Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Πες μας, Όλια..




Η Όλια Λαζαρίδου συνομιλεί για τη ζωή της στο θέατρο. Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015. Εθνικό Θέατρο Πειραματική Σκηνή. Η Όλια Λαζαρίδου συνομιλεί με το κοινό στο πλαίσιο της δράσης «Η ζωή μου στο θέατρο» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο πλαίσιο του θεσμού Open Stage (Ανοιχτή Σκηνή).


 Η Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου στεγάζεται στην ανακαινισμένη Σκηνή Κατίνα Παξινού, (κτήριο Θεάτρου Ρεξ) Πανεπιστημίου 48, Αθήνα. Προσωπικότητες από τον χώρο του θεάτρου συναντώνται στο σανίδι της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου για δύο ώρες, μία φορά τον μήνα. Επιφανείς και αφανείς, ήρωες της σκηνής που χάραξαν τη δική τους μοναδική πορεία στο θεατρικό τοπίο και σημαδεύτηκαν από τη σκηνική πράξη μοιράζονται ιστορίες και προσωπικές διαδρομές με το κοινό της πόλης. 

Η εκδήλωση άνοιξε με φοιτητές επί σκηνής να διαβάζουν ποιήματα της Όλιας Λαζαρίδου από την πρόσφατη έκδοση Η προσευχή του ελάχιστου (εκδ. Υποκείμενο, 2015). 

Η Όλια Λαζαρίδου με εξομοληγητικό τόνο και χιούμορ αφηγήθηκε προσωπικές διαδρομές, ξεκινώντας από τις σπουδές της στο Θέατρο Τέχνης, την παραμονή της στο Παρίσι, στη σχολή του Βιτέζ, για να φθάσει στη συνεργασία της με γνωστούς θιάσους και θεατρικές ομάδες, με τη θεραπευτική κοινότητα 18 άνω και την Κατερίνα Μάτσα, και στο πιο πρόσφατο έργο της Μια μέρα στο θέατρο που παρουσίασε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. 

Η Λαζαρίδου μίλησε για τον κόσμο της, τη στάση που έχει προς τα δραματικά κείμενα, τη δίψα της για την ποίηση και την τέχνη, την πορεία από το νου στην καρδιά, τη φαντασμαγορία της καθημερινότητας, αλλά και τη συμμετοχή της σε κινηματογραφικές ταινίες της δίνοντας έμφαση στη Νοσταλγό της Αλεξανδράκη, τη συνεργασία της με τον Χρήστο Βακαλόπουλο, ενώ αιφνιδίασε μιλώντας για άγνωστες πνευματικές μορφές της πόλης, όπως η γερόντισσα Γαβριηλία. Στη συνάντηση ενεργό ρόλο έπαιξε το κοινό, με ερωτήσεις και παρεμβάσεις. Στο τέλος της βραδιάς η Λαζαρίδου διάβασε από το Προσφυγικό μπλουζ του Ώντεν (μτφρ. Ερ. Σοφράς), ενώ κάλεσε τον Μιχάλη Νικόπουλο των Χαΐνιδων, ο οποίος τραγούδησε τον «Γυάλινο κόσμο» του Καζαντζίδη (στίχοι Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, μουσική: Απόστολου Καλδάρα).
 

Μέλη ομάδας: Μαρίζα Αττία, Μάνος Δαμασκηνός, Μενέλαος Καραντζάς, Σοφία Κομηνέα, Χρύσα Λαγού, Αναστασία Μηνδρινού, Λίνα Σταυροπούλου, Ελένη Τζαβολάκη Επιμέλεια: Ιωσήφ Βιβιλάκης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: