Κάτι που εκ πρώτης όψεως δείχνει σαν φιλοφρόνηση μπορεί και να είναι θανάσιμη απειλή
Λένε ότι ο Πάπας έκανε στον Τσίπρα μια γραπτή αφιέρωση: μερικούς στίχους του Βιργιλίου από την «Αινειάδα» (ρωμαϊκή απόπειρα μίμησης της Οδύσσειας). Ο Αινείας πολέμησε στον Τρωικό Πόλεμο στο πλευρό των Τρώων. Μόλις νίκησαν οι Ελληνες, ο Αινείας έφυγε από την Τροία και οι απόγονοί του ίδρυσαν τη Ρώμη.
Ο Πάπας λοιπόν αφιέρωσε στον Τσίπρα αυτό που είπε ο Αινείας στους συντρόφους του όταν μια καταιγίδα τούς υποχρέωσε να αποβιβαστούν σε μια ακτή της Καρχηδόνας: «Durate, et vosmet rebus servate secundis» («Εγκαρτερείτε και κοιτάτε εμπρός: καλύτερες μας περιμένουν μέρες»).
Μερικοί υποψιασμένοι με την Ιστορία μπορεί και να θεωρήσουν την αφιέρωση ως έμμεσο μήνυμα για την τελική νίκη επί των Ελλήνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις ρίζες του δυτικού ανθελληνισμού βρίσκεται στο ότι οι «απόγονοι» των Τρώων πρέπει να πάρουν ρεβάνς από τους Ελληνες.
Στο βιβλίο της Ann Shearer «Αθηνά. Συμβολισμός της Θεάς στην Πορεία των Αιώνων» (Αθήνα 2000, εκδ. Ιάμβλιχος, σελ. 202) αναφέρεται ότι «Οι Ρωμαίοι με τη σειρά τους, φυσικά, και μέσω του Αινεία κατάγονταν από την Τροία. Επομένως, αν έπρεπε να υποστηρίξουν κάποιους, αυτοί δεν θα ήταν οι Ελληνες. Ουσιαστικά, πολλοί πίστευαν ότι οι Τούρκοι κατάγονταν και εκείνοι από τους Τρώες. Επομένως, όταν κατέλαβαν την Ελλάδα, το θεώρησαν δίκαιη εκδίκηση για την αρχαία ήττα τους».
Επίσης, στο βιβλίο που συνυπογράφουν οι Θ. Βερέμης και Γ. Κολιόπουλος «Ελλάς. Η σύγχρονη συνέχεια. Από το 1821 μέχρι σήμερα» (Αθήνα 2006, εκδ. Καστανιώτη, σελ. 43) διαβάζουμε: «Στη μεσαιωνική Δύση ήταν έκδηλες οι συμπάθειες για τους Τρώες του Τρωικού Πολέμου -εξαιτίας των μύθων που καλλιεργούσαν πολλοί λαοί και που ήθελαν τους Τρώες προγόνους τους-, περίσσευε δε η αντιπάθεια εναντίον των νικητών Ελλήνων.
Η ταύτιση των Τρώων, των Τεύκρων, όπως τους ονομάζει ο Βιργίλιος (Τeucri), με τους Τούρκους (Turcae στα λατινικά, Turchi στα ιταλικά) ήταν σχεδόν αναπόφευκτη, η δε Αλωση της Κωνσταντινούπολης θεωρήθηκε έργο θείας δίκης για την άλωση της Τροίας. Σε δυτικό χρονικό της εποχής ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής αναφέρεται ως “πρίγκιπας των Τρώων”».
Ενδιαφέροντα όλα τούτα…
Από τον Παναγιώτη Λιάκο
1 σχόλιο:
Από τα ονόματα
των ηρώων
οι Α χ α ι ο ι
-αναμφισβήτητα-
αλλά και
οι Τ ρ ώ ε ς
-Αινείας Ανδρομάχη
Χρυσιήδα ,
από τα πιο προφανη-
φαίνονται να είναι
Έλληνες.
Τώρα γιατί μεταφράζουμε
τους Αχαιούς ως Έλληνες
και τους Τρώες, Τρώες
...φοβού τις μεταφράσεις!!!
(και τους μεταφραστές
που λατρεύουν τον
χρυσό).
Δημοσίευση σχολίου