Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Ο τραγουδιστής των Franz Ferndinand τραγούδησε «Τα Ματόκλαδα» του Βαμβακάρη στο Λονδίνο


Εκδήλωση- αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Λονδίνο. Το Babrican Center φιλοξένησε γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Γιάννης Κότσιρας, η Σοφία Παπάζογλου, ο Μανώλης Πάππος, η Εβελίνα Αγγέλου κ.α. Παρών με το μπουζούκι του ήταν και ο ένας από τους γιους του ρεμπέτη, ο Στέλιος Βαμβακάρης, ο οποίος συνόδευσε επί σκηνής τους καλλιτέχνες. Η παράσταση, υπεύθυνη για την οποία είναι η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου, είχε ανέβει για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια στο Ηρώδειο. Μια ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς ήταν η ερμηνεία του γνωστού τραγουδιού του Μάρκου, «τα ματόκλαδά σου λάμπουν», από τον τραγουδιστή του συγκροτήματος Φραντς Φέρνδινάντ (Franz Ferdinard). 

Ο Άλεξ Καπράνος έχει ελληνική καταγωγή από τον πατέρα του (γεννήθηκε στον Πειραιά) και όπως ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένα, αγαπάει πολύ την Ελλάδα. Τα καλοκαίρια μάλιστα επισκέπτεται για διακοπές τη Μάνη και την Άνδρο. Εκτός από λάτρης της χώρας, ο τραγουδιστής είναι και θαυμαστής του Μάρου Βαμβακάρη, γι΄ αυτό συμμετείχε στην εκδήλωση και ερμήνευσε ζωντανά το αγαπημένο του κομμάτι. Την εμφάνιση του Άλεξ εκθείασε ακόμα και ο Guardian. Πριν ξεκινήσει να τραγουδάει, ο Καπράνος διάβασε απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του Μάρκου που πρόσφατα μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε και στα αγγλικά. Όταν ο Καπράνος άρχισε να τραγουδά, το κοινό τον αποθέωσε. Το ροκ συγκρότημα από τη Σκωτία δημιουργήθηκε το 2002, αποτελείται από 4 μέλη (Alex Kapranos, Bob Hardy, Nick Mv Carthy Paul Thomson) και έχει κυκλοφορήσει 4 δίσκους. Η ιδέα για το όνομα της μπάντας γεννήθηκε στο μυαλό των μουσικών, όταν είδαν ένα άλογο με τον όνομα Αρχιδούκας Φερδινάδος (ενν. της Αυστρίας), να κερδίζει έναν αγώνα στον ιππόδρομο. 
Τελικά τους άρεσε που το όνομα παρέπεμπε στον ευγενή της Αυστρίας η δολοφονία του οποίου, θεωρήθηκε η αφορμή για την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι κράτησαν το όνομά του και με αυτό καταξιώθηκαν στην παγκόσμια μουσική σκηνή. «Η ζωή του, ή τουλάχιστον το τέλος του, ήταν καταλυτικό για τη μεταμόρφωση του κόσμου και αυτό είναι που θέλουμε να είναι και η μουσική μας»
πηγή

1 σχόλιο:

Ευλαλία είπε...

ΑΑΑ! σκιάχτηκα! τα μάδησαν τα ματόκλαδα..
το τραγουδισαν όπως χορευουν οι ξένοι συρτάκι...