Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Συλλογή με σπάνια αντικείμενα από τον Πόντο

Με τη συλλογή «Εν Πόντω - Συμβολή στη Μνήμη», που με κόπο και επιμονή δημιούργησε σε διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών, προσφέρει τον δικό του οβολό στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Ο λόγος για τον Στέργιο Θεοδωρίδη και τη συλλογή του με αντικείμενα γύρω από την ιστορία του Πόντου, η οποία αποτελείται από περίπου 700 τεμάχια, κυρίως επιστολικά δελτάρια (καρτ ποστάλ) της περιοχής του Πόντου κατά τη χρονική περίοδο 1890-1915, έγγραφα, επιστολές, φωτογραφίες, χάρτες από τον 16ο αιώνα και μετά, καθώς και άλλα τεκμήρια.

«Μικρά κομμάτια ενός πολιτισμικού μωσαϊκού εκείνου του μεταίχμιου μεταξύ Ανατολής και Δύσης έχουν ξεχωριστές πληροφορίες, αλλά και μια συμπυκνωμένη δύναμη, τη δύναμη της συνέχειας, καθώς είναι φορτωμένα με ιδιαίτερες πληροφορίες» λέει ο κ. Θεοδωρίδης, κρατώντας στα χέρια του μια καρτ ποστάλ του Max Fruchtermann, από το 1898, που απεικονίζει την ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, αλλά και άλλες φωτογραφίες από τη συνοικία Κοκάρη στην Κερασούντα και τη Σαμψούντα.

Από τα αντικείμενα της συλλογής ξεχωρίζει το «Εμβατήριον του Πόντου», ένα έγγραφο που δημιουργήθηκε και εκτυπώθηκε στο Παρίσι το 1921, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ίδρυση ανεξάρτητου κράτους του Πόντου και δεν έχει ακόμη αποδοθεί μουσικά. «Στη συλλογή κατέληξε όπως και τα υπόλοιπα κομμάτια: Με πολύ κόπο και πολλά παζάρια» εξηγεί ο συλλέκτης.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: