Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Μοναδικής ομορφιάς μωσαϊκό με τις μούσες των Ελλήνων κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας !

Μοναδικής ομορφιάς μωσαϊκό με τις μούσες των Ελλήνων κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας !Οι νέες νεράιδες στο Ζεύγμα

Ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές στο ¨Σπίτι Μουσών¨στην αρχαία πόλη Ζεύγμα…

Το Ζεύγμα είναι μια πόλη στημένη πάνω σε λόφους στα 10 χλμ ανατολικά από την Νιζίπ του νομού Γκαζιάντεπ. Η πόλη βρίσκεται πάνω στον ποταμό Ευφράτη, είναι ένα σημείο-πέρασμα με στρατηγική σημασία και υπήρξε σημαντικό στρατιωτικό και εμπορικό κέντρο στο βασίλειο του Σέλευκου.  Το Ζεύγμα που είναι τοποθετημένο με την μορφή δύο αντικριστών πόλεων κατά την ελληνιστική περίοδο ονομαζόταν Σελεύκεια και Απάμεα. Η πόλη πέρασε στην Ρώμη το 31 π.Χ και τότε το όνομα της έγινε Ζεύγμα, που σημαίνει πέρασμα-γέφυρα.
Η πόλη ιδιαίτερα στην ρωμαϊκή περίοδο προόδευσε πολύ με τα μωσαϊκά στις πλούσιες βίλες να αποτελούν παγκόσμια υποδείγματα. Τα μωσαϊκά που ανακαλύφθηκαν από τις ανασκαφές που έγιναν μόνο σε ένα τμήμα της πόλης, δείχνουν πως το Ζεύγμα ήταν πραγματικά πόλη των μωσαϊκών.
Μοναδικής ομορφιάς μωσαϊκό με τις μούσες των Ελλήνων κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας !Οι εργασίες στο Ζεύγμα συνεχίζονται υπό την προεδρία του Κουταλμίς Γκιορκάι-καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας  της σχολής Γλώσσας-Ιστορίας και Γεωγραφίας του πανεπιστημίου της Άγκυρας. Ξεναγούμενοι από τον Γκιορκάι,  στο Σπίτι των Μουσών βλέπουμε στο δάπεδο ενός δωματίου ένα μωσαϊκό με τις 9 μούσες που θεωρούνταν οι νεράιδες για την λυρική ποίηση, την ιστορία, την μουσική, την αστρονομία και την φιλοσοφία που θεωρούνταν αναπόσπαστα στοιχεία της Κλασικής Ελληνικής παιδείας.
Το δωμάτιο όπου βρίσκεται το μωσαϊκό είναι ένα δωμάτιο φαγητού για άντρες. Το μωσαϊκό αυτό χρονολογείται στο πρώτο μισό του 3ου αιώνα π.Χ. και περιλαμβάνει τις εννιά μούσες. Στο κέντρο του κύκλου βρίσκεται η αρχι-μούσα Καλλιόπη και ειδικός στην επική ποίηση. Τα ονόματα των μουσών είναι γραμμένα με ελληνικά ονόματα. Από τις μούσες η Κλειώ είναι για την ιστορική γραφή, η Ευτέρπη για το τραγούδι, η Ουρανία για την ποίηση, η Ερατώ για την λυρική ποίηση, η Μελπομένη για την τραγωδία, η Πολύμνια για τους ύμνους, η Τερψιχόρη για τον χορό, η Θάλεια για την κωμωδία και η Ουρανία για την αστρονομία.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: