Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Το 92% των Ελλήνων πιστεύει στον Θεό!


Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Η πλήρης σύνδεση της ορθόδοξης πίστης με την ελληνική εθνική ταυτότητα διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματα της έρευνας με τίτλο «Θρησκευτική πίστη και εθνική συμμετοχή στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», που διενήργησε το Pew Research Center (ΗΠΑ), το οποίο ασχολείται με τη δημογραφία, τη θρησκεία και τις κοινωνικές επιστήμες. Η έρευνα διεξήχθη από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2016, με τη συμμετοχή 25.000 ενηλίκων σε 18 χώρες.
Αξιοσημείωτο εύρημα για την Ελλάδα είναι ότι το 90% των πολιτών της χώρας αυτοπροσδιορίζεται ως ορθόδοξο, ενώ σε ποσοστό 92% οι Ελληνες πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού. Ειδικότερα, η φράση «ορθόδοξος σημαίνει Ελληνας» συνοψίζει τον κεντρικό ρόλο της ορθόδοξης πίστης για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών της χώρας μας.
Οι Ελληνες σε ποσοστό 89% εκτιμούν ότι είναι ανώτεροι πολιτισμικά από άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι «σε πολλές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης η θρησκευτική και εθνική ταυτότητα είναι στενά συνυφασμένες». Μάλιστα, γίνεται ειδικός λόγος για τη χώρα μας και υπογραμμίζεται ότι «για την Ελλάδα, όπου η Εκκλησία έπαιξε κεντρικό ρόλο στην επανάσταση για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, το 76% του κοινού υποστηρίζει ότι το να είναι κανείς ορθόδοξος είναι σημαντικό για να είναι “πραγματικός Ελληνας”».
Δύο στοιχεία, όμως, που πρέπει να προκαλέσουν προβληματισμό στην Εκκλησία της Ελλάδος είναι το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό των ορθόδοξων πολιτών που εκκλησιάζονται και το μειωμένο, σε σχέση με το παρελθόν, θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόλις το 17% των Ελλήνων πηγαίνει στην Εκκλησία σε εβδομαδιαία βάση, όταν ο ορθόδοξος μέσος όρος είναι 10%, ενώ ο ρωμαιοκαθολικός μέσος όρος φτάνει το 25%. Σε αντίθεση με τους πολίτες χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, οι Ελληνες που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι η χώρα τους σήμερα είναι λιγότερο θρησκευόμενη σε σχέση με παρελθούσες δεκαετίες, καθώς τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 το ποσοστό ανερχόταν σε 87%, ενώ σήμερα σε 60%.
πηγή
Δύσκολο «καρύδι» ο Έλληνας ,γιαυτο οι νεοταξίτες τρελαίνονται…

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χριστος Ανεστη...δυστυχως το αποτελεσμα που αναφερεται πιο πανω δεν εχει καμμια σχεση με την πραγματικη διασταση-εννοια του Ορθοδοξου Ελληνα.Οι απαντησεις που δινονται απο τους περισσοτερους,εχουν την"αυτοπροσδιοριζομενη"ενοια του Χριστιαννου και οχι την "ομολογιακη"Ορθοδοξη προσεγγιση.Βαπτισμενοι ναι...οι περισσοτεροι...ομως αυτο φθανει;οταν αναφερομαστε γενικα και αοριστα οτι ειμαστε Χριστιανοι(εκ παραδοσεως)αλλα δεν συμμετεχουμε στα Μυστηρια της Εκκλησιας μας και πιστευουμε σε "Εναν"Χριστο κατα τα δικα μας δεδομενα...τοτε μπορουμε να συγκαταταξουμε τον εαυτο μας στα παραπανω ποσοστα;(Δυστυχως επειδη εκ της ιδιοτητος μου ασχολουμαι με το θεμα,το πραγματικο ποσοστο ειναι αντιστροφα)π.Ι.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Περίεργο φαίνεται το 17% να πηγαίνει εκκλησία την Κυριακή Αν πηγαίνει το 5% να είμαστε ευχαριστημένοι Ας μήν ψάξουμε τώρα αυτό το 5% ποια είναι η κατήχησή τους ή η πνευματική τους κατάσταση κατά Ιωάννη Ρωμανίδη Μπορεί ένας μεγάλος ναός να είναι γεμάτος και από αυτούς μόνο
3 να έχουν μιά καλή πνευματική κατάσταση καί άν ..... Μόνο που κάποια πράγματα δέν μετριούνται μέ την ποσότητα αλλά μέ την ποιότητα .....

Ανώνυμος είπε...

Κι εμένα με ξενίζει το ποσοστό 17% των τακτικώς εκκλησιαζομένων. Προ δεκαετίας ήταν γύρω στο 10 με 12% κι αυτό κατέτασσε την Ελλάδα τότε μεταξύ των πιο θρήσκων χωρών της Ε.Ε.
Με την οικονομική κρίση,
με την υπογεννητικότητα/μετανάστευση (που αποδεκάτισε τα εκκλησιάσματα των ναών μας),
αλλά και με την ψυχική διάσταση ποιμένων και ποιμνίου
(εν μέρει λόγω της προϊούσας εκκοσμίκευσης, αλλά και λόγω της κυριαρχίας εθνομηδενιστικών τάσεων στον κλήρο και τους θεολόγους, που έκανε κι αυτή τη ζημίτσα της),
εμπειρικά διαπιστώνω (κι εγώ, κι όλοι μας) πολύ λιγώτερα ποσοστά.
Πού το βρήκαν αυτό τό 17%;
Ποιά η αξιοπιστία της έρευνας;
Ένας δίβουλος, διπρόσωπος κι υποκριτής λαός είμαστε, που "τρολλάρει" και τους δημοσκόπους!
Αυτό είμαστε ! Τίποτε άλλο!

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίζω :
Καθόλου σκληρό, "αντινεοταξίτικo" καρύδι δεν είμαστε!
Ανέτρεξα ΠΡΩΤΟΤΥΠΩΣ στην έρευνα της ΡΕW και είδα ότι ΜΟΝΟ 51% των Ελήνων θεωρούν την ομοφυλοφιλία ως κακό πράγμα ή αμαρτία. Φυσικά, η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο μεταξύ των ορθοδόξων χωρών κατά τούτο (85% απόρριψη των κιναίδων στη Ρωσία, 91% στην Μολδαβία ...)

Την ίδια στιγμή, στην Ρουμανία, με συντριπτική πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή της χώρας, δρομολογήθηκε συνταγματική αναθεώρηση, που ορίζει την φυσική έννοια του γάμου και αποκλείει ομοφυλόφιλες παντρειές. Ξεκίνησε δε αυτή η αναθεώρηση του Συντάγματος με δημοψηφισματικό τρόπο, "από τα κάτω", με συλλογή 3.100.000 υπογραφών.
Στην πρωτοβουλία συνείργησαν ένθερμα και καθολικοί και προταστάντες, όπως διαβάζουμε.
Οι Ρουμάνοι θεωρούν κακό πράγμα το κουσούρι της ομοφυλοφιλίας σε ποσοστό 83% (έναντι της ευρείας αποδοχής που φέρεται να έχει στην Ελλάδα).

Ο εκφυλισμένος, ανοϊκός, φλύαρος και σχιζοφρενής -τάχα μου "χριστιανός" ή "συντηρητικός" ή "παραδοσιακός"- Έλληνας, για πήτε μου,
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ;

Ανώνυμος είπε...

H καλύτερη δημοσκόπηση είναι αυτό που βλέπουμε γύρω μας , οι εικόνες ντροπής και εκχυδαϊσμού που εισπράττουμε , τά μηνύματα που παίρνουμε από γύρω μας είτε από το φιλιό και συγγενικό περιβάλλον ,είτε απο τις εικόνες του δρόμων και των πάρκων και δέν εννοώ φυσικά την υλική βρωμιά και τά σκουπίδια ,αυτό είναι το λιγότερο , απο την τηλεόραση , από τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που γνωρίζει η οικογένεια Τά πράγματα μιλάνε μόνα τους .....Έκανε καλή δουλειά όλη η προπαγάνδα για την αποσύνθεση της κοινωνίας Ολα αυτά για άλλες εποχές θα ακούγονταν κάπως κατηχητηχίστικα ,αλλά σήμερα είναι μία οικτρή πραγματικότητα Πλέον δέν δημιουργείται οικογένεια ,δέν στεριώνει , οι μανάδες οι ίδιες που σέ άλλες εποχές το μόνο μέλημά τους ήταν η ΄΄αποκατάσταση ΄΄ της κόρης ,σήμερα προτρέπουν τις κόρες τους να μήν παντρευτούνε ως μία σύνεση βλέποντας την κατάντια Ο Θεός να βάλει το χέρι του !