Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Παντεπόπτα Κύριε, σώσον ημάς! Ώστε να μην είμαστε τυφλοί οδηγοί ούτε τυφλοί ακόλουθοι. Κραταίωσον ημών τας καρδίας!

 Άγγελοι_Angels_Ангелы_romania-moldavia-24109-L

Ομιλία 
Για την δύναμη που έδωσε ο Θεός στους λόγους των Προφητών.
Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς.

...ιδού εγώ δέδωκα τους λόγους μου εις το στόμα σου πυρ και τον λαόν τούτον ξύλα και καταφάγεται αυτούς. (Ιερεμίας 5,14)

Χριστός_Μέγας Αρχιερεύς-Εικόνα_Jesus-Christ-the High Hierarch _Иисус-Христос-Byzantine-Orthodox IconΙησους ενθρονος 

Βλέπεις, αδελφέ, ότι η επίδραση του λόγου του Θεού διαφέρει, ανάλογα με τους διαφορετικούς δικαίους βρίσκει θαλπωρή και αγαλλίαση, όπως κάποιος που είχε παγώσει από το ψύχος του κόσμου τούτου• ο λόγος του Θεού είναι σαν τη φωτιά που κατακαίει τον άδικο, τον οποίον ο υλικός τούτος κόσμος είχε υπέρμετρα θερμάνει.
Οι έμπειροι πνευματικοί Πατέρες μας άφησαν αποδείξεις ότι μόνον το Όνομα του Ιησού – που φέρνει δύναμη, χαρά και ανακούφιση στους πιστούς – καταφλέγει τα πονηρά πνεύματα ως ζωηρόν πυρ καταναλίσκον. Αυτό ισχύει με τον κάθε λόγο του Θεού: σε άλλους φέρνει ανάπαυση, σε άλλους προκαλεί ενόχληση• σε κάποιους είναι αιτία βαθύτατου σεβασμού, σε άλλους αιτία ακραίας περιφρόνησης. Για τους πνευματικώς υγιείς είναι μέλι, για τους νοσούντες είναι χολή.

Αλλά για ποιόν λόγο να είναι οι λαοί σαν το ξύλο που θα καταφαγωθεί από το πυρ; Τι φταίει ο λαός αν άθεοι πρεσβύτες και ψευδοπροφήτες τον ξεστρατίζουν; Ο λαός δεν ευθύνεται γι’ αυτό, σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο οι γέροντες και οι ψευδοπροφήτες, μολαταύτα και οι άνθρωποι έχουν κάποιον βαθμό υπαιτιότητας. Διότι ο Θεός έδωσε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ξεχωρίζουν τον σωστό δρόμο, με την συνείδηση και την κατήχηση του Λόγου του Θεού.
Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι δεν θα ’πρεπε να είχαν ακολουθήσει τυφλά τους τυφλούς ηγέτες τους, όταν εκείνοι τους οδήγησαν σε λάθος ατραπούς και τους απομάκρυναν από τον Θεό και τον Νόμο του Θεού.

Αδελφοί μου, ο Θεός είναι Δίκαιος: Εκείνος γνωρίζει το μέτρο των σφαλμάτων ενός εκάστου των ανθρώπων και δεν θα επιτρέψει οι αγράμματοι και καταφρονεμένοι να υποφέρουν τόσο, όσο οι περισπούδαστοι και επιφανείς.

Παντεπόπτα Κύριε, σώσον ημάς! Ώστε να μην είμαστε τυφλοί οδηγοί ούτε τυφλοί ακόλουθοι.
Κραταίωσον ημών τας καρδίας!Ώστε, ως ηγέτες και ως ακόλουθοι, να είμαστε πάντοτε πιστοί δούλοι Σου και μόνον Εσένα να υπηρετούμε.

Σοι πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
πηγή:από το βιβλίο «Πνευματικό Ημερολόγιο, Ο Πρόλογος της Αχρίδος» Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, (Μάιος), εκδόσεις Άθως

1 σχόλιο:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Έτσι είναι...

τίς εχουμε τίς ευθύνες μας,
αφού νωχελικά αφεθήκαμε
να μάς εξαπατούν,

με τα ζαχαρωτά που μάς κερνούσανε
και τα κοψίδια που μάς έταζαν...

τουλάχιστον ας φανούμε λιγάκι ειλικρινείς
κι ας βαλουμε αρχή μετανοίας
έστω τώρα στο παρά πέντε...!