Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Πoλιτεία στην Ινδία απαγόρευσε τη χρήση φυτοφαρμάκων και μεταμορφώθηκε σε παράδεισο

Ινδία: Πoλιτεία απαγόρευσε τη χρήση φυτοφαρμάκων και μεταμορφώθηκε σε παράδεισο
16 χρόνια πριν, η μικρή περιοχή της Ινδίας ξεκίνησε ένα ριζικό πείραμα: Οι τοπικοί ηγέτες αποφάσισαν να απαγορεύσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων σε κάθε αγρόκτημα της πολιτείας, μία κίνηση χωρίς προηγούμενο στην Ινδία – ίσως και σε όλο τον κόσμο.
Η αλλαγή ήταν εξαιρετικά σημαντική για την Ινδία, η γεωργία της οποίας αναπτύχθηκε από την εισαγωγή των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων που γρήγορα ενίσχυσε την παραγωγή τροφίμων σε όλη τη χώρα, καταπολεμώντας την πείνα και μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές.
Αλλά με την αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων ήρθε και η αύξηση στα ποσοστά του καρκίνου στις βιομηχανικές γεωργικές περιοχές. Τα ποτάμια μολύνθηκαν και το χώμα μετατράπηκε σε άγονο. Τοξικές ουσίες άρχισαν να μολύνουν τα ψάρια, τα λαχανικά και το ρύζι. Η πολιτεία του Sikkim αναφέρει ότι ήταν αυτοί οι λόγοι που την οδήγησαν στο να στραφεί στο αποκλειστικά βιολογικό προϊόν.Ινδία: Πoλιτεία απαγόρευσε τη χρήση φυτοφαρμάκων και μεταμορφώθηκε σε παράδεισο
Η κυβέρνηση αυτής της μικρής πολιτείας στα Ιμαλάια, λοιπόν ανακοίνωσε το 2003 ότι απαγορεύει σταδιακά τη χρήση χημικών στις καλλιέργειες. Τα πρώτα 2-3 χρόνια η σοδειά μειώθηκε δραματικά και πολλοί ήταν οι αγρότες που είχαν απογοητευτεί. Ωστόσο, μετά από 2-3 χρόνια βιολογικής γεωργίας, τα επίπεδα της παραγωγής επανήλθαν σε παλαιότερα επίπεδα.
Ο νόμος εδώ είναι αυστηρός, καθώς ήταν ο μόνος τρόπος για να πετύχει αρχικά το σχέδιο. Η ποινή για όποιον χρησιμοποιεί χημικά στο χωράφι φτάνει μέχρι και τα 1.400 δολάρια ή μέχρι και 3 μήνες φυλάκισης. Όμως, αυτό δεν είναι το μόνο μέτρο. Οι αγρότες αποζημιώθηκαν τα πρώτα χρόνια που οι παραγωγές τους μειώθηκαν. Επιπροσθέτως, εμφανίστηκαν διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία ενημέρωναν για τα οφέλη και τον οργανικό τρόπο καλλιέργειας.
Τα βιολογικά προϊόντα είναι όλο και πιο διαδεδομένα στην Ινδία. Οι κρατικοί αξιωματούχοι άνοιξαν δύο αγορές, όπου οι αγρότες μπορούν να πουλούν άμεσα τα προϊόντα τους στους καταναλωτές και έχουν προσθέσει 20 οχήματα μεταφοράς ώστε να τους βοηθήσουν να μεταφέρουν τα αγαθά τους σε άλλες αγορές εύκολα. Ο τόπος έχει μεταμορφωθεί σε έναν παράδεισο. Το έδαφος είναι υγιές, η τροφή είναι υψηλής ποιότητας, το νερό και ο αέρας δεν περιέχουν χημικά και η βιοποικιλότητα της περιοχής προστατεύεται.Ινδία: Πoλιτεία απαγόρευσε τη χρήση φυτοφαρμάκων και μεταμορφώθηκε σε παράδεισο
πηγή

1 σχόλιο:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Πάντως -στα μέρη μας-
τις περισσότερες
φορές

όταν
η γενιά των πατεράδων
μας αναφερόταν στην πείνα

εννοούσε οτι δεν έτρωγαν
κάθε μέρα κρέας

αφού στα χωριά
που ζούσε το μεγαλύτερο
μέρος του πληθυσμού

δεν έζησαν ούτε την
περίφημη πείνα της
κατοχής

που πράγματι θέρισε
τους Αθηναίους
-προς δόξαν των
μαυραγοριτών-