Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Τιμή και δόξα στη θαρραλέα δασκάλα Ηλ. Δράκου του Μακεδονικού Αγώνα

Την ηρωίδα δασκάλα του Μακεδονικού Αγώνα Ηλέκτρα Δράκου τιμούν οι Μακεδόνες περίπου έναν αιώνα μετά τον θάνατό της. Η ιστορία της θαρραλέας γυναίκας, που το πρωί μάθαινε γράμματα στα Ελληνόπουλα και το βράδυ έπαιρνε το όπλο και πολεμούσε για την ελευθερία, ξεδιπλώνεται μέσα από τα «Μυστικά του Βάλτου» της Πηνελόπης Δέλτα.

Σήμερα, οι συγχωριανοί της στο Μικρό Μοναστήρι Θεσσαλονίκης «ζωντανεύουν» τα έργα της, θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη της. Με πρωτοβουλία του ιδρυτή της οργάνωσης Νοιάζομαι και εκπροσώπου της Παγκόσμιας Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα Κωνσταντίνου Κάλφα, εκεί όπου άλλοτε υπήρχε ο περίφημος Βάλτος των Γιαννιτσών πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις προς τιμήν της ηρωίδας δασκάλας.

Δίπλα από τα λιγοστά ερείπια του σχολείου όπου κατά τον Μακεδονικό Αγώνα η Ηλέκτρα Δράκου δίδασκε, κάτοικοι του Μικρού Μοναστηριού και άνθρωποι που γοητεύτηκαν από τη δράση της μίλησαν για την προσωπικότητά της.
«Η Ηλέκτρα Δράκου το 1906 τροφοδοτούσε κρυφά με όπλα, πιστόλια, σφαίρες και πληροφορίες τον καπετάν Νικηφόρο, ενώ του μετέφερε και το κατεπείγον μήνυμα του καπετάν Αγρα, που τότε στην αντικρινή πλευρά του βάλτου των Γιαννιτσών είχε αποφασίσει να κινηθεί εναντίον των Βουλγάρων.

Η νεαρή δασκάλα στο ιστορικό σχολείο του Ζορμπά(όπως λεγόταν τότε το Μικρό Μοναστήρι) δέχτηκε επίθεση από τους κομιτατζήδες και, αντί να φύγει για να σωθεί, απέμεινε εκεί ολομόναχη για να σώσει το σχολείο» είπε ο κ. Κάλφας.
Πρότεινε να χτιστεί πάλι το θρυλικό σχολείο και να δημιουργηθεί Μουσείο της Δασκάλας Ηλέκτρας, πρόταση που έτυχε θερμής υποδοχής από κατοίκους και τοπικούς φορείς. Συγκινητική ήταν η στιγμή των αποκαλυπτηρίων προτομής της γενναίας δασκάλας, που φιλοτέχνησε η Σταυρούλα Αποστολίδου, ενώ αποφασίστηκε κάθε χρόνο στις αρχές Ιουλίου να διοργανώνονται εκδηλώσεις για να τιμάται η μνήμη της.

Θ. Χερχελετζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: