Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Άρωμα, χρώμα, ήχος Κύπρου μυστικής και αποκρυμμένης...

Ο Γέροντας  Συμεών είναι ο ίδιος αγιογραφία ολοζώντανη βγαλμένη από τους τοίχους των ξωκλησιών της Κύπρου!



Ένα θαυμάσιο ντοκιμαντέρ για την βιωτή των πατέρων Συμεών και Ιωάννου στην Κύπρο ,την Νήσο των Αγίων.

Παρουσιάζεται η ζωή και το έργο δύο ιερέων της Κύπρου , που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο ποιμαντικό έργο. 
Ο Γέροντας Συμεών γαλουχήθηκε από τους παππούδες και τις γιαγιάδες του με την ορθόδοξη πίστη και τις όμορφες ιστορίες. Από πολύ μικρός ζωγράφιζε εικόνες, τις τοποθετούσε στις εκκλησίες και έπαιζε με τους συνομήλικους του τους καλόγερους. Στην ε’ Δημοτικού έπεισε τους παππούδες του να του κτίσουν μια εκκλησία στην αυλή του σπιτιού. Εκεί περνούσε ώρες πολλές, διαβάζοντας ευαγγέλια και κάνοντας προσευχές. 
Συνέχιζε να αγιογραφεί, όταν στο γυμνάσιο πια, ανακάλυψε τον μεγάλο Αγιογράφο κυρ Φώτη Κόντογλου και ξεκίνησε να ζωγραφίζει βυζαντινά. Το 1971 πηγαίνει στην Αθήνα και διδάσκεται από τα αδέρφια Λέπουρα τα μυστικά της βυζαντινής αγιογραφίας. Όταν επέστρεψε από την Αθήνα άρχισε να διδάσκει νέους την τέχνη της αγιογραφίας.

 Ο φωτισμένος αυτός άνθρωπος διδάσκει στους νέους μαθητές του και την στάση ζωής, που οφείλει να διατηρεί ένας χριστιανός ορθόδοξος. Ταξιδεύει με τους μαθητές του σε όλη την Κύπρο και τους γνωρίζει τα εγκαταλελειμμένα ξωκλήσια. 

Ο π. Ιωάννης, μαθητής του Γέροντα Συμεών, περιγράφει την γνωριμία του με το δάσκαλό τους και μιλάει για τις γνώσεις της τεχνικής της αγιογραφίας, που έλαβε από αυτόν. Όνειρο του Γέροντα Ιωάννη είναι να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Τερσεφάνη. Ο π. Ιωάννης έχει αφιερώσει τη ζωή του να προστατεύει τα ξωκλήσια της Κύπρου. Πείθει το μαραγκό του χωριού να φτιάξει πόρτες, παράθυρα, τέμπλο και στασίδια για τον Άγιο Ανδρόνικο, ο οποίος είχε καταστραφεί από έναν ανεμοστρόβιλο. Το 1980 καθαρίζει τον Άγιο Γέωργιο του Ποταμού, στον οποίο έβρισκαν καταφύγιο τα πρόβατα της περιοχής. Το 1985 χτίζει τον Άγιο Παντελεήμονα με πέτρες, που συγκεντρώνει μόνος του. 
 Ο π. Ιωάννης ανάβει κάθε βράδυ τα τέσσερα καντήλια του Άγιου Γεωργίου της Αρπεράς για να προστατεύει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα το χωριό του, την Τερσεφάνη.
 αφιερωμένη η ανάρτηση στον π.Νεόφυτο

Δεν υπάρχουν σχόλια: