Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Φιέστα στον απόπλου του «Γιαβούζ» με άρωμα οπισθοχώρησης


Με μια φιέστα στον κόλπο της Νικομήδειας, η Αγκυρα έδωσε πανηγυρικό τόνο στον απόπλου του δεύτερου γεωτρύπανου, του «Γιαβούζ», με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να κάνει έρευνες υδρογονανθράκων

Η ανακοίνωση όμως του γενικού διευθυντή της κρατικής εταιρίας πετρελαϊκών ερευνών (TPAO) Μελίχ Χαν Μπιλγκίν ότι οι έρευνες θα γίνουν ανοιχτά της Καρπασίας δείχνουν ότι μάλλον η Τουρκία οπισθοχωρεί, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, με δεδομένο ότι έχει βάλει απέναντί της τόσο τις ΗΠΑ για τους S-400 όσο και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο. Εστω κι αν η Καρπασία είναι απέναντι από την Αμμόχωστο, εκεί όπου η Αγκυρα ανοίγει ακόμη ένα ζήτημα.

Οι Τούρκοι, ενώ απειλούσαν πως θα στείλουν το «Γιαβούζ» ανοιχτά του Καστελόριζου για έρευνες, στη συνέχεια του έδωσαν κατεύθυνση προς την κυπριακή ΑΟΖ και τώρα ανακοινώνουν ότι θα πάει ανοιχτά της Καρπασίας.

Τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Κύπρος εις βάρος των μη Τούρκων που επιβαίνουν στα γεωτρύπανα με την ημισέληνο, όπως και οι αποχωρήσεις των ξένων εταιριών από τη συνεργασία που είχαν με την Τουρκία στις γεωτρήσεις έχουν κλονίσει και προβληματίσει το καθεστώς Ερντογάν για το πώς θα φέρει εις πέρας το επικίνδυνο και παράνομο εγχείρημά του στην ανατολική Μεσόγειο.

Στη χθεσινή φιέστα, πάντως, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε πως στις αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει τη γεώτρηση το «Γιαβούζ» σε περιοχή που έχει «αδειοδοτήσει» το ψευδοκράτος, εκτιμώντας πως αυτή θα ολοκληρωθεί ύστερα από ορισμένους μήνες. «Το Γιαβούζ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους» έγραψε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας στον λογαριασμό του στο twitter.

Μην ξεχνάμε, επίσης, πως ο Ερντογάν έχει μπροστά του τις εκλογές της Κωνσταντινούπολης και η πολεμική ρητορική θεωρεί πως βοηθάει τον υποψήφιό του Γιλντιρίμ. Μέχρι στιγμής, πάντως, από τις δημοσκοπήσεις δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.
Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι ο «Πορθητής». Τι ακριβώς κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ και μέχρι πόσο μπορεί να το τραβήξει η Αγκυρα, βλέποντας πως οι σύμμαχοί της ολοένα λιγοστεύουν;

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: