Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Μαγευτικές εικόνες :Τεράστια θύελλα πάνω σε μικροσκοπικό άστρο


Αστρονόμοι στις ΗΠΑ, με επικεφαλής έναν ελληνο-αμερικανό, ανακάλυψαν ένα μικροσκοπικό άστρο, πάνω στο οποίο μαίνεται, εν μέσω τεράστιων νεφών, μια γιγαντιαίων διαστάσεων καταιγίδα, τριπλάσια από το μέγεθος της Γης. Η θύελλα διατρέχει όλο το άστρο κάθε εννέα ώρες.
«Το άστρο έχει το μέγεθος του Δία και η καταιγίδα του έχει το μέγεθος της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας του Δία», δήλωσε ο ελληνο-αμερικανός Τζον Ευάγγελος Γκύζης, καθηγητής του Τμήματος Αστρονομίας και Φυσικής του Πανεπιστημίου του Ντελάγουερ, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής "Journal of Astrophysics". Οι παρατηρήσεις έγιναν με τα διαστημικά τηλεσκόπια «Σπίτσερ» (υπέρυθρο) και «Κέπλερ» (οπτικό) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).  
 
Η καταιγίδα, σύμφωνα με τους ερευνητές, διαρκεί για τουλάχιστον δύο χρόνια. «Δεν γνωρίζουμε αν μια τέτοια αστρική καταιγίδα είναι μοναδικό φαινόμενο ή συχνό και δεν ξέρουμε γιατί διαρκεί τόσο πολύ», δήλωσε ο Γκύζης.
Αν και οι πλανήτες είναι γνωστό ότι έχουν μεγάλες θύελλες με νέφη, η νέα ανακάλυψη αποτελεί την πιο πειστική ένδειξη ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και σε ένα άστρο.    
Πρόκειται για το άστρο W1906+40, που ανήκει στην κατηγορία των σχετικά ψυχρών L-νάνων. Μερικοί νάνοι θεωρούνται άστρα επειδή στο εσωτερικό τους γίνεται σύντηξη ατόμων και παράγεται ακτινοβολία, ενώ άλλοι νάνοι, οι καφέ, θεωρούνται αποτυχημένα άστρα, καθώς δεν έχουν καταφέρει να πυροδοτήσουν την διαδικασία της σύντηξης. 
Ο συγκεκριμένος νάνος εκτιμάται ότι είναι άστρο με θερμοκρασία περίπου 2.000 βαθμών Κελσίου, η οποία θεωρείται μικρή για άστρο και του επιτρέπει να σχηματίζει ακόμη και νέφη στην ατμόσφαιρά του.ηνο-αμερικανό αστρονόμο) τεράστια θύελλα να μαίνεται πάνω σε μικρό άστρο.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: