Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Οι Γυναίκες στο Νεπάλ εξορίζονται επειδή έχουν περίοδο: η χώρα πού γνώρισε την Ορθοδοξία μέσω ίντερνετ


Η Χώρα του Νεπάλ

Το Νεπάλ είναι μια μεσόγεια ασιατική χώρα, με έκταση 147.181 τ.χλμ. και πληθυσμό 29.218.867 κατοίκους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2018. Πρωτεύουσά του είναι η Κατμαντού. Πρόεδρος του κράτους εξελέγη το 2008 ο Ραμ Μπαράν Γιαντάβ. Το προσωρινό Κοινοβούλιο του Νεπάλ ενέκρινε την κατάργηση της 240χρονης μοναρχίας, στις 28 Δεκεμβρίου του 2007. Το πολίτευμα της χώρας μεταβλήθηκε σε ομοσπονδιακή δημοκρατία. 

Γεωγραφία: Συνορεύει στα δυτικά και τα νότια με την Ινδία, στα ανατολικά με το ινδικό προτεκτοράτο Σικκίμ και στα βόρεια με το Θιβέτ της Κίνας. Είναι κατεξοχήν ορεινή περιοχή. Οι πιο ψηλές κορυφές είναι το Έβερεστ (8.848 μ.), η Κανγκτσενγιούνγκα (8.044 μ.), η Νταουλαγκίρι (8.043 μ.) κ. ά.

Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2016 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν 70,2 χρόνια (68,8 χρόνια οι άνδρες και 71,6 οι γυναίκες).

Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στο Νεπάλ. Στο Νεπάλ θύματα διακινούνται εντός της χώρας, στην Ινδία, τη Μέση Ανατολή, και σε άλλες περιοχές, όπως η Μαλαισία. 

Οι γυναίκες ωθούνται στην πορνεία, ενώ άτομα ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας γίνονται οικιακό προσωπικό, ζητιάνοι, εργαζόμενοι σε εργοστάσια, εργαζόμενοι σε ορυχεία, καλλιτέχνες τσίρκου και στρατιώτες. Η σωματεμπορία είναι ιδιαίτερα αχαλίνωτη μέσα στο Νεπάλ και στην Ινδία, με μέσο όρο 5.000 έως 10.000 γυναίκες και κορίτσια κάθε χρόνο, μόνο στην Ινδία.

Με την ευρύτερη διαθεσιμότητα της τεχνολογίας των πληροφοριών, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο ακολουθεί μια αυξανόμενη τάση. Η αστυνομία κάθε χρόνο ασχολείται με δεκάδες υποθέσεις που αφορούν το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Η θανατική ποινή καταργήθηκε στο Νεπάλ το 1997

Το 2008, το Νεπάλ κατάργησε το σύστημα της καταναγκαστικής εργασίας, απελευθερώνοντας περίπου 20.000 ανθρώπους.

Η εξορία των γυναικών του Νεπάλ κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας τους. Στο αγροτικό Νεπάλ, οι παραδόσεις είναι ισχυρές, και καμία δεν είναι ισχυρότερη από την chaupadi, η οποία υποχρεώνει τις γυναίκες να ζουν σε υπόστεγα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Οι δεισιδαιμονίες απειλούν τη ζωή γυναικών στο Νεπάλ


NYTimes: Kusum Thapa, 17, doing her schoolwork in a chhaupadi hut. In areas of Nepal, women and girls are banished to such huts when they are menstruating. Picture/तस्वीर

Η 17χρονη Κουσούμ κάνει τα μαθήματά της στο ειδικό παράπηγμα 

που κατασκεύασε η οικογένειά της σε κάποια απόσταση από το σπίτι της.

Τη ζωή των γυναικών του Νεπάλ απειλεί επικίνδυνη δεισιδαιμονία, που απαιτεί γυναίκες και κορίτσια να παραμένουν αποκλεισμένες τις ημέρες της περιόδου τους κάθε μήνα. Οι γυναίκες τις ημέρες αυτές του μήνα θεωρούνται μολυσμένες, σχεδόν τοξικές, ενώ η παράδοση απαιτεί την κατασκευή ξεχωριστής καλύβας, στην οποία μένουν οι γυναίκες, τις ημέρες της περιόδου τους. 

Ορισμένοι από τους χώρους αυτούς έχουν μέγεθος ντουλάπας, με τοίχους κατασκευασμένους από λάσπη. Νεαρή κοπέλα στο δυτικό Νεπάλ πέθανε πρόσφατα σε τέτοιο «κελί», από ασφυξία, καθώς προσπαθούσε να ζεσταθεί από το αδυσώπητο ψύχος των Ιμαλαΐων.

Τον περασμένο Ιούνιο, ένα ακόμη κορίτσι βρέθηκε νεκρό, από δάγκωμα φιδιού αυτή τη φορά. Η οικογένειά της προσπάθησε να συγκαλύψει τον θάνατό της, θάβοντας γρήγορα τη σορό της, προτού οι Αρχές διατάξουν την εκταφή της για τη διενέργεια αστυνομικής έρευνας. 

Η παράδοση αυτή αιώνων ονομάζεται «τσαουπαντί», από τη νεπαλέζικη λέξη που σημαίνει «αυτός που φέρει το στίγμα της ακαθαρσίας». Από τον ερχόμενο μήνα, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, το έθιμο του υποχρεωτικού αποκλεισμού των γυναικών με περίοδο θα κηρυχθεί παράνομο, ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται με τρεις μήνες φυλάκιση.

Πολλές γυναίκες, ιδίως σε αγροτικές περιοχές της ορεινής χώρας, συνεχίζουν να τηρούν το έθιμο του «τσαουπαντί» εξαιτίας της κοινωνικής πίεσης ή ακόμη και λόγω ενοχών που νιώθουν. Κάθε απόγευμα, οι γυναίκες με περίοδο κατευθύνονται στα σπαρτιατικά παραπήγματα, εγκαταλείποντας τα σπίτια τους.

Στα μικρά χωριά του Νεπάλ οι γυναίκες είναι τα πραγματικά υποζύγια, μεταφέροντας φορτία που φθάνουν ακόμη και τα 100 κιλά, ισορροπώντας τα σε τσουβάλια στο κεφάλι τους. Η σκληρή αγροτική ζωή και οι δύσκολες γέννες έχουν αυξήσει επίσης τα περιστατικά εμφάνισης πρόπτωσης μήτρας, παράγοντας που ενισχύει τη θνησιμότητα, εξαιτίας της αυξημένης πιθανότητας μολύνσεων κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης.

Το έθιμο του «τσαουπαντί» μοιάζει πολύ ανθεκτικό, με τις περισσότερες γυναίκες να αρνούνται να το αμφισβητήσουν. «Αν μία γυναίκα με περίοδο μπει στο οικογενειακό σπίτι, τρία πράγματα θα συμβούν: Μία τίγρης θα έρθει στο σπίτι, το σπίτι θα πάρει φωτιά και ο αρχηγός της οικογένειας θα αρρωστήσει», λέει αγρότης σε μικρό χωριό του Νεπάλ.

Σε κάποια χωριά, όσες μόλις γέννησαν «εξορίζονται» σε αχυρώνες, καθώς θεωρούνται και αυτές «μολυσμένες». Το έθιμο οφείλεται στις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει η ινδουιστική θρησκεία για τον διαχωρισμό των ανθρώπων σε «καθαρούς» και «μολυσμένους». Ολοένα και περισσότεροι μορφωμένοι κάτοικοι του Νεπάλ συμμετέχουν σε κινήσεις με στόχο την κατάργηση του εθίμου του «τσαουπαντί», υπογραμμίζοντας τον οπισθοδρομικό και μισογυνικό του χαρακτήρα.

Η Laxmi φοβάται τα πνεύματα   που μπαίνουν στο goth τη νύχτα.

Η Laxmi φοβάται τα πνεύματα που μπαίνουν στο goth τη νύχτα.

Μια βαθιά ριζωμένη σεξιστική παράδοση που αναγκάζει 

τις γυναίκες σε έμμηνο ρύση, να μένουν σε καλύβες ζώων.

Οι περισσότερες από εμάς μπορούμε να καταλάβουμε τον πόνο και την ταλαιπωρία τού να έχεις περίοδο. Αυτό που είναι δύσκολο να φανταστούμε είναι πόσο δυσκολότερη μπορεί να γίνει η κατάσταση.

Στο Simikot, μια περιοχή στο βορειότερο άκρο του Νεπάλ, κάποιες γυναίκες διώχνονται από το σπίτι τους και μένουν σε καλύβες ζώων, ή αλλιώς goths, κατά την έμμηνο ρύση τους και αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και είκοσι μέρες αφότου γεννήσουν. Αυτή η βαθιά ριζωμένη παράδοση ονομάζεται chaupadi.

Η Humla είναι από τις περιοχές με το μεγαλύτερο υψόμετρο και τις πιο δυσπρόσιτες στον κόσμο. Έφτασα εκεί με ένα μικρό Twin Otter αεροπλάνο, πετώντας ανάμεσα από απότομες κοιλάδες και χιονισμένα βουνά, τα οποία σχεδόν ακουμπούσαν τα φτερά μας.

Χαμογελώντας μου με νόημα, ο πιλότος έκανε μια τρομακτική επιτόπια αναστροφή και προσγειώθηκε σε ένα μικροσκοπικό άνοιγμα στην πλαγιά του βουνού. Αν δεν κάνεις πεζοπορία για μερικές μέρες για να φτάσεις στον κοντινότερο δρόμο, αυτός ο αεροδιάδρομος είναι η μοναδική πρόσβαση στην απομονωμένη ορεινή κοινότητα Simikot. Οι άνθρωποι εδώ ζουν από τις «καλλιέργειες αυτοσυντήρησης» και το μικρής κλίμακας εμπόριο με το Θιβέτ. Η απομόνωση, η φτώχια και το σκληρό ορεινό τοπίο καθιστούν την ύπαρξη, ζήτημα καθημερινής επιβίωσης.

Περίπου δώδεκα έφηβες ήταν καθισμένες 
στο πάτωμα, τυλιγμένες με χοντρές κουβέρτες. 

Ο ήλιος των Ιμαλαΐων είχε μετατρέψει το χιόνι σε μια δύσοσμη καφέ λάσπη· μια μείξη περιττωμάτων ζώων και λιωμένου πάγου. Περπατήσαμε μέσα στο χωριό ψάχνοντας για ένα goth. Καθώς έπεφτε η θερμοκρασία, η λάσπη γινόταν πάγος. Τσουλήσαμε μέχρι την παλιά πόλη, η οποία κατοικείται από την κοινότητα Dalit, μια φτωχή κοινότητα χαμηλής κάστας, η οποία λατρεύει τόσο τις θεότητες του ινδουισμού όσο και τις τοπικές θεότητες. Το γεγονός ότι το μέρος αυτό είναι γεωγραφικά αποκομμένο σημαίνει ότι διατηρεί ανέπαφες τις παλιές παραδόσεις.

Ένας πυκνός καπνός έβγαινε από το goth, ενώ μέσα ήταν σκοτεινά, με εξαίρεση τις φωτεινές οθόνες των κινητών μας. Περίπου δώδεκα έφηβες ήταν καθισμένες στο πάτωμα, τυλιγμένες με χοντρές κουβέρτες. Η ατμόσφαιρα θύμιζε τα παιδικά σου χρόνια που κοιμόσουν στο σπίτι της φίλης σου. Τα κορίτσια άκουγαν νεπαλέζικη ποπ στα κινητά τους, τραγουδούσαν, κουτσομπόλευαν και γκρίνιαζαν. Εγώ βρισκόμουν στην πόλη για να γυρίσω ένα ντοκιμαντέρ για το Νεπάλ. Όταν εμφανίστηκε ο ηχολήπτης μου, έσκασαν στα γέλια και άρχιζαν να τον φλερτάρουν βασανιστικά, μέχρι που αναγκάστηκε να φύγει.

Η Romali, μια τσαούσα δεκαεξάχρονη, μου είπε ότι έπρεπε να φύγουμε. Μετά ξέσπασε σε γέλια, δείχνοντας ότι προφανώς έκανε πλάκα. Είπε ότι στο goth μαζεύονται όλες οι γυναίκες με έμμηνο ρύση, γιατί είναι πιο ασφαλές. Ο βιασμός είναι μεγάλος κίνδυνος όταν εξασκείται το chau, μια και πολλές γυναίκες κοιμούνται μόνες και απροστάτευτες.

Τα κορίτσια είχαν στριμωχτεί γύρω από μια φωτιά και έβηχαν λόγω του κακού εξαερισμού. Η Romali, μάς είπε να πάμε να μαζέψουμε ξύλα την επόμενη μέρα μαζί της. Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να είναι στο σπίτι όταν έχουν περίοδο, κι έτσι συχνά εργάζονται σκληρά σε εξωτερικούς χώρους.

Το μάζεμα ξύλων σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις μια σχεδόν κάθετη πεζοπορία κατεβαίνοντας σε ένα φαράγγι. Η περιοχή γύρω από το Simikot έχει αποψιλωθεί, κι έτσι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν καύσιμα. Τα κορίτσια φόρτωσαν ξύλα στα γιγάντια καλάθια τους, τα οποία ζύγιζαν όσο οι ίδιες και παραπάνω. 

Οι συνθήκες στις οποίες υποβάλλονται έχουν επιπτώσεις. Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε προβλήματα υγείας όπως τα αναπνευστικά προβλήματα και τα προβλήματα στην κύστη, ενώ υποφέρουν και από σκολίωση, λόγω του μεγάλου βάρους που κουβαλούν. Ο μέσος όρος ζωής για τις γυναίκες εδώ είναι μόλις στα 53 χρόνια.


H 17χρονη Romali στέκεται στην ταράτσα του goth.

H 17χρονη Romali στέκεται στην ταράτσα του goth.

Πολλές γυναίκες γεννούσαν μέσα στο goth, κάτι που οδηγούσε σε υψηλά επίπεδα παιδικής θνησιμότητας. Όμως η τοπική μαία Gita Lama, μάς εξήγησε ότι αυτό άλλαξε χάρη σε ένα νέο οικονομικό κίνητρο που προσφέρει η κυβέρνηση, η οποία δίνει 10 λίρες στις γυναίκες που γεννούν στην τοπική κλινική. 

Η Laxmi (παρακάτω Φώτο), μια 22χρονη γυναίκα, μόλις είχε γεννήσει στην κλινική. Όμως αντί να επιστρέψει σπίτι, πήγε κατευθείαν στο goth. Η Laxmi μας είπε: 

«Αν γεννήσεις κορίτσι πρέπει να μείνεις παραπάνω στο goth. Τα αγόρια είναι πιο σημαντικά, οπότε μπορείς να επιστρέψεις σπίτι νωρίτερα. Εγώ γέννησα αγόρι, οπότε είμαι χαρούμενη».

Η Laxmi ανάβει μια μικρή φωτιά   για να ζεσταθεί η ίδια και το μωρό της.

Η Laxmi ανάβει μια μικρή φωτιά 
για να ζεσταθεί η ίδια και το μωρό της.

Οι συνθήκες ήταν άθλιες για εκείνη και το νεογέννητο μωρό της. Ήταν καθισμένη στο έδαφος, το οποίο ήταν υγρό από τα φρέσκα σκατά γαϊδάρου, και πάλευε για να ανάψει τη φωτιά, σηκώνοντας τόσο καπνό που παραλίγο να πνιγεί ο διερμηνέας μας. Με δάκρυα στα μάτια, η Laxmi παραπονέθηκε: «Λόγω του καπνού έχω πονοκεφάλους και τα ρούχα μου είναι πάντα βρόμικα. Είναι πολύ ενοχλητικό».

Είπε ότι ο άντρας της δεν ήθελε να κοιμάται η ίδια και το μωρό της στο goth. Τότε γιατί εξασκεί την πρακτική του chau; Η απάντησή της ήταν απλή: «Αν δεν ακολουθούμε τις θρησκευτικές τελετουργίες, οι θεοί θα μας τιμωρήσουν. Δεν έχω επιλογή, πρέπει να τους λατρεύω». 

Η Laxmi έβγαλε ένα μεγάλο μαχαίρι κάτω από την κουβέρτα και το έβαλε στη φωτιά, με τη λεπίδα να αστράφτει στο φως. «Αυτή είναι η προστασία για εμένα και το μωρό μου». Έδειχνε να φοβάται. «Θα μπουν τα κακά πνεύματα και θα κάνουν κακό στο μωρό μου».

fwtografies-apo-tis-gunaikes-sto-nepal-pou-exorizontai-epeidi-exoun-periodo-body

Ο γιος της Laxmi είναι πέντε ημερών. 

Τόσο εκείνη όσο και το μωρό της θα πρέπει 

να περάσουν τις επόμενες 15 ημέρες στο goth.

Οι γυναίκες σαν τη Laxmi αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερους κινδύνους από τα φαντάσματα. Το Νεπάλ κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις των χωρών με τα υψηλότερα επίπεδα παιδικής θνησιμότητας στον κόσμο. 

«Δύο με τρεις γυναίκες πέθαιναν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της γέννας ή αμέσως μετά», είπε η Gita Lama, δείχνοντας εξοργισμένη. «Συνιστούμε στις γυναίκες να μένουν στο νοσοκομείο. Όμως υπάρχουν πολλές που εξακολουθούν να επιλέγουν το goth».

Η Laxmi έκανε το πρώτο της μπάνιο αφότου γέννησε, πριν από πέντε μέρες. Ήταν αναγκασμένη να πλυθεί έξω στο χιόνι, γιατί θεωρούνταν ακάθαρτη. Είπε ότι γνώριζε τους κινδύνους για την υγεία της. «Ακόμα κι αν αγνοήσουμε τη συμβουλή του γιατρού, θα επιβιώσουμε. Όμως αν παρακούσουμε τον Θεό, ο Θεός θα μας τιμωρήσει. Ο Θεός είναι πιο ισχυρός από τον άνθρωπο».

H παλιά πόλη του Simikot, Νεπάλ.

H παλιά πόλη του Simikot, Νεπάλ.

Εγώ είχα φανταστεί ότι το chaupadi θα ήταν η έκφανση μιας πατριαρχικής κοινωνίας που καταπίεζε τις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, έχει περισσότερο να κάνει με τη δεισιδαιμονία, αν και κάποιος θα μπορούσε να πει ότι οι δεισιδαιμονίες προκύπτουν από τις αξίες και τα πρότυπα που εφευρέθηκαν για να υποτάξουν τις γυναίκες. Η Gita Lama με διαβεβαιώνει ότι έχει να κάνει με τα πεθερικά. Αυτά είναι που αποφασίζουν ποιος θα μείνει έξω στο κρύο.

Η αλλαγή έρχεται πολύ αργά στο Simikot. Αν και δεν εξασκούν αυτή την πρακτική όλες οι γυναίκες, η παράδοση του chaupadi ενισχύεται μέσω της αφήγησης και του μύθου. Προς το παρόν, πάντως, η εμμηνορροϊκή και η μεταγεννητική εξορία στη Humla θα συνεχιστεί και μέσα στον 21ο αιώνα.

Τα κορίτσια με περίοδο είναι «μιαρά» και ζουν στην απομόνωση

 

Μπορεί μία βιολογική λειτουργία που γεννά ζωή να δαιμονοποιείται και να τιμωρείται; Μπορεί, υπό το φόβο της μήνης των θεών. Στις απομακρυσμένες περιοχές του Νεπάλ, παρότι έχει τεθεί εκτός νόμου εδώ και πάνω από μία δεκαετία, τηρείται μία βάρβαρη έως κυριολεκτικά εξοντωτική συνήθεια που αναγκάζει τα κορίτσια και τις γυναίκες να εξορίζονται σε ένα στάβλο τις μέρες της περιόδου τους, επειδή είναι «ακάθαρτες».

Έφηβη στο Νεπάλ πέθανε αβοήθητη λόγω βάρβαρης 

παράδοσης που απαγορεύει την έμμηνο ρύση 

NAVESH CHITRAKAR / REUTERS: Uttara Saud, 14, sits inside a Chaupadi shed in the hills of Legudsen village in Achham District in western Nepal in this February 16, 2014 file picture. Chaupadi is the practice of treating women as impure and untouchable when they menstruate. In isolated regions like Achham, chaupadi has been a custom for centuries. But those from Nepal's cities or from abroad often don't know what it means. When women go through their monthly cycle, they are not allowed to enter a house or pass by a temple. www.huffingtonpost.gr 

Έφηβη στο Νεπάλ πέθανε αβοήθητη λόγω βάρβαρης παράδοσης που απαγορεύει την έμμηνο ρύση

Ένα 15χρονο κορίτσι πέθανε σε ένα μαντρί στη δυτική συνοικία Achham του Νεπάλ, όπου είχε εξοριστεί επειδή είχε έμμηνο ρύση, η οποία σύμφωνα με μία ινδουιστική πρακτική έχει απαγορευτεί περισσότερο από μία δεκαετία, όπως αναφέρει το Aljazeera, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

«Ερευνούμε την υπόθεση. Υποψιαζόμαστε ότι πέθανε από ασφυξία όταν άναψε φωτιά προκειμένου να ζεσταθεί», δήλωσε τη Δευτέρα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο επιθεωρητής της τοπικής περιοχής, Badri Prasad Dhakal.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης το κορίτσι ονομαζόταν Roshani Tiruwa.

Μερικοί Ινδουιστές θεωρούν ως κάτι το «ακάθαρτο», γι' αυτό και σε ορισμένες περιοχές του Νεπάλ οι γυναίκες εξορίζονται ή είναι αναγκασμένες να παραμένουν κλεισμένες σε καλύβες ή στάβλους για ημέρες, κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, βάσει μίας πρακτικής που είναι γνωστή ως «chhaupadi».

Ο πατέρας της Tiruwa μιλώντας στην εφημερίδα My Republica ότι η 15χρονη αφού έφαγε βραδινό γύρω στις έξι το απόγευμα της Παρασκευής στη συνέχεια πήγε στο μαντρί για να κοιμηθεί. Όταν αργά το πρωί της επομένης μέρας η κόρη του δεν εμφανίστηκε εκείνος άρχισε να της φωνάζει. «Τότε είδα το άψυχο σώμα της», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Tiruwa ήταν μαθήτρια Γυμνασίου και είχε άριστες επιδόσεις στα μαθήματά της, ενώ διένυε την τρίτη μέρα της έμμηνου ρύσης της όταν πέθανε.

A Nepali Teen on Her Period Died After Being Banished to a Hut.

Δεισιδαιμονία

Σύμφωνα με την πρακτική «chhaupadi», οι γυναίκες απαγορεύεται να λαμβάνουν μέρος σε κανονικές δραστηριότητες της οικογένειας κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης και μετά τον τοκετό και δεν επιτρέπεται να έχουν καμία επαφή με τους άνδρες του νοικοκυριού.
Η ινδουιστική παράδοση εφαρμόζεται από όλες τις οικογένειες της περιοχής. Οι γυναίκες που παραβιάζουν την πρακτική θεωρούνται υπεύθυνες για την καταστροφή στις καλλιέργειες, τις ασθένειες και τους αιφνίδιους θανάτους των ζώων.

Σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές, το «chhaupadi» έχει οδηγήσει σε θανάτους από επιθέσεις άγριων ζώων, τσιμπήματα φιδιών ασθένειες, βιασμούς, κακή ψυχική υγεία, καθώς και θανάτους βρεφών από πνευμονία.

Τα τελευταία χρόνια μερικές γυναίκες έχουν γυρίσει την πλάτη τους στο εν λόγω τελετουργικό: λίγα χωριά είναι γνωστά ως «ελεύθερες ζώνες chhaupadi».

Όμως, παρόλο που το Ανώτατο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2005 απαγόρευσε το «chhaupadi», το έθιμο είναι δύσκολο να «σβήσει» οριστικά. Συνεχίζει να επικρατεί σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές.

Η Mohna Ansari από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Νεπάλ τόνισε ότι οι τοπικοί ηγέτες πρέπει να κάνουν περισσότερα και επιβάλλουν την απαγόρευση της εν λόγω παράδοσης.

«Υπάρχει η νομική απαγόρευση, αλλά οι δυνάμεις επιβολής του νόμου δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρές ώστε να φροντίζουν για την εφαρμογή του», είπε.

«Είναι πολύ σημαντικό γι' εμάς να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τις συμπεριφορές των ανθρώπων ώστε να ευαισθητοποιηθούν κατά της εφαρμογής της συγκεκριμένης πρακτικής», πρόσθεσε.

Μία έκθεση του ΟΗΕ το 2011, ανέφερε ότι εκτιμάται πως το 95% των γυναικών στην περιοχή Achham του Νεπάλ συνεχίζουν να ακολουθούν το έθιμο αυτό.

Γυναίκες στο Νεπάλ πωλούν το δέρμα τους για 150 ευρώ

The Risky Lives of Women Sent Into Exile For Menstruating - Nepal and Woman

The Risky Lives of Women Sent Into Exile

For Menstruating - Nepal and Woman

Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Μουδιασμένη η κοινωνία στο Νεπάλ παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες μια σοκαριστική αποκάλυψη. Σύμφωνα με καταγγελία πάμφτωχες Νεπαλέζες πέφτουν θύματα διακινητών ανθρώπων που τις εξαπατούν ώστε να πουλήσουν το δέρμα τους για να χρησιμοποιηθεί σε επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής, όπως για μεγέθυνση πέους ή στήθους.

Ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στον ινδικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Youth Ki Awaaz («Η Φωνή των Νέων») αναφέρει ότι οι γυναίκες του Νεπάλ πωλούν 130 τετραγωνικά εκατοστά από το δέρμα της πλάτης τους έναντι 150 δολαρίων.

Ο υπουργός Γυναικείων Θεμάτων, Παιδιού και Κοινωνικής Πρόνοιας Κούμαρ Κάντκα είπε στο Thomson Reuters Foundation ότι η κυβέρνηση σοκαρίστηκε όταν πληροφορήθηκε αυτήν την καταγγελία. Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στις 6 Μαρτίου. «Αποσβολωθήκαμε. Θα το ερευνήσουμε και αν διαπιστώσουμε ότι έτσι έχουν τα πράγματα, η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σταματήσει αυτό το ειδεχθές έγκλημα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους», τόνισε.

Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν συχνά ότι Νεπαλέζοι μεταφέρονται στη γειτονική Ινδία όπου πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης –και σεξουαλικής– ή ότι πωλούν τα νεφρά τους σε ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση. Όμως περιπτώσεις εμπορίου ανθρώπινου δέρματος είναι κάτι το πρωτοφανές.

Η Ινδή δημοσιογράφος Σόμα Μπάσου, που έκανε το ρεπορτάζ, υποστηρίζει ότι οι Νεπαλέζες πωλούνται σε οίκους ανοχής σε μεγάλες πόλεις, όπως στο Μουμπάι, και κατόπιν τις ξεγελούν για να πουλήσουν το δέρμα τους. Ορισμένα θύματα είπαν ότι κάποιος τις νάρκωσε και τους αφαίρεσε τμήμα του δέρματός τους.

Οι ιστοί αυτοί πωλούνται κατόπιν σε εργαστήρια στην Ινδία και από εκεί στέλνονται σε εταιρείες στις ΗΠΑ που ειδικεύονται στην παραγωγή προϊόντων για την αγορά των πλαστικών επεμβάσεων.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών κάλεσαν την κυβέρνηση να ερευνήσει κατεπειγόντως τις καταγγελίες και να ενημερώσει τον πληθυσμό ιδίως στις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας, για τους κινδύνους που μπορεί να διατρέξουν. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει σοβαρότητα και να προστατεύσει τις γυναίκες μας», είπε η Σουνίτα Ντανουβάρ, η εκπρόσωπος μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που βοηθά τα θύματα των διακινητών ανθρώπων. [12 Μάρ 2017]

Πάμφτωχες Νεπαλέζες πέφτουν θύματα διακινητών, οι οποίοι τις εξαπατούν ώστε να προβούν στην πώληση του δέρματός τους με σκοπό αυτό να χρησιμοποιηθεί σε επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής δηλ. για μεγέθυνση πέους ή στήθους.

Στον ινδικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Youth Ki Awaaz ("Η Φωνή των Νέων") αναφέρεται ότι οι γυναίκες του Νεπάλ πωλούν 130 τετραγωνικά εκατοστά από το δέρμα της πλάτης τους για 150 δολάρια.

Στη συνέχεια αυτοί, οι ιστοί αυτοί πωλούνται σε εργαστήρια των Ινδιών και μετέπειτα στέλνονται σε εταιρείες στις ΗΠΑ που ειδικεύονται στην παραγωγή προϊόντων για την αγορά των πλαστικών επεμβάσεων.


ΝΕΠΑΛ: Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ. ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Έφηβη στο Νεπάλ πέθανε αβοήθητη λόγω βάρβαρης   παράδοσης που απαγορεύει την έμμηνο ρύση

Στο Νεπάλ, την πατρίδα του Βούδα και στην μοναδική ινδουιστική μοναρχία του κόσμου, ένας πρώην ινδουιστής ιερέας και μετέπειτα προτεστάντης ιεραπόστολος αναζητεί τον αυθεντικό χριστιανισμό, δηλαδή την Ορθοδοξία, μέσω του διαδικτύου. Ο ορθόδοξος ιερέας π. Σεραφείμ Bell από την πόλη Walla Walla της πολιτείας Ουάσιγκτον των Η.Π.Α. πληροφορούμενος για το ενδιαφέρον και τον πόθο του Νεπαλέζου ανταποκρίνεται επισκεπτόμενος το Νεπάλ το φθινόπωρο του 2006.

Λίγα κείμενα να σας εξομολογηθώ με έχουν συγκλονίσει και συγκινήσει τόσο. Διαβάστε και εσείς ένα απίστευτο οδοιπορικό...

«Ο Σιουμπάς (Shubhas) και η σύζυγός του Καμάλα (Kamala) είναι, ένα πολύ γοητευτικό και ελκυστικό ανδρόγυνο. Τα δυό παιδιά τους είναι γλυκά, ντροπαλά και ήσυχα, αλλά με έτοιμο χαμόγελο στα χείλη. Η κόρη τους η Άσμα (Asma), ήταν τραυματισμένη και είχε μία σοβαρή αμυχή στο γόνατο και δυσκολευόταν να περπατήσει. Ας προσευχηθούμε ότι δεν θα προκληθεί καμιά μόλυνση.

Μου έδωσαν την επιλογή να μείνω στο σπίτι τους ή να πάω σε ξενοδοχείο. Φυσικά, επειδή μου αρέσει η ησυχία, θα ήταν πολύ εύκολο να διαλέξω το ξενοδοχείο αλλά σκέφτηκα ότι ήταν σημαντικό να μείνω μαζί τους. Έχουν ένα μικρό διαμέρισμα και μου έδωσαν το δωμάτιο τους ενώ αυτοί έμειναν στα κρεβάτια των παιδιών τους. Κάνουν μία θυσία και ταπεινώνομαι γι' αυτό.

Η παρουσία μου αποδείχθηκε ότι ήταν μία μεγάλη ενθάρρυνση για τον Σιουμπάς. Μου είπε ότι πολλοί άνθρωποι που πρώτα έδειξαν ενδιαφέρον για το τι έχει να πει για την Ορθοδοξία, απομακρύνθηκαν σιγά-σιγά γιατί ύστερα από δυό και πλέον χρόνια αναμονής, κανένας δεν ερχόταν να τον βοηθήσει. Τώρα έχει ενθουσιαστεί και με θέλει να ταξιδέψω μαζί του και σε άλλα μέρη για να συναντήσουμε ανθρώπους, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν να κτίζεται μία εκκλησία εδώ στο Νεπάλ.

Μου ανέφερε ότι τον επισκέφθηκε ένας ιερέας από το Χόνγκ Κόνγκ. Μου είπε μόνο ότι ήταν παχύς. Τον συνέκρινε με τους μοναχούς στο Βατοπαίδι οι οποίοι αποτελούν το Ορθόδοξο κριτήριο γι' αυτόν. Πάντοτε τους αποκαλεί αγίους. Είπε ακόμα ότι έμεινε στο ξενοδοχείο Hyatt. Έπειτα από αυτό είχα ακόμα ένα λόγο να μείνω εδώ μαζί τους.

Προσέχουν πολύ τι μου δίνουν για φαγητό και χρησιμοποιούν μόνο βρασμένο νερό. Ακόμα και το δικό τους πόσιμο νερό είναι βρασμένο για να μην αρρωστήσουν και οι ίδιοι.

Η πόλη είναι πολύ θορυβώδης όλη την νύκτα μέχρι και το πρωί. Κατά την διάρκεια της ημέρας, η τροχαία κίνηση είναι απίστευτα πυκνή και οι οδηγοί εδώ κάνουν τους Έλληνες οδηγούς να φαίνονται οι πιο προσεκτικοί κι ευγενικοί απ' όλους. Κάποιος επιβιώνει εδώ μόνο με την Χάρη του Θεού.

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου: Το κρεβάτι στο οποίο κοιμούμαι είναι του Σιουμπάς και της Καμάλα, στο δωμάτιο τους. Είναι ένα διπλό χωρίς στρώμα, με κομμάτια ξύλου για βάση αντί για σούστες, με μια πλεκτή κουβέρτα πάνω. Έτσι ο πόνος μου από την αρθρίτιδα στους γοφούς αυξάνεται το βράδυ. Το δωμάτιο του μπάνιου είναι μικρό. Για χάρη μου φώναξαν έναν υδραυλικό να διορθώσει τη παροχή ζεστού νερού, αλλιώς το βράζουν σε χύτρα και πλένονται με τον κουβά. Τους ζήτησα να μην το κάνουν, αλλά μου είπαν το χρειάζονται έτσι κι αλλιώς τον χειμώνα γι αυτούς και τα παιδιά.

Στην μικρή τους κουζίνα, τρώμε πρώτα εγώ και ο Σιυυμπάς, ενώ η γυναίκα του μας σερβίρει. Αργότερα τρώει με τα παιδιά της, παρόλο που εψές έφαγε μαζί μας και ο Σίρις (Shirish). Αυτός είναι ο ινδουιστικός τρόπος, παρόλο που, αν ήταν ακόμα Ινδουιστές, δεν θα μου επέτρεπαν να φάω μαζί τους.

Η ζωή στην Κατμαντού φαίνεται πολύ μελαγχολική. Και τώρα με τον συνεχή κίνδυνο πολέμου με τους Μαοϊστές ο Σιουμπάς δεν βλέπει να υπάρχει ελπίδα για την χώρα. Κι όμως, ο ίδιος είναι πολύ θετικός. Ευαγγελίζεται με πολύ ζήλο τον Χριστό. Συνήθιζε να πηγαίνει παλιά στο τέμενος Πασιουπατινάτ (Pashu-patinat) και να κηρύττει τον Χριστό. Με τον καιρό αυτό άρχισε να γίνεται πολύ επικίνδυνο και υπήρχε ο κίνδυνος φυλάκισης. Πήγαινε επίσης και στο συγκρότημα με τους ασκητές, που είναι απρόσιτο, είναι μόνο για τους ιερείς και τους ασκητές. Τον έβλεπαν σαν ένα απλό άνθρωπο με κανονικά ρούχα και δεν τον ελάμβαναν υπόψη. Ύστερα άρχισε να τους μιλά χρησιμοποιώντας την Σανσκριτική, την ιερή γλώσσα των Ινδουιστών, την οποία γνωρίζει να χρησιμοποιεί μόνο η υψηλότερη κάστα των Βραχμανιστών ιερέων και των ασκητών. Αυτό τράβηξε την προσοχή τους, όπως και ο απόστολος Παύλος όταν μιλούσε στους Εβραίους χρησιμοποιώντας Εβραϊκά. Μετά τους προσκαλούσε στο διαμέρισμά του και τους μιλά για τον Χριστό.

Επίσης ευαγγελίζεται στους ανθρώπους από το Μπουτάν στην ίδια τους την χώρα, αλλά και στους εκατό χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στο Νεπάλ. Αυτό στο Μπουτάν είναι παράνομο και τιμωρείται με θάνατο. Κάποτε ταξίδευε το βράδυ μυστικά και τα χριστιανόπουλα τον περικύκλωναν για να τον προστατέψουν από τους Μαοϊστές. Αν έμενε μόνος του, σίγουρα θα τον πυροβολούσαν. Έχει επίσης μεταβεί μυστικά και στο Θιβέτ για τον ίδιο λόγο και έχει προσηλυτίσει δύο Θιβετιανούς μοναχούς. Με την βοήθεια του Θεού θα τους συναντήσω όταν θα φύγουν από το Θιβετιανό μοναστήρι τους σε μερικές μέρες. Τώρα με ρωτά αν στην επόμενη μου επίσκεψη θα ήθελα να συναντήσω τον βασιλιά του Νεπάλ. Ο σπιτονοικοκύρης του είναι ο προσωπικός γραμματέας του βασιλιά και θα προσπαθήσει να το διευθετήσει. Ωστόσο είναι πολύ πιθανόν μέχρι να επιστρέψω, ο βασιλιάς να έχει εκθρονιστεί ή ακόμα και να σφαγιαστεί.

Έχει επίσης ταξιδέψει στο Πακιστάν και δίδαξε ανοικτά στους μουσουλμάνους. Ο Θεός έχει αναστήσει έναν απόστολο Παύλο στο Νεπάλ.

Προσεύχεται και πιστεύει ότι το Νεπάλ θα γίνει το κέντρο του Ορθόδοξου ευαγγελισμού για όλες τις γειτονικές χώρες. Ο Θεός να τον ευλογεί. Δείχνει τα γύρω βουνά και λέει: Εδώ θα κτιστεί το μοναστήρι μας, μετά το κτίσιμο της εκκλησίας. Ο Θεός να το ευλογήσει.

Φαίνεται ότι ο δωδεκάχρονος Σίρις μοιάζει πολύ στον πατέρα του. Αυτός και η Άσμα πηγαίνουν σε ιδιωτικό Ινδουιστικό σχολείο. Ο Σίρις έδωσε σε όλους τους δασκάλους μία Βίβλο και τους μίλησε για τον Χριστό. Και οι δύο έχουν απομνημονεύσει πολλές παραγράφους από τις γραφές και γνωρίζουν όλα τα βιβλία της Βίβλου. Οι προτεστάντες ντροπιάζουν τους Ορθοδόξους όσον άφορα την γνώση των γραφών. Ο Σίρις, αν θέλει ο Θεός θα γίνει ένας καλός ιερέας.

Χθες το πρωί δίδαξα για τριάντα λεπτά τον Σιουμπάς και την οικογένεια του και απάντησα στις ερωτήσεις τους. Σήμερα το πρωί πρέπει να τρέξουν για δουλειές, και εκτός από μερικές λέξεις που αντάλλαξα για την εκκλησία και τα Άγια Μυστήρια με τον Σιουμπάς τίποτε το σπουδαίο δεν έγινε.

Αργότερα τους μίλησα λίγο για την Εκκλησία ως πνευματικό νοσοκομείο, για τις ιάσεις των ψυχών, για την ιαματική ικανότητα των αγίων μυστηρίων, τις πνευματικές θεραπείες των ασκητικών έργων, και των ιερέων ως ιατρών.

Ύστερα επήγαμε στο κέντρο της Κατμαντού από την περιοχή Θαμέλ στην πλατεία Ντερμπάρ, σ' ένα βουδιστικό μοναστήρι με θυσιαστήριο και υστέρα στο μεγαλύτερο Stupa στον κόσμο, το Bodhnath Stupa. Όπου πήγαινα, προκαλούσα την περιέργεια, και στους Δυτικούς και στους Ασιάτες. Κάποιοι Δυτικοί μου έβγαλαν φωτογραφία. Άλλοι φάνηκαν να ενοχλούνται επειδή τους κατέστρεψα την φαντασίωση των βουδιστικών τους διακοπών.

Ο Σιουμπάς κι εγώ ανεβήκαμε στο Bodnath Stupa και τριγυρίζαμε με τους βουδιστές προσκυνητές λέγοντας την ευχή του Ιησού. Έψαλλα την Τιμιωτέραν των Χερουβείμ ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του Νεπάλ!

Στην επιστροφή μου προσευχήθηκα για να γιατρευτεί το γόνατο της Άσμα και την άλειψα με το λαδάκι του αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς. Τους έδειξα την εικόνα του αγίου Ιωάννη και τους μίλησα λίγο για την ζωή του. Στον Σωυμπάς έδωσα και την βιογραφία του.

21 Οκτωβρίου: Σήμερα είναι μέρα γιορτής. Εργάζονται έξι μέρες και το Σάββατο ξεκουράζονται. Γι' αυτό οι Προτεστάντες τελούν την λειτουργία τους το Σάββατο. Σήμερα το πρωί ένας νεαρaltός επισκέφθηκε τον Σιουμπάς. Κατάγεται από ένα μέρος έξω από την κοιλάδα της Κατμαντού και σπουδάζει φωτογραφία σε ένα κολλέγιο εκεί. Είναι προτεστάντης και ονομάζεται Σίλας. Ο αδελφός του είναι πάστορας στο χωριό τους. Του μίλησα για την Ορθόδοξη Εκκλησία σ' αντίθεση με τον προτεσταντισμό. Του διάβασα τις προσευχές για το ταξίδι και έβαλα το πετραχήλι στο κεφάλι του και τον ευλόγησα.

Το απόγευμα μερικοί προτεστάντες θα έρθουν να μας επισκεφθούν και θα μιλήσουμε για την Ορθοδοξία, θα πηγαίναμε για επισκέψεις πάλι αργότερα το πρωί αλλά άρχισε πάλι να βρέχει και κάνει περισσότερο κρύο. Γι' αυτό θα ξεκουραστώ, θα προσευχηθώ και θα προετοιμαστώ για το βράδυ.

Φαίνεται ότι ο Σιουμπάς πρέπει να έρθει στην Walla Walla και να ζήσει λίγο μέσα στην λειτουργική ζωή της εκκλησίας. Δεν το έχει ξανακάνει αυτό. Πρέπει να έχει αυτή την εμπειρία για να μπορέσει να δημιουργήσει ένα όραμα για το τι πρέπει να επιδιώξει εδώ. Ίσως να μείνει μετά την Μεγάλη Σαρακοστή μέχρι και του Αγίου Πνεύματος.

Η σχολική χρονιά είναι δύσκολη επειδή οι Μαοϊστές χτυπούν ακόμα και στη Κατμαντού. Πέρυσι τα παιδιά πήγαν σχολείο μόνο 3-4 μήνες. Για να πιέσουν την κυβέρνηση οι Μαοϊστές απαιτούν το κλείσιμο των σχολείων. Όταν μένουν ανοικτά, τα ανατινάζουν με εκρηκτικά. Οι Μαοϊστές είναι πολύ πιο δυνατοί από την κυβέρνηση και τον στρατό. Το μόνο πράγμα που τους κρατάει λίγο πίσω είναι ο φόβος ότι θα χάσουν την ξένη βοήθεια, αν πάρουν την εξουσία στα χέρια τους με την βία.

Το απόγευμα μόνο ένας ήρθε για επίσκεψη. Ονομάζεται Λάξμι. Είναι Ινδουιστής, αλλά τώρα εξ αίτιας του Σιουμπάς πιστεύει στον Χριστό. Παρ' όλα αυτά, ακόμα λογαριάζει το κόστος της αλλαγής στην θρησκεία και δεν έχει εκφραστεί ανοικτά για τον Χριστό. Για τους Ινδουιστές η αλλαγή θρησκείας σημαίνει ότι θα χάσουν την οικογένειά τους, την κάστα τους ακόμα και την ζωή τους. Μιλήσαμε μαζί για μία περίπου ώρα για την Ορθόδοξη πίστη. Ύστερα βοήθησα λίγο τον Σιουμπάς με την μετάφραση της Nicene Creed, καθώς και τις προσευχές για τους κατηχουμένους. Παρέλυσα από τον φόβο όταν αντιλήφθηκα ότι αυτά που γράφει θα επαναλαμβάνονται από τώρα και στο εξής στο Νεπάλ από τους ιθαγενείς που θα γίνονται Ορθόδοξοι. Τον προέτρεψα επανειλημμένα να είναι προσεκτικός.

Απόψε η διασκέδαση για την εθνική γιορτή άναψε για τα καλά. Παντού στην κοιλάδα, σε κάθε κατεύθυνση, όλα τα σπίτια φωτίζονται στα μπαλκόνια και στις στέγες με λαμπιόνια. Οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ορθάνοιχτα. Κι όλα αυτά για να προσκαλέσουν την θεά Λάξμι στο σπίτι τους. Είναι η θεότητα των χρημάτων και του πλούτου. Πολλά βεγγαλικά και αστεράκια. πολλά τραγούδια από τα σπίτια ακούγονται με μεγάφωνα και σφυρίχτρες παντού. Χθες προσκυνούσαν τους σκύλους και είδα πολλούς από αυτούς με κόκκινη μπογιά στο κεφάλι και γιρλάντες με λουλούδια στον λαιμό. Αύριο θα προσκυνούν τις αγελάδες και την επόμενη τα βόδια. Tις δύο τελευταίες μέρες πρόσεξα πολλούς ανθρώπους να προσφέρουν θυσίες στα είδωλα. Η χώρα είναι μέσα στο σκοτάδι και χρειάζεται το Φως του Χριστού.

22 Οκτωβρίου: Σήμερα είναι η μέρα που θα αρχίσουμε επίσημα την Ορθόδοξη ιεραποστολή στη Κατμαντού και θα κατατάξω τον Σιουμπάς και την οικογένεια του στους κατηχουμένους. Δόξα τω Θεώ.

Λίγο πριν από τις οκτώ το πρωί ήρθε ένα ζευγάρι ντόπιων στην Ακολουθία. Έβαλα μία εικόνα του Χριστού στο τραπέζι και άρχισα τις ευχές της πρώτης ώρας. Ο Σιουμπάς διάβαζε τους ψαλμούς στην γλώσσα του Νεπάλ. Ύστερα άρχισα να προσεύχομαι για την προσαγωγή των κατηχουμένων. Ενόσω έλεγα τις προσευχές στα Αγγλικά, ο Σιουμπάς προσευχόταν δυνατά στα Νεπαλέζικα. Έβαλα τα χέρια μου πάνω σε κάθε μέλος της οικογένειας και έλεγα την προσευχή για τον καθέναν από αυτούς. Ύστερα έδωσα στον Σιουμπάς τα απαραίτητα χαρτιά που δείχνουν ότι ανήκει πια στους κατηχούμενους και στην επίσημη απαρχή της ιεραποστολής στη Κατμαντού. (Αυτό είναι αναγκαίο για να εδραιώσει την δουλειά που κάνουμε εδώ. Ύστερα βγάλαμε όλοι μαζί φωτογραφίες).

Ο ένας από το ζευγάρι που ήταν μαζί μας ήταν Ευαγγελιστής. Ήρθε στη Κατμαντού εξαιτίας των Μαοϊστών. Το χωριό τους βρίσκεται σε απόσταση δεκαεπτά ωρών με το λεωφορείο και τριών ημερών περπάτημα. Ο Σιουμπάς μου ζήτησε να μοιραστώ λίγα πράγματα μαζί του και έτσι άρχισα να μιλώ για την Ορθοδοξία και την απαρχή του Προτεσταντισμού. Βλέπω ότι το ίδιο βασικό μήνυμα θα επαναλαμβάνω καθ' όλη την διάρκεια του ταξιδιού μου.

Μού ζήτησαν να προσευχηθώ γι' αυτούς και έτσι έβαλα το πετραχήλι στα κεφάλια τους. Ύστερα πήραμε μπανάνες και τσάι για πρόγευμα. Αργότερα βγήκα λίγο στην στέγη για να κοιτάξω την πόλη που καθάρισε από την βροχή και να δω τον ήλιο που έλαμπε ζωηρά. Πέρασα λίγη ώρα προσευχόμενος για την χώρα και τους ανθρώπους της. Χωρίς να το περιμένω ο Θεός μου έδωσε αγάπη και δάκρυα γι' αυτούς τους ανθρώπους και συγκινήθηκα βαθιά με την Χάρη Του. Το είπα στον Σιουμπάς και απόψε θέλω να διαβάσω την ακολουθία του Αποδείπνου πάνω στην στέγη.

Μιλώντας αργότερα μαζί του, ο Σιουμπάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολλοί Νεπαλέζοι θα ασπαστούν την Ορθοδοξία. Για κάποιο χρονικό διάστημα είχε σταματήσει να ευαγγελίζεται και να διδάσκει επειδή κανένας από την Ορθόδοξη Εκκλησία δεν τον βοηθούσε. Έχει επιτύχει πολλά παντού στην χώρα. Εδώ στην Κατμαντού υπήρχε μία ομάδα 30-40 ανθρώπων που είχαν πολύ ενδιαφέρον για την Ορθοδοξία. Παρόλα αυτά, αφού ζητούσε εδώ και τρία χρόνια βοήθεια, κανένας δεν ήρθε από την Ορθοδοξία και οι άνθρωποι άρχισαν να σκορπίζονται, πιστεύοντας ότι τους εξαπατούσε. Ακόμα και ο ίδιος, όπως είναι φυσικό, πολεμούσε με τις αμφιβολίες και τους λογισμούς. Τώρα έχει πάρει πάλι κουράγιο και άρχισε να διδάσκει, μαζεύοντας κόσμο εδώ και σ' ολόκληρη την χώρα. Ακόμα μου είπε: Απλώς μην μας αφήσεις μόνους. Μην εγκαταλείψεις αυτό που κάνουμε.

Η καρδιά μου συγκινήθηκε. Υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες για την Εκκλησία εδώ. Πραγματικά οι αγροί είναι έτοιμοι για θερισμό. Αλλά θα υπάρχουν εργάτες; Ο Σιουμπάς λέει ότι υπάρχουν πάρα πολύ λίγοι ιεραπόστολοι εδώ. Οι περισσότεροι από τους προτεστάντες έχουν φύγει επειδή: Οι περισσότεροι φοβούνται να έρθουν πια εδώ. Ο Θεός να δώσει κουράγιο στους Ορθοδόξους.

23 Οκτωβρίου: Μετά τις πρωινές προσευχές και το πρόγευμα, προσπαθήσαμε να συνδεθούμε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως εδώ, δεν υπήρχε σύνδεση. Έτσι τους δίδαξα δύο ύμνους. Το τροπάριο του Σταυρού και της Αναστάσεως. Σήμερον η Σωτηρία. Με ηχογράφησαν ώστε να μπορούν να εξασκούνται όταν θα φύγω.

Με ολόκληρη την οικογένεια πήγαμε σήμερα στην ιστορική πόλη Μπαχτιμπούρ. Πολύ ενδιαφέρουσα πόλη. Είχαμε ένα πολύ μακρύ και δύσκολο ταξίδι με το ταξί. Ενώ ταξιδεύαμε, ήρθαμε αντιμέτωποι με τέσσερα λεωφορεία Μαοϊστών. που κάθονταν ακόμα και στις οροφές, και φορούσαν τα κόκκινα μαντήλια. καθώς ανέμιζαν τις σημαίες τους. Σε κάποια στιγμή βρεθήκαμε ανάμεσα σε δύο λεωφορεία. Τους κοίταξα και με κοίταζαν πίσω. Φαίνονταν να διερωτώνται: Τι είναι αυτό; Τους σταύρωσα και ευχήθηκα να βοηθήσει ο Θεός να φύγουν από το Νεπάλ. Η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Ο Θεός να τους λυτρώσει.

Πίσω στο σπίτι πια είμαστε όλοι πολύ κουρασμένοι. Μετά το φαγητό τους μίλησα για τους Αγίους και τους Προστάτες Αγίους. Ύστερα τους ανέφερα ποιος θα είναι ο δικός τους προστάτης Άγιος. Ο Σιουμπάς θα έχει τον απόστολο Παύλο για ευνόητους λόγους, η Καμάλα θα έχει την αγία Μεγαλομάρτυρα Αικατερίνη. Ο Σίρις θα έχει τον άγιο Σεραφείμ και η Άσμα την μάρτυρα Ανυσία.

Απόψε συζητήσαμε για το ταξίδι μας έξω από την Κατμαντού και ο Σιουμπάς μου διηγήθηκε την προηγούμενη ζωή του ως Ινδουιστής Ιερέας, κάτι που είχε πολύ ενδιαφέρον και που με βοήθησε να τον καταλάβω καλύτερα ως άνθρωπο.

25 Οκτωβρίου Το πρωί ταξιδέψαμε για πρώτη φορά έξω από τα σύνορα της Κατμαντού. Μόλις που ταξιδέψαμε δέκα λεπτά και το λεωφορείο μας σταμάτησε σε μία διασταύρωση και δεν προχωρούσαμε άλλο. Ο Σιουμπάς φώναξε: Μαοϊστές. Αυτό τράβηξε την προσοχή μου. Είδα καμιά δωδεκαριά αστυνομικούς να έρχονται στην διασταύρωση και σκέφτηκα ότι θα τα κανόνιζαν. Όμως μόλις εξέτασαν την κατάσταση, γύρισαν πίσω και επέστρεψαν από εκεί που ήρθαν.

Ύστερα άρχισαν να μυρίζουν καμένα ελαστικά. Οι Μαοϊστές έβαλαν φωτιά σε μερικά ελαστικά για να εμποδίσουν την κίνηση των αυτοκινήτων. Ο οδηγός μας γρήγορα γύρισε το λεωφορείο προς τα πίσω και. αφού βρήκε ένα μικρό δρομάκι, το ακολουθήσαμε μέχρι που μας έβγαλε πάλι πίσω στον κύριο δρόμο. 

Μέχρι τότε όμως οι Μαοϊστές έστησαν μπλόκο σε όλους τους δρόμους και οι φλόγες έφταναν ψηλά. Όμως εμείς φύγαμε και ανεβήκαμε στα βουνά και μακριά από την Κατμαντού.

Οκτώ ώρες μετά (για ένα ταξίδι που στις Ηνωμένες Πολιτείες θα χρειαζόταν 2 ώρες), φθάσαμε στον προορισμό μας. Βρισκόμαστε σε μία πόλη δίπλα από την Λουμπίνι. που είναι η γενέτειρα του Βούδα. Αύριο θα συναντήσουμε κάποιους Προτεστάντες, γνωστούς του Σιουμπάς. Θα μείνουμε δύο μέρες και μετά θα μεταβούμε στα ανατολικά. Ο Σιουμπάς προσπάθησε να συναντηθούμε με την οικογένεια της Καμάλα, αλλά αυτοί αρνήθηκαν. Είναι Ινδουιστές και την έχουν αποκόψει από την οικογένεια.

26 Οκτωβρίου Σήμερα πήγαμε στην Λουμπίνι. Ωραία, καινούργια, βουδιστικά μοναστήρια έχουν κτιστεί εδώ από τους Βουδιστές από πολλές διαφορετικές χώρες. Ωραιότατα τεμένη, άλλα άδεια. Εντελώς αποκομμένα από οποιαδήποτε πνευματική παρουσία. Κατ' ακρίβεια, δεν ένιωσα ούτε καμία δαιμονική δύναμη μέσα. Απλά μία κενότητα. Αντίθετα, στα Ινδουιστικά τεμένη, κάποιος μπορεί γρήγορα να αντιληφθεί δαιμονικές παρουσίες. Οι άνθρωποι εκεί καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας θυσιάζουν στους δαίμονες.

Περπατώντας ανάμεσα στις μεγάλες εκστάσεις των βουδιστικών μοναστηριών, οι πάντες με κοίταζαν με περιέργεια και απορία.

Ένας Βουδιστής μοναχός με προσέγγισε και μου συστήθηκε. Με λένε Ν και είμαι Βουδιστής μοναχός.

Του απάντησα: Είμαι ο π. Σεραφείμ και είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος ιερέας. Χαμογέλασε, με καλωσόρισε στο Νεπάλ και συνέχισε τον δρόμο του. Υπάρχουν κάποιες περίεργες ομοιότητες ανάμεσα μας. Και οι δυό μας φορούσαμε κάπως παρόμοια ρούχα, το ράσο μου και η ρόμπα του. Και οι δυό κρατούμε κομποσκοίνια που είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν πως να με αντιμετωπίσουν, αλλά αρκετοί ενδιαφέρονται και θα άκουγαν ευχαρίστως τι έχω να πω. Άλλοι φυσικά δεν είναι τόσο φιλικοί και αντιδρούν στην δυτική παρουσία μου.

Έπειτα από λίγες ώρες σ' αυτό το αχανές μέρος, πήραμε το λεωφορείο και επιστρέφαμε στην πόλη και το ξενοδοχείο μας. Ωστόσο, στα τρία τέταρτα του δρόμου συναντήσαμε και πάλι τους Μαοϊστές. Λεωφορεία εμπόδιζαν την κυκλοφορία και ελαστικά καίγονταν. Έτσι νοικιάσαμε μία χειράμαξα και ο οδηγός μας πήγε πίσω στο ξενοδοχείο από πλαϊνά σοκάκια.

Και να τι μας περίμενε εκεί. Η κύρια εκδήλωση είχε στηθεί απέναντι από το ξενοδοχείο μας. Είπα στον Σιουμπάς να πάμε να δούμε τι γίνεται. Αυτός αρνήθηκε και είπε ότι καλύτερα θα ήταν αν πηγαίναμε στο δωμάτιο μας. Αλλά την ώρα που πλήρωνα τον οδηγό, κατευθύνθηκα προς την εκδήλωση.

Μιά εξέδρα είχε στηθεί εκεί όπου κάθονταν οι Μαοϊστές. Μια γυναίκα μιλούσε με πάθος και οι άνθρωποι κάθονταν στο έδαφος ακούγοντας. Πλησίασα και οι ηγέτες με κοίταξαν. Αντιλήφθηκα ότι αν απλά περπατούσα στην εξέδρα. Θα μπορούσα εύκολα να αποσπάσω την προσοχή τους και να αναστατώσω την συνάντηση. Ήμουν έτοιμος να προχωρήσω όταν ένιωσα το χέρι του Σιουμπάς στο μπράτσο μου.

Έλα, πάτερ, πάμε καλύτερα στο δωμάτιο μας. Ήξερα τι ήθελες να κάνεις και γι' αυτό σε σταμάτησα, πρόσθεσε γελώντας.

Είπε ότι συνήθιζε να χρησιμοποιεί μία πλαστή δημοσιογραφική ταυτότητα για να παραβρίσκεται στις μαοϊκές συναντήσεις στα χωριά και υστέρα δίδασκε για τον Χριστό. Αaltλλά η Καμάλα του ζήτησε να σταματήσει και να σκεφτεί την οικογένεια τους.

Αργήσαμε στο μεσημεριανό, άλλα την ώρα που τρώγαμε ήρθε ένας Προτεστάντης ηγέτης και μας πλησίασε. Αρκετοί άλλοι επρόκειτο να έρθουν. άλλα εμποδίστηκαν από την απεργία. Ταξίδεψε τριάντα λεπτά με τα πόδια και 3 ώρες με το λεωφορείο για να μας συναντήσει.

Μοιράστηκα μαζί του την Ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. πως αυτή η Εκκλησία διατηρεί την αποστολική διδαχή, ότι μόνο αύτη η Εκκλησία έχει διατηρήσει τα άγια μυστήρια κ.λ.π. Μου είπε ότι ήθελε να φέρει και άλλους στην Κατμαντού για να με ακούσουν να διδάσκω την επόμενη φορά που θα ερχόμουν εδώ.

Ο Σιουμπάς θα ήθελε να δημιουργήσει ένα σύστημα διδαχής με αλληλογραφία για τους ιερείς στα χωριά. Κάτι πρέπει να γίνει, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά.

Ο Σιούκ, τον οποίο συνάντησα σήμερα, και η οικογένειά του διώχτηκαν πραγματικά για την πίστη τους στον Χριστό. Ο θείος του ήταν Βουδιστής ηγέτης, που προσηλυτίστηκε και οδήγησε και την υπόλοιπη οικογένεια του στην πίστη του Χριστού. Οι Βουδιστές τους χτύπησαν και τους οδήγησαν στα βουνά και στις σπηλιές. Στο τέλος μεταφέρθηκαν σε άλλο χωριό, όπου υπήρχαν μερικοί ακόμα χριστιανοί. Ο διωγμός σταμάτησε όταν υιοθετήθηκε στο Νεπάλ κάποια μορφή δημοκρατίας. Κάποιοι από τους πρώην δήμιους, μάλιστα, ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό. 

Συνέχισε λέγοντας ότι στην αρχή της χριστιανικής ζωής υπήρχε μεγάλη αλληλεγγύη και ενότητα. Αλλά με τον καιρό οι Δυτικοί ιεραπόστολοι έσπρωξαν τον δικό τους τοπικισμό και σήμερα δεν υπάρχει αυτή η ενότητα ανάμεσα στους λιγοστούς χριστιανούς. Οι ιερείς φοβούνται και δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Από αυτό το σημείο άρχισα να μοιράζομαι μαζί του την ιστορία της Ορθοδοξίας και του Προτεσταντισμού.

27 Οκτωβρίου: Αυτό το πανδοχείο βρίσκεται στην άκρη της πόλης. πάνω στο βουνό. Ο Σιουμπάς λέει ότι εδώ είναι ο χώρος οπού θα εδραιωθεί η δεύτερη εκκλησία στο Νεπάλ γιατί είναι πολύ κεντρικός. 

Τον περισσότερο καιρό είναι πολύ ήσυχα εδώ αλλά μόλις ξαπλώσαμε στο κρεβάτι κατά τις 9.30μ.μ., χθες, ένας σκύλος άρχισε να γαυγίζει. Κατά τα μεσάνυκτα ο Σιουμπάς δοκίμασε να μιλήσει στη ρεσεψιόν για να κάνουν κάτι αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Ακόμα και με τις ωτοασπίδες ήταν τρέλα. Τελικά στις 2. 47 π. μ. ξαναδοκίμασε, αλλά και πάλι δεν πήρε απάντηση. Ο σκύλος τελικά σιώπησε. Ο Σιουμπάς λέει ότι οι δαίμονες έχουν θυμώσει με την παρουσία μας εδώ. Το ερχόμενο απόγευμα, γνώρισα έναν ιερέα, ο οποίος είχε ταξιδέψει αρκετές ώρες για να συναντήσει έμενα και τον Σιουμπάς. Μου διηγήθηκε μία ωραιότατη ιστορία για την μεταστροφή του στον Χριστιανισμό, όταν τον ρώτησα σχετικά. Ήταν Βουδιστής λάμα και είχε αρρωστήσει από καρκίνο. Έφτασε στα τελευταία στάδια του καρκίνου και το Αντικαρκινικό Κέντρο τον έστειλε στο σπίτι για να πεθάνει. Τα πλευρά του είχαν καταφαγωθεί από τον καρκίνο και είχαν αρχίσει να επηρεάζονται και τα ζωτικά του όργανα. Η γυναίκα του κατέφυγε σε άλλες πηγές όπως στην μαγεία, αλλά τίποτε δεν συνέβη. Μια μέρα ένας Χριστιανός πάστορας την βρήκε να κλαίει στην άκρη του δρόμου. Άκουσε την ιστορία της και της είπε ότι αν ο σύζυγός της δεχόταν τον Χριστό στη ζωή του, ίσως να γιατρευόταν από τον Θεό. Όταν το ανέφερε στον σύζυγο της εκείνος αρνήθηκε. Όταν όμως ο πόνος άρχισε να γίνεται ανυπόφορος, μετάνιωσε και πήγε να επισκεφθεί τον πάστορα. Δέχθηκε τον Χριστό και αμέσως ένιωσε ειρήνη και ανακούφιση. Σε λίγες μέρες είχε γιατρευτεί εντελώς.

Όταν όμως το έμαθαν οι χωριανοί του τον εξεδίωξαν και του είπαν ότι δεν μπορούσε να παίρνει νερό από την πηγή του χωριού πια ούτε και να αγοράζει φαγητό από την αγορά. Κάποιες φορές του επιτίθεντο και τον χτυπούσαν.

Ένα μήνα αργότερα, ο γιος του έπεσε από ένα δένδρο και έσπασε το πόδι του στον μηρό, καθώς και το χέρι του. Δεν τους επέτρεψαν να πάνε στην κλινική. Τα κόκαλα κόλλησαν μαζί παραμορφωμένα, με το ένα πόδι πιο κοντό από το άλλο ενώ το δεύτερο δεν μπορούσε καν να τεντωθεί. Έπρεπε να χρησιμοποιεί πατερίτσες, κουτσαίνοντας. Το δε χέρι του ήταν σχεδόν άχρηστο.

Με τον καιρό, επισκέφθηκαν κλινικές στη Κατμαντού και αλλού, αλλά κάθε ιατρός τους έλεγε ότι δεν υπήρχε κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν. Το κάταγμα ήταν πολύ παλιό και δεν μπορούσαν να το επιδιορθώσουν. Συνάντησαν και έναν Κορεάτη Χριστιανό χειρουργό, ο οποίος το επιβεβαίωσε αλλά πρόσθεσε: Αν νηστέψετε και προσευχηθείτε, ο Θεός θα τον γιατρέψει.

Επέστρεψαν στο σπίτι τους και για τρεις μέρες προσεύχονταν και νήστευαν. Μπροστά στα μάτια τους τα οστά άρχισαν να επιμηκύνονται και να ισιώνουν. Ήταν τόσο χαρούμενοι, που το γιόρτασαν τρώγοντας και δοξάζοντας τον Θεό. Ύστερα, προσευχήθηκαν και νήστεψαν για άλλες τρεις μέρες και γιατρεύτηκε και το χέρι του παιδιού. Βλέποντας αυτό οι χωρικοί θαύμασαν και δήλωσαν ότι αυτός ο Χριστιανός Θεός ήταν οπωσδήποτε ένας πολύ δυνατός Θεός. Ο επί κεφαλής του χωριού αποφάσισε ότι από τώρα και στο εξής κανένας από το χωριό δεν θα έβλαπτε την οικογένεια ή άλλο χριστιανό. Γρήγορα και άλλοι μεταστράφηκαν στον Χριστό και ο άνθρωπος αυτός έκανε εκεί μια εκκλησία. Έκλαιγε καθώς μου διηγούνταν πως ο Θεός τον ανέστησε στην αληθινή ζωή και γιάτρεψε τον γιό του.

Ωστόσο ακόμα υποφέρει. Τώρα οι Μαοϊστές έρχονται συχνά και καταλαμβάνουν την εκκλησία για να την χρησιμοποιήσουν για τις συναντήσεις τους. Μετά μένουν και κοιμούνται μέσα. Του λένε μάλιστα ότι. όταν θα ανέλθουν στην εξουσία, θα κλείσουν την εκκλησία και θα του πάρουν το κτίριο. Ο Θεός να τον προστατέψει! 

29 Οκτωβρίου: Στο πρόγευμα σήμερα συναντήσαμε κι άλλον πάστορα, ο οποίος είχε έρθει από μακριά για να τον συναντήσει. (Την ώρα που τρώγαμε, ο Σιουμπάς απαντούσε στα τηλέφωνα από άλλους που είχαν μάθει ότι βρισκόταν στην περιοχή και ήθελαν να τον συναντήσουν, αλλά δεν μπορούσαμε να μείνουμε εδώ για πολύ ακόμα). Αυτός ο άνθρωπος ασπάστηκε τον Χριστιανισμό όταν βρήκε στο δρόμο ένα Χριστιανικό βιβλίο το οποίο διάβασε και συγκινήθηκε. Αργότερα αρρώστησε πολύ. Το βράδυ είδε στον ύπνο του τον πάστορα που είχε αφήσει στον δρόμο το βιβλίο να του λέει να σηκωθεί και θα γιατρευόταν. Την επομένη, βρήκε τον πάστορα ο οποίος προσευχήθηκε γι' αυτόν. Γιατρεύτηκε και δέχτηκε τον Χριστό. 

Ο πατέρας του ήταν μάγος και θύμωσε πολύ με την απόφαση του γιου του. Η μητέρα του τότε αρρώστησε και αυτός προσπάθησε να την γιατρέψει με τα μάγια, αλλά απέτυχε. Κοροϊδεύοντας τον γιό του. του λέει: Για να δούμε αν ο Θεός σου θα την γιατρέψει!. Ο γιος προσευχήθηκε στον Χριστό για την μητέρα του και εκείνη γιατρεύτηκε. Ύστερα από αυτό τόσο ο πατέρας όσο και η μητέρα ασπάστηκαν τον Χριστό.

Με τον καιρό άρχισε μία αδελφότητα και σταδιακά μεταστράφηκαν και άλλοι. Ωστόσο, ο πάστορας ανέφερε ότι ούτε εκείνος ούτε άλλοι ιερείς είχαν δεχθεί οποιαδήποτε εκπαίδευση ή διδασκαλία. Γνωρίζουν μόνο να διαβάζουν την Βίβλο, να προσεύχονται και να τραγουδούν. Ο ίδιος, όπως και οι άλλοι, μας τόνισε ότι πρέπει να καθοδηγηθούν. Μού φαίνεται όμως ότι αυτή η απουσία εκπαίδευσης μας δίδει την ευκαιρία να τους καθοδηγήσουμε ως Ορθόδοξους Χριστιανούς. 

30 Οκτωβρίου: Ύστερα από ένα βραδινό ταξίδι 5-6 ωρών με λεωφορείο προς την Μπιρταμόντ σήμερα το πρωί ως συνήθως προσευχηθήκαμε να μας δείξει ο Θεός τον δρόμο μας και να οδηγήσει κοντά μας τους ανθρώπους που θέλει και να μας ανοίξει τις πόρτες. Είπα στον Σιουμπάς ότι ήθελα να κάνω λίγη προεργασία για τον διάκονο Θωμά στο θέμα του νεπαλέζικου τσαγιού. Έτσι νοικιάσαμε μία χειράμαξα και είπαμε στον οδηγό να μας πάει στην άκρη της πόλης, στις φυτείες τσαγιού. Την ώρα που πλησιάζαμε, οι θεριστές μετέφερναν τα σακιά με τα φύλλα πίσω στο εργοστάσιο. Πλησιάσαμε και μιλήσαμε στον φρουρό, ο οποίος έτυχε να είναι χριστιανός, και μάλιστα είχε συναντήσει τον Σιουμπάς στη Κατμαντού τον περασμένο μήνα. Ο Σιουμπάς -αντίθετα- δεν τον αναγνώρισε, παρ' όλο που εργαζόταν ως μεταφραστής μαζί του. Ο φρουρός τότε μας σύστησε στον διευθυντή, που ήταν πολύ φιλικός και ο οποίος μας ξενάγησε στο εργοστάσιο με καλή διάθεση. Στο τέλος μας έδωσε και δείγματα από το τσάι που παράγουν εκεί. Έτσι τα κανόνισε όλα ο Θεός κατά την διάρκεια της επίσκεψης μας στο εργοστάσιο. Τώρα ετοιμαζόμαστε να πορευθούμε προς έναν καταυλισμό προσφύγων από το Μπουτάν και να συναντήσουμε έναν πάστορα. 

Μόλις τώρα επέστρεψα από τον καταυλισμό. Ο Θεός να τους ελεεί. Υπάρχουν περίπου 15 χιλιάδες άνθρωποι στον καταυλισμό, περιλαμβανομένων και τριών χιλιάδων χριστιανών. Γνώρισα τον ηγέτη μιας χριστιανικής ομάδας. Τι ταπεινός άνθρωπος! Τον ρώτησα πως περνούσε την ημέρα του στον καταυλισμό. Μού είπε ότι αφού διαβάσει πρώτα την Βίβλο, περνά πάρα πολλές ώρες προσευχόμενος για τον κόσμο. Παρόλο που δεν ξέρω τον κόσμο, ο Θεός τους γνωρίζει και ξέρει τι χρειάζονται. Αυτό είναι ακριβώς που λέει ο άγιος Σιλουανός! Ένιωσα να βρίσκομαι στην παρουσία ενός πολύ αγίου ανθρώπου. Ήταν ευλογία που τον συνάντησα.

Αυτός και η γυναίκα του όπως και οι άλλοι πρόσφυγες, δεν έχουν τίποτε. Η καλύβα τους είναι φτιαγμένη από μπαμπού και όλα τους τα έπιπλα είναι ένα κρεβάτι και δυό- τρία σκαμνάκια. Κάθε δωμάτιο είναι μόνο 4X6 πόδια και άλλα είναι και πιο μικρά. Μαγειρεύουν με κάρβουνο. Κλείνουν τις τρύπες της καλύβας τους με εφημερίδες, αλλά τον περισσότερο καιρό ο άνεμος και η βροχή διαπερνούν μέσα από τα καλάμια. Οι άνθρωποι έχουν να αντιμετωπίσουν βαρύτατη ζέστη το καλοκαίρι, πολλές βροχές την εποχή των μουσώνων και σκληρό κρύο τον χειμώνα. Δεν υπάρχει καμιά πηγή θέρμανσης γι' αυτές τις καλύβες και καθόλου προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Το πάτωμα είναι φτιαγμένο από ξηραμένη λάσπη.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν υπηκοότητα, ούτε και μέλλον σ' αυτή την γη. Η κυβέρνηση έχει πάρει τα διαβατήριά τους και τα έχει πουλήσει σε άλλους από το Νεπάλ για να μπορέσουν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο σε ξένες χώρες. Με το μερίδιο φαγητού που τους αναλογεί μόλις και μπορούν να επιβιώσουν. Μας προσέφεραν με καλοσύνη τσάι και μπισκότα. Ήπια το τσάι για να τους ευχαριστήσω αλλά άφησα τα μπισκότα γι' αυτούς. Ο πάστορας υποφέρει από διαβήτη, αλλά δεν έχει καθόλου φάρμακα.

Την ώρα που φεύγαμε, ήρθε μαζί μας στο ξενοδοχείο για να του δώσουμε κάποια φάρμακα. Ρώτησα τον Σιουμπάς αν οι πρόσφυγες επισκέπτονται συχνά την πόλη. Όμως αντιλήφθηκα ότι η απάντηση θα είναι όχι. Εμείς για να πάμε στον καταυλισμό είχαμε μισθώσει ταξί για να μας πάρει αρκετά χιλιόμετρα έξω από την πόλη και να περάσουμε και δυό ποταμούς, που είχαν πλημμυρίσει τους δρόμους, οι οποίοι δεν θα διορθωθούν ποτέ. Οι πρόσφυγες δεν θα μπορούσαν ποτέ να μισθώσουν ένα ταξί.

Ο Σιουμπάς μου είπε ότι ο άνθρωπος αυτός ήλπιζε μία μέρα να αγοράσει ένα ποδήλατο για να μπορέσει να βρει δουλειά μεταφέροντας ρύζι και τσάι. Το ποδήλατο θα το έδινε μετά στα δυό πνευματικά του παιδιά ώστε να μπορέσουν να κερδίσουν κάποια χρήματα για την οικογένεια τους. Έτσι χρησιμοποιώντας μερικά χρήματα από τις προσφορές των πιστών για την Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Σιλουανού ο Σιουμπάς του αγόρασε το ποδήλατο. Ο Θεός να τους βοηθάει όλους. 

31 Οκτωβρίου Φύγαμε από την Μπιρταμόντ στις 4. 30 π. μ. με λεωφορείο για τη Κατμαντού. Οι οδηγοί των λεωφορείων είναι ιδιαίτερα απρόσεκτοι. Είδαμε στον δρόμο αρκετά δυστυχήματα και έναν άνθρωπο να έχει χάσει την ζωή του. Είμαστε ευγνώμονες στον Θεό που φτάσαμε σώοι.

3 Νοεμβρίου: Ο Σιουμπάς κι εγώ επήγαμε χθες στην περιοχή Θάμελ και συναντήσαμε έναν νεαρό Αμερικανό, τον Μπέν ο οποίος κάνει μία μικρή ιεραποστολική εργασία με τους άστεγους και τους ναρκομανείς. Είναι ένα καλό παιδί. Περάσαμε την ώρα επισκεπτόμενοι την περιοχή γύρω από την Θάμελ και την πλατεία Ντάρμπαρ. 

Το πρωί, ενώ ετοιμαζόμαστε να πάμε στην πόλη ο Σιουμπάς ήρθε και μου ανακοίνωσε ότι ένας πάστορας είχε φθάσει στην Κατμαντού και ήθελε να με δει. Ο Σιουμπάς του είχε μιλήσει προηγουμένως για την Ορθοδοξία. Όταν λοιπόν άκουσε ότι ένας Ορθόδοξος ιερέας βρισκόταν στη Κατμαντού ζήτησε να με φέρει στο χωριό του για να με γνωρίσει στην εκκλησία του. Ωστόσο, επειδή ο Σιουμπάς σκέφτηκε ότι αυτό θα ήταν υπερβολικό για εμένα, έφερε τον ίδιο τον πάστορα στην Κατμαντού.

Για να φθάσει εδώ περπάτησε από το ορεινό χωριό του πρώτο δύο μέρες, περνώντας ποτάμιο για να βρει ενόν δρόμο. Από εκεί αναγκάστηκε να αντέξει ένα ταξίδι 18 ωρών με λεωφορείο, για το οποίο ο Σιουμπάς λέει ότι ήταν πολύ χειρότερο απ' ό, τι εγώ είχα γνωρίσει μέχρι τότε. (Μένει στα δυτικά του Νεπάλ, και όσοι δρόμοι υπάρχουν εκεί είναι πολύ πρωτόγονοι. Την περασμένη εβδομάδα ένα λεωφορείο έπεσε σε γκρεμό σκοτώνοντας 42 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 45. Παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχει λεωφορείο στο Νεπάλ που να χωράει τόσους ανθρώπους. Πρέπει να κάθονταν περισσότεροι από 20 στην οροφή).

Φυσικά δεν γνώριζα τα προηγούμενα τηλεφωνήματα αυτού του ανθρώπου στον Σιουμπάς και για την επιμονή του να με γνωρίσει. Όταν έμαθα όλα αυτά και για το πόσο ταλαιπωρήθηκε για να φθάσει ως εδώ ένιωσα και πάλι ντροπή και ταπείνωση μπροστά σε τέτοιον άνθρωπο.

Την τελευταία φορά που αυτός επισκέφθηκε τη Κατμαντού έπεσε και έσπασε τον αστράγαλό του προσπαθώντας να περάσει ένα ποτάμι. Δεν είχε άλλη επιλογή από το να συνεχίσει το ταξίδι του. Μπορείς δια μιας να διακρίνεις ότι είναι άνθρωπος με δύναμη και χαρακτήρα. Οι Μαοϊστές τον απείλησαν και τον ξυλοκόπησαν πολλές φορές. Έπρεπε να ξεφύγει από το χωριό του και να κρυφτεί περισσότερο από έξι μήνες πριν να μπορέσει να επιστρέφει πίσω στην οικογένεια του και το σπίτι του. Νωρίτερα φέτος τον απήγαγαν οι Μαοϊστές και τον κράτησαν σ' έναν καταυλισμό κρατουμένων για έναν μήνα. Αλλά πάντοτε καταφέρνει να επιστρέφει πίσω στην οικογένεια και την εκκλησία του. Ο Σιουμπάς λέει ότι αυτός ο άνθρωπος δεν τους φοβάται.

Οι Μαοϊστές έκλεισαν όλα τα σχολεία στην περιοχή του. Δεν γίνεται καμία διδασκαλία εκεί τώρα για τα παιδιά. Αντί αυτής, τους παραδίδουν καθημερινό κομμουνιστική προπαγάνδα.

Ο Σιουμπάς είπε επίσης ότι οι άνθρωποι πεινούν στα δυτικά της χώρας. Εφόσον δεν υπάρχουν δρόμοι. δεν υπάρχει ούτε εμπόριο. Οι περισσότεροι καλλιεργούν μία μικρή έκταση γης και αν όλα πάνε καλά μπορούν να έχουν τροφή για έξι με εννιά μήνες τον χρόνο. Ο πάστορας τον διέκοψε για να πει ότι μερικοί έχουν τροφή μόνο για ένα μήνα τον χρόνο. Εξαιτίας της κατάστασης, οι πατεράδες φεύγουν για την Μέση Ανατολή και την Ινδία προκειμένου να κερδίσουν χρήματα για τις οικογένειές τους. Έχασε φέτος κάποιες οικογένειες που έπρεπε να μετακομίσουν. Αλλά και από την άλλη μόλις έχει εκχριστιανίσει έξι Ινδουιστικές οικογένειες που προστέθηκαν στην εκκλησία του τον περασμένο μήνα.

Επειδή ο Σιουμπάς έχει επισκεφθεί το χωριό του αυτός ο άνθρωπος έχει ενδιαφερθεί να γίνει Ορθόδοξος χριστιανός. Υπάρχουν αρκετοί πάστορες και εκκλησίες στην περιοχή του. Ελπίζω στο μέλλον να καταφέρω να πάω εκεί και να διδάξω τους ανθρώπους, και ιδιαίτερα τους πάστορες για την Ορθοδοξία.

Ο πάστορας είχε έρθει κοντά μας κατ' ευθείαν από την στάση του λεωφορείου. Ύστερα όμως από την σύντομη επίσκεψή του κοντά μας. πήγε να μείνει με άλλους χριστιανούς. Αύριο βράδυ, αυτός και ακόμα άλλος ένας πάστορας που έρχεται από μακριά για να μας δει θα μας επισκεφθούν στο σπίτι. Μακάρι ο Θεός να ευλογήσει την συνάντησή μας.

Χθες βράδυ ο Σιουμπάς με ρώτησε αν θα μπορούσε να αρχίσει την διδασκαλία και να δημιουργήσει εκκλησία εδώ (εννοώντας, όμως αμέσως!). Φυσικά του είπα ναι και του μίλησα για το πως μπορεί να γίνει αυτό με τον Ορθόδοξο τρόπο.

Μού ανέφερε πόσο απογοητεύτηκε και σταμάτησε να διδάσκει όταν ένας ιερέας από το Χόνγκ Κόνγκ δεν ανταποκρίθηκε στα τηλεφωνήματά του για βοήθεια πριν από δύο-τρία χρόνια. Αλλά όταν έμαθε ότι θα ερχόμουν εγώ ο ιερέας πήρε αεροπλάνο και τον επισκέφτηκε για μία μέρα. Ο Σιουμπάς τον ρώτησε αν ήθελε να γνωρίσει τους 30-40 ανθρώπους της αδελφότητας με τους οποίους είχε αρχίσει να μοιράζεται την Ορθοδοξία. Ο πατήρ Κ απάντησε όχι. Τόσο ο Σιουμπάς όσο και η Καμάλα είχαν συντριφθεί από την απάντηση και σταμάτησαν από τότε να συγκεντρώνουν την αδελφότητα στο σπίτι τους.

Αρκετοί άλλοι, περιλαμβανομένων και κάποιων Ιερέων, του ζήτησαν να ξαναρχίσει μία εκκλησία, αλλά δεν μπορούσε να συνεχίσει γιατί ένιωθε συγχυσμένος, εγκαταλελειμμένος και γεμάτος απορίες. Σκεφτόταν ότι ίσως να είχε κάνει λάθος και να παραπλανήθηκε. Ωστόσο τώρα δεν έχει καμία αμφιβολία. 

Μου είπε χθες βράδυ: Τώρα μπορώ να ξαναρχίσω, γιατί σε εμπιστεύομαι και πιστεύω σε σένα. Έχει καταβροχθίσει τα βιβλία που του έφερα και επανειλημμένα νιώθει έκσταση έμπνευση και χαρούμενη έκπληξη όταν διαβάζει τα πατερικά σχόλια για τις γραφές. Έχει πάρει έμπνευση και πιστεύει ότι πολλοί Ινδουιστές και Βουδιστές θα γίνουν Χριστιανοί. Όσο για τους Προτεστάντες, θα κατρακυλήσουν στην Ορθοδοξία με ανακούφιση εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν εδώ. Ωστόσο, όταν θα εγκαθιδρυθεί η εκκλησία και γίνει γνωστό θα συναντήσει μεγάλη αντίσταση από τους Ινδουιστές, μερικούς Προτεστάντες και τους Μαοϊστές. Πιστεύει ότι οι τελευταίοι τελικά θα επικρατήσουν στην χώρα. Και τότε τι θα συμβεί; Μόνο ο Θεός γνωρίζει. Και ενόσω διαβάζουμε καθημερινά τις εφημερίδες και μαθαίνουμε τι συμβαίνει, είναι ξεκάθαρο ότι οι Μαοϊστές ελέγχουν την χώρα σχεδόν σε όλους τους τομείς. 

5 Νοεμβρίου: Για να καταλάβουμε, σύμφωνα με τον Σιουμπάς που βρίσκεται η νέα Ορθοδοξία στο Νεπάλ, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες χριστιανικές αδελφότητες έχουν ζωή λιγότερο από δέκα χρόνια και η πρώτη εγκαθιδρύθηκε πριν από δεκαπέντε στην Ποκχάρα.

Εψές πέρασα την νύχτα απαντώντας σε ερωτήσεις του Σιουμπάς για την Καινή και την Παλαιά Διαθήκη. Από την Κ.Δ. το πιο αγαπημένο του βιβλίο είναι η Αποκάλυψη. Με ρώτησε για το Κεφ. 8 και για τον Αψίνθο. Του ανέφερα την καταστροφή του Τσερνομπίλ, την οποία μερικοί ταυτίζουν ως τον Άψινθο. Τόσο ο Σιουμπάς όσο και η Καμάλα με κοίταζαν απορημένα.

Γνωρίζετε για το Τσερνομπίλ, έτσι δεν είναι; τους ρώτησα. Δεν είχαν ιδέα. Ύστερα μου εξήγησαν ότι πριν από τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις της δεκαετίας του 1990, οι Νεπαλέζοι ήταν σχεδόν απόλυτα αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Και όπως είπε η Καμάλα ήταν σαν τα παιδιά που γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα. Και να σκεφθεί κανείς ότι μιλούσε ως μέλος της μικρής ομάδος ανθρώπων που έχουν μορφωθεί.

Ο πάστορας που είχε κάποτε απαχθεί από τους Μαοϊστές (βλέπε 3 Νοεμβρίου) επέστρεψε, θέλοντας να μάθει περισσότερα για την Ορθοδοξία. Πιστεύει ότι είναι η αληθινή Εκκλησία και θέλει να γίνει Ορθόδοξος.

Του εξήγησα ότι υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούν να λεχθούν για την Ορθοδοξία και ότι δεν είναι μία φιλοσοφία, ιδεολογία, ή μία θρησκεία. Είναι μάλλον ένας τρόπος ζωής μίας αληθινής ένωσης και συμμετοχής στην ζωή του Χριστού που λαμβάνει χώρα στην Εκκλησία μέσω της λατρείας και της συμμετοχής στα Άγια Μυστήρια. Δυστυχώς δεν υπάρχει ορθόδοξη εκκλησία στο Νεπάλ και οποιαδήποτε περαιτέρω εμβάθυνση σ' αυτά τα θέματα δεν είναι επιτρεπτή ή πιθανή χωρίς τον κίνδυνο παραποίησης. Κάποιος δεν καλείται να έρθει να ακούσει, αλλά μάλλον να έρθει και να δει την αλήθεια. Είναι περισσότερο θέμα γεύσης και δράσης, παρά ακοής και κατανόησης.

Γι' αυτούς τους λόγους αποφεύγω να κάνω περισσότερη κατήχηση. Για ειδικούς σοβαρούς λόγους όμως έκανα μία εξαίρεση με τον Σιουμπάς και την οικογένειά του. Αλλά οι άλλοι που θέλουν να γίνουν Ορθόδοξοι πρέπει να περιμένουν μέχρι να μπορέσουμε να τους παράσχουμε τουλάχιστον μια αρχική λατρευτική κοινότητα, στο πλαίσιο της οποίας θα μπορέσει να γίνει η κατήχηση. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει το ερχόμενο Πάσχα με μία διευρυμένη ιεραποστολική προσπάθεια.

Ο Σιουμπάς μου ζήτησε να προσευχηθώ για μία γυναίκα 22 χρόνων που ονομάζεται Χιμάτ Σέντουρι. Μεταστράφηκε από τον Ινδουισμό στον Χριστό υστέρα από κατήχηση του Σιουμπάς. Επρόκειτο να έρθει να μας επισκεφθεί στην Κατμαντού άλλα τηλεφώνησε ότι δεν θα μπορούσε γιατί οι γονείς της θύμωσαν πολύ για την μεταστροφή της και αποφάσισαν να την παντρέψουν μ' έναν Ινδουιστή για να εμποδίσουν την πίστη της. Είπε επίσης ότι ο ίδιος γνωρίζει και άλλες αδελφές χριστιανές, τις οποίες χτυπούν εξαιτίας της μεταστροφής τους και όχι μόνο οι σύζυγοί τους αλλά και οι συγγενείς των συζύγων τους.

Κάθε μέρα ακούω για τέτοιες ιστορίες και γνωρίζω τέτοιους ανθρώπους. Είναι για μένα ζωές ανθρώπων όπως εκείνες που διαβάζω στο βιβλίο Πρόλογος του αγίου Νικολάου Βελεμίροβιτς. Έφερα τον τέταρτο τόμο μαζί μου. Μια μέρα ο Σιουμπάς τον είδε και άρχισε να διαβάζει την μία σελίδα μετά την άλλη. Ενόσω διάβαζε, φώναζε: Ω! Ω!.
Εκπλησσόταν με τις ζωές των αγίων, για τις οποίες δεν γνώριζε τίποτε πριν. Μου ζήτησε να αντιγράψει κάποιες σελίδες γιατί οι ζωές των μαρτύρων θα ενθάρρυναν πολλούς που εκδιώκονται στα χωριά και τις πόλεις. Θα αφήσω τον τόμο αυτόν εδώ και όταν θα επιστρέψω με την βοήθεια του Θεού θα φέρω μαζί μου και τους υπόλοιπους. Θέλει να μεταφράσει στα Νεπαλέζικα ένα σωρό πράγματα. Πάντοτε ένιωθα απογοήτευση γιατί δεν υπήρχαν περισσότερα βιβλία μεταφρασμένα στα Αγγλικά. Τώρα καταλαβαίνω ότι είμαστε αρκετά πλούσιοι σ' αυτό τον τομέα των Ορθοδόξων μεταφράσεων στα Αγγλικά σε σύγκριση με το τι υπάρχει στα Νεπαλέζικα.

πηγή

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδω σε μας επιτρεπεται κατα τους κανονες οταν μια γυναικα εχει εμμηνο ρυση να μπει στον ναο?

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Δεν ημπορεί μόνο να κοινωνήσει,
όπως σε κάθε αιμορραγική περίπτωση.

...

Από την αρχαιότητα, υπήρχε ο αφαιδρών (=απο + εδρα, αφ έδρα)
όπου οι γυναίκες τις δύσκολες μέρες
τους
αφήναν την έδρα τους,το σπίτι τους,
και συγκεντρώνονταν στο μέρος που η κοινότητα ειχε φροντίσει, ώστε
να ξεκουράζονται από τις εργασίες του σπιτιού, φροντιζοντας η μία την άλλη...

αυτό το φιλάνθρωπο μέτρο
παραμορφωμένο και διεστραμένο στις απάνθρωπες κοινωνίες όπου ο άνθρωπος είναι μια απλή αναλωσιμη μονάδα, όπως συχνά συμβαίνει σε πολλές χώρες που βασιλεύει μία απαραμύθητη σκληρότητα

όπου, ακόμη και ο πιο αλλοτριωμένος χριστιανισμός, φαντάζει πολυτέλεια,

και ήδη ο πρωτογονισμός αυτού τού είδους..."πολιτείας"...
φλερτάρει επικίνδυνα με τα μέρη μας
τα διαχρονικά πιό πολιτισμένα

λόγω τού όποιου χριστιανικού...
έστω... παρελθόντος τους...
που είχε αφησει κάποια ανεξίτιλα
θετικά ίχνη ...ακόμη...
στο σημερα...

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση,
ευχαριστώ Τρελογιάννη!

Ανώνυμος είπε...

Όχι, θεωρείται ακαθαρτη. Δεν είναι θέμα αιμορραγίας. Δεν ανάβει κερί, δεν ασπάζεται εικόνες, δε λαμβάνει αντίδωρο ενώ ορισμένοι πνευματικοί δεν τοποθετούν το επιτραχηλιο δε αδιαθετες κατά την εξομολόγηση. Αν ήταν μόνο θέμα αιμορραγίας θα επιτρεπόταν τα υπόλοιπα. Ξεκαθαρα θεωρείται ακαθαρτη. Όσο για τον αφεδρωνα (sic) γελάει κάνεις... Η πιο κατάλληλη θέση για ξεκούραση κ φροντίδα για μια γυναίκα αυτές τις μέρες είναι το σπίτι της.

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

στο σπίτι... οι δουλειές,
δεν τελειώνουν ποτέ...

-οι γυναίκες ξέρουν καλύτερα...-

όμως...
η κοινή ζωή τών μικρών ανθρώπινων κοινοτήτων, μάς είναι πλέον παντελώς άγνωστη...απίστευτη...ακατανόητη...

οπότε...τζάμπα ...μιλάω...

...

τα περί ακαθαρσίας, μυρίζουν τόσο
εντονα π ο υ ρ ι τ α ν ι σ μ ό...
και κακή κατανόηση της Παλαιας Διαθήκης με ...αυτοσχεδιασμούς,

μακρυά δηλαδή από τις ερμηνείες τών πατέρων μας,

τοσο συχνό φαινόμενο στην νεώτερη φάση τού βίου μας όταν οι παραδόσεις αιώνων, αντικαταστάθηκαν
από τίς εξ εσπερίας τάχα...
πεπολιτισμένες(!)...σηνήθειες...
...τρομάρα μας...!

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς όπως το πες.... Τρομάρα σου!!! Οι αδιαθετες γυναίκες χρειάζονται το δωμάτιο τους και κατανόηση μπορούν να κάνουν άνετα όλες τις δουλειές τους. Αφαιδρωνα έχουν ανάγκη οι πάσχοντες από γαστρεντεριτιδα. Αν οι γυναίκες δεν είναι ακάθαρτες γιατί δεν ανάβουν κερί, γιατί δεν προσκυνούν εικόνες και γιατί πνευματικοί δεν επιθέτου το πετραχηλι πάνω τους; είναι λάθος η στάση τους ή πράγματι είναι ακάθαρτες ή συμβαίνει κάτι άλλο;

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

...τρομάρα μου...λοιπόν...

προφανώς... δεν κατάλαβες τίποτε απ'ό,τι προσπάθησα να εξηγήσω...

δεν πειράζει ...

...καλη καρδιά...!

ΜΑΝ είπε...

Διόρθωση..Κατσετζούνγκα 8560μ
Λότσε 8516μ

Ανώνυμος είπε...

Ο ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ κάνει κάποιο λάθος σε αυτά που διατυπώνει
μόνο αυτό θα γράψω
Η Έμμηνος ρύση δόθηκε στην γυναίκα ως αποτέλεσμα της πτώσης στον Παράδεισο
οπότε Ναι θεωρείται ακάθαρτη
Αυτό λοιπόν που συναντάμε σε όλους τους λαούς, αλλά με πολλές παραλλαγές δηλ να θεωρούν ακάθαρτη την γυναικα και να την διώχνουν από το σπίτι, τις σχετικές αυτές ημέρες σημαίνει ότι δεν είναι δεισιδαιμονία αλλά έχει τις ρίζες του από την αρχή του γένους του Ανθρώπου
Όποιος έχει σπουδάσει ανθρωπολογία θα βρει το ίδιο γεγονός σε όλους τους λαούς

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να κάνω μία ερώτηση στον Δον Κιχωτη
από πουριτανισμό διαβάζει ο ιερέας ευχές για την λεχώνα;
από πουριτανισμό δεν κάνει να Κοινωνήσει Σώμα και Αίμα;
για δώσε την γνώμη των πατέρων αφού την ξέρεις
γιατί εμείς δεν γνωρίζουμε\
γνωρίζεις πόσο επιρρεπείς είναι σε δαιμονικές καταστάσεις μία γυναίκα σε έμμηνο ρύση;
σου φαίνεται παράλογο;
γιαυτό οι άνθρωποι που δεν είχαν μόρφωση πνευματική κλπ όταν έβλεπαν να συμβαίνουν διάφορα αποφεύγανε τις γυναίκες τις ημέρες του μηνιαίνου κύκλου τους γιατί νόμιζαν ότι τους έφερναν κακή τύχη
δεν ήξεραν να το αξιολογήσουν

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Το θέμα είναι λεπτό...
και με ξεπερνάει...

η γνώμη που εξέφρασα παντως,
δεν ήταν δική μου !

...και.. νομίζω...εννοείται πώς...

τα περί ακαθαρσίας

γλύτωναν το ζευγάρι από
μίξεις... σε ακατάλληλες φάσεις
συγκρατωντας έτσι
την σαρκική λαιμαργία τους...

η νηστεία αλλωστε...
σ'ολες της μορφές της...
μόνο καλό κάνει στον άνθρωπο,

αρκεί να την κανει με κέφι

και...όπου χρειαζεται...
λ ε β έ ν τ ι κ η ...
κ ο ι ν ή...σ υ ν α ί ν ε σ η ...!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. είπε...

Έμμηνος ρύση και Θεία Κοινωνία



Να κάνω από την αρχή τρεις διευκρινίσεις:
α) Το παρόν είναι άρθρο. Δεν διεκδικεί δάφνες ενδελεχούς θεολογικής μελέτης ή διδακτορικής διατριβής.
β) Δεν υποκαθιστά ή υποσκελίζει σωματικούς και ψυχολογικούς παράγοντες που λαμβάνει υπόψη της κάθε γυναίκα, αλλά ούτε και την πνευματική καθοδήγηση από τον πνευματικό πατέρα, που (προφανώς) σταθμίζει και άλλα ζητήματα. (Βέβαια, είναι μεγάλη η συζήτηση για τις αρμοδιότητες και τα όρια των πνευματικών στο ζήτημα της Θείας Κοινωνίας των πνευματικών τους τέκνων…).
γ) Αναφέρεται μόνο στο αν υπάρχουν ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ για τη Θεία Κοινωνία ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ για την έμμηνο ρύση. Έχω κεφαλαία όλα τα γράμματα σε κάποιες λέξεις, γιατί ο Θεός να μας φυλάει από τις παρεξηγήσεις των θρήσκων. Δεν γίνεται όμως οι «ιδιωτικές θεολογίες» του καθενός να αντικαθιστούν την ανθρωπολογία και τη θεολογία της Εκκλησίας.

Παλαιά Διαθήκη
Στην Παλαιά Διαθήκη, κυρίως στο Λευιτικό και στο Δευτερονόμιο, υπάρχουν άφθονα εδάφια που αναφέρονται στην ακαθαρσία – αμαρτία της γυναίκας λόγω της εμμήνου ρύσεως. Εξάλλου, είναι έντονο το δίπολο καθαρό – ακάθαρτο, που μάλλον απηχεί και παραδόσεις γειτονικών λαών, παλαιοτέρων εποχών, αλλά και την αντίληψη και τις ιατρικές γνώσεις της εποχής περί υγιεινής. Όλα αυτά κωδικοποιούνται και λαμβάνουν θρησκευτική πιστοποίηση στο Μωσαϊκό Νόμο.

Καινή Διαθήκη
Παρά το γεγονός ότι είναι έντονο το Ιουδαϊκό στοιχείο, αλλά και η Ρωμαϊκή κυριαρχία (που συμφωνούν στην υποτίμηση της γυναίκας και εξαιτίας της εμμηνόρροιας), η διάκριση καθαρό – ακάθαρτο ακυρώνεται στην Καινή Διαθήκη. Ο ίδιος ο Χριστός αγγίζει λεπρούς, τρώει σε σπίτια τελωνών και πορνών, θεραπεύει την αιμορροούσα η οποία «τόλμησε» να αγγίξει το άκρο του ρούχου του, συγχωρεί και γλυτώνει από βέβαιο θάνατο γυναίκα συλληφθείσα για μοιχεία, δέχεται το πλύσιμο των ποδιών του από την αμαρτωλή γυναίκα, εισέρχεται στο πραιτώριο την παραμονή του Πάσχα. Όλα αυτά παραπέμπουν σε νομική «μόλυνση» και επισύρουν μεγάλη τιμωρία σύμφωνα με την παλαιοδιαθηκική λογική, η οποία όμως δεν βρίσκει έδαφος στη νέα πραγματικότητα της χάριτος, στην Εκκλησία. Για να φτάσουμε στο εντυπωσιακό «ουκ ένι άρσεν και θήλυ, πάντες γάρ υμείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησού» (Γαλ. 3,28) και στο «α ο Θεός εκαθάρισεν, συ μη κοίνου». (Πράξ. 10,15). Για το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, ο Απόστολος Παύλος αναφέρει το «δοκιμαζέτω άνθρωπος εαυτόν» (Α΄Κορ. 11,28), χωρίς να αναφέρει κάποια διάκριση σε άντρες και γυναίκες.



ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. είπε...

Αγάπες
Στα κοινά δείπνα των Χριστιανών κατά τα πρώτα χρόνια της εκκλησιαστικής ζωής υπήρχε καθημερινή Θεία Κοινωνία. Ενώ προέκυπταν κατά καιρούς διάφορα προβλήματα (βλ. και Α΄ Κορ. 11, 17-33, αλλά και την εκλογή των 7 διακόνων στις Πράξεις των Αποστόλων), πουθενά δεν αναφέρεται κάτι για τον αποκλεισμό των γυναικών κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή για κάποιο πρόβλημα εξαιτίας αυτού. Επίσης, χειροθετούνται και διακόνισσες χωρίς κανένα πρόβλημα, θεσμός που θα εκπέσει αργότερα για «ευνόητους» λόγους.

Πατέρες της Εκκλησίας
Πληθώρα Πατέρων μιλούν για τη συχνή Θεία Κοινωνία. Ούτε ένας δεν σκέφτηκε να αποκλείσει από αυτή τις γυναίκες για μια περίπου εβδομάδα – όσο διαρκεί η έμμηνος ρύση. Αναφέρονται σε όλα τα μέλη της Εκκλησίας. Ενδεικτικά και μόνο (οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου):
- Άγιος Ιουστίνος, ο φιλόσοφος και μάρτυς (2ος αι.) στην 1η Απολογία του: «προσφέρεται άρτος και οίνος και μετά όλοι μεταλαμβάνουν και ευχαριστούν το Θεό».
- Άγιος Ιωάννης ο Κασσιανός (4ος αι.): «Πολύ καλύτερα θα ήταν εάν, με ταπείνωση καρδιάς, γνωρίζοντας ότι ποτέ δεν είμαστε άξιοι των θείων Μυστηρίων μετέχουμε κάθε Κυριακή προς ίαση των ασθενειών μας, παρά τυφλωμένοι από περηφάνεια να νομίζουμε ότι μετά από διάστημα αποχής γινόμαστε άξιοι της Θείας Μετάληψης».
- Μέγας Βασίλειος (4ος αι.): «Το να κοινωνεί κανείς και να μεταλαμβάνει καθημερινά είναι καλό και επωφελές. Εμείς στην επαρχία μου πάντως κοινωνούμε τέσσερις φορές την εβδομάδα, Κυριακή, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο, αλλά επίσης και σε άλλες μέρες, όταν υπάρχει μνήμη κάποιου αγίου».
- Άγιος Αμβρόσιος Μεδιολάνων (5ος αι.): «Ας κοινωνούμε κάθε μέρα αυτό που χρειάζεται η ψυχή μας. Κάθε μέρα. Γιατί εκείνος που δεν είναι άξιος να μεταλαβαίνει κάθε μέρα, δεν θα είναι άξιος να τον δεχτεί ούτε μια φορά το χρόνο».
- Άγιος Γρηγόριος ο Διάλογος, πάπας Ρώμης (6ος αι.): Σε επιστολή του για ερωτήματα που είχε δεχθεί, ξεκαθαρίζει ότι κανείς δεν πρέπει να απαγορεύει σε γυναίκα που έχει έμμηνο ρύση να εισέρχεται στο ναό, ούτε κανείς να της απαγορεύει να κοινωνήσει.
- Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος (10ος αι.): «Μαζί με τα αγαθά που είναι θησαυρισμένα στους ουρανούς είναι και το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, όπου κάθε μέρα τα τρώγουμε και τα πίνουμε».

Αποστολικές Διαταγές (6ο βιβλίο, κεφ. 27-30) – 4ος αι.
«Εάν νομίζεις, γυναίκα, ότι κατά τις επτά ημέρες της εμμήνου ρύσεως είσαι εκτός της χάριτος του αγίου Πνεύματος, τότε εάν πεθάνεις κατά την περίοδο αυτή θα βρεθείς μακριά από την ελπίδα του Θεού. Ή είσαι πάντα αχώριστα συνδεδεμένη με το Άγιο Πνεύμα, επομένως και τότε μπορείς να προσεύχεσαι και να λαμβάνεις τη Θεία Ευχαριστία, χωρίς να κάνεις κάτι κακό».
«Η συζυγική ένωση, η λοχεία, η έμμηνος ρύση και η ονείρωξη (αθέλητη εκσπερμάτωση κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου) δεν μπορούν να μολύνουν τη φύση του ανθρώπου και να τον χωρίσουν από το άγιο Πνεύμα».
«Γι’ αυτό, γυναίκα, να μην ασχολείσαι με αυτές τις ανοησίες και να θυμάσαι πάντοτε το Θεό που σε δημιούργησε και να προσεύχεσαι σε Αυτόν. Να μελετάς το θέλημά Του και να μην κατηγορείς τη σωματική κάθαρση, τη συζυγική ένωση, τον τοκετό ή την αποβολή. Τα «τοιαύτα παρατηρήματα» είναι εφευρέσεις ανοήτων ανθρώπων».
«Δεν είναι η σωματική κάθαρση της γυναίκας βδελυκτή στο Θεό, ο οποίος οικονόμησε να συμβαίνει κάθε τριάντα ημέρες».
«Και ο Κύριος στο Ευαγγέλιο δεν σιχάθηκε την αιμορροούσα, αλλά αντίθετα τη θεράπευσε λέγοντάς της: Η πίστη σου σε έσωσε».
«Μην παρατηρείτε τα νόμιμα και τα φυσικά, νομίζοντας ότι μολύνεστε από αυτά και μην ψάχνετε ιουδαϊκές αντιλήψεις».

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. είπε...

Οι κανόνες της Εκκλησίας
Ο 2ος κανόνας της Συνόδου της Αντιοχείας, ο οποίος επικυρώθηκε από την Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδο αναφέρει: «Πάντας τους εισιόντας εις την Εκκλησίαν και των ιερών Γραφών ακούοντας, μη κοινωνούντας δι’ ευλάβειαν τάχα, και οίον διά ταπεινοφροσύνης άμα τω λαώ, ή αποστρεφομένους την αγίαν μετάληψιν αποβλήτους γίνεσθαι της Εκκλησίας».
Για να μη σκεφτεί κανείς ότι παρακάμπτω και αποφεύγω τον αντίλογο, θα σταθώ εδώ λίγο παραπάνω. Περί του αντιθέτου, το κύριο επιχείρημα είναι ο 2ος κανόνας του αγίου Διονυσίου Αλεξανδρείας, ο οποίος δεν αναφέρεται στη Θεία Μετάληψη καθαυτή, αλλά «εις τον οίκον εισιέναι του Θεού». Ο άγιος λέει την άποψή του («οίμαι») ότι οι πιστές γυναίκες από μόνες τους δεν θα τολμήσουν να προσεγγίσουν την αγία Τράπεζα, καθώς αυτό δεν ταιριάζει σε όποιον δεν είναι «πάντη καθαρός και ψυχή και σώματι». Στον μεθεπόμενο κανόνα του βέβαια (4ο) ο άγιος Διονύσιος αναφέρει ότι αν συμβεί ονείρωξη στον άντρα, ας ρωτήσει τη συνείδησή του περί της Θείας Μετάληψης. Στον ίδιο κανόνα, ο άγιος αναφέρει ότι δεν μιλάει «ως διδάσκαλος, αλλ’ ως μετά πάσης απλότητος προσήκον ημάς διαλέγεσθαι». Επικαλούμενος τον αποδέκτη του κανόνα «συνετώτατε υιέ», του λέει να κάνει «ό,τι αν σοι φανή δίκαιον και βέλτιον». Επίσης, υπάρχει ο 7ος κανόνας του αγίου Τιμοθέου Αλεξανδρείας, ο οποίος ερωτάται εάν «οφείλει» (δηλαδή εάν είναι υποχρεωμένη) η σε έμμηνο ρύση γυναίκα να μεταλάβει και η απάντηση είναι ότι «ουκ οφείλει» (δεν είναι υποχρεωμένη). Τέλος, ο 17ος του αγίου Ιωάννου του Νηστευτή επαναλαμβάνει τους δύο παραπάνω κανόνες, επικαλούμενος το Μωσαϊκό Νόμο και παράδειγμα από τη ζωή του Μωυσή. Προβλέπει μάλιστα στέρηση από τη Θεία Κοινωνία για 40 ημέρες σε γυναίκα που παραβεί την απαγόρευση «εν τω καιρώ της αυτής ακαθαρσίας». Προφανώς, δεν είναι τυχαίο που ο τελευταίος κανόνας δεν έτυχε συνοδικής επικύρωσης.
Έναν αιώνα περίπου μετά την εποχή του αγίου Διονυσίου Αλεξανδρείας, ο μεγάλος Πατέρας της Εκκλησίας άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ξεκαθαρίζει ότι «αυτά (τα έμμηνα) δεν ήταν αμαρτία, ούτε συνιστούσαν ακαθαρσία». Και αναφερόμενος στις διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου αναφέρει ότι για παιδαγωγικούς λόγους η Θεία Πρόνοια καθιστούσε τους ανθρώπους πιο προσεκτικούς στη θεωρία και τήρηση πραγμάτων πιο σημαντικών.
Σχετικά με την ερμηνεία των Κανόνων της Εκκλησίας έχω να πω τα εξής:
α) Καλό είναι να εξετάζουμε τις κοινωνικές, ιστορικές και πολιτισμικές συνθήκες της εποχής τους.
β) Ας εμπιστευόμαστε τους ειδικούς επιστήμονες και μελετητές του Κανονικού Δικαίου.
γ) Ας έχουμε υπόψη μας ότι η Εκκλησία (κυρίως με το συνοδικό της σύστημα) δεν δέχτηκε όλες τις θέσεις των Πατέρων, ακόμη και μεγάλων αγίων.
δ) Ας μην γίνονται οι κανόνες κανόνια εναντίον των πιστών.
ε) Ο καθένας από εμάς θα βρει δεκάδες κανόνες που παραβαίνει εάν διαβάσει τις συλλογές τους. Ας το σκέφτεται αυτό κάθε φορά που «πυροβολεί» τους άλλους, τους αμαρτωλούς.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. είπε...

Τι συνέβη;
α) Η υπέρμετρη ασκητικότητα (εκτροπές στην άσκηση που παρατηρήθηκαν σε μερικές περιοχές και εποχές) οδήγησαν σε ακραίες θέσεις περί γυναίκας και γενετήσιας λειτουργίας ως διαβολικών μεθόδων για την παράσυρση στην Κόλαση. Τότε είναι που και η Κόλαση πήρε τις διαστάσεις και τις εικόνες που ακόμη γνωρίζουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά συνέβησαν κυρίως σε ακριτικές περιοχές της Αυτοκρατορίας, συνορεύουσες με ειδωλολατρικούς και παγανιστικούς λαούς και με τον Αραβικό κόσμο.
β) Οι κανόνες υγιεινής της εποχής περιβλήθηκαν θρησκευτικό ένδυμα και για την καθολική τήρησή τους και για την πρακτική οργάνωση της καθημερινότητας.
γ) Επιστροφή ιουδαϊκών αντιλήψεων και πρακτικών από την πίσω πόρτα και με όχημα το Ισλάμ. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Κοράνιο επιβιώνουν οι προϊσλαμικές αραβικές δοξασίες αλλά και οι παλαιοδιαθηκικές διατάξεις περί καθαρού – ακαθάρτου.
δ) Στις αρχές του 20ου αιώνα, προβλήθηκε από τις εκκλησιαστικές οργανώσεις η συχνότητα της Θείας Κοινωνίας ως «έπαθλο» για την κατανίκηση της αμαρτωλής σάρκας μέσα από μία πρωτόγνωρη μορφή αφιερωματικής αγαμίας στον κόσμο (όχι δηλαδή στο μοναχισμό). Επιβλήθηκε συγκεκριμένο dress code που βασικά αναδεικνύει τη σεμνότητα, τον καθωσπρεπισμό και την παρθενία έναντι της αμαρτωλής γυναικείας φύσης. Η έμμηνος ρύση θεωρήθηκε μέρος αυτής της αμαρτίας, καθώς η μητρότητα δεν είχε προτεραιότητα στο club των αφιερωμένων.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. είπε...

Επίλογος
Φτάνουμε στο σήμερα, όπου στην αντίληψη αρκετών, ο σεβασμός στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας για μια γυναίκα έχει ως απαραίτητο στοιχείο την αποχή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Η ενοχή της την αποκλείει αυτοδίκαια από την ευχαριστιακή σύναξη. Ακούγονται και διαβάζονται αστειότητες του τύπου ότι φεύγει η Θεία Κοινωνία με το αίμα της περιόδου, άσχετα εάν από ιατρικής απόψεως το αίμα αυτό έχει συγκεντρωθεί εκεί πριν από ημέρες. Το ότι ο άνθρωπος γίνεται μυστηριακά σύσσωμος και σύναιμος με το Χριστό, καθώς «ο τρώγων μου την σάρκα και πίνων μου το αίμα εν εμοί μένει καγώ εν αυτώ» (Ιω. 6,56), πάει περίπατο για να εξυπηρετηθεί ένας ευσεβιστικός ηθικισμός με τεράστιες ανθρωπολογικές και θεολογικές εκτροπές.
Τι γίνεται με την αιμορραγία του άντρα (π.χ. αν κοπεί μετά τη Θεία Κοινωνία); Η αυτονόητη απάντηση – χαρακτηριστικό δείγμα λαϊκής δεισιδαιμονικής ευσέβειας – είναι ότι καίμε το βαμβάκι ή το χαρτί μαζί με το αίμα. Γιατί κοινωνούμε τους ετοιμοθάνατους και μάλιστα με ακατάσχετη αιμορραγία; Μήπως όλοι μας δεν κοινωνούμε ως ετοιμοθάνατοι από τη στιγμή που κανείς μας δεν γνωρίζει την ημέρα και την ώρα; Τι γίνεται με τη Θεία Κοινωνία των μαρτύρων και νεομαρτύρων λίγο πριν την ώρα του μαρτυρίου, από τη στιγμή μάλιστα που αμέσως μετά το θάνατό τους συχνά οι διώκτες βεβήλωναν το σώμα τους και τον τόπο όπου χύθηκε το αίμα τους;
Τι συμβαίνει επίσης εάν μία γυναίκα αδιαθετήσει ξαφνικά λίγες ώρες αφότου κοινωνήσει; Από ποιο χρονικό διάστημα και πάνω δεν υπάρχει «πρόβλημα»; Φανταστείτε μάλιστα μία γυναίκα να αδιαθετήσει τη Μεγάλη Τετάρτη. Αποκλείεται από τη Θεία Κοινωνία τη Μεγάλη Πέμπτη, το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, ενώ ο Χριστός κοινώνησε τον εν γνώσει του προδότη.
Μία γυναίκα γεννιέται καθαρή και αποδεκτή στην εκκλησιαστική σύναξη 365 ημέρες το χρόνο, χάνει αυτό το δικαίωμα για περίπου ¼ του μήνα όταν μπει στην εφηβεία και το ξανακερδίζει με την εμμηνόπαυση. Και αυτό γιατί; Επειδή υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες να γίνει μητέρα, να γεννήσει άνθρωπο!!! Αυτή η ευλογία από το Θεό, κάτι κοινό για όλες τις γυναίκες - που αν λείπει ή διασαλευθεί υπάρχει μάλλον οργανική αιτία και τρέχει στο γιατρό - αποτελεί για μεγάλη μερίδα της θρησκεύουσας κοινότητας «πρόβλημα» για τη σχέση της με το Θεό!!
Αφού ζητήσω συγγνώμη για τη μακρηγορία, ας ξαναθυμηθούμε λίγο τις προϋποθέσεις συγγραφής και ανάγνωσης αυτού του κειμένου:
α) Το παρόν είναι άρθρο. Δεν διεκδικεί δάφνες ενδελεχούς θεολογικής μελέτης ή διδακτορικής διατριβής.
β) Δεν υποκαθιστά ή υποσκελίζει σωματικούς και ψυχολογικούς παράγοντες που λαμβάνει υπόψη της κάθε γυναίκα, αλλά ούτε και την πνευματική καθοδήγηση από τον πνευματικό πατέρα, που (προφανώς) σταθμίζει και άλλα ζητήματα. (Βέβαια, είναι μεγάλη η συζήτηση για τις αρμοδιότητες και τα όρια των πνευματικών στο ζήτημα της Θείας Κοινωνίας των πνευματικών τους τέκνων…).
γ) Αναφέρεται μόνο στο αν υπάρχουν ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ για τη Θεία Κοινωνία ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ για την έμμηνο ρύση. Έχω κεφαλαία όλα τα γράμματα σε κάποιες λέξεις, γιατί ο Θεός να μας φυλάει από τις παρεξηγήσεις των θρήσκων. Δεν γίνεται όμως οι «ιδιωτικές θεολογίες» του καθενός να αντικαθιστούν την ανθρωπολογία και τη θεολογία της Εκκλησίας.

Παναγιώτης Ασημακόπουλος
Θεολόγος καθηγητής

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Ευχαριστούμε γιά τον κόπο σου αδερφέ μου

και νομίζω πώς θα συμφωνήσουμε
ότι οι Πατέρες
σαν καλοί γιατροί κι ανάλογα με την
κ ρ ά σ η τής εποχής και τών
ανθρώπων της

και αναλόγως τών ζητημάτων που
τρόπον τινά κυριαρχούν στο
κοινώνικό σύνολο και ιδαιτέρως
στον πιστό λαό,

επικεντρώνονται στήν θεραπεία τους
δίνοντας το κατάλληλο φάρμακο, στην κατάλληλη δοσολογία,

κάτι που εμείς οι.. εγκεφαλικοί "σύγχρονοι άνθρωποι"
εκλαμβάνουμε...ώς...διαφωνία...