Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Ταχινόπιτες σιροπιαστές χωρίς γλουτένη και χωρίς ζάχαρη

Αγαπημένα ταχινοπιτάκια που πάντα γίνονται ανάρπαστα! Ίσως σας φανεί λίγο δύσκολη η συνταγή αλλά στην πραγματικότητα είναι πανεύκολη απλά θέλουν λίγο χρόνο! Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει και πιστέψτε με αξίζει τον κόπο! Είναι πεντανόστιμα και νηστίσιμα!
Ταχίνι, μέλι και κανέλα είναι ένας τέλειος συνδυασμός. Το σουσάμι κάνει τις πιτούλες πιο τραγανιστές αλλά μπορείτε να το παραλείψετε, όπως έκανα εγώ σε αυτή τη δόση γιατί ήθελα να θυμίζουν περισσότερο τις  ταχινόπιτες που αγοράζουμε από το φούρνο.
Λόγω των ιδιοτήτων που περιέχει το ταχίνι, έχει χαρακτηριστεί ως υπέρ-τροφή (super food). Χάρη στη σύστασή του και στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, μπορεί να συμβάλλει στην πρόσληψη πρωτεΐνης, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Πρόκειται για μια τροφή, όσων θέλουν να προλάβουν την οστεοπόρωση, να προστατεύσουν την καρδιά, να ενισχύσουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και γενικότερα, να οχυρώσουν τον οργανισμό. 
Αυτή η συνταγή είναι αφιερωμένη σε μια ψυχή
που δεν μπορεί (γιατί δεν επιτρέπεται) να φάει ζάχαρη αυτή τη περίοδο!
Υλικά:
Για τη γέμιση:

  • 200 γρ. ταχίνι
  • 75 γρ. μέλι
  • ¼ φλ. σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο
  • 50 γρ. σουσάμι (προαιρετικό-εγώ σε αυτή τη συνταγή δεν έβαλα)
  • 1-3 κ.γλ. κανέλα .
Για τη ζύμη:

  • 350 γρ. αλεύρι Mix B – Mix Pane 1000g της Schaer
  • 150 γρ. αλεύρι Mix C – Mix Pâtisserie της Schaer
  • 2 κ.γλ. μπέικιν
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (10 γρ) ή 25 γρ φρέσκια μαγιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2κ.σ. χλιαρό νερό
  • ½ φλ. χυμό πορτοκάλι (125ml)
  • ½ φλ. σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο (125ml)
  • ¾ φλ νερό χλιαρό (165ml)
Για το σιρόπι:

  • 1 φλ. νερό (250 ml)
  • ½ φλ. μέλι (αν θέλετε χρησιμοποιήστε ζάχαρη) (125ml)
  • 1 στικ κανέλας
  • φλούδα από ½ λεμόνι
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Ποσότητα: 28-30 ταχινοπιτάκια

This image has an empty alt attribute; its file name is taxinopites-siropiastes-xoris-glouteni-vivoglutenfree-02.jpg
Εκτέλεση:



  1. Σε ένα μπολ τοποθετούμε το αλάτι, το μπέικιν και από πάνω κοσκινίζουμε τα δύο άλευρα.
  2. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι και τοποθετούμε τη μαγιά, τη κ.σ. ζάχαρη και τις δύο κ.σ. χλιαρό νερό (η ζάχαρη βοηθάει στην γρήγορη ενεργοποίηση της μαγιάς). Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ενεργοποιηθεί / φουσκώσει η μαγιά (περίπου 30 λεπτά). Αν σας είναι δύσκολο αυτό ή αν έχετε φρέσκια μαγιά, τότε ανακατέψτε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό σε ένα μπολάκι και αφήστε το στην άκρη να φουσκώσει η μαγιά.
  3. Καθώς περιμένουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί ετοιμάζουμε το σιρόπι μας.
  4. Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να διαλυθεί το μέλι καλά. Μόλις είναι έτοιμο, σβήνουμε το μάτι και το αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας όλα τα υλικά, εκτός από το σουσάμι, για τη γέμιση. Την κανέλα αν θέλετε τη βάζετε στη γέμιση από την αρχή ή την πασπαλίζετε στην απλωμένη γέμιση στη ζύμη.
  6. Μόλις φουσκώσει η μαγιά μας την ανακατεύουμε με το αλεύρι να πάει παντού.
  7. Σε αυτό το μίγμα ρίχνουμε το χλιαρό νερό, το χυμό πορτοκαλιού και το λάδι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να απορροφηθεί το νερό και όλο το ελαιόλαδο.
  8. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη το μπολ με τη ζύμη ή τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη (σε ζεστό περιβάλλον, εγώ έβαλα το μπολ πάνω στο καλοριφέρ) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.
  9. Μόλις το ζυμαράκι μας είναι έτοιμο, ανάβουμε το φούρνο μας στους 175° C ώστε να προθερμανθεί.
  10. Σε 2 ταψιά/λαμαρίνες της κουζίνας μας. απλώνουμε λαδόκολλα.
  11. Παίρνουμε τη μισή ζύμη και ανοίγουμε ένα φύλλο, περίπου 30Χ35cm, με τη βοήθεια ενός πλάστη. Απλώστε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια που θα ανοίξετε το φύλλο για μεγαλύτερη ευκολία.
  12. Στο φύλλο που έχουμε ανοίξει, απλώνουμε το 1/3 της γέμισης. Από πάνω πασπαλίζουμε την κανέλα, αν δεν την έχουμε ήδη ανακατέψει στη γέμιση και πασπαλίζουμε αν θέλουμε (προαιρετικά) σουσάμι.
  13. Τυλίγουμε σε ρολό και το κόβουμε σε φέτες περίπου 2cm. Θα βγούνε περίπου 14-15 τμχ.
  14. Τις γυρίζουμε, τις πατάμε λίγο από πάνω και τις τοποθετούμε στο ταψί αραιά γιατί θα φουσκώσουν.
  15. Φροντίστε να είναι ζεστός ο χώρος σας έτσι ώστε να φουσκώνουν, όσο θα κάνετε τα υπόλοιπα στο δεύτερο ταψί.
  16. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη για το δεύτερο ταψί.
  17. Το υπόλοιπο της γέμισης το αλείφετε πάνω από τις ταχινόπιτες, μοιράζοντάς το σε όλα.
  18. Ψήνουμε το 1ο ταψί στους 175ο C στις αντιστάσεις για 20′ περίπου και εντωμεταξύ οι πιτούλες στο 2ο ταψί θα φουσκώνουν.
  19. Μόλις βγάλουμε το κάθε ταψί από το φούρνο, και έτσι ζεστές όπως είναι, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι από πάνω. (πάντα το ένα υλικό πρέπει να είναι ζεστό και το άλλο κρύο για να πετύχει το σιρόπιασμα.)
  20. Καλό θα είναι να περιμένετε να κρυώσουν πριν τις δοκιμάσετε.
  21. Τις διατηρούμε για 10 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου, σε πλαστικό δοχείο που κλείνει καλά
πηγή

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΛΑΣΗ! πάλι μας στέλνει στην ΚΟΛΑΣΗ!!!!Τα φάκεν τρία κιλά μου δεν θα τα χάσω στον αιώνα!

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Παραδεισος!

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Βρέ κουτά...

και η κόλαση ,
παράδεισος ειναι...

...απλά διαφορετικός...