Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Πώς ο Ζάεφ θα προσπαθήσει να κάνει «ναι» την αποδοκιμασία της Συμφωνίας των Πρεσπών

zaev_arthro
ΤΕΛΙΚΑ  ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΠΑΤΕΝΤΑ ΤΣΙΠΡΑ,ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΟΧΙ  ,ΝΑΙ ! : 
Σκόπια: Ερμηνεία Ζαεφ _στο 91,37    το «ναι», μόλις 36,79% η συμμετοχή!

 Πρόωρες εκλογές αν δεν περάσει η συμφωνία στη Βουλή, λέει ο Ζάεφ

Το πόσο σημαντικό είναι τελικά το δημοψήφισμα αυτό το οποίο επί της ουσίας ήταν απλά η τελευταία πράξη μιας θεατρικής παράστασης, που όμως τελικά κατέληξε σε μεγάλη επικοινωνιακή ήττα για Τσίπρα και Ζάεφ. 

Το δημοψήφισμα αυτό δεν είχει κανέναν δεσμευτικό χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα τυπικά θα θεωρείτε έγκυρο μόνον εάν η συμμετοχή έφθανε στο 50%, που είδαμε το αποτέλεσμα, ψήφισαν 36,79%  και δείχνει αποδοκιμασία της συμφωνίας για το Σκοπιανό από τους ίδιους τους πολίτες των Σκοπίων .Αλλά από την στιγμή που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα τι σημασία έχει αυτό; Οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται για την γνώμη κανενός, θέλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και με το όνομα «Μακεδονία» για να ελέγχουν και την Ελλάδα με απειλές στο μέλλον. Τα Σκόπια αποτελούν «διάδρομο» από τον οποίο μπορούν να περάσουν πολλοί ενεργειακοί κόμβοι. Το δημοψήφισμα δεν διεξιχθει για να ρωτηθούν οι Σκοπιανοί τι θέλουν. Έχει αποφασιστεί από πριν τι «πρέπει» να θέλουν. Αυτό που θέλουν Αμερικανοί και ΕΕ είναι η «σοβαροφάνεια» και η «αληθοφάνεια» των εξελίξεων, ότι αποφάσισαν οι πολίτες. Παραδόξως όμως δεν ζητούν το ίδιο και από την ελληνική πλευρά. Ένα δημοψήφισμα να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Εκεί ξέραν από πριν πιο θα είναι το αποτέλεσμα και ξέρουν ότι δεν θα αλλάξει αυτό ούτε με απειλές και ούτε με υποσχέσεις, συνεπώς να περάσει απλά από την Βουλή, τίποτε άλλο.»


Με «σφιγμένες» δηλώσεις τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Βρυξέλλες από την πρωτοφανή ήττα που υπέστη στο δημοψήφισμα , ο προστατευόμενος τους Ζ.Ζάεφ στο δημοψήφισμα για την Συμφωνία των Πρεσπών του ζητούν να αδιαφορήσει για την αδυναμία επίτευξης νόμιμου (αφού δεν υπερέβη το 50% η συμμετοχή) θετικού αποτελέσματος και να προχωρήσει με αυτό το μικρό ποσοστό στην εφαρμογή της Συμφωνίας ζητώντας συνταγματικές αλλαγές από την Βουλή.
Όμως πως θα συμβεί αυτό; Από την στιγμή που ο Ζ.Ζάεφ είναι μειοψηφία και οι Αλβανόφωνοι που θα στηρίζουν δεν αρκούν για να λάβουν τον απαιτούμενο αριθμό των βουλευτών.
Του λείπουν 11 βουλευτές τους οποίους πιθανότατα να τους έβρισκε (εξαγόραζε) αν το αποτέλεσμα είχε ισχύ. Τώρα το αποτέλεσμα δεν έχει καμία ισχύ καθώς με το ζόρι η συμμετοχή έφτασε το 36%, πολύ μακριά από το 50,01 που επιτάσσει το σκοπιανό σύνταγμα και ο συνολικός αριθμός των θετικών ψήφων, ήταν περί τις 535.000, πολύ κάτω από το όριο των 6000.000 θετικών ψήφων που ήθελαν οι δυτικοί διπλωμάτες για μια στοιχειώδη έστω νομιμοποίηση του δημοψηφ΄λισματος.
Ας δούμε τι δήλωσαν αμήχανα τόσο οι ΗΠΑ όσοι και οι Βρυξέλλες:
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, καλώντας τους ηγέτες της γειτονικής χώρας «να ξεπεράσουν τις μικροπολιτικές διαφορές» και να εκμεταλλευτούν αυτή «την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον» για τη χώρα τους μέσα από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία «θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ αναφέρει:
«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ την 30ή Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στην πΓΔΜ να πάρει τη σωστή της θέση στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.
Καθώς το κοινοβούλιο της πΓΔΜ αρχίζει τώρα τη συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές, παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».
Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν με πρώτο σχόλιο στο Twitter σχετικά με την έκβαση του δημοψηφίσματος, ανέφερε ότι οι ψήφοι «υπέρ» του δημοψηφίσματος είναι σημαντικοί , διότι στηρίζουν έτσι τη Συνθήκη των Πρεσπών.
«Συγχαίρω αυτούς που ψήφισαν σήμερα σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα και χρησιμοποίησαν τις δημοκρατικές τους ελευθερίες. Με το σημαντικό ποσοστό υπέρ του ναι, υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη συμφωνία Πρεσπών και το ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας», έγραψε ο Χαν στο Twitter και πρόσθεσε: «Περιμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση και να την εφαρμόσουν με μεγάλη ευθύνη και ενότητα όλα τα κόμματα προς το συμφέρον της χώρας»
Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με Reuters, ανέφεραν ότι ελπίζουν πως η αντιπολίτευση «θα είναι πιο εποικοδομητική από ποτέ» και ότι θα υποστηρίξει θεσμικά το αποτέλεσμα.. .
Φυσικά σε όλα αυτά προστίθεται και η δήλωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ που επί της ουσίας αποτελεί μια ακόμα «αμερικανική» δήλωση.
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ «χαιρέτισε» την «υποστήριξη» που εκφράστηκε την Κυριακή στην αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στη χώρα των Βαλκανίων, διαβλέποντας μια «ιστορική ευκαιρία» να δοθεί τέλος στη διαφορά της με την Ελλάδα για το ζήτημα αυτό.
«Προτρέπω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter. «Η πόρτα του NATO είναι ανοικτή», συνέχισε, όμως πρώτα «όλες οι εθνικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν», τόνισε.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: