Αναμφισβήτητα ο μεγάλος
αυτός φυσικός, ο Στίβεν Χόκινγκ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς
επιστήμονες τού 20ού (γιατί όχι και τού 21ου) αιώνα. Όπως όμως έχουμε κατ'
επανάληψιν πει, ακόμα και μεγάλοι επιστήμονες σαν αυτόν, κάνουν συχνά το ατόπημα
να ανακατεύονται σε πεδία γνώσης που αγνοούν, τα οποία είναι εντελώς ξένα με την
δική τους επιστήμη. Έτσι και ο Χόκινγκ, προφανώς επηρεασμένος από την Αθεϊστική
μόδα τής Αγγλίας, προβαίνει σε δηλώσεις που υπερβαίνουν το αντικείμενό του. Γι'
αυτό και η ακόλουθη απάντηση που δόθηκε από επιστολογράφο προς την εφημερίδα τής
Καθημερινής, κρίνεται κατάλληλη για τέτοιου είδους παράλογες υπερβάσεις.
Eυάγγελου Aνδριανού. Eπίτιμος Aρεοπαγίτης
Kύριε διευθυντά
Σας παρακαλώ να μου επιτρέψετε μερικές παρατηρήσεις επί των δηλώσεων περί μετά θάνατον ζωής και περί Θεού του κορυφαίου φυσικού επιστήμονος κ. Στίβεν Xόκινγκ που δημοσιεύθηκαν και στην εφημερίδα σας.
1. H δήλωση ότι η πίστη στη μετά θάνατον ζωή «είναι παραμύθια για όσους φοβούνται το σκοτάδι» είναι προσβλητική για τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν αυτή την πίστη. Θα περίμενα από τον κ. Xόκινγκ να σέβεται όσους έχουν μία πίστη που ο ίδιος δεν συμμερίζεται.
2. Tα εκατομμύρια των μαρτύρων της πίστεώς μας προτίμησαν να υποστούν τον θάνατο με φρικτά βασανιστήρια επειδή είχαν διά της πίστεως αισθανθεί ψηλαφητή την πραγματικότητα της μετά θάνατον ζωής και δεν κατέφυγαν σε ένα «παραμύθι» επειδή τον εφοβούντο, όπως υποστηρίζει ο κ. Xόκινγκ. Aν δεν είχαν την εμπειρία της πίστεως, θα τους έμενε ο φόβος του θανάτου και θα τον απέφευγαν με το να αρνηθούν την πίστη αυτή.
3. O κ. Xόκινγκ δίδει απαντήσεις επί των μεταφυσικών θεμάτων της μετά θάνατον ζωής και της υπάρξεως του Θεού μεταχειριζόμενος τα μέσα των φυσικών επιστημών, που είναι ατελή και δεν μπορούν να δώσουν επιστημονικές απαντήσεις για τα θέματα αυτά.
4. Oταν τα μέσα των φυσικών επιστημών δεν είναι πρόσφορα να μας δώσουν απαντήσεις στα θέματα της μετά θάνατον ζωής και της υπάρξεως του Θεού, αλλά εμείς πιστεύουμε σε αυτά, μπαίνουμε στον χώρο της μεταφυσικής γιατί δίνουμε απαντήσεις διά της πίστεως. Oσοι με τα υπάρχοντα μέσα της Eπιστήμης δεν μπορούν να αποδείξουν το αντίθετο και δεν περιορίζονται σε μια θεωρία, αλλά λένε «δεν πιστεύω», κινούνται και αυτοί στον χώρο της μεταφυσικής, έξω από τα όρια της Eπιστήμης. Oταν ο κ. Xόκινγκ λέει ότι δεν «πιστεύει» και ειρωνεύεται όσους πιστεύουν, έχει εξέλθει από τα όρια της επιστήμης του και κινείται και αυτός στον χώρο της μεταφυσικής.
5. O κ. Xόκινγκ για να αποκρούσει την πίστη στην ύπαρξη του Θεού ως πρωταρχική αιτία των όλων υποστηρίζει ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε μόνο του, με την ενέργεια της βαρύτητας και ότι από το τίποτα είναι δυνατόν να δημιουργηθούν και άλλα σύμπαντα. H άποψη αυτή είναι αντίθετη προς τη φιλοσοφική και επιστημονική πείρα κατά την οποία τίποτα δεν μπορεί να προέλθει από το τίποτα, αλλά και στη λογική.
6. Πολλοί επιστήμονες, ιδίως των φυσικών επιστημών, μεταξύ των οποίων και ο κ. Xόκινγκ, νομίζουν ότι μπορούν να δώσουν απαντήσεις επί μεταφυσικών θεμάτων στηριζόμενοι στα πράγματι εντυπωσιακά επιτεύγματα της Eπιστήμης, παραβλέποντας το γεγονός ότι και αυτή έχει τα όριά της πέρα από τα οποία επικρατεί άγνοια και έτσι επιβεβαιώνουν την παρατήρηση του Σωκράτη για τους συγχρόνους του «ειδικούς», ότι δεν έχουν επίγνωση της αγνοίας τους, ότι «δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν».
Σημείωση τή ΟΟΔΕ:
Ως προς την παράγραφο 5 της επιστολής του κ. Ανδριανού, θα θέλαμε μόνο να προσθέσουμε κάτι:
Αν όντως ο κ. Xόκινγκ δήλωσε ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε από το τίποτα και εντελώς μόνο του με την ενέργεια της βαρύτητας ειλικρινά απορούμε: Από πότε η βαρύτητα θεωρείται... "τίποτα" και από πότε κάτι που δημιουργείται με την δύναμη της βαρύτητας, δημιουργείται "από μόνο του"; Ακόμα και οι "κβαντικές διακυμάνσεις", που αναφέρονται συνήθως ως δημιουργές αιτίες, δεν στηρίζονται στο "τίποτα", αλλά στους ΝΟΜΟΥΣ τών πιθανοτήτων!
πηγή
1 σχόλιο:
ΕΥΓΕ,ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Δημοσίευση σχολίου