Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Αυτοί οι τύποι εκφράζουν και διαμορφώνουν καθοριστικές θέσεις για το μάθημα των θρησκευτικών…

Γέρασε ο άμοιρος και καρδιά δεν έβαλε. Μεγαλοπιάστηκε από τα φορέματα του Ζηζιούλα αλλά απέτυχε την έδρα του. Το κατηχητικό ομολογιακό κυρηγματικό μάθημα των θρησκευτικών είναι εισαγωγής όπως και εκσυγχρονισμένη Θρησκειολογία. 
Η μόδα η οποία ανεβοκατεβάζει το μήκος της φούστας βλάπτει σοβαρά την πίστη. 
Πόση μνήμη Θεού ,αγάπη Χριστού ,πόθος σωτηρίας υπάρχει στον Γιαγκάζογλου; 
Έχουν αντικατασταθεί με Χριστολογίες και Πνευματολογίες. 
Η κάστα των θεολογούντων εναντίον της κάστας του κλήρου .
ΜΗΔΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΠΗΛΙΚΙΟΝ. 

Σε συνέδριο που διοργάνωσε ο θεολογικός σύνδεσμος ΚΑΙΡΟΣ τον Νοέμβριο του 2018 συμμετείχε και ο επίκουρος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και πρωτεργάτης των νέων Προγραμμάτων Σπουδών για τα Θρησκευτικά, Σταύρος Γιαγκάζογλου.
Μεταφέρουμε παρέμβασή του χωρίς να προβούμε προς το παρόν σε κανέναν σχολιασμό, πέραν των υπογραμμίσεων με έντονο χρώμα. Άλλωστε όσα είπε παρουσιάζουν από μόνα τους εξαιρετικό ενδιαφέρον!
"Ενδεχομένως δεν γνωρίζουν πολλοί συνάδελφοι, τα νέα Προγράμματα, τα οποία πήγαν δυο φορές στο ΣτΕ, τελευταία φορά που εκδικάστηκε η υπόθεση ήταν στις 21 Σεπτεμβρίου (2018), έχουν πάει, από εκείνους που τα πήγανε στο ΣτΕ, μια ομάδα γονέων ας πούμε, έχει πάει και στο ΕΔΑΔ. Η κατηγορία είναι ότι τα νέα Προγράμματα είναι υπερβολικά ορθόδοξα και χριστιανικά - εδώ τώρα κανείς χάνει τα πασχάλια του και λέει, μα τι συμβαίνει τέλος πάντων; - και στρέφεται κατά του Υπουργείου Παιδείας διότι δεν έχει φροντίσει να υπάρχει ένα αντίστοιχο μάθημα για εκείνα τα παιδιά που είναι από άθεες ή εν πάση περιπτώσει μη θρησκευόμενες οικογένειες και θα πρέπει το κράτος να είχε ήδη ρυθμίσει διαδικασία ξεχωριστού μαθήματος. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι εμείς εδώ τα τελευταία χρόνια κάνουμε όλη αυτή τη συζήτηση διότι τα Προγράμματα αυτά κατηγορούνται ότι είναι θρησκειολογικά, ότι είναι υπερβολικά ανοικτά προς τις άλλες θρησκευτικές παραδόσεις κι έχουμε ζήσει μια ιλαροτραγωδία η οποία συνεχίζεται. Επίσης το ΕΔΑΔ θα φανεί πάρα πολύ χρήσιμο διότι είναι… πώς η Ορθοδοξία αντιλαμβανόταν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών; Όταν ήθελε να πάει να κάνει εκεί παραστάσεις για το Κυπριακό ή για άλλα εθνικά ζητήματα, ενδιαφερόταν για την οικουμενική κίνηση και τον οικουμενικό διάλογο. Αν λοιπόν τώρα προκύψει κάποια εμπλοκή σε αυτό το σχέδιο υπό συζήτησιν, εννοώ το γερμανικό μοντέλο των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, μην παραξενευτούμε εάν δούμε πολλές προσφυγές στο ΕΔΑΔ, εκεί που εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι ο θρόνος της νεωτερικότητας και θα προσφύγουμε εκεί. Γιατί το λέω αυτό; Τι σχέση έχει με μας; Ξέρετε, αυτό το γερμανικό μοντέλο όταν το ακούσαμε στην κρίση του μαθήματος (των Θρησκευτικών) το 2016, όταν μια ομάδα συναδέλφων επισκεφθήκαμε τον Αρχιεπίσκοπο αποβραδίς Τρίτη και δεν μας είπε τι θα έκανε την Τετάρτη. Την Τετάρτη λοιπόν υπήρχε μια επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων όπου ξεστόλιζε τα Προγράμματα. Ακούσαμε εκεί πρώτη φορά, διαβάσαμε το γερμανικό μοντέλο. Σε σχέση όμως, προσέξτε, όχι με τη μισθοδοσία αλλά με το μάθημα των Θρησκευτικών. 10.000 ελεύθερες θέσεις για δημοσίους υπαλλήλους. Μήπως και 3.000 ελεύθερες θέσεις αύριο μεθαύριο για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ01, οι οποίοι κάλλιστα και αυτοί θα υπαχθούν στο πολύ συνοδικό μοντέλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας όπου ο επίσκοπος είναι ρυθμιστής και της κατήχησης;Συνεπώς, η Ορθόδοξη Θεολογία μέσα στη νεωτερική θεωρία και πράξη είναι ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα".
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: