Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Η συγκλονιστική ζωή της μητέρας του Διονυσίου Σολωμού

Με τη φιλοδοξία οι θεατές να γοητευτούν όσο οι χιλιάδες αναγνώστες του βιβλίου, η Μαίη Σεβαστοπούλου διασκεύασε για το θέατρο, το μυθιστόρημα της Ελένης Κεκροπούλου, «Αγγέλικα η μαντενούτα», δημιουργώντας την ομώνυμη παράσταση, που παρουσιάζεται στο Cabaret Voltaire, στις 5, 10, 11 και 12 Μαΐου. Ένας απολογισμός της βασανισμένης ζωής της

Το έργο αφηγείται την πραγματική ζωή της μητέρας του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού. «Το όνομά της Αγγέλικα Νίκλη. Όμορφη σαν την ίδια την αναδυομένη Αφροδίτη». Ο πατέρας της ένας κατατρεγμένος Μανιάτης, θύμα της φτώχειας και της ανάγκης, την πούλησε στον βαθύπλουτο “Ταμπακέρη”, τον Ζακυνθινό κόντε Σαλαμόν. Αυτός θα απαρνηθεί τη γυναίκα του και τα παιδιά του και θα απειλήσει με αποκλήρωση τον νόμιμο γιο του, Ροβέρτο, επειδή συντάχθηκε με τους Δημοκρατικούς, που αγωνίζονταν για την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Από την ανίερη ένωση του ηλικιωμένου κόντε με τη μικρή ερωμένη του, θα γεννηθούν τρεις γιοί. Ο πρώτος θα γίνει ένας σπουδαίος ποιητής. Ο δεύτερος σημαντική πολιτική προσωπικότητα των Επτανήσων. Και ο τρίτος, μεταθανάτιος του κόντε, θα χάσει όλα του τα προνόμια. Μετά από χρόνια, θα αγωνιστεί, για να κερδίσει το όνομα και την περιουσία, που του στέρησαν τα δυο μεγαλύτερα αδέρφια του. Θα αγωνιστεί και για τη χαμένη τιμή της μάνας του, σε μια δίκη που θα αφήσει εποχή στα Επτάνησα, τη Δίκη των αδελφών Σολομών.

Η Αγγέλικα σημάδεψε τον Διονύσιο Σολωμό ανεξίτηλα, τον υποχρέωσε να αυτοεξοριστεί στην Κέρκυρα, να καταφύγει στο ποτό και να πεθάνει, τελικά, από αυτό, νεότατος. «Ο γιος μου, ο Διονύσιος, απέθανε. Από συμφόρηση, είπανε. Ήταν αλκοολικός. Έπινε… Για να ξεχάσει…» λέει η ίδια η Αγγέλικα, κάνοντας έναν απολογισμό της βασανισμένης ζωής της.
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Μαίη Σεβαστοπούλου, σκηνικά - κοστούμια: ομάδα «Θεώρηση», ήχος - φώτα: Δημήτρης Κούπας, φωτογραφίες - αφίσα: Γεωργία Σιέττου - Στέλιος Δανιήλ, παραγωγή: «Θεώρηση». Παίζουν: Γιώργος Δαφνόπουλος, Αγγελική Δέλλα, Μαρία Κατσαρού, Μαίη Σεβαστοπούλου, Κωνσταντίνος Χατζούδης.
Πληροφορίες

Cabaret Voltaire: Μαραθώνος 30 - Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5227046, 6974 408016. 
Παραστάσεις: 5, 11 και 12 Μαΐου στις 9 το βράδυ, 
Κυριακή 10 Μαΐου στις 7 το απόγευμα. 
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά. 
Είσοδος: 10 ευρώ με καφέ, κρασί ή μπύρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: