Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Αμερικανικές εκλογές: εξελέγη το μη χείρον

trump-obama-3
Γράφει ο Σωτήρης Μητραλέξης

Αν κάτι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα για τις αμερικανικές εκλογές, αυτό είναι ότι εξελέγη το μη χείρον.
Το «μη χείρον» δεν σημαίνει στην περίπτωση αυτή το «βέλτιστον», κάθε άλλο: δεν συνεπάγεται καμία θετική αξιολόγηση του αποτελέσματος καθαυτό, καμιά εξιδανίκευση της προβληματικής μορφής που εξελέγη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό όμως που πιστοποιεί η διαπίστωση είναι πως, σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι πιο ασφαλή από ό,τι αν είχε εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον στο ανώτατο αξίωμα της υπερατλαντικής πάλαι ποτέ υπερδύναμης. Κάτι τέτοιο αφορά πολύ περισσότερο τις χώρες έξω από την Αμερική, τις χώρες οι οποίες κυρίως επηρεάζονται από την εξωτερική πολιτική (και την πολεμική πολιτική) των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που φυσικά ισχύει κατ’ εξοχήν στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας.
Η Χίλαρι Κλίντον έχει και προεργασία στην πολεμική ισοπέδωση και διακηρυγμένη πρόθεση να την συνεχίσει. Οι ευθύνες της για την Λιβύη, τη γιγάντωση του ISIS, την περαιτέρω την αποσταθεροποίηση της μέσης Ανατολής, την ίδια την εξέλιξη της Κριμαίας και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός είναι καίρια, ενώ η πρόθεσή της να προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση, κατεξοχήν εμπεδώνοντας ένα (όχι και τόσο «ψυχρό») ψυχροπολεμικό κλίμα με τη Ρωσία, είναι πολλαπλώς διακηρυγμένη. Όσον αφορά στις προθέσεις της για τα «δικά μας» θέματα, άστο αφήσουμε καλύτερα.
Φυσικά δεν γνωρίζουμε πώς θα πορευτεί ο πρόεδρος Τραμπ στην εξωτερική πολιτική: έχουμε αρκετούς λόγους να μην καθησυχαζόμαστε, ειδικά αφ’ ης στιγμής μιλάμε για έναν προφανή οπορτουνιστή, ο οποίος δεν έχει λόγο να διστάσει να εξαγάγει κρίσεις με πολεμικό σκηνικό στην οργουελική «Ευρασία». Αυτό όμως που στην περίπτωση του Τραμπ είναι εικασία (στην περίπτωση ενός Τραμπ οποίος πολλαπλώς έχει εκφράσει την επιθυμία του για αποκλιμάκωση του αλλόκοτου, σχεδόν πολεμικού κλίματος με τη Ρωσία που επικρατεί σήμερα, καθώς και για αμφισβήτηση του ρόλου του ΝΑΤΟ), στην περίπτωση της Κλίντον είναι βεβαιότητα: διακηρυγμένη, διαμορφωμένη, προγραμματισμένη, εμφανής από το περιβάλλον των συμβούλων, συνεργατών, «στρατηγών».
Χρειάζεται μεγάλες ποσότητες εθελούσιας τυφλότητας για να μη διακρίνει κανείς πως η προεκλογική αντιπαράθεση στην Αμερική συνοψιζόταν σε ένα δίπολο συστημικότητας και αντισυστημικότητας. Αυτό επ’ ουδενί δε σημαίνει πως ο Ντόναλντ Τραμπ δικαιολογημένα εκπροσωπούσε το στρατόπεδο της αντισυστημικότητας: πως ο ίδιος έχει ένα πραγματικά ανατρεπτικό πρόγραμμα, ή οτιδήποτε τέτοιο. Το γεγονός όμως παραμένει πως κατέστη ο υποψήφιος πρόεδρος αυτού του στρατοπέδου, το οποίο και εν τέλει νίκησε: το ανέδειξε ως τέτοιο, και έλαβε την ηγεσία του.
(Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τον Μπέρνυ Σάντερς, από μία αριστερογενή προοπτική: όμως, ο Σάντερς προχώρησε σε μια αλλόκοτη προδοσία-δια-της-αυτοκτονίας, αφ’ ενός de facto αποδεχόμενος τις χυδαίες μεθοδεύσεις για μη-εκλογή του ως υποψηφίου προέδρου και αφ’ ετέρου στηρίζοντας την Κλίντον «για να μη βγει ο Τραμπ»: όπως ορθά σχολίασε ο τελευταίος και όπως επανέλαβε ο Σλάβοϊ Ζίζεκ, είναι σαν «το Occupy Wall Street να στηρίζει τη Wall Street». Αυτά δεν είναι τακτικές κινήσεις, αλλά μείζονες ματαιώσεις του ενδεχομένου να σαρκωθεί «αντισυστημικός» πόλος εξ αριστερών.)
Η μηντιακή συμμαχία και συναίνεση που είχε δημιουργήσει η Χίλαρι Κλίντον ήταν πραγματικά τρομακτική: σχεδόν κάθε καθωσπρέπει μέσο, κάθε καθωσπρέπει δημόσιο πρόσωπο, καλλιτέχνης, πολιτικός, δημοσιογράφος, διακήρυτταν σε όλους τους τόνους πως η Χίλαρι Κλίντον είναι ουσιαστικά η μοναδική υποψήφια, απέναντι σε κάτι το αδιανόητο, «στο τέρας που λέγεται Ντόναλντ Τραμπ». Η προσπάθεια να εμπεδωθεί αυτό το κλίμα ακόμα και απέναντι σε κλιντονικά σκάνδαλα τα οποία δημοσιοποιούνταν συνεχώς, στην εκπληκτική αλαζονεία της υποψηφίου, σε μια πολιτική πλατφόρμα η οποία συνοψίζεται στο business as usual με εντεταμένη πολιτική ετοιμότητα και λοιπά ήταν πραγματικά εντυπωσιακή: ο ρεαλισμός της πιθανότητας να ηττηθεί ένα τέτοιο μέτωπο φαινόταν πραγματικά αδιανόητος, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και σε εκατοντάδες απολύτως σοβαρές δημοσκοπήσεις (οι οποίες φυσικά, συνυπολογιζόμενες με τις δημοσκοπήσεις πριν το Brexit αλλά και το δημοσκοπικό κλίμα πριν το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 στην Αθήνα, απλώς ακυρώνουν το επάγγελμα…). Στο δημοσιοποιημένο πάρτι διαφθοράς και διακρατικής διαπλοκής του ιδρύματος Κλίντον αντιπαρετίθετο ο σεξισμός του Τραμπ, η αντιαισθητική του συμπεριφορά, τα ενίοτε αλλοπρόσαλλα σχόλια του: δηλαδή, επιχειρείτο να εμπεδωθεί ένα απολίτικο ουσιαστικά κλίμα, στο οποίο αυτό που μετράει δεν είναι η πολιτική πλατφόρμα του ενός και του άλλου υποψηφίου, άλλη συμπεριφορά του, η εικόνα του, η αισθητική του λόγου του, το επικοινωνιακό spin. Φυσικά, το όλο στυλ αλλά και η πολιτική πλατφόρμα του Τραμπ βοήθησαν πολύ σε αυτό. Το ζητούμενο που προβλήθηκε, όμως, ήταν το να «διώξουμε τους κακούς και να αφήσουμε την έμπειρη Χίλαρι να κάνει τη δουλειά της». Για άλλη μια φορά, «σοβαρότητα εναντίον λαϊκισμού», το δηλητήριο εξόντωσης της πραγματικής πολιτικής αντιπαράθεσης.
Αν «λαϊκισμός» είναι κάθε πολιτική ανάγνωση που αντιπαραθέτει «τον λαό στις ελίτ», τότε ο λαϊκισμός είναι αναντικατάστατο πολιτικό εργαλείο για την κατανόηση του σημερινού κόσμου και η «σοβαρότητα» ο τρόπος αυτοεξορίας από την πολιτική αρένα, όπως έχουμε επιχειρήσει να αναλύσουμε (αν και, όπως παρατήρησε ο Διονύσιος Σκλήρης, στην περίπτωση του Τραμπ έχουμε έναν αλλόκοτο αντι-μεσσία, «ένα σημαίνον μέλος της ελίτ που θα έρθει να σώσει οιονεί πατερναλιστικά τον λαό από αυτές.»). Η ακραιοκεντρώα συναίνεση ρίχνει φως στα μη θεμιτά σημεία του αντιπάλου (τα οποία είναι όντως μη θεμιτά) για να αναδείξει την ίδια ως τη μόνη μετριοπαθή εναλλακτική, τη μόνη πραγματική επιλογή διακυβέρνησης δίπλα σε «λαϊκισμούς», δίπλα σε πρωτόγονους αντιπάλους ακρότητας και μισαλλοδοξίας.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κατηγορία του «λαϊκισμού» όταν εκπορεύεται από το κλιντονικό στρατόπεδο που παρανοϊκά κατηγορούσε τον ανθυποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ ως… δάκτυλο και πράκτορα της Ρωσίας (ένα πρωτοφανές ψυχροπολεμικό παραλήρημα), καθώς και η κατηγορία της «ακροδεξιάς» όταν εκπορεύεται από την κατ’ εξοχήν πολεμοχαρή υποψήφια πρόεδρο. Το να χάνουν οι λέξεις το νόημά τους είναι ένα από τα κυρίως εργαλεία αυτών των «ευρύτατων συναινέσεων». Τελικά, βλέπουμε πως αυτή η τεχνική αποτυγχάνει: αποτυγχάνει στο ελληνικό δημοψήφισμα, αποτυγχάνει στο Brexit, αποτυγχάνεις αμερικανικές εκλογές.
(Το γιατί αυτήν τη δυσαρέσκεια την καρπώνονται παντού δυνάμεις στη σκληρή Δεξιά γωνία του πολιτικού φάσματος και όχι, επί παραδείγματι, στην Αριστερά, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το βρει μόνη της.)
Από κει και πέρα, είναι αρκετά εντυπωσιακό το ότι η ελληνική κοινή γνώμη δεν επικεντρώθηκε στην προβαλλόμενη εξωτερική πολιτική των δύο υποψηφίων, αλλά σε άλλα ζητήματα. Πέρα από την ρηχότητα και την αφέλεια, άλλοι λόγοι που ενδεχομένως συνηγόρησαν σε αυτό εκτίθενται στο τρίτο μέρος του πρόσφατου άρθρου «Κυβέρνηση εναντίον Εκκλησίας, Στουρνάρας εναντίον Βαρουφάκη, Τραμπ εναντίον Κλίντον». Πολλοί όμως, δημόσια πρόσωπα αλλά και ιδιώτες, προέβησαν σε μία δημόσια λατρεία της Κλίντον και σε μια συνεχιζόμενη εξύβριση του Τραμπ μάλλον για να δείξουν, εν μέρει στους εαυτούς τους, την ακραιοκεντρώα μετριοπαθή αφ’ ενός και την υπερατλαντική αφ’ ετέρου νομιμοφροσύνη τους. Μια προσωπική τραγωδία πολλών Ελλήνων είναι, λοιπόν, η εξής: -ακριβώς- οι άνθρωποι που αρέσκονται να θεωρούν τους εαυτούς τους ευθυγραμμισμένους με τα υπερατλαντικά (από κάποιους ελαφρόμυαλους φοιτητές με φαντασιώσεις μεγαλείου μέχρι δημοσιογράφους και πολιτικούς με πραγματικότητες συμφερόντων) και έβριζαν χυδαία, πεζοδρομιακά τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, -ακριβώς- οι ίδιοι και για τους ίδιους λόγους θα προβούν σε τούμπες κατοικιδίου υπέρ του, προϊόντος του χρόνου—διότι, τέλος πάντων, θα είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ούτε στον εχθρό μας τέτοια αναξιοπρέπεια… Στο μεταξύ, πριν φτάσουν να μιλούν για το πόσο ο πρόεδρος Τραμπ «σοβαρεύτηκε» (σαν τον Τσίπρα…) και έτσι μπορεί να οιακοστροφεί την «υπερδύναμη», αναρωτιούνται αν θα καταφέρει ποτέ η Αμερική να γίνει ένα κανονικό δυτικό κράτος με τόσον… εθνολαϊκισμό. Πολλοί έλληνες αστέρες της άνωθεν διανόησης, όπως ο Θανάσης Χειμωνάς και ο Θάνος Βερέμης, θα βρίσουν χυδαία τον αμερικανικό λαό που δεν τους… άκουσε–όπως άλλωστε κάνουν και με τον ελληνικό λαό.
Ακόμα και πολύ σοβαρότερες φωνές έπεσαν στην, κατά τον γράφοντα, παγίδα: Σύμφωνα με τη λογική Βαρουφάκη, «Κλείστε με το χέρι τη μύτη σας, για να μην σας παρασύρει η δυσωδία, και ψηφίστε Κλίντον. Αν και η Χίλαρυ είναι (α) γεωπολιτικά ανεύθυνη, (β) διαπλεκόμενη με την Wall Street και (γ) παραβιαστής των αρχών της εσωκομματικής δημοκρατίας (βλ. τον τρόπο με τον οποίο παραβίασε, μαζί με την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, βασικές αρχές της εκλογικής διαδικασίας εναντίον του Μπέρνυ Σάντερς), ο υφέρπων φασισμός του Τραμπ δεν πρέπει να φτάσει στον Λευκό Οίκο.». Από αυτά που ο ίδιος ο Βαρουφάκης λέει/παραδέχεται, το (α) σημαίνει πόλεμος εκτός συνόρων, το (β) σημαίνει πόλεμος εντός συνόρων, το (γ) πραξικοπηματικό στοιχείο. Δηλαδή: πόλεμος, τραπεζοκρατία, μεταδημοκρατία. Αυτά δεν συνιστούν το μείζον για τον Γιάνη Βαρουφάκη, αφού εστιάζει στο να μη βγει ο «υφέρπων φασισμός» του Τραμπ, ο οποίος δεν ξέρουμε ακριβώς τί είναι, αλλά κάτι… προφανώς χειρότερο από τα (α)(β)(γ) της Κλίντον (το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ο Cthulhu). Οι περιορισμοί που θέτουν οι προοδευτικοί στον εαυτό τους είναι ικανοί να τους καταστήσουν ενθουσιώδεις συνενόχους σε ό,τι ακριβώς καταγγέλουν (κάτι που είδαμε, άλλωστε, στον πόλεμο της Γιουγκοσλαυίας).
Κλείνοντας αυτές τις σκόρπιες σκέψεις, υπενθυμίζουμε εμφατικά πως μιλάμε για τη νίκη Τραμπ ως το «μη χείρον» απέναντι στον πραγματικό κίνδυνο μιας προεδρίας Χίλαρι Κλίντον, και επ’ ουδενί ως κάτι το «βέλτιστον». Το να αποδειχθεί ο πρόεδρος Τραμπ η ενσάρκωση της… ελπίδας που υποσχέθηκε αλλά δεν έφερε ο Ομπάμα είναι εντελώς απίθανο: προφανώς θα δούμε μια Αμερική διαφορετική, με αρκετά σκοτεινά σημεία, αν και προφανώς η προεδρία Τραμπ δεν θα είναι όπως την εικονογραφούσε το στρατόπεδο της Κλίντον. Η δε συνέχεια της πολεμικής δραστηριότητας της Αμερικής είναι το μόνο σίγουρο: το ερώτημα είναι, σε πιο βαθμό.
Εδώ είναι πάρα πολύ σημαντικό ένα στοιχείο, στο οποίο επιχειρήσαμε νύξη παραπάνω: ο αλλόκοτος Τραμπ εξελέγη με την «αντισυστημική ψήφο», αλλά το μακράν πιθανότερο είναι πως θα απογοητεύσει τους ίδιους τους ψηφοφόρους και εντολείς του, με τον ίδιο τρόπο που ο Ομπάμα ματαίωσε την «ψήφο της ελπίδας». Κάτι το οποίο θα υπονομεύσει εν τέλει το ίδιο το εγχείρημα της όποιας «αντισυστημικότητας». Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση όμως, η τοποθέτηση του Σλάβοϊ Ζίζεκ δεν θα χάσει την επικαιρότητά της. 
Πηγή

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστή η τοποθέτηση του άρθρου, ήταν μια μεγάλη ανατροπή που μας ικανοποίησε λόγω του προφανούς ολέθριου λάθους που θα ήταν η εκλογή της Χίλαρι. Από την άλλη μην περιμένουμε μέσα στα συγκεκριμένα αμερικάνικα δεδομένα να ανερχόταν κάτι καλύτερο απ΄τον Τραμπ.. κανένα.. ας πούμε Καποδίστρια.. μην τρελαθούμε κιόλας.. Ξέρουμε καλά πως σκέφτονται οι Αμερικανοί.
Από την μια είναι η πολιτική ορθότητα και ότι άλλο σαθρό εκπροσωπούσε η Χίλαρι, και ο αντίποδας είναι οι πολιτικοί τύπου Τραμπ ή Σάρα Πέιλιν που με την ονομασία "συντηρητικοί" συμπυκνώνουν ένα προτεσταντικού τύπου "ιδεολόγημα" δηλ. ναι μεν έχουν κάποια θετικά στα προεκλογικά προγράμματα όπως π.χ. είναι ενάντια σε λαθρομετανάστευση, ομοφυλοφιλία, εκτρώσεις κτλ.. αλλά είναι και αυτοί υπέρ όλης της υπάρχουσας δομής της κοινωνίας και οικονομίας της Αμερικής, της μητρόπολης του φιλελευθερισμού και του υλιστικού φρονήματος που συμπυκνώνεται στο "in God we trust" του δολαρίου.
Ο Τραμπ είναι πάμπλουτος και αυτό θεωρείται στην Αμερική από τους ομοιδεάτες του και τον ίδιο ένδειξη θεϊκής εύνοιας (το ίδιο πιστεύει και η Πέιλιν), άσχετα με ποιον τρόπο αποκτήθηκε ο πλούτος, και άσχετα πως χρησιμοποιείται, και τι είδους άνθρωπο φτιάχνει.
Στην Αμερική η "πρόσληψη" των γεγονότων είναι εντελώς επιφανειακή (απόρροια και του προντεσταντισμού αλλά και του ελαφρώς "καμένου μυαλού" από την πολλή "coca-cola" (όλα όσα συμβολίζει).. και την μαζική πλύση εγκεφάλου).
Π.χ. δεν θα προβληματιστούν και πολύ αν έχει καζίνο και άλλα τυχερά παιχνίδια (μεγάλο θέμα που συμπλέκεται άμεσα σαν "λογική" και "φιλοσοφία" με το λεγόμενο "αμερικάνικο όνειρο" την ψευδαίσθηση των "ευκαιριών για όλους", σε μια χώρα που οργιάζει η απάτη (κυρίως της "εικόνας"), αρκεί να κάνει και κάποιες φιλανθρωπίες.
Δεν θα προβληματιστούν επίσης αν μέσω του πλόυτου και της χλιδής ο (οποιοσδήποτε) άνθρωπος πέφτει σε σύγχρονη ειδωλολατρεί, οίηση αλαζονεία και προσκόλληση στα γήινα (μήπως γνωρίζουν οι προτεστάντες π.χ. την "Κλίμακα" του Αγίου Ι.Σιαναϊτη;)..
Η "άλλη πλευρά" οι άθεοι, ομοφυλόφιλοι κτλ.. δεν έχουν υγιή αντίλογο και ιδεολογικό αντίπαλο, παρά μόνο ένα κακέκτυπο.. Δεν υπάρχουν δηλ. αληθινά πνευματικά μεγέθη σε όλο αυτό (με την έννοια των αξιών που υπάρχουν στην Ορθοδοξία και ως ένα βαθμό στις σημερινές Ορθόδοξες χώρες). Δείτε για παράδειγμα τον Πούτιν (παρά τα αρνητικά που έχει) πόσο διαφορετική "ποιότητα" έχει σαν άνθρωπος.
Για να καταλήξουμε όμως κάπου πιστεύω ότι η εξέλιξη ήταν θετική κυρίως με βάση τα παγκόσμια γεωπολιτικά δεδομένα αλλά πέρα απ΄αυτό ας μην έχουμε προσδοκίες για μια "άλλη Αμερική" όπως ακούμε.

Ανώνυμος είπε...

Ένα φοβερό άρθρο του Σταύρου Κατσούλη σχετικό με όσα είπα στο προηγούμενο σχόλιο

Πως ο προτεσταντικός πουριτανισμός εκφράζεται σήμερα ως φασιστική ολοκλήρωση και επίθεση στην Ορθοδοξία και το Έθνος μας.


Το παρόν άρθρο απευθύνεται σε πιστούς Ορθόδοξους Χριστιανούς κλήρο και λαό, και σε οποιονδήποτε άλλο μπορεί να αντιμετωπίσει μια άποψη, χωρίς ιδεοληψίες.

Είναι πειρασμός σήμερα να αναγάγει κανείς την σημερινή κατάσταση εκφασισμού των κοινωνιών σε ιδεολογικές καταβολές ή να την δει με ταξικά κριτήρια. Όμως εάν κανείς γνωρίζει λίγο από τον "χριστιανισμό" της δύσης, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η όλη κατάσταση πηγάζει εξ ίσου και από την διαστροφή του Χριστιανισμού την οποία ακολουθούν και εδώ μιλάμε συγκεκριμένα για τον κλασσικό προτεσταντισμό και τον πουριτανισμό που έρχεται αναγκαστικά μαζί του. Οι προτεστάντες, δούλευαν και δουλεύουν μέχρι σήμερα, έτσι ώστε να αποδεικνύεται ότι ο λόγος που έχουν τα αγαθά που έχουν, και να δείχνουν ότι τα δικαιούνται λόγω ακριβώς της ζωής που ζούν.


Η θεωρία τους, μεταξύ των άλλων γνωστών λέει έμμεσα πλην σαφώς : Όταν κάποιος έχει χρήματα και άλλα αγαθά, σημαίνει γι αυτούς υποσυνείδητα ότι το αξίζουν. Αυτό οδηγεί στην ασυνείδητη υπόληψη των πλουσίων, των καλοντυμένων, των φανερά "άνετων" οικονομικά, ότι για να είναι σε αυτήν την κατάσταση, τότε προφανώς, είναι και ηθικοί άνθρωποι γιατί ζουν μια σωστή ζωή. Είναι δηλαδή μια έκδοση της ιδέας ότι το εξωτερικό περίβλημα, είναι ταυτόσημο με την εσωτερική ουσία.

Παρ όλη την διαστροφή που αυτή η φιλοσοφία αποτελεί μπροστά σε αυτό που είναι στην ουσία το πραγματικό Χριστιανικό πνεύμα, το οποίο αρκείται στα λίγα και βασίζεται στην ευρύτερη αλληλοβοήθεια των ανθρώπων, οι πουριτανοί γενικά, είναι αδύνατον να ξεφύγουν από την νοοτροπία αυτή που έχουν. Και αυτό γιατί αυτό όχι μόνο απαιτεί ριζοσπαστική αλλαγή όχι μόνο πρακτικών θεμάτων, αλλά και της ίδιας αυτής της βαθειά ριζωμένης νοοτροπίας τους, αλλά πολύ περισσότερο, γι αυτούς θα σημαίνει ότι η εύνοια του Θεού θα τους έχει πλέον αφήσει... Δεν θα έχουν τρόπο δηλαδή να αποδεικνύουν την πνευματική τους ανωτερότητα στους άλλους. Ο πουριτανός, πολύ απλά, αναγνωρίζει στα υλικά αγαθά και την "εικόνα" της συνεχούς εργασίας, την "θεόπνευστη" ανωτερότητα, σε όλους τους τομείς, του παραλήπτη των αγαθών.

Εξ ού και το γνωστό, "too big to fail", "we are doing God's work" , που ακούσαμε από τους ελίτ τραπεζίτες τα τελευταία χρόνια, λόγια τα οποία ο λαός που ακόμα επηρεάζεται από τον άρρωστο πουριτανισμό τους αποδέχεται χωρίς δεύτερη κουβέντα, κι ως εκ τούτου έχει αποδειχθεί ότι έχουν μετατρέψει σε τυράννους τους. Έτσι εξηγούνται και τα κατάφωρα μεγάλα bonus που δίνουν στον εαυτό τους όλοι αυτοί, και βεβαίως η όλη ιδέα ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν κανένα απολύτως λάθος. Στον προτεσταντισμό της δύσης, το απαράδεκτο αλάθητο του Πάπα, έχει πλέον περάσει στο αλάθητο των ισχυρών οικονομικά...

Και έτσι εξηγείται τουλάχιστον μέρος της εκπληκτικής αλαζονείας που παρουσιάζουν οι διάφοροι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωζώνης, Διεθνούς νομισματικού ταμείου, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κλπ. Για να έχουν λεφτά, τότε προφανώς είναι σωστοί άνθρωποι στην κοινωνία, τους οποίους όλοι οι άλλοι πρέπει να υπακούν με δουλοπρέπεια.

Και το τραγικό, από αυτήν την φιλοσοφία, είναι ότι γι' αυτούς ισχύει και το αντίθετο: Εφ όσον δεν έχει λεφτά, τότε μάλλον το αξίζεις, γιατί είσαι κακός άνθρωπος... Και πόσο μάλλον, αν είσαι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Τότε είσαι το ανάλογο των untouchables, που υπάρχουν στην Ινδία...

Ανώνυμος είπε...

Το δόγμα του πουριτανισμού, έχει επηρεάσει και την όλη οικονομική τους κοσμοθεωρία. Γενικότερα, οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν ότι η εικόνα τους πρέπει να συμβαδίζει ορατά στην κοινωνία, με κάποιον ο οποίος απολαμβάνει τις διάφορες επιβραβεύσεις του Θεού, αποδεικνύοντας έτσι, ότι εφ' όσον όλα τα ορατά σημάδια της ευημερίας, ασχέτως ουσίας βέβαια, είναι παρόντα και ορατά, τότε αυτομάτως, αποδεικνύεται και το ότι πρόκειται για "σωστούς ηθικά, πνευματικά" ανθρώπους με ακριβή κοσμοθεωρία, σύστημα αξιών κλπ. κλπ. Και αυτός που δεν... είναι ακριβώς το αντίθετο.

Οι εκφράσεις "τι θα πεί ο κόσμος" κλπ. στην περίπτωση του πουριτανισμού, αποκτούν λοιπόν όχι μόνο την έννοια της ντροπής μπροστά στην κοινωνία, αλλά και της δυσφήμισης της ίδιας της πίστεως που ακολουθούν. Και αυτό γιατί πολύ απλά, αν δεν είναι απολύτως φανερές οι ευεργεσίες του Θεού σε υλικό επίπεδο, τότε αυτοί πιστεύουν, ότι μάλλον κάνουν ή/και πιστεύουν κάτι λάθος και ως εκ τούτου βρίσκονται σε τρομακτικό γι' αυτούς ψυχολογικό αδιέξοδο.

Μάλιστα, το δόγμα ή η φιλοσοφία αυτή, έχει επικρατήσει ως το γενικότερο ήθος σε σχεδόν όλες τις άλλες εκφράσεις ζωής, που μπορεί να είναι βασισμένες στον Χριστιανισμό ή σε οτιδήποτε άλλο. Στίς ΗΠΑ για παράδειγμα, αν το σκεφτεί κανείς , θα δεί ότι πλήρης ενσωμάτωση στην κοινωνία αυτή, σημαίνει στην ουσία ότι ασπάζεται κανείς αυτήν την φιλοσοφία, τουλάχιστον σε πρακτικό επίπεδο αν όχι πλήρως. Δηλαδή, αν ενσωματωθεί κανείς, τότε θα δουλεύει όπως και αυτοί, κυρίως θα ασχολείται με την εργασία, και αυτό θα είναι αρκετό για να πιστεύουν ότι είναι σωστοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν εκπληρώσει τον σκοπό τους σε αυτήν την ζωή. Είναι χαρακτηριστικό το πως "έξω από το νερό" και άβολα (που δεν δουλεύει για να γεμίσει τον χρόνο του) θα αισθανθεί ακόμα και ένας πατριώτης μας, αν μείνει και ευημερήσει σε μιά χώρα της Δύσης για πολλά χρόνια, όταν έρθει πίσω στην Ελλάδα.

Αλλά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Η αίρεση τους, δεν έχει οδηγήσει απλά σε θεολογική διαστρέβλωση της Πίστης, αλλά σε κοινωνικές αλλαγές που φέρουν την καταστροφή και την δυστυχία όπου τολμήσουν να βάλουν χέρι.

Στην αρχή του πουριτανισμού λοιπόν, είχαν επιδοθεί στην πρακτική απόδειξη της δικής τους "χριστιανικής καθαρότητος", έμμεσα, μέσα από την όσο καλύτερη δυνατή παρουσίαση τους, στον υλικό κόσμο. Σήμερα, αυτό το πουριτανικό δόγμα, έχει πλέον εμπεδωθεί πλήρως και έχει πλέον προσχωρήσει σε βαθύτερα κομμάτια της ψυχολογίας τους και έχει γίνει δεύτερη φύση. Σήμερα αποτελεί υποσυνείδητο/ασυνείδητο και αναπόσπαστο μέρος του ανθρώπου της Δύσης, ακόμα και στην περίπτωση που ο σημερινός άνθρωπος, μπορεί να μην ασπάζεται τον προτεσταντισμό ή στην περίπτωση που είναι άθεος ή κάποιας άλλης θρησκείας, αν θέλει να "πετύχει".

Ανώνυμος είπε...

Άσχετα λοιπόν αν πολλά (όχι όλα βεβαίως) από τα οικονομικά (κυρίως) επιτεύγματα τους είναι βασισμένα σε αδικίες πολλών μορφών ή και εξωφρενικής και προφανούς ανηθικότητας (βλ. Πόλεμος στο Ιράκ, και τα τόσα άλλα πεπραγμένα των μεγάλων δυνάμεων), το αποτέλεσμα γι αυτούς είναι όχι πλέον μεταφορικά αλλά στην πραγματικότητα και ουσιαστικά (γι' αυτούς), ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Θα μπορούσε να πεί κανείς ότι πιστεύουν ασυνείδητα πλέον, ότι αν αποκτήσουν αγαθά τότε "αγιάζονται", μέ όλες της σημασίες που έχει η λέξη αυτή πρακτικά γι' αυτούς πλέον.

Είναι σημαντικό να αναφέρει κανείς, ότι οι επηρεασμένοι της πουριτανικής ιδέας με την έννοια που την εννοώ παραπάνω, έχουν βαλθεί εδώ και πολλά χρόνια να δημιουργήσουν μιά ολόκληρη γκάμα από "εργαλεία", από ψυχολογικά, μεθοδολογίας μέχρι και υλικά εργαλεία, με τα οποία να μπορούν να αυξάνουν την παραγωγικότητά τους. Η "δαιμονισμένη" σχεδόν, τεράστια και μνημειώδης πράγματι προσπάθεια αυτή, που ενδεχομένως να έχει και τα θετικά της όταν εφαρμοστούν με μέτρο, δεν εξηγείται απλά μέσα στα πλαίσια της επιθυμίας να είναι κανείς αποδοτικότερος. Δεν εξηγείται πλήρως δηλαδή το πως η εφαρμογή της βιομηχανίας απαγορεύει σε ολόκληρες μερίδες του Λαού να εργαστεί, με ολέθρια αποτελέσματα, εκτός και αν υπάρχει κάποιο "πολύτιμο" αντίτιμο για την δημιουργία "όλης αυτής της φασαρίας"... Αντιθέτως, εμμονές τέτοιου είδους, εξηγούνται μόνο αν κανείς βρεί κάποιο σκοπό ο οποίος βασίζεται σε ψυχωτικές ιδεολογίες τύπου παρα-θρησκευτικής οργάνωσης, ή ακραίων ιδεολογιών τύπου Φασισμού ή /και Ναζισμού. Εδώ μάλιστα. Εδώ μπορεί κανείς να δεί ξεκάθαρα το πως κανείς μπορεί να καταλήξει να γίνει καταστροφέας ολόκληρων ομάδων του πληθυσμού ή και ολόκληρων κρατών, όπως ακριβώς βλέπουμε να γίνεται σήμερα στην Πατρίδα μας. Πολύ απλά, η πιθανότητα να γίνει "Θεός" μεταξύ των υπολοίπων ανθρώπων, είναι πολύ δελεαστική για να αφήσει άλλα ηθικά ζητήματα να προκαλέσουν "τριβές", ακόμα και αν αυτό καταστρέφει την γενική γεωπολιτική ισορροπία του πλανήτη.

Είναι φανερό, ότι κάτω από αυτό το φώς, ο πουριτανισμός και ο Φασισμός, έχουν τα ίδια αποτελέσματα σε πρακτικό επίπεδο: Την φρενήρη εμμονή στην εργασία ως έμμεσο μεν αλλά αποτελεσματικότατο αποδεικτικό μέσο δε, για την ιδεολογία τους.

Αυτή η φιλοσοφία που τους έχει γίνει δευτέρα φύση, αν και σήμερα οι περισσότεροι αγνοούν ακόμα και την ύπαρξή της, σε συνδυασμό με την χειρότερης μορφής καπιταλισμού που θα μπορούσε να υπάρξει ποτέ (εκτός της φανερής πλέον παγκόσμιας δικτατορίας), αποτελούν ένα τεράστιο μέρος της "ψυχής" που βρίσκεται πίσω από τα εγκλήματα που η "Δύση" έχει επιβάλει στον κόσμο από κάποιο σημείο και πέρα.

Όλα αυτά που αναφέρω παραπάνω που αυτοί δέχονται, καταρρέουν εύκολα είτε με την κοινή λογική, ή με την Ορθόδοξη Χριστιανική θεώρηση, η οποία δεν μας είπε ποτέ να δουλεύουμε για να δουλεύουμε. Αντιθέτως, όλα είναι απλά μέσα για την επίτευξη την ευτυχίας και της σταδιακής ανάπτυξης της ψυχής και του πνευματικού μας επιπέδου. Ασχέτως αν πιστεύει κανείς ή όχι, η πουριτανική θεώρηση των πραγμάτων, είναι έννοια μη συμβατή με την έμπρακτη και καθαρή Ορθοδοξία, αν και όχι άγνωστη ως πρακτική και στους κόλπους της.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης και του κινδύνου αφανισμού της, η ενίσχυση της Ορθοδοξίας για τους πιστούς πατριώτες, και βεβαίως καθαρισμένης από το μέρος της ιεραρχίας η οποία είναι διαπλεκόμενη και διεφθαρμένη, αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του αγώνα. Διότι η καθαρή Ορθοδοξία, πάντα έπαιζε σημαντικότατο ρόλο της απελευθέρωση του Έθνους μας. Ήρθε η ώρα να καταλάβουν όλοι οι ουσιαστικά Ορθόδοξοι συμπολίτες μας, ότι ο αγώνας για μια καθαρή και αληθινή Ορθόδοξη εκκλησία, ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ με τον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους μας. Οι αναφορές του κλήρου και του Λαού μας στην κρίση και της λύσης, η οποία είναι η ανάκτηση της Εθνικής μας Κυριαρχίας, ήταν και είναι πάντα ταυτόσημα πράγματα και πάντα ιστορικά συμβαδίζουν με το μάχιμο και αγωνιστικό μέρος της Εκκλησίας μας. Αλλά όταν μιλάμε για απελευθέρωση του έθνους και του Γένους μας, οι αναφορές και ο λόγος, δεν είναι παρά η αρχή.

Εάν θέλει η Ορθόδοξη εκκλησία να κάνει το διαχρονικό της χρέος, δηλαδή να σταθεί ουσιαστικά στο ύψος των περιστάσεων, τότε δεν θα αρκέσουν οι υπηρεσίες φιλανθρωπίας, που μάλιστα πολλές φορές κάνει συνεργαζόμενη με τις δυνάμεις που μας έφεραν ως Γένος στα γόνατα. Όχι κύριοι.

Οι πουριτανοί προτεστάντες, είναι σήμερα μέσα στην Πατρίδα μας και αλώνουν το Γένος μας. Όχι τόσο δια μέσου των παραθρησκευτικών οργανώσεων, αλλά πολύ περισσότερο δια μέσω να γενίτσαρων φίλων τους, ελληνοφώνων δωσιλόγων, οι οποίοι θα κάνουν τα πάντα για να μετατρέψουν την Ελλάδα μας σε προτεκτοράτο τους, μόνο και μόνο για να αποδείξουν την ηθική και πνευματική τους ανωτερότητα, δια μέσου της αφαίμαξης των πάντων και την αρπαγή ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας της Πατρίδας. Οι κατακτητές μας, θέλουν πάσα θυσία και με την βία αν χρειαστεί, να περάσει η δικιά τους τεχνοκρατική και φασιστική κοσμοθεώρηση. Θέλουν να εξαφανιστεί οτιδήποτε μας συγκροτεί ως Ελληνικό Έθνος δια παντώς.

Εάν η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα θέλει πραγματικά να είναι αναπόστπαστο μέρος της εθνικής μας παράδοσης, κι όχι απλά μια ιεραρχία σε συνεργασία με τον κατακτητή, τότε είναι υποχρεωμένη πλέον να προχωρήσει στην ουσιαστική κάθαρση, ενημέρωση, ενδυνάμωση, οργάνωση και προετοιμασία του Λαού μας στην ΠΡΑΞΗ.

Αλλιώς, συμπατριώτες μου Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ναι μεν, η Ορθοδοξία να επιβιώσει, αλλά εμείς, την χάσαμε την Πατρίδα. Κι όσοι ακόμη πιστεύουν ότι εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα διότι ο Θεός "χρειάζεται τους Έλληνες" (κάτι το οποίο είναι ούτως ή άλλως βλασφημία), ας μην ξεχνούν ότι "λέγω γὰρ ὑμῖν ὅτι δύναται ὁ Θεὸς ἐκ τῶν λίθων τούτων ἐγεῖραι τέκνα τῷ ᾿Αβραάμ" (Ματθ 3:9).

httr://stavroskatsoulis.blogspot.gr/2015/07/blog-post_26.html