Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Πώς διακοσμούσαν τα αγγεία τους τη Νεολιθική εποχή -Ανοιχτό εργαστήρι στο Αρχαιολογικό Μουσείο

27, 28, 29 ΜΑΪΟΥ
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο της νέας περιοδικής έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου»  προγραμματίζει σειρά εργαστηρίων πειραματικής αρχαιολογίας με διαφορετικές θεματικές.
Την Κυριακή 27 Μαΐου, τη Δευτέρα 28 Μαΐου και την Τρίτη 29 Μαΐου διοργανώνονται τα πρώτα στη σειρά πειραματικά εργαστήρια.
Η Δρ Καλλιόπη Σαρρή, αρχαιολόγος και ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας της Υφαντικής στο Ινστιτούτο Saxo του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και η Ulrikka Mokdad, καλλιτέχνης ταπισερί, ιστορικός τέχνης και συνεργάτης του ιδίου κέντρου (Centre for Textile Research), θα παρουσιάσουν τις πειραματικές τους προσεγγίσεις ως προς τις τεχνικές ύφανσης μοτίβων που απαντώνται σε πήλινα αγγεία και σφραγίδες της Νεολιθικής Ελλάδας.
φωτογραφία: eurokinissi
Θυμίζουν υφαντά
Η κεραμική της Νεολιθικής εποχής (6600 π.Χ. – 3300 π.Χ.) χαρακτηρίζεται από την πλούσια γραμμική της διακόσμηση.
Οι ζωγραφικές συνθέσεις αποτελούνται συχνά από συμμετρικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα που καλύπτουν την επιφάνεια των αγγείων.
Πολλά από αυτά θυμίζουν έργα της υφαντικής τέχνης και γι’ αυτό θεωρούνται προϊόντα μίμησης διακοσμημένων υφασμάτων.

Το ιδιαίτερο αυτό διακοσμητικό πρόγραμμα αποτελεί την πιο αξιόπιστη - αν και έμμεση - μαρτυρία για την ανασύσταση της νεολιθικής υφαντουργίας, αφού δεν έχουν διασωθεί υπολείμματα υφασμάτων από αυτή την εποχή.
Πήλινο αγγείο με τρίχρωμη διακόσμηση. Από το Διμήνι Θεσσαλίας. Νεότερη Νεολιθική Ι, 5300-4800 π.Χ.  Το σφαιρικό σώμα του αγγείου, το αριστοτεχνικό σχέδιο και η απόδοση του βάθους με επάλληλες διακοσμητικές ταινίες δηλώνουν γνώση γεωμετρίας και εικαστική δεινότητα.Πήλινο αγγείο με τρίχρωμη διακόσμηση. Από το Διμήνι Θεσσαλίας. Νεότερη Νεολιθική Ι, 5300-4800 π.Χ. Το σφαιρικό σώμα του αγγείου, το αριστοτεχνικό σχέδιο και η απόδοση του βάθους με επάλληλες διακοσμητικές ταινίες δηλώνουν γνώση γεωμετρίας και εικαστική δεινότητα.
Οι πρώτες ύλες και τα πραγματικά χρώματα των νεολιθικών υφασμάτων δεν μας είναι γνωστά, όμως τα περίτεχνα υφαντικά μοτίβα μάς δείχνουν μια τεχνολογικά και αισθητικά πολύ προηγμένη τέχνη και την ύπαρξη διαφορετικών υφαντικών τεχνικών.
Στο πειραματικό εργαστήρι υφαντουργίας τα νεολιθικά μοτίβα υφαίνονται με την απλή τεχνική της ταπισερί σε μικρά πλαίσια και ιμάντες, χρησιμοποιώντας λινά και μάλλινα νήματα.
 Δείγμα υφαντικού μοτίβου βασισμένου στη διακόσμηση της πήλινης φιάλης ρυθμού Διμηνίου ΕΑΜ Π 5920. Δείγμα υφαντικού μοτίβου βασισμένου στη διακόσμηση της πήλινης φιάλης ρυθμού Διμηνίου ΕΑΜ Π 5920.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα 5 (Νεολιθική Συλλογή) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Για την παρακολούθηση του εργαστηρίου απαιτείται δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 2132144856 και 2132144858 (θα δημιουργηθούν ομάδες των 15 ατόμων) και προμήθεια εισιτηρίου του Μουσείου.
 Πήλινη φιάλη με δίχρωμη διακόσμηση ρυθμού Διμηνίου. Από το Διμήνι Θεσσαλίας. Νεότερη Νεολιθική ΙΙ, 4800-4500 π.Χ.  Ο στροβιλισμός της σπείρας ενσωματώνεται σε ευθύγραμμα μοτίβα, δημιουργώντας μία νέα αισθητική στη διακόσμηση Πήλινη φιάλη με δίχρωμη διακόσμηση ρυθμού Διμηνίου. Από το Διμήνι Θεσσαλίας. Νεότερη Νεολιθική ΙΙ, 4800-4500 π.Χ. Ο στροβιλισμός της σπείρας ενσωματώνεται σε ευθύγραμμα μοτίβα, δημιουργώντας μία νέα αισθητική στη διακόσμηση
Η έρευνα και το εργαστήριο υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα HORIZON 2020 - Marie Sktodowska-Curie actions.
Τη διεξαγωγή του εργαστηρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποστήριξε επίσης το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα.


Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Τηλ: 213214 4856/ -4858
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή 09:00-16:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: