Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Τα εγγόνια του Κάρολου Κουν ταξιδεύουν με Κόντογλου

Τα εγγόνια του Κάρολου Κουν ταξιδεύουν με ΚόντογλουΟι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης συναντούν τον Φώτη Κόντογλου ( μέσα από τα κείμενα του) και στήνουν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μια παράσταση με τίτλο «Ταξίδι με άνθη μυστικά»

Στην αρχή ήταν μια έκθεση: μια έκθεση για τον Φώτη Κόντογλου, μια έκθεση στο τόσο ταιριαστό, με τη δουλειά και τα έργα του Κόντογλου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Στο πλάι της έκθεσης ήρθε ένα δρώμενο, μια παράσταση σπουδαστών. Η παράσταση των σπουδαστών βρήκε ανέλπιστη ανταπόκριση και επαναλαμβάνεται το επόμενο Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους. Πριν το καλοκαίρι, τοn περασμένο Μάιο, ο Κώστας Καπελώνης (επικεφαλής της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν που φέτος κλείνει 75 χρόνια ζωής και παρουσίας) έστησε μια χειροποίητη παράσταση με αναφορά στον Φώτη Κόντογλου (μέσα από τα κείμενα του) με τίτλο «Ταξίδι με άνθη μυστικά». Η παράσταση των σπουδαστών συνάντησε θερμή υποδοχή από τους Αθηναίους και έτσι ελήφθη η απόφαση να επαναληφθεί.

Όσοι πιστοί προσέλθετε λοιπόν το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 12:30 μμ., στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 22, Αθήνα). Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα σχετικά δελτία στην είσοδο του Μουσείου την ημέρα του δρώμενου από τις 12:00 μέχρι τις 12:30 μμ.



Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016, με θέμα «Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα», που συντονίζει η Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πάντως, όπως διαβάζουμε στο facebook «οι δεσμοί του Θεάτρου Τέχνης με τον Φώτη Κόντογλου ξεκινούν τη δεκαετία του ’30, όταν ο Κάρολος Κουν γνώρισε τον καλλιτέχνη, ο οποίος τον επηρέασε βαθιά. Όπως έλεγε ο ίδιος ο Κουν, ο Φώτης Κόντογλου τον βοήθησε να “ανακαλύψει” την Ελλάδα και να νιώσει το ξάνοιγμα προς κάθε τι το ελληνικό. Σε αυτή τη βάση ο Κουν δημιούργησε το θεατρικό ύφος που ο ίδιος ονόμασε “λαϊκό εξπρεσιονισμό” και αποτέλεσε τον πυρήνα της “Λαϊκής Σκηνής”, του πρώτου θεάτρου που ίδρυσε το 1936 και που έμελε να είναι η απαρχή του Θεάτρου Τέχνης».



Στο «Ταξίδι με Άνθη Μυστικά» συμμετέχουν οι σπουδαστές: Ερατώ Αγγουράκη, Γιάννης Βερβενιώτης, Μαρία Γραβάνη, Σόνια Καλαϊτζίδου, Αλεξάνδρα Καραναστάση, Βασιλίνα Κατερίνη, Κώστας Κουτρούλης, Χριστίνα Κωστέα, Φάνης Μιλλεούνης, Βασίλης Παπαδημητρίου, Ανθή Σαββάκη, Ηλέκτρα Σαρρή.

Αλλά, η σχέση των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης δεν σταματά εδώ. Την επομένη της παράστασης για τον Κόντογλου -δηλαδή την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου- σειρά έχει ο Σαίξπηρ. «Για Πάντα και… μία Νύχτα» είναι ο τίτλος του αφιερώματος για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου δραματουργού. Η σχεδόν ωριαία παράσταση είναι μέρος μια μεγαλύτερης εκδήλωσης που υποστηρίζεται από τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και στην οποία συμμετέχουν πανεπιστημιακοί και ένας θίασος ομιλητών από τη Ζάκυνθο.

 Στ. Σουρίλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: