Στο πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Τα ορφανά του 1821: Ιστορίες Αμερικανικού Φιλελληνισμού», στην σκλαβωμένη Ελλάδα αρχίζουν σταδιακά να επικρατούν οι άνεμοι της ελευθερίας.
Ο Καποδίστριας φτάνει στην επαναστατημένη χώρα για να αναλάβει τη θέση του Κυβερνήτη. Αντιμετωπίζει, όμως, πολλά προβλήματα.
Τα χιλιάδες ορφανά είναι ένα από αυτά, το οποίο εξελίσσεται σε ανθρωπιστικό δράμα.
Ο Κυβερνήτης δείχνει μεγάλη ευαισθησία γι’ αυτά τα βασανισμένα και στερημένα Ελληνόπουλα.
Μερικά -είτε με τη συνδρομή των Φιλελλήνων, είτε μέσω των δικτύων της ελληνικής Διασποράς- μεταφέρονται εκτός Ελλάδας, ενώ όσα παραμένουν στην ελληνική επικράτεια, διατρέχουν την ύπαιθρο γυμνά και πεινασμένα.
Στην Αίγινα, τον Μάρτιο του 1829, το κτίριο για το Ορφανοτροφείο είναι έτοιμο. Αμέσως τοποθετούνται εκεί περίπου 500 παιδιά. Δυστυχώς, στεγάζονται μόνο αγόρια, για τα κορίτσια δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.
Από τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, τον ξεσηκωμό στην Πελοπόννησο, η Ελληνική Επανάσταση γίνεται πραγματικότητα, ο απόηχος της οποίας ξεπερνάει κατά πολύ τα στενά γεωγραφικά όρια της ελληνικής Χερσονήσου.
Η Επανάσταση των Ελλήνων προκαλεί παγκόσμιο θαυμασμό και συγκίνηση, κινητοποιεί τις φιλελεύθερες, επαναστατικές και ρομαντικές καρδιές σε όλο τον κόσμο και εντέλει γεννά ένα μοναδικό κίνημα, τον Φιλελληνισμό.
Χάρη σε Φιλέλληνες, τα όνειρα ορφανών Ελληνόπουλων για ένα καλύτερο μέλλον φαίνεται να ευοδώθηκαν.
Επιστημονική επιμέλεια: Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Μανώλης Παράσχος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζησόπουλος
Παραγωγοί: Πέτρος Αδαμαντίδης, Νίκος Βερβερίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου