Έθιμο Ορεινής Τριφυλλίας.
Στην περιοχή της Ορεινής Τριφυλλίας, τον Νοέμβρη, η αγροτιά από τα παλιά τα χρόνια τον περιμένει με ανυπομονησία.
Τον μήνα αυτόν αρχίζει το μάζεμα των ελιών. Το ευλογημένο λάδι, που κάποτε υπήρξε βασική τροφή της αγροτικής οικογένειας, θα αποθηκευθεί στις “τζάρες” ή στις “λαδούσες” για τις ανάγκες του σπιτιού αλλά και για εμπορικές δραστηριότητες.
Την περίοδο αυτή στην περιοχή λαμβάνει χώρα και ένα ξεχωριστό έθιμο. Όταν τελειώσει το μάζεμα του ελαιοκάρπου στο χωράφι, ένας από τους ραβδιστές εργάτες χώνει στην γη το ραβδί του ανάποδα και του βάζει φωτιά. Αν το μακρύ ραβδί λυγίσει, πιστεύουν ότι έτσι θα λυγίζουν φορτωμένες με καρπό οι “ποδιές” των δένδρων την επόμενη χρονιά.
Υπάρχουν και άλλα σχετικά με το μάζεμα των ελιών έθιμα σε πολλά μέρη της πατρίδας μας, αυτό όμως της ορεινής Τριφυλλίας είναι ξεχωριστό.
Στην περιοχή της Ορεινής Τριφυλλίας, τον Νοέμβρη, η αγροτιά από τα παλιά τα χρόνια τον περιμένει με ανυπομονησία.
Τον μήνα αυτόν αρχίζει το μάζεμα των ελιών. Το ευλογημένο λάδι, που κάποτε υπήρξε βασική τροφή της αγροτικής οικογένειας, θα αποθηκευθεί στις “τζάρες” ή στις “λαδούσες” για τις ανάγκες του σπιτιού αλλά και για εμπορικές δραστηριότητες.
Την περίοδο αυτή στην περιοχή λαμβάνει χώρα και ένα ξεχωριστό έθιμο. Όταν τελειώσει το μάζεμα του ελαιοκάρπου στο χωράφι, ένας από τους ραβδιστές εργάτες χώνει στην γη το ραβδί του ανάποδα και του βάζει φωτιά. Αν το μακρύ ραβδί λυγίσει, πιστεύουν ότι έτσι θα λυγίζουν φορτωμένες με καρπό οι “ποδιές” των δένδρων την επόμενη χρονιά.
Υπάρχουν και άλλα σχετικά με το μάζεμα των ελιών έθιμα σε πολλά μέρη της πατρίδας μας, αυτό όμως της ορεινής Τριφυλλίας είναι ξεχωριστό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου