Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Αχρίδα , η πόλη με τις 365 βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια.

Αποτέλεσμα εικόνας για OHRID
Η Οχρίδα είναι μία από τις ομορφότερες αρχιτεκτονικά πόλεις της ΠΓΔΜ. Είναι η μεγαλύτερη πόλη στη Λίμνη Οχρίδα και η όγδοη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η Οχρίδα μνημονεύεται ότι άλλοτε είχε 365 εκκλησίες, μια για κάθε μέρα του χρόνου, και έχει αναφερθεί ως "Ιερουσαλήμ (των Βαλκανίων)". 

Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις όχθες της ομώνυμης λίμνης και θυμίζει στην τοπογραφία της νησί. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ, νοτιοδυτικά των Σκοπίων και δυτικά της Ρέσνας και του Μοναστηρίου.

Η Οχρίδα σήμερα είναι ένας από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς στην ΠΓΔΜ.
 Ο πληθυσμός της είναι 56.520 κάτοικοι, ενώ τα 30 πολιτιστικά μνημεία ελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών: ανάμεσα τους οι πολλές Βυζαντινές εκκλησίες, το μεσαιωνικό κάστρο του τσάρου Σαμουήλ, τα πλακόστρωτα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης και το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Το 1979 και το 1980 η Οχρίδα και η ομώνυμη λίμνη έγιναν δεκτές από την UNESCO ως Πολιτιστικό και Φυσικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η Οχρίδα είναι ένα από τα μόνο 28 μνημεία που αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είναι τόσο Πολιτιστικά όσο και Φυσικά μνημεία.

10641204_381981868631243_6876155017880039086_n
Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη(Θεολόγου) Καναό (Αγιος Ιωάννης ο Ευλογημένος) βρίσκεται κτισμένη σε μια ξεχωριστή τοποθεσία, σ' έναν βράχο πάνω από τη λίμνη. Η προσέγγισή της γίνεται, είτε μέσω ενός πλακόστρωτου μονοπατιού είτε με βάρκα κατά μήκος των ακτών της λίμνης. Η πανοραμική θέα της λίμνης από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Καναό αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για να επισκεφθεί κανείς τον συγκεκριμένο θρησκευτικό χώρο της Οχρίδας, που οικοδομήθηκε το 1270.



Στη νότια πλευρά της λίμνης, 29 χλμ. από την Αχρίδα (Ohrid), βρίσκεται το Μοναστήρι του Οσίου Ναούμ -όπου και ο Ναός των Αγίων Αρχαγγέλων- με τα δεκάδες παγώνια να κυκλοφορούν ελεύθερα στους κήπους του. Χτισμένο τον 10ο αι., όταν όλη η περιοχή ήταν έδρα της ελληνορθόδοξης αρχιεπισκοπής Αχρίδος, διαθέτει εκπληκτικές τοιχογραφίες. 

Από αυτό το σημείο, οι πηγές του ποταμού Ντριμ, 45 στο σύνολό τους, τροφοδοτούνται από την Πρέσπα και καταλήγουν σε μια τεράστια λεκάνη, όμοια με λίμνη, που εκβάλλει μέσα στη λίμνη Aχρίδας. Τα κρύα και πεντακάθαρα νερά, οι αγριόπαπιες που απολαμβάνουν το κολύμπι τους, μια καταπράσινη φύση με σπάνια πανίδα, είναι κάποιες από τις εικόνες που μπορεί να απολαύσει κάποιος σε αυτόν τον μικρό παράδεισο!







Αποτέλεσμα εικόνας για church st sophia ohrid
 Η μητρόπολη της Αγίας Σοφίας. Πρόκειται για μια επιβλητική Βασιλική που κτίστηκε μεταξύ του 1037 και του 1055 και υπήρξε για μεγάλο διάστημα ο Καθεδρικός Ναός της Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας. 

Αποτέλεσμα εικόνας για church st sophia ohrid
Οι τοιχογραφίες που την κοσμούν, με θέματα από τη ζωή της Παναγίας και τον θάνατο των Μαρτύρων των Σεβάστυλων, χρονολογούνται από τον 11ο και τον 14ο αιώνα.




Αποτέλεσμα εικόνας για church st panteleimon ohrid
 Η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Οικοδομήθηκε τον 8ο μ.Χ. αιώνα πάνω στα θεμέλια ενός παλαιότερου θρησκευτικού κτίσματος από τον Άγιο Κλήμη, ο οποίος και θάφτηκε εδώ μετά τον θάνατό του.

 Στον περίβολο της εκκλησίας δεσπόζουν τα υπολείμματα αρχαίου ναού, ενώ στο δάπεδο της εκκλησίας -κάτω από τα γυάλινα παραπετάσματα που υπάρχουν- διακρίνονται τα θεμέλια της παλιάς εκκλησίας.

 Στον ίδιο χώρο της εκκλησίας βρίσκεται και το αναπαλαιωμένο μοναστήρι του Αγίου Κλήμη, όπου ξεχωρίζουν οι τάφοι μοναχών και το κτίσμα της τραπεζαρίας τους. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας το μοναστήρι του Αγίου Κλήμη είχε μετατραπεί σε τζαμί, γεγονός που υποχρέωσε τους πιστούς να μεταφέρουν τα ιερά λείψανα του αγίου στην εκκλησία της Παναγίας της Περίβλεπτης για να τα προστατεύσουν.



Η εκκλησία της Παναγίας της Περίβλεπτης κτίστηκε το 1295 από τον Προγόν Ζγκούρ, γαμπρό του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Παλαιολόγου.
 Οι θαυμάσιες θρησκευτικές τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό της εκκλησίας αποτελούν εξαίσια δείγματα της βυζαντινής αγιογραφικής τεχνοτροπίας, ενώ οι εικόνες της εκκλησίας φιλοτεχνήθηκαν από τους αγιογράφους Μιχαήλο και Ευτύχη.

Το μοναστήρι του Τρέσκαβετς,βρίσκεται στο Όρος Ζλατόβρ-8 χιλιόμετρα βόρεια του Πριλέπου-και χτίστηκε τον 12ο αιώνα.Η ανακατασκευή του έγινε από τον Στέφανο Μιλούτιν και τον Στέφανο Δούσαν τον 14ο αιώνα

Λίμνη Matka Αγίου Ανδρέα Church.jpg
St.Andrea crop.jpg
Η τοιχογραφία του Αγίου  Andrew σε Matka 100.jpg
Η Μονή του Αγίου Ανδρέα  βρίσκεται στο φαράγγι του ποταμού Treska , νοτιοδυτικά των Σκοπίων.Χτίστηκε το 1389




Στον υπαίθριο χώρο γύρω από την εκκλησία της Παναγίας της Περίβλεπτης υπάρχει ο μικρός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης(1477), ο τάφος του Γκλιγκόρ Πάρλιτσεβ (Γρηγόριος Σταυρίδης (Παραλίτσας)
γνωστoς πνευματικός άντρας της Οχρίδας)


 και η γκαλερί εικόνων (Icon Gallery) της Οχρίδας, όπου εκτίθεται μια συλλογή από 30 ανεκτίμητης καλλιτεχνικής αξίας θρησκευτικές εικόνες, έργα του 11ου - 19ου αιώνα.

Манастир Св Ђорђа.JPG

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου(14ος αιώνας) στο Στάρο-Ναγοριτσάνε κοντά στο Κουμάνοβο με εξαιρετικές αγιογραφίες


Επιμέλεια proskynitis

Δεν υπάρχουν σχόλια: