους έφερον επί των ώμων και τους ετακτοποίoυν. 

Εγγίζοντες αυτούς, εναγκαλιζόμενοι με αυτούς, στολίζοντες αυτούς με λουτρά και ενδύματα, έπειτα από ολίγον έπετύγχανον τα ίσα, και πάντοτε οι επιζώντες ηκολούθουν τους προηγηθέντας αυτών. 

Οι δε Εθνικοί ακριβώς το αντίθετον. 

Απώθουν και απέφευγον τους φιλτάτους μόλις προσεβάλλοντο από την νόσον, τους έρριπτον ημιθανείς εις τάς οδούς, και τους απέρριπτον ως σκύβαλα ατάφους νεκρούς, αποστρεφόμενοι την μετάδοσιν και επαφήν του θανάτου, την οποίαν δεν ήτο εύκολον να απομακρύνουν, όσα μηχανεύματα και αν εχρησιμοποίουν»».

 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρκεί σαν λόγος να θεωρήσω το μπόλι ζημιογόνο , ανώφελο κ περιττό , το ποιόν κ ο βίος κ πολιτεία αυτών που ζητάνε κ απαιτούν να το δεχτώ...ήτοι ζάμπλουτοι φιλάνθρωποι, μισθωτοί λύκοι άρπαγες μεγαλόσταυροι Ποιμένες , αναθεματισμένοι , θαμώνες στοών κ όργανώσεων , ηγεμόνες , βασιλείς , ντυμένοι μαλακά φορέματα , δημοκράτες ανιδιοτελείς δημοσιογράφοι κ άρχοντες των Εθνών....

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Απίστευτα όλα τούτα
γιά μάς

που αγνοούμε τής Θείας Χάριτος
την καλήν αλλοίωσιν

και που μάς τρομάζουν όλα τούτα
καθώς μάς φαίνονται
σαν...τρομακτικό καθήκον
και...άχαρη...τραγική...υποχρέωση!

k.Pittas είπε...

Ο Θεός "έξω βάλλει τον φόβον" λέει το βιβλίο της Ζωής!!Γνώρισμα του όντως Χριστιανού είναι ο φόβος μη λυπήσει τον Δημιουργό του,μη φανεί κατώτερος της εγκόσμια αποστολής του!!Αυτός είναι φόβος!!
Ο φόβος μη στερηθουμε τα κοινά δείπνα,τους άρτους,τις κοινωνικές συναναστροφες και τα θεάματα του κόσμου τούτου είναι καπνός που χάνεται με τον αγέρα!!ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ!!ΕΝΑΣ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ,Ο ΩΝ!!