Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Αλλάζουν στάση οι Γερμανοί για τις επανορθώσεις ;

«Αξιοσημείωτη» και παράλληλα «περίεργη» χαρακτηρίζει την αλλαγή στη στάση του Γερμανού Προέδρου, Γιοάχιμ Γκάουκ, σε ό,τι αφορά τις πολεμικές επανορθώσεις, η γερμανική εφημερίδα Badische Neueste Nachrichten. Όπως σημειώνει: «Πριν από έναν χρόνο, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος είχε απορρίψει τις εκκλήσεις για την καταβολή επανορθώσεων με την ψυχρή επισήμανση ότι το θέμα έχει κλείσει νομικά. Με τις ασαφείς του δηλώσεις περί ‘δυνατοτήτων επανόρθωσης’ διευκολύνει ακριβώς εκείνους για τους οποίους το ζητούμενο δεν είναι η ιστορική ευθύνη της Γερμανίας, αλλά η δική τους ικανότητα πολιτικής δράσης».

Για πρώτη φορά στην ιστορία και 70 χρόνια μετά τη λήξη του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία διαφοροποιεί τη στάση της σε ό,τι αφορά το ελληνικό αίτημα περί καταβολής πολεμικών επανορθώσεων για τα εγκλήματα των ναζί σε βάρος των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Η αρχή έγινε με τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος μετά τη «συγγνώμη» που ζήτησε πέρυσι από τους συγγενείς των θυμάτων, επανήλθε στο θέμα των αποζημιώσεων, τασσόμενος για πρώτη φορά υπέρ της εξέτασης του σχετικού ελληνικού αιτήματος.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, πριν λίγες ημέρες, ο κ. Γκάουκ δήλωσε: «Εμείς δεν είμαστε βέβαια μόνο αυτοί που είμαστε σήμερα, αλλά και οι απόγονοι εκείνων, που άφησαν ίχνη ερήμωσης στην Ευρώπη κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, για τα οποία επί πολύ καιρό προς ντροπή μας γνωρίζαμε λίγα πράγματα. Είναι σωστό, αν μία χώρα με συνείδηση της ιστορίας της, όπως η δική μας, εξετάσει ποιες δυνατότητες επανορθώσεων θα μπορούσαν να υπάρξουν».
Ο Γκάουκ σημείωσε ότι ως Πρόεδρος της Γερμανίας δεν εκπροσωπεί κάποια άλλη νομική άποψη, πέραν της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία αρνείται τις επανορθώσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον «τη συζήτηση για τις διάφορες προτάσεις, να υπάρξει ανταπόκριση στην ανάγκη πολλών Ελλήνων για μία μορφή επανορθώσεων», προσθέτοντας πως επιθυμεί «η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει κάτι πιο δεσμευτικό, από ότι κάνει έως τώρα».
Ο Γερμανός Πρόεδρος διαπίστωσε, όπως τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα, την δυσθυμία για τον χειρισμό των γερμανικών εγκλημάτων πολέμου στην Ελλάδα, κατά την επίσκεψή του πέρυσι την Άνοιξη στην Ελλάδα.
 πηγή
Τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού Ομοσπονδιακού Προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ για την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, κλήθηκε να σχολιάσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έκανε λόγο για «παρεξήγηση» και σημείωσε ότι ο κ. Γκάουκ δεν μίλησε για αποζημιώσεις, αλλά για το ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν πολύ από αυτά που έγιναν στο όνομα της Γερμανίας κατά το παρελθόν. «Έχουν περάσει 70 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αυτή η ευθύνη βεβαίως παραμένει. Μπορεί και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως και για άλλες χώρες, να μην είδαμε τόσο καθαρά το πόσο υπέφερε ο κόσμος. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση με αποζημιώσεις. Νομίζω πως το γεγονός ότι πολιτικοί στην Ελλάδα μιλούν για αποζημιώσεις -και αυτό είναι ένα νομικό ζήτημα το όποιο έχει προ πολλού κριθεί- και το ότι έφεραν τον αριθμό ”300 δισεκατομμύρια” στη συζήτηση, δεν έκανε τα πράγματα πιο εύκολα, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να συγχέουμε δύο τελείως διαφορετικά θέματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μίλησε για αποζημιώσεις. Νομικά όλα έχουν διευθετηθεί», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: