Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Tοσίτσα: Βάνδαλοι «αποκεφάλισαν» το σύμβολο της ηρωικής Αντίστασης

 
Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση 72 ετών από την εκτέλεση της Λέλας Καραγιάννη (8 Σεπτεμβρίου 1944), άγνωστοι βάνδαλοι επέδραμαν πίσω από το Πολυτεχνείο και αποκεφάλισαν τη μαρμάρινη προτομή της ηρωίδας, που βρίσκεται στην πλατεία Τοσίτσα από το 1963.

Το αποτρόπαιο θέαμα αντίκρισαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων. Δίπλα από την προτομή -που είναι έργο της Λουκίας Γεωργαντή- βρέθηκε και το κεφάλι, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αποκλειστικός σκοπός των δραστών ήταν ο βανδαλισμός του μνημείου και όχι ο προσπορισμός κέρδους (από τυχόν πώληση του μαρμάρου).
Το αποκομμένο μέρος της προτομής μεταφέρθηκε στα εργαστήρια του Δήμου Αθηναίων, ώστε να εκτιμηθούν οι φθορές που υπέστη και να κριθεί αν δύναται να επισκευαστεί. Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Αθηναίων -που, σημειωτέον, προ μηνών είχε απομακρύνει στοχευμένα ορειχάλκινες προτομές και αγάλματα από «επικίνδυνα» σημεία στο κέντρο- έκανε λόγο για πράξη «που βεβηλώνει τη συλλογική και ιστορική μνήμη».

Η Λέλα (Ελένη) Καραγιάννη ήταν αντιστασιακή, ιδρύτρια και επικεφαλής της οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», που είχε συσταθεί για να προκαλεί δολιοφθορές κατά του εχθρού, αλλά και να φυγαδεύει Βρετανούς στρατιώτες. Συνελήφθη από την Ειδική Ασφάλεια, βασανίστηκε από την Γκεστάπο και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές λίγο πριν από την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Η ιστορία πίσω από μια προτομή
Ο ακμαίος πατριωτισμός της την οδήγησε να βάλει σε δεύτερη μοίρα την οικογένειά της. Μητέρα επτά παιδιών, η ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη -ιδρύτρια και επικεφαλής της αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα» (απ' το οικογενειακό όνομα της μητέρας της, η οποία λεγόταν Μπούμπουλη)- άρχισε τη δράση της κατά της γερμανικής «μπότας» τον Μάιο του 1941. Στην αρχή, με τη βοήθεια των μεγαλύτερων τέκνων της, φρόντιζε Ελληνες φαντάρους που επέστρεφαν από το μέτωπο και στη συνέχεια περιέθαλπε Βρετανούς συμμάχους, οι οποίοι είχαν γλιτώσει την αιχμαλωσία. Βήμα βήμα ανέπτυξε, χάρη στην οξυδέρκειά της, το δικό της δίκτυο, αποτελούμενο από έναν ικανό αριθμό συνεργατών, ανδρών και γυναικών. Η φλόγα της αντίστασης, μέρα με τη μέρα, «θέριευε» μέσα της.
Συνεπικουρούμενη από τα μέλη της οργάνωσης, η Λέλα Καραγιάννη άρχισε να οργανώνει σαμποτάζ σε βάρος των κατακτητών.
Κατασκοπία
Το 1943 μπήκε στο «παιχνίδι» της κατασκοπίας και ήρθε σε επαφή με το Συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής, όπου διαβίβαζε πληροφορίες για τις κινήσεις των εχθρών. Το 1944, η δράση της κορυφώθηκε. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς και λίγο πριν από την απελευθέρωση της χώρας, η Λέλα Καραγιάννη συνελήφθη από τους Γερμανούς. Στα χέρια των Ες Ες υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Παρ' όλα αυτά, δεν αποκάλυψε κανένα όνομα συναγωνιστή, ακόμα και όταν βρέθηκε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Εψαλε γενναία τον εθνικό ύμνο μας, εμψυχώνοντας μέχρι την τελευταία στιγμή τους μελλοθανάτους.
Με πόνο ψυχής, η εγγονή της, Λέλα Βύρωνος Καραγιάννη, μιλά για νέα «δολοφονία» της ηρωίδας γιαγιάς της, με αφορμή τον αποτρόπαιο βανδαλισμό-αποκεφαλισμό που έγινε στην προτομή της ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης, στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα, δίπλα στο Πολυτεχνείο. «Η εκτέλεση (δολοφονία) της από τους Γερμανούς κατακτητές στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 μαζί με άλλους 59 Ελληνες αποτελεί ακόμα μία μαύρη επέτειο της ανελευθερίας και του ολοκληρωτισμού! Αυτή η πράξη ξεπερνά ακόμα και τη βαρβαρότητα των ναζί!!! Ντροπή!!!» αναφέρει σε καταγγελία-διαμαρτυρία η εγγονή της.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: