Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Σταυροβούνι

Ιερά Μονή Σταυροβουνίου. Όταν ο Σταυρός του Κυρίου είχε χαθεί και η Αγία Ελένη παρατήρησε μια φωτεινή λάμψη στην κορυφή ενός μεγάλου λόφου.Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση 


Η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, ή απλά Σταυροβούνι βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, σε ύψος 750 μέτρων, δυτικά της πόλης της Λάρνακας, κοντά στα χωριά Κόρνος και Πυργά. Πρόκειται για αντρικό μοναστήρι, μέσα στο οποίο φυλάσσεται τεμάχιο από τον Τίμιο Σταυρό.
Η ίδρυση της μονής ανάγεται γύρω στο 327-328 μχ. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Ελένη, κατά την επιστροφή της από τους Αγίους Τόπους, όπου είχε μεταβεί κατ' εντολή του υιού της Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου με σκοπό την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου, σταμάτησε στην Κύπρο. Ένα πρωινό, μετά το ξύπνημα της, αντιλήφθηκε ότι ο Σταυρός του Κυρίου είχε χαθεί. Μετά από αρκετή αναζήτηση, παρατήρησε μια φωτεινή λάμψη στην κορυφή ενός μεγάλου λόφου. Αμέσως κατευθύνθηκε προς εκεί, όπου και βρήκε τον Τίμιο Σταυρό. Προς τιμή του γεγονότος αυτού, η Αγία έδωσε διαταγή να κτιστεί ένας ναός στην κορυφή του λόφου όπου και άφησε τεμάχιο από το Τίμιο ξύλο με σκοπό την ευλογία του τόπου αυτού.
Το κύριο κειμήλιο της μονής είναι το τεμάχιο αυτό του τιμίου Σταυρού. Εκτός απ' αυτό η Αγία Ελένη άφησε και ένα τεμάχιο από τον σταυρό του "καλού Ληστή" και ένα καρφί απ' αυτά που κάρφωσαν οι Ρωμαίοι στο σώμα του Κυρίου. Υπάρχει επίσης πλήθος άλλων κειμηλίων τα οποία μαρτυρούν τη μακρά παράδοση και τη σημαντικότητα της εν λόγω μονής.
Μέσα από την πάροδο του χρόνου, η μονή πέρασε αρκετές δοκιμασίες, κυρίως κατά την Φραγκοκρατία, όπου οι Ορθόδοξοι μοναχοί εκδιώκονται δια της βίας, ενώ τη μονή επανδρώνουν καθολικοί μοναχοί από το τάγμα των Βενεδικτίνων, οι οποίοι μετά τη φυγή τους πήραν μαζί τους αρκετά πολύτιμα κειμήλια. Με την κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς, τον 16ο αιώνα, η μονή λεηλατείται και ερημώνεται για αρκετό χρονικό διάστημα. Το 1888, η μονή καταστρέφεται ολοσχερώς από πυρκαγιά. Ο Τίμιος Σταυρός όμως παραμένει στη μονή η οποία επανδρώνεται και πάλι από ορθόδοξους μοναχούς το 1889 οι οποίοι έρχονται κυρίως από το Άγιο Όρος.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα η μονή στάθηκε πνευματικός Φάρος για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Πολλοί γνωστοί Πατέρες ασκήτεψαν στην μονή Σταυροβουνίου όπως ο ξακουστός αγιογράφος μοναχός Καλλίνικος Σταυροβουνιώτης.
Η μονή σήμερα είναι επανδρωμένη με ορθόδοξους μοναχούς και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου. Αριθμεί 30 μοναχούς με Ηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο Σταυροβουνιώτη. Στη μονή τηρείται το άβατο για τις Γυναίκες στον κυρίως ναό στην κορυφή του Σταυροβουνίου, καθώς και στο μετόχι της Αγίας Βαρβάρας εκτός Κυριακής. Θεωρείται ως ο πιο αυστηρός χώρος ασκήσεως στην Κύπρο αφού ακολουθεί τον κανόνα του Άγιου Βασιλείου ο οποίος ακολουθείται και στο Άγιο Όρος.
Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της, η μονή είχε διάφορα μετόχια, σε περιοχές κοντά στην κυρίως μονή στο Σταυροβούνι. Σήμερα υπάρχει το μετόχιο της Αγίας Βαρβάρας, στους πρόποδες του βουνού, όπου εκεί διαμένουν αρκετοί Πατέρες που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Άλλα μετόχια είναι της Παναγίας της Στάζουσας μεταξύ των χωριών Κλαυδιά και Πυργά, καθώς και αυτό του Αγίου Μοδέστου.
Η πανήγυρης της μονής είναι στις 14 Σεπτεμβρίου όπου η εκκλησία μας γιορτάζει την ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Επίσης, η Μονή εορτάζει και την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.
Μην διστάσετε να επισκεφτείτε τη μονή Σταυροβουνίου. Συμβουλή μας είναι όπως επιλέξετε μια μέρα με αρκετά καλή ορατότητα αφού η Θέα από την κορυφή του βουνού είναι πραγματικά φαντασμαγορική.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: