Κυριακή των Βαΐων με βάγια, ψαράδες και ψαρόσουπες
Λέτε να υπάρχει DNA
του Αιγαίου, ένα αδιόρατο νήμα εμπειρίας που συνδέει τα χρωμοσώματα
των ανθρώπων της θαυματουργής θάλασσάς μας; Αλλιώς πώς γίνεται να
αντιδρούν με
τον ίδιο τρόπο άνθρωποι που τους χωρίζει η αδιάκοπη ροή 5.000 χρόνων και
βάλε;
Δέστε πως έχει αρμαθιάσει τη ψαριά του εκείνος ο ηλιοκαμένος νεαρός
ψαράς
της τοιχογραφίας του προϊστορικού Ακρωτηρίου της Σαντορίνης. Κι η
αρμαθιά του είναι όμορφη και λαχταριστή, όχι μόνο γιατί τα ψάρια του
είναι ωραία – λένε
ότι είναι κυνηγοί, αυτά τα δυνατά και επιθετικά ψάρια που εμφανίζονται
σαν
αστραπή και κάνουν τα μικρόψαρα να πετάγονται τρομαγμένα έξω από το νερό
– αλλά
και γιατί τα έχει δέσει με σοφία. Περνάς την άκρη του νήματος από τα
βράγχια
και την βγάζεις από το στόμα. Όταν τραβήξεις τις δυο άκρες τα ψάρια
ταιριάζουν
το ένα με το άλλο και δημιουργούν μια πρακτική όσο και ωραία αρμαθιά.
Έτσι
θυμάμαι τους ψαράδες να αρμαθιάζουν την ψαριά που ψάρεψαν γύρω από τα
Αρμάθια –
τα λένε έτσι γιατί μοιάζουν με μια αρμαθιά νησιά – πριν περάσουμε στην
εποχή
της αφθονίας του πλαστικού. Κι οι πετονιές και τα αρμίδια ήταν
δυσεύρετα, και
οι ψαράδες χρησιμοποιούσαν τα φύλλα της βαγιάς για να περάσουν ψάρια.
Έσχιζαν
το μακρύ φύλλο στη μέση, έκαναν έναν κόμπο στη μια άκρη και μετά άρχιζαν
να
περνούν τα ψάρια αντικριστά, ένα από τον
έναν κλώνο, έναν από τον άλλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου