Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Χιλιάδες κόσμου γονατιστοί στην υποδοχή της σορού του μακαριστού Μαυροβουνίου

Χιλιάδες κόσμου γονατιστοί στην υποδοχή της σορού του μακαριστού Μαυροβουνίου

Αφήνεις το ποίμνιό σου ασφαλές εδώ, επειδή έχεις φτιάξει μια παράκαμψη του μονοπατιού του Κυρίου εδώ στο Μαυροβούνιο, ρίχνοντας τον ιδρώτα σου, αλλά και με πνευματικό τρόπο. Ήσουν μάρτυρας στη σταύρωση για 30 χρόνια. Στην πιο δύσκολη στιγμή, ήρθες εδώ στο Μαυροβούνιο και έκανες αυτό που ίσως κανένας από εμάς δεν είχε κάνει, ειδικά οι παλαιότεροι αρχιεπίσκοποι. Ανέστησες το Μαυροβούνιο και το έκανες σήμερα – το Μαυροβούνιο του Χριστού, ένα βουνό που μπορεί να αναστήσει νεκρούς. Δεν έχουμε την πίστη να σε αναστήσουμε, αλλά σύντομα θα έρθει η ώρα που θα σηκωθείς! Μαζί σου μπαίνουμε στη χαρά του Κυρίου μας, για να τον δοξάσουμε: Θεός Πατέρας και Υιός και Άγιο Πνεύμα».

Κατά τον αποχαιρετισμό του Μητροπολίτη από το μοναστήρι Cetinje, ο πρόεδρος του Δήμου Cetinje, κ. Rajko Radusinović, είπε ότι κατά τη διάρκεια 30 ετών της μητροπολιτικής του θητείας στο θρόνο του Αγίου Πέτρου του Τσέτινιε, ο Μητροπολίτης έγραψε τις πιο φωτεινές σελίδες στην 800ετή ιστορία της Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, καθώς και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Είμαι πεπεισμένος, αγαπητέ πατέρα Αμφιλόχιε, ότι νικήσατε τον θάνατο με τον θάνατο, ότι ενώσατε το Μαυροβούνιο. Σήμερα, προσκαλείτε τους Μαυροβούνιους σας στην ειρήνη και αρμονία για άλλη μια φορά, όπως τους έχετε καλέσει όλα αυτά τα χρόνια σε όλα τα λειτουργικά σας κηρύγματα!».

Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας θα βρίσκεται στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού μέχρι την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, όταν θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του Αγίου Ιεράρχη από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, κατόπιν αιτήματός του, θα ταφεί στην κρύπτη του Καθεδρικού Ναού στην Ποντγκόριτσα σε τάφο προετοιμασμένο κατά τη διάρκεια της ζωής του.


Σχόλιο : Τι έγινε  δεν έχει κορονοιο εκεί,δεν φυλάνε αποστάσεις εε;;  περίεργα πράγματα... Μπράβο πάντως και στο λαό του Θεού που δεν έχουν μάσκες -φίμωτρα και στους ιερωμένους, φαίνεται ξεκάθαρα ότι  οι Επίσκοποι εκεί τουλάχιστον φοράνε παντελόνια και δεν είναι μασκαράδες !

7 σχόλια:

epameinwndas12345678@gmail.com είπε...

Αιώνια Σου η Μνήμη μακαριστε Αμφιλοχιε

Ανώνυμος είπε...

«Μπράβο πάντως και στο λαό του Θεού που δεν έχουν μάσκες -φίμωτρα και στους ιερωμένους, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι Επίσκοποι εκεί τουλάχιστον φοράνε παντελόνια και δεν είναι μασκαράδες !»

Θυμηθείτε πώς αντέδρασαν οι Σέρβοι πριν μερικούς μήνες όταν αποπειράθηκε ο εκεί σατράπης να τους επιβάλλει κορωνο-εγκλεισμό.
Λαός Γραικυλιστάν, ο εκθηλυσμένος των Βαλκανίων και ο ξεφτίλας, κολαούζος-ζήτουλας της Ευρώπης.

Γεωργιος είπε...

Τον ακουσαμε πρόσφατα στην Πειραϊκή Εκκλησια ζωντανα ενα πρωινο. Καθαρος λογος με ωραια χροια. Την ευχη του να εχουμε και καλό συναπαντημα στην αλλη ζωη

Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ είπε...

Πλέον η Ελληνική Εκκλησία έχει τον Χαρδαλια της. Είναι μητροπολίτης στην περιοχή της Θεσσαλίας. Όποιος βρει ποιος είναι κερδίζει ένα μπουκάλι τσίπουρο. Χαχαχα. Ελεοςςςςςς

Ανώνυμος είπε...

Κατά οικονομία Θεού ο γράφων είχε την ευλογία να βαπτισθεί από τον μακαριστό Μαυροβουνίου κυρό Αμφιλόχιο τον Απρίλιο του 1974 σε χωριό των Τρικάλων! Στο μυστήριο συμμετείχε προσευχόμενος κι ο αοίδιμος παπα-Δημήτρης Γκαγκαστάθης! ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ...

Ανώνυμος είπε...

Εκεί ο λόγος τούς είναι αληθινός! Εδώ πάσχουμε σοβαρά έχουμε δυτικοποιηθεί τώρα έχουν αρχίσει να το κάνουν "σημαία" το ότι βρέθηκε θετικός ο Ιερισσού.

Theo είπε...

Έχω την αίσθηση ότι είναι Άγιος.

Τον συνάντησα 4 ή 5 φορές, τη μια συζητήσαμε αρκετά, την άλλη σε μια χειροτονία στην Ι. Μονή Γρηγορίου, την άλλη σε μια άλλη χειροτονία στο μετόχι της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας στον Βύρωνα και την άλλη που μας φιλοξένησε ένα βράδυ στην έδρα της μητροπόλεως, σ' ένα ιστορικό μοναστήρι στο Τσέτινιε, τον Νοέμβριο του 1994. Η μητρόπολή του λειτουργούσε σαν μοναστήρι, με τον μακαριστό Αμφιλόχιο σαν Γέροντα και με τους ιερομονάχους σαν υποτακτικούς του. Κάθε μέρα γινόταν (και γίνεται, νομίζω) θεία Λειτουργία με τους σπουδαστές της Ιερατικής Σχολής που στεγάζεται στο ίδιο μοναστήρι να ψέλνουν υπέροχα και τον ίδιο να λειτουργεί συχνά, σε μια πολύ κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Ο τρόπος που λειτουργούσε και τα λόγια του μετά τις θείες Λειτουργίες και χειροτονίες έδειχναν πως ήταν ένας σύγχρονος νηπτικός, πως ζούσε μέσα στην κατάνυξη και τη μετάνοια της καρδιάς του και τον θείο φωτισμό του νου του. Μέσα σ΄ αυτήν την ατμόσφαιρα ξεπερνούσε κάθε εθνικισμό. Τον θυμάμαι να λέει πως όταν πήγε στην Κύπρο κι είδε εις εκεί γιαγιάδες θεώρησε πως βρισκόταν στο Μαυροβούνιο, γιατί τα πρόσωπα και των Μαυροβούνιων και των Κύπριων γιαγιάδων είχαν μεταμορφωθεί από την ίδια κατάνυξη και τα ίδια δάκρυα της μετάνοιας της Ορθοδοξίας. Και πως όταν ήταν στην Αθήνα και μιλούσε σ' έναν κύκλο γυναικών στα Μεσόγεια, τους έλεγε αυτά που διάβαζε στον άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο. Τότε μια γιαγιά του είπε: "Πάτερ Αμφιλόχιε, αυτά που μας λες δεν τα καταλαβαίνω, αλλά τα έχω μέσα μου", κι αυτός κατάλαβε πως όσα ο ίδιος τα καταλάβαινε θεωρητικά, αυτή η γιαγιά τα βίωνε.

Έζησε στο Άγιο Όρος περίπου ενάμιση χρόνο στο Κελλί των Αρχαγγέλων της Ι. Μονής Σταυρονικήτα το 1973-1974, υπό την πνευματική καθοδήγηση του αγίου Παϊσίου κι ήθελε να μείνει εκεί, αλλά έκανε υπακοή στον Γέροντά του άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς κι επέστρεψε στην πατρίδα του γιατί για άλλα τον προόριζε ο Θεός, να γεωργήσει την χέρσα γη του Μαυροβουνίου. Γι' αυτό και δέχτηκε μετά χαράς ν' αφήσει τα παλάτια του Βανάτου όπου ασφυκτιούσε (το επισκοπικό μέγαρο στο Βρζατς ήταν ένα από τα πολυτελέστερα παλάτια της τότε Γιουγκοσλαβίας) και να μείνει στην ταπεινή μονή του Τσέτινιε.

Ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι ο Αμφιλόχιος υπήρξε ο καλύτερος μητροπολίτης στην ιστορία του Μαυροβουνίου. Ήταν ένας ασκητής επίσκοπος που όλα τα έδωσε για την αγάπη του Θεού και των συνανθρώπων του.

Την ευχή του να 'χουμε!