Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Πρώτη φορά πιο αισιόδοξος…

Η χώρα τις τελευταίες μέρες συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στη δραχμή όσο ποτέ άλλοτε. Μετά τη χθεσινή συμφωνία σταμάτησε να κινείται προς τη δραχμή και στο βαθμό που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, θα αρχίσει να απομακρύνεται από αυτήν.
Η επιλογή αντί της σκληρής συμφωνίας, της δραχμής, στη χθεσινή κρίσιμη σύνοδο, θα ήταν ένα άλμα στην άβυσσο τόσο για τη χώρα όσο ενδεχομένως και για τον κ. Τσίπρα.
Η συμφωνία δεν θα τύχει θερμής υποδοχής ούτε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή, ούτε από τις κοινωνικές κατηγορίες των πελατών και των κρατικοδίαιτων ολιγαρχών. Απώλειες θα έχει ακόμη και η πτέρυγα του λόμπι της δραχμής που έχει βγάλει κεφάλαια στο εξωτερικό και περίμενε να αγοράσει τις "ζωές" των χρήσιμων ηλιθίων αντί πινακίου "δραχμής"...
Ο κ. Τσίπρας έκανε πολλά εγκληματικά και παιδαριώδη λάθη τόσο στους έξι μήνες που κυβερνά όσο και στα χρόνια της αντιμνημονιακής δημαγωγίας που προηγήθηκαν.
Την πιο κρίσιμη ώρα για το μέλλον των παιδιών αυτού του τόπου, πιθανόν με δυσβάστακτο πολιτικό κόστος, επέλεξε με κριτήριο το συμφέρον της χώρας και όχι του κόμματος.  Κατά συνέπεια ως κοινωνία χρωστάμε στον κ. Τσίπρα, όπως χρωστάμε και στους κ. Σαμαρά, Γ. Παπανδρέου, Ε. Βενιζέλο που σε κρίσιμες στιγμές επέλεξαν να κρατήσουν τη χώρα όρθια, θυσιάζοντας την πολιτική τους σταδιοδρομία και τα κόμματά τους.
Η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη για την Ελλάδα, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά. Ο κίνδυνος της δραχμής θα εξαλειφθεί μόνο όταν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, στο κράτος, την κοινωνία και κυρίως στην οικονομία.
Θα υπάρξουν σκληρές αντιδράσεις.
Πολιτική...
Το πολιτικό τοπίο όπως το γνωρίζαμε μέχρι χθες είναι απίθανο να συνεχίσει να υπάρχει από αύριο. O ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα "φρανκεστάιν", όπως έχουμε γράψει πολλάκις, επειδή συμπεριελάμβανε και απόψεις παραμονής στο ευρώ και απόψεις επιστροφής στη δραχμή, οδεύει προς διάσπαση και επανακαθορισμό των βασικών πολιτικών παραμέτρων του.
Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να τον μετατοπίσει προς την κεντροαριστερά με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα ή και να τον διαλύσει. Είναι νωρίς για προβλέψεις.
Νέα πρόσωπα και ενδεχομένως και κόμματα θα αναδειχτούν σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα.
Το νέο στοιχείο που ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα για τη χώρα μετά τη συντριβή της "παλαβής αριστεράς" στην πραγματικότητα είναι η ευρεία πολιτική συναίνεση που υπάρχει για το τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο.
Η ευρεία αυτή συναίνεση ίσως αποτελέσει τη βάση για ένα εθνικό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας και της κοινωνίας, όπου βασικές παράμετροι φορολογίας και ανάπτυξης δεν θα αλλάζουν τρεις φορές το χρόνο, αλλά θα τηρούνται αναλλοίωτες από διαδοχικές διαφορετικές κυβερνήσεις.
Οικονομία
Το πλήγμα που έχει δεχτεί η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες και ιδίως μετά το κλείσιμο των τραπεζών είναι ισχυρότατο και ακόμη και αν όλα πάνε καλά προσεχώς με τις μεταρρυθμίσεις και τους δανειστές, οι συνέπειες θα αργήσουν να αρχίσουν να υποχωρούν.
Η ύφεση φέτος αναμένεται να είναι θηριώδης και η ανεργία θα εκτιναχθεί. Τα έσοδα του κράτους και των ταμείων δύσκολα θα συγκεντρωθούν παρά τις αυξήσεις των φόρων και η αδυναμία καταβολής του συνόλου των μισθών και των συντάξεων παραμένει η πλέον πιθανή εκδοχή ακόμη και μετά τις νεομνημονιακές μειώσεις.
Σαφέστερη εικόνα θα έχουμε περί τα τέλη του θέρους όταν θα υπάρχει πληρέστερη αποτίμηση των συνεπειών του πρώτου εξαμήνου της πρώτης φοράς αριστερής διακυβέρνησης.
Παρ’ όλα αυτά η σημερινή μέρα έχει τα φόντα να στηρίξει μεγαλύτερη αισιοδοξία όχι μόνο από την προχθεσινή, αλλά τηρουμένων των αναλογιών από κάθε μέρα των τελευταίων τριάντα χρόνων. Τότε το αδιέξοδο υπήρχε κάπου εμπρός και μας περίμενε. Τώρα σκάσαμε πάνω με φόρα, αποφύγαμε τη δραχμή (προς το παρόν) και έχουμε ελπίδες να επιβιώσουμε.
Αν δεν τόλμησε η "παλαβή αριστερά" να βγάλει τη χώρα από τη δραχμή, δύσκολα θα το κάνει κάποιος άλλος...
Ίδωμεν, και ως είθισται οψόμεθα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: