«.
Ο Προφήτης Ιωήλ κατεξοχήν προφήτευσε την έλευση του Αγίου Πνεύματος «εν είδει πυρίνων γλωσσών» την ημέρα της Πεντηκοστής .
Να πως ο απόστολος Πέτρος εξηγεί το θαύμα της Πεντηκοστής που ζούσε : «τούτο είναι το ρηθέν δια του προφήτου Iωήλ…» (Πράξ. β’ 16). «Θα δώσω πλουσιοπάροχα από το πνεύμα μου σε κάθε άνθρωπο, και τα παιδιά σας και οι θυγατέρες σας θα κηρύξουν την αλήθεια, και οι νέοι σας θα δουν οράματα και οι γέροντές σας θα ονειρευτούν θεϊκά όνειρα»(Ιωηλ. γ΄ 1). Είναι οι ενέργειες και τα θαύματα του Αγίου Πνεύματος, καθώς τα βλέπουμε στους Αποστόλους την ημέρα της Πεντηκοστής και στους βίους των Αγίων. Από την ημέρα της Πεντηκοστής το Άγιο Πνεύμα μεταμορφώνει και θα ανακαινίζει τον κόσμο, η Εκκλησία ζει μέσα στο Πνεύμα του Θεού, το Οποίο εκχεόμενο επί πάντας τους πιστούς, καθιστά αυτούς προφήτες.
Για να ζουμε μέσα στο Πνεύμα του Θεού
πρέπει να ζούμε εν μετανοία, να τι λέει περί μετανοίας: Και τώρα, λέει ο
Κύριος και Θεός σας: Επιστρέψτε με μετάνοια σ’ εμένα με όλη σας την καρδιά, με νηστεία και με δάκρυα μετανοίας. Σχίστε
τις καρδιές σας από πόνο μετανοίας και συναίσθηση της ενοχής σας, και
όχι τα ενδύματά σας. Επιστρέψτε στον Κύριο και Θεό σας, διότι αυτός
είναι ελεήμων και οικτίρμων, μακρόθυμος και πολυέλεος.(Ιωήλ, Β’ 12-13). “(Πράξεις 2: 36-39).
Στη διδασκαλία του προφήτου Ιωήλ ο Θεός παρίσταται ως ο απόλυτος κυρίαρχος της φύσεως και των λαών. Αυτός προκαλεί τα φυσικά φαινόμενα και τα πάντα εξαρτώνται από Αυτόν. Κυριαρχεί η δικαιοσύνη του Θεού, ο Οποίος εκτός από δίκαιος είναι ελεήμων, οικτίρμων, μακρόθυμος, πολυέλεος και πολυεύσπλαχνος.
«Και έσται πας ος αν επικαλέσηται το όνομα Κυρίου σωθήσεται »(Ιωήλ 3,5).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου