Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Το λάθος που κάνουμε και επιδεινώνει τις αλλεργίες

Οι ασθενείς παγιδεύονται σε ένα φαύλο κύκλο κατάχρησης και εξάρτησης που μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια
Χρήστος Δεμέτης Και η αλήθεια είναι πως όταν οι αλλεργίες βρίσκονται σε έξαρση προκαλώντας κόκκινα μάτια και καταρροή, τότε σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να φανεί αποτελεσματικότερο από ένα ρινικό σπρέι (οξυμεταζολίνη ή ξυλομεταζολίνη). Τα σκευάσματα αυτά συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία στη ρινική κοιλότητα, διανοίγοντας "περάσματα" για καλύτερη αναπνοή.
Ωστόσο, η πολύ συχνή χρήση αυτών των σπρέι, μπορούν να οδηγήσουν σε εθισμό ή αλλιώς, σε φαρμακευτική ρινίτιδα. Με την αλόγιστη και καθημερινή χρήση, τα αιμοφόρα αγγεία εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τα ρινικά φάρμακα. "Σταδιακά, αρχίζουν να διογκώνονται όλο και περισσότερο "αντιδρώντας" όταν δεν λαμβάνουμε σπρέι, πέραν του πόσο θα διογκώνονταν αν δεν είχαν πάρει τη χημική ουσία για πολλές συνεχόμενες ημέρες. Γιατί στην πραγματικότητα, τα αγγεία "μαθαίνουν" και περιμένουν το χημικό "χτύπημα" στο οποίο έχουν εκτεθεί επί σειρά ημερών από τον πάσχοντα", παρατηρεί η επιστήμονας Madeleine Schaberg, μιλώντας στο Women’s Health.
"Η μακρόχρονη χρησιμοποίησή τους μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα εσωτερικά τοιχώματα της μύτης, κάνοντας τη συμφόρηση της μύτης χειρότερη μόλις περάσει η επήρεια του φαρμάκου. Ως εκ τούτου, μπαίνετε στον πειρασμό να τα χρησιμοποιείτε όλο και πιο συχνά προκειμένου να αποσυμφορήσετε τη μύτη σας. Τα αποσυμφορητικά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης πριν από τη χρήση κάποιου αντιφλεγμονώδους φαρμάκου", παρατηρεί άλλωστε ο ιατρός Ηλίας Χομσίογλου.
Για να αποφύγουμε τη φαρμακευτική ρινίτιδα, πρέπει να χρησιμοποιούμε τα ρινικά σπρέι με σύνεση, προσθέτοντας άλλες θεραπείες αποσυμφόρησης στην αντιμετώπιση της αλλεργίας μας με τη συμβουλή πάντα του ιατρού μας, όπως το να κάνουμε πλύσεις με φυσιολογικό ορό, ή αν χρειαστεί, να λάβουμε αντισταμινικά ή ό,τι συμβουλεύσει ο Ωτορινολαρυγγολόγος μας, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Διαφορετικά, με την εκούσια λογική "αυτο-ίασης" με σπρέι, τότε μπορεί να εθιστούμε και να μη δούμε αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον. Τα ρινικά σπρέι είναι ΟΚ για χρήση μέχρι πέντε συνεχόμενων ημερών. Από τις πέντε ημέρες και μετά, μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για τον οργανισμό, με τον τρόπο που αναπτύξαμε παραπάνω.
Να μην ξεχνάτε πως πριν ξεκινήσετε τη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού σπρέι, πρέπει να σας δει ο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος. Μην κάνετε μόνοι σας διάγνωση πως έχετε αλλεργία και μη χρησιμοποιείτε σπρέι και λοιπά αντι-αλλεργικά σκευάσματα χωρίς να υπάρχει επιβεβαιωμένη Αλλεργική Ρινίτιδα με skin prick tests.

Μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να περιορίσετε την έκθεσή σας στη γύρη, σύμφωνα με τον ΩΡΛ, Ηλία Χομσίογλου:
-Να αποφεύγετε να βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο νωρίς το απόγευμα, όταν τα επίπεδα της γύρης βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους.
-Προσπαθήστε να μένετε μέσα όταν τα επίπεδα της γύρης είναι υψηλά.
-Τις νύχτες με άπνοια, να κοιμάστε με τα παράθυρα του υπνοδωματίου σας κλειστά, ώστε η γύρη να μη μπορεί να εισέλθει.
-Να φοράτε γυαλιά ηλίου για να εμποδίζετε τη γύρη να μπει στα μάτια σας.
-Ζητήστε από κάποιον άλλο να κουρεύει το γρασίδι.
-Όταν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο, να έχετε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά. Όταν πρόκειται να αγοράσετε καινούργιο αυτοκίνητο, προτιμήστε ένα με ειδικό φίλτρο στο σύστημα εξαερισμού.
-Να κάνετε τις διακοπές σας σε παράκτιες περιοχές. Η θαλάσσια αύρα κρατά τη γύρη στην ενδοχώρα.
-Nα κάνετε μπάνιο και να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε βράδυ, για να απαλλάσσεσθε από τους κόκκους της γύρης.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: