Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για την καινούργια ταινία του Μανούσου Μανουσάκη «Το κόκκινο ποτάμι» στη Ξάνθη.
Ο γνωστός σε όλους μας σκηνοθέτης ξεκίνησε τα γυρίσματα από την Παλιά Ξάνθη στην πλατεία Μητροπόλεως. Αύριο θα συνεχίσουν τα γυρίσματα έξω από τη Ξάνθη ενώ συνολικά η διαμονή τους στην πόλη θα είναι για 10 μέρες.
Ας θυμηθούμε την γεμάτη συγκίνηση, δάκρυα και μνήμες επίσημη παρουσίαση της πολυαναμενόμενης σειράς του γνωστού Έλληνα σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη «Το Κόκκινο Ποτάμι», η οποία ξετυλίγει το χρονικό της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Nεότουρκους και θα προβληθεί το ερχόμενο φθινόπωρο μέσα από τη συχνότητα του Open TV. Η παρουσίαση της σειράς έγινε σε συμβολική μέρα, καθώς η 19η Μαΐου είναι η θλιβερή επέτειος των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο συγγραφέας του βιβλίου «Το Κόκκινο Ποτάμι», Χάρης Τσιρκινίδης, παιδί προσφύγων από τον Πόντο, γεννημένος στο χωριό Λεκάνη της Καβάλας. Το σπίτι του ήτα δίπλα στο σπίτι του Γρηγόρη Σιδηρουργόπουλου, μοναχού σε μοναστήρι στην Τραπεζούντα στον Πόντο. Με την επικράτηση των μπολσεβίκων εκείνη την περίοδο ο Σιδηρουργόπουλος βρίσκεται στις φυλακές του Τσαρίτσιν και εκεί γνωρίζει τον Μίλτο Παυλίδη τον ήρωα του βιβλίου.
Ο Χάρης Τσιρκινίδης με μεγάλη συγκίνηση μίλησε για τον μοναχό που βοήθησε όλο τον Πόντο και δίδαξε τη χριστιανική θρησκεία. Δίπλα του ο Τσιρκινίδης έπαιρνε βιβλία και διάβαζε πολύ. «Η ευτυχία ήταν με το μέρος μου ή μάλλον εγώ προκάλεσα την ευτυχία, διότι μάθαινα γλώσσες, ήθελα να είμαι πρώτος στα γράμματα, υπέφερα, αλλά τελικά αυτό που ήθελα έγινε, διότι έγραψα ιστορία – όχι μόνο αυτή που ακούτε αλλά και για το Μακεδονικό, το Κυπριακό κλπ. Όλα αυτά τα δράματα που καταγράψαμε δεν αποσκοπούν να εκδικηθούμε, αποσκοπούν στο να καλυτερεύσουμε τον κόσμο. Όλοι στον κόσμο γνώριζαν αλλά αδιαφορούσαν ή υπόσχονταν ευχολόγια» είπε ο συγγραφέας. Αναφέροντας δε τη μητέρα του και τα δεινά των Ποντίων ο συγγραφέας έκλαψε και δεν μπόρεσε να συνεχίσει την ομιλία του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου