Στέλιος Πισής [Απλά δείτε το ]
Ο Στέλιος Πισής γεννήθηκε στη Λεμεσό, στην Κύπρο, το 1976 και από τα πέντε του χρόνια φάνηκε η κλίση και το ταλέντο του στη μουσική.
Ξεκίνησε αυτοδίδακτος παίζοντας πιάνο. Την ίδια περίοδο όμως οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από Μυϊκή Δυστροφία. Λόγω των κινητικών δυσκολιών που προέκυψαν άρχισε να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα μια και δεν είχε πλέον την δυνατότητα να παίζει πιάνο.
Στα δέκα του χρόνια δεν μπορεί πια να περπατήσει και χρησιμοποιεί αναπηρικό τροχοκάθισμα. Παρ’ όλα αυτά η αγάπη του για τη μουσική τον οδηγεί να αρχίσει να παρακολουθεί εντατικά μαθήματα μουσικής με καθηγητή στο σπίτι και παράλληλα να ανακαλύψει την ικανότητα του στο τραγούδι και στη σύνθεση.
Από το 1990 άρχισε να γράφει μουσική και τραγούδια. Το 1994 πήρε το πρώτο βραβείο σε παγκύπριο διαγωνισμό σύνθεσης τραγουδιού με το τραγούδι του «Είναι στολίδι τ' ουρανού», το οποίο και ερμήνευσε ο ίδιος.
Τον επόμενο χρόνο βραβεύτηκε από την Unesco, στα πλαίσια του προγράμματος «Artists across the frontiers», για το τραγούδι του «Ψηφίδες», το οποίο αναφέρεται στα ψηφιδωτά της κατεχόμενης εκκλησίας της Παναγίας της Κανακαριάς στην Κύπρο, τα οποία κλάπηκαν μετά από το 1974 και πωλήθηκαν από τους Τούρκους εισβολείς.
Το συνεχιζόμενο δράμα της ιδιαίτερής του πατρίδας δεν τον άφησε ασυγκίνητο και ανεπηρέαστο κι έτσι έγραψε μία σειρά τραγουδιών, τα οποία ερμήνευσε ο ίδιος και κυκλοφόρησαν σε ψηφιακό δίσκο στην Κύπρο το 1997 με τον τίτλο «Ψηφίδες». Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις δόθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό. Αυτή ήταν και η πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά του Στέλιου Πισή.
Το 1999 συνεργάστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κρεμλίνου και το μαέστρο Pavel Ovjiannicov στον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Υπέρβαση», ο οποίος περιέχει ορχηστρική μουσική. Γι’ αυτή τη συνεργασία ο ίδιος λέει: «Δε φανταζόμουνα ποτέ ότι κάποτε θα άκουγα να ερμηνεύει κομμάτια μου μία Συμφωνική Ορχήστρα και μάλιστα τόσο φημισμένη, πραγματικά όταν τα πρωτοάκουσα ήταν σαν όνειρο για μένα».
Επίσης στον συγκεκριμένη δίσκο ο Στέλιος Πισής συνεργάστηκε με τον κύπριο μουσικοσυνθέτη Κώστα Κακογιάννη, ο οποίος ενορχήστρωσε και εκτέλεσε όλα τα όργανα στο κομμάτι «Η ανατολή του ήλιου».
Σε εκδήλωση που έγινε στις 26 Μαρτίου του 2000 ο Στέλιος Πισής τιμήθηκε από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τον Σύνδεσμο Μυοπαθών Κύπρου για την προσφορά των εσόδων από τις πωλήσεις των δύο δίσκων του στα πλαίσια των εκδηλώσεων του «Telethon» Κύπρου για τις ανάγκες των ασθενών με Μυϊκή Δυστροφία και γενικά για την όλη κοινωνική του προσφορά.
Όλα αυτά τα χρόνια από την αρχή της ενασχόλησης του με τη μουσική και το τραγούδι μέχρι σήμερα έλαβε μέρος σε πάρα πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εμφανίστηκε σε κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια.
Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση της υγείας του σταδιακά επιδεινώθηκε και έτσι τώρα η ασθένεια τον κρατά μόνιμα στο κρεβάτι, με αναπνευστήρα.
Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει με ενθουσιασμό και μεράκι, χωρίς να τα βάζει κάτω, να δημιουργεί με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή γράφοντας μία-μία νότα με το ποντίκι.
Όπως είπαν οι ειδικοί, καθηγητές μουσικής, επώνυμοι συνθέτες και τραγουδιστές από όλο τον ελληνικό χώρο, οι οποίοι άκουσαν τη δουλειά του, «η μουσική του Στέλιου χαρακτηρίζεται από ποιότητα, γνήσια έμπνευση και ευαισθησία που αγγίζει αμέσως τον ακροατή». Κι επίσης: «έχει πολύπλευρο ταλέντο, με όποιο είδος μουσικής κι αν καταπιαστεί το αποτέλεσμα είναι υπέροχο».
Τον Ιούνιο του 2005 κυκλοφόρησε ο τρίτος δίσκος του Στέλιου Πισή με τίτλο «Κασταλίας και Σειρήνων» που τον προλογίζει ο Γιώργος Νταλάρας. Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια τα οποία γράφτηκαν την περίοδο 1999-2005, σε στίχους του πατέρα του Κλείτου Πισή, αγαπημένων φίλων στιχουργών αλλά και δικούς του. Υπεύθυνος της όλης παραγωγής του δίσκου και κύριος ερμηνευτής ήταν ο τραγουδιστής και μουσικός Δημήτρης Φανής. Τα υπόλοιπα τραγούδια τα ερμήνευσαν η Μαρία-Έλενα Κυριάκου ο Σωτήρης Καραγιώργης καθώς και ο ίδιος ο συνθέτης. Η ηχογράφηση έγινε στο CityStudio με ηχολήπτη τον συνθέτη Ανδρέα Γεωργαλλή.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις του δίσκου, δόθηκαν στην οργάνωση Γιατροί του Κόσμου για ενίσχυση των προσπαθειών ανακούφισης των πληγέντων από το τσουνάμι που έπληξε την νότια Ασία το 2005.
Στις 27 Ιουνίου 2005 απονεμήθηκε στο Στέλιο Πισή το «Βραβείο Θέλησης» στα πλαίσια της διοργάνωσης των βραβείων «Leaders of the Year Awards 2004 (Κύπρου)», θεσμός που για πρώτη φορά διεξάχθηκε στην Κύπρο. Τιμήθηκαν άτομα του πολιτικού, οικονομικού, αθλητικού, δημοσιογραφικού χώρου καθώς και άτομα για την κοινωνική προσφορά τους, που ψηφίστηκαν από το κοινό σε ψηφοφορία που κράτησε μια βδομάδα.
Ένα χρόνο αργότερα στις 9 Μαΐου 2006 απονεμήθηκε στο Στέλιο το βραβείο «Θέλησης και δύναμης ψυχής- Leader πενταετίας» στην πανελλήνια διοργάνωση των βραβείων «Leaders of the Year 2005 (Ελλάδας)». Το βραβείο παράλαβε η μητέρα του από την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη στην εκδήλωση απονομής των βραβείων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στις 13 Νοεμβρίου 2006 σε μια μουσική παράσταση με τον τίτλο «Υπέρβαση», που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία, με χορηγό την ΑΤΗΚ (Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου), παρουσιάστηκε η δουλειά και το μουσικό έργο του Στέλιου Πισή.
Η παράσταση εξελίχθηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου παρουσίασε ορχηστρικά έργα του μουσικοσυνθέτη, υπό τη Διεύθυνση του μαέστρου Σπύρου Πίσυνου. Στο δεύτερο μέρος, ακούστηκαν τραγούδια του Στέλιου Πισή που ερμήνευσαν ο Δημήτρης Φανής, η Μαρία-Έλενα Κυριάκου και ο Γιώργος Ιωάννου. Συμμετείχαν φιλικά ο ελλαδίτης τραγουδιστής Μιλτιάδης Πασχαλίδης και η ηθοποιός Χριστίνα Παυλίδου. Συμμετείχαν οι ανεψιές του Στέλιου, Σάρα και Σοφία Πατσαλίδου.
Ο Στέλιος Πισής το 2007 συνεργάστηκε με το σεναριογράφο Γιώργο Τσιάκκα γράφοντας το τραγούδι των τίτλων και τη μουσική επένδυση στην κοινωνική σειρά «Μίλα μου», που άρχισε να προβάλλεται στις 15 Οκτωβρίου 2007 στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα. Το ομώνυμο τραγούδι σε στίχους και μουσική του Στέλιου Πισή ερμήνευσε ο Αντώνης Ρέμος και τα τραγούδια «Ειν’ η αγάπη μας πολύ μεγάλη» και «Το τρένο της ζωής» η Μάριαμ Βενιζέλου.
Τον Φεβρουάριο του 2007 το ντοκιμαντέρ «Στέλιος - Υπέρβαση» των Κώστα Κακογιάννη και Πάμπου Κουζάλη, που αναφέρεται στον άνθρωπο και μουσικό Στέλιο Πισή, προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στο 4ο Φεστιβάλ Κυπριακών Ταινιών Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ όπου και απέσπασε το βραβείο καλύτερης μουσικής που έγραψε ο ίδιος ο Στέλιος. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχει η Μαρία-Έλενα Κυριάκου.
Η ταινία βγήκε από τα σύνορα της Κύπρου με πρώτο σταθμό την Αθήνα και το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Emotion Pictures» (16-18 Ιουνίου 2007, Νέο Μουσείο Μπενάκη). Έχει προβληθεί επανειλημμένα από τηλεοπτικούς σταθμούς στην Κύπρο, αλλά και σε Συνέδρια και διάφορες εκδηλώσεις, κυρίως σε Σχολεία, ύστερα από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Το 2008 πήρε α’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας. Προβλήθηκε επίσης στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στον Καναδά, στην Ινδία και στην Κένυα, ενώ στα πλαίσια του θεσμού «Το φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει» θα ταξιδέψει σ’ όλο τον κόσμο.
Οι δημιουργοί του απεφάσισαν να διαθέσουν το χρηματικό έπαθλο από τη βράβευσή του για να εκδοθεί το ντοκιμαντέρ σε DVD και να διανεμηθεί δωρεάν σε όλα τα σχολεία της Κύπρου και της Ελλάδας.
Το 2008 του απονέμεται από την πολιτεία το Βραβείο «Πρόσωπο της χρονιάς 2007».
Το Δεκέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε ο τέταρτος προσωπικός δίσκος του Στέλιου Πισή που περιλαμβάνει τη μουσική και τα τραγούδια της τηλεοπτικής σειράς «Μίλα μου».
Στις 26 Ιανουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε μεγάλη Συναυλία προς τιμή του Στέλιου Πισή από τον Δήμο Λεμεσού και την ΑΤΗΚ (Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου) στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό με τίτλο «Παράθυρο στο Φως».
Περιελάμβανε τρία μέρη: α) Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Στέλιος – Υπέρβαση» των Κώστα Κακογιάννη και Πάμπου Κουζάλη. β) Ορχηστρικά κομμάτια και γ) Τραγούδια από την δισκογραφία του Στέλιου Πισή.
Τραγούδησαν: Αντώνης Ρέμος, Κούλης Θεοδώρου, Μαρία-Έλενα Κυριάκου, Χριστίνα Σεργίου, Μόρφω Κοτζιαμάνη, Γιώργος Γιωργαλλέτος, Μάριαμ Βενιζέλου, και το Φωνητικό Συγκρότημα του Πνευματικού Ομίλου Λεμεσού «Μελωδία», υπό τη Διεύθυνση της κ. Βιολέτας Κακομανώλη. Συμμετείχαν οι ανεψιές του Στέλιου, Σάρα και Σοφία Πατσαλίδου.
Στις 5 Φεβρουαρίου 2009 απονεμήθηκε στο Στέλιο Πισή τιμητική διάκριση από το PRS (Performing rights society - Διεθνής Οργανισμός Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων). Ήρθαν στην Κύπρο από το Λονδίνο, γι’ αυτό το σκοπό, εκπρόσωποι του Οργανισμού και σε μια σεμνή τελετή που έγινε στο δωμάτιο του Στέλιου του απένειμαν τιμητικό δίπλωμα.
Στις 20 Ιουνίου 2009 ο Κώστας Κακογιάννης και Πάμπος Κουζάλης, εμπνευστές και δημιουργοί του Πολιτιστικού Οργανισμού «Παράκεντρο» απένειμαν στο Στέλιο Πισή το Βραβείο Προσφοράς στον Πολιτισμό 2009.
Τον Ιούλιο του 2010 κυκλοφόρησε το νέο CD-single του Στέλιου Πισή «Πάντα παιδί» που περιλαμβάνει τον Ύμνο του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών.
Ο Ύμνος είναι μια δημιουργία του Στέλιου Πισή για τα 25 χρόνια λειτουργίας του Συνδέσμου, σε συνεργασία με το στιχουργό Σταύρο Σταύρου και το Νικόλα Μεταξά, ο οποίος ερμήνευσε το τραγούδι.
Η ηχογράφηση των εγχόρδων για τους σκοπούς του τραγουδιού έγινε στα City studios στη Λευκωσία υπό τη διεύθυνση του Pavel Ovsiannikov, μαέστρου της «Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας 21ου αιώνα Μόσχας», ο οποίος υπογράφει και την ενορχήστρωση των εγχόρδων. Την ευθύνη της όλης παραγωγής και ενορχήστρωσης είχε ο συνθέτης Ανδρέας Γεωργαλλής.
Στις 2 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία, μεγάλη Συναυλία του Στέλιου Πισή με τίτλο: «Στέλιος Πισής, 20 Χρόνια Δημιουργίας».
Ο Αντώνης Βαρδής, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Αντώνης Ρέμος έδωσαν το παρόν τους ερμηνεύοντας τραγούδια του συνθέτη, πλάι στον Κούλλη Θεοδώρου, τον Δημήτρη Φανή, τον Σταύρο Κωνσταντίνου, τη Μαρία-Έλενα Κυριάκου, τη Χριστίνα Μεταξά, τη Σάρα και τη Σοφία Πατσαλίδου και άλλους καλλιτέχνες, ενώ η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, υπό την διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη, εκτέλεσε Συμφωνικά έργα του. Ηχολήπτης της Συναυλίας ήταν ο συνθέτης Ανδρέας Γιωργαλλής. Ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών στα πλαίσια του «Μήνα Καρδιάς» παρουσίασε την εν λόγω παράσταση που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας Δρα Χρίστου Πατσαλίδη.
Στις 17 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Κηποθέατρο Λεμεσού η συναυλία «Στέλιος Πισής, στην πόλη που γεννήθηκα». Τραγούδια του Στέλιου Πισή ερμήνευσαν οι: Κύρος Πατσαλίδης, Μελίνα Ασλανίδου, Δημήτρης Φανής, Κούλης Θεοδώρου, Σταύρος Κωνσταντίνου, Γιώργος Καλογήρου, Μαρία-Έλενα Κυριάκου, Χριστίνα Μεταξά, Σοφία και Σάρα Πατσαλίδου.
Ενορχηστρωτής της συναυλίας και μαέστρος της εφταμελούς ορχήστρας, που αποτελείτο από διακεκριμένους ελλαδίτες μουσικούς, ήταν ο Λεωνίδας Τζίτζος. Στην ηχοληψία ήταν ο συνθέτης Ανδρέας Γεωργαλλής.
Το 2012 και το 2013 (τον Δεκέμβριο) με πρωτοβουλία του κύπριου βαρύτονου Κύρου Πατσαλίδη, σε παραστάσεις με έργα ελλήνων και κυπρίων συνθετών, παρουσιάστηκαν έργα του Στέλιου Πισή στη Βιέννη.
Ο Στέλιος Πισής γεννήθηκε στη Λεμεσό, στην Κύπρο, το 1976 και από τα πέντε του χρόνια φάνηκε η κλίση και το ταλέντο του στη μουσική.
Ξεκίνησε αυτοδίδακτος παίζοντας πιάνο. Την ίδια περίοδο όμως οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από Μυϊκή Δυστροφία. Λόγω των κινητικών δυσκολιών που προέκυψαν άρχισε να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα μια και δεν είχε πλέον την δυνατότητα να παίζει πιάνο.
Στα δέκα του χρόνια δεν μπορεί πια να περπατήσει και χρησιμοποιεί αναπηρικό τροχοκάθισμα. Παρ’ όλα αυτά η αγάπη του για τη μουσική τον οδηγεί να αρχίσει να παρακολουθεί εντατικά μαθήματα μουσικής με καθηγητή στο σπίτι και παράλληλα να ανακαλύψει την ικανότητα του στο τραγούδι και στη σύνθεση.
Από το 1990 άρχισε να γράφει μουσική και τραγούδια. Το 1994 πήρε το πρώτο βραβείο σε παγκύπριο διαγωνισμό σύνθεσης τραγουδιού με το τραγούδι του «Είναι στολίδι τ' ουρανού», το οποίο και ερμήνευσε ο ίδιος.
Τον επόμενο χρόνο βραβεύτηκε από την Unesco, στα πλαίσια του προγράμματος «Artists across the frontiers», για το τραγούδι του «Ψηφίδες», το οποίο αναφέρεται στα ψηφιδωτά της κατεχόμενης εκκλησίας της Παναγίας της Κανακαριάς στην Κύπρο, τα οποία κλάπηκαν μετά από το 1974 και πωλήθηκαν από τους Τούρκους εισβολείς.
Το συνεχιζόμενο δράμα της ιδιαίτερής του πατρίδας δεν τον άφησε ασυγκίνητο και ανεπηρέαστο κι έτσι έγραψε μία σειρά τραγουδιών, τα οποία ερμήνευσε ο ίδιος και κυκλοφόρησαν σε ψηφιακό δίσκο στην Κύπρο το 1997 με τον τίτλο «Ψηφίδες». Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις δόθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό. Αυτή ήταν και η πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά του Στέλιου Πισή.
Το 1999 συνεργάστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κρεμλίνου και το μαέστρο Pavel Ovjiannicov στον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Υπέρβαση», ο οποίος περιέχει ορχηστρική μουσική. Γι’ αυτή τη συνεργασία ο ίδιος λέει: «Δε φανταζόμουνα ποτέ ότι κάποτε θα άκουγα να ερμηνεύει κομμάτια μου μία Συμφωνική Ορχήστρα και μάλιστα τόσο φημισμένη, πραγματικά όταν τα πρωτοάκουσα ήταν σαν όνειρο για μένα».
Επίσης στον συγκεκριμένη δίσκο ο Στέλιος Πισής συνεργάστηκε με τον κύπριο μουσικοσυνθέτη Κώστα Κακογιάννη, ο οποίος ενορχήστρωσε και εκτέλεσε όλα τα όργανα στο κομμάτι «Η ανατολή του ήλιου».
Σε εκδήλωση που έγινε στις 26 Μαρτίου του 2000 ο Στέλιος Πισής τιμήθηκε από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τον Σύνδεσμο Μυοπαθών Κύπρου για την προσφορά των εσόδων από τις πωλήσεις των δύο δίσκων του στα πλαίσια των εκδηλώσεων του «Telethon» Κύπρου για τις ανάγκες των ασθενών με Μυϊκή Δυστροφία και γενικά για την όλη κοινωνική του προσφορά.
Όλα αυτά τα χρόνια από την αρχή της ενασχόλησης του με τη μουσική και το τραγούδι μέχρι σήμερα έλαβε μέρος σε πάρα πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εμφανίστηκε σε κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια.
Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση της υγείας του σταδιακά επιδεινώθηκε και έτσι τώρα η ασθένεια τον κρατά μόνιμα στο κρεβάτι, με αναπνευστήρα.
Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει με ενθουσιασμό και μεράκι, χωρίς να τα βάζει κάτω, να δημιουργεί με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή γράφοντας μία-μία νότα με το ποντίκι.
Όπως είπαν οι ειδικοί, καθηγητές μουσικής, επώνυμοι συνθέτες και τραγουδιστές από όλο τον ελληνικό χώρο, οι οποίοι άκουσαν τη δουλειά του, «η μουσική του Στέλιου χαρακτηρίζεται από ποιότητα, γνήσια έμπνευση και ευαισθησία που αγγίζει αμέσως τον ακροατή». Κι επίσης: «έχει πολύπλευρο ταλέντο, με όποιο είδος μουσικής κι αν καταπιαστεί το αποτέλεσμα είναι υπέροχο».
Τον Ιούνιο του 2005 κυκλοφόρησε ο τρίτος δίσκος του Στέλιου Πισή με τίτλο «Κασταλίας και Σειρήνων» που τον προλογίζει ο Γιώργος Νταλάρας. Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια τα οποία γράφτηκαν την περίοδο 1999-2005, σε στίχους του πατέρα του Κλείτου Πισή, αγαπημένων φίλων στιχουργών αλλά και δικούς του. Υπεύθυνος της όλης παραγωγής του δίσκου και κύριος ερμηνευτής ήταν ο τραγουδιστής και μουσικός Δημήτρης Φανής. Τα υπόλοιπα τραγούδια τα ερμήνευσαν η Μαρία-Έλενα Κυριάκου ο Σωτήρης Καραγιώργης καθώς και ο ίδιος ο συνθέτης. Η ηχογράφηση έγινε στο CityStudio με ηχολήπτη τον συνθέτη Ανδρέα Γεωργαλλή.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις του δίσκου, δόθηκαν στην οργάνωση Γιατροί του Κόσμου για ενίσχυση των προσπαθειών ανακούφισης των πληγέντων από το τσουνάμι που έπληξε την νότια Ασία το 2005.
Στις 27 Ιουνίου 2005 απονεμήθηκε στο Στέλιο Πισή το «Βραβείο Θέλησης» στα πλαίσια της διοργάνωσης των βραβείων «Leaders of the Year Awards 2004 (Κύπρου)», θεσμός που για πρώτη φορά διεξάχθηκε στην Κύπρο. Τιμήθηκαν άτομα του πολιτικού, οικονομικού, αθλητικού, δημοσιογραφικού χώρου καθώς και άτομα για την κοινωνική προσφορά τους, που ψηφίστηκαν από το κοινό σε ψηφοφορία που κράτησε μια βδομάδα.
Ένα χρόνο αργότερα στις 9 Μαΐου 2006 απονεμήθηκε στο Στέλιο το βραβείο «Θέλησης και δύναμης ψυχής- Leader πενταετίας» στην πανελλήνια διοργάνωση των βραβείων «Leaders of the Year 2005 (Ελλάδας)». Το βραβείο παράλαβε η μητέρα του από την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη στην εκδήλωση απονομής των βραβείων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στις 13 Νοεμβρίου 2006 σε μια μουσική παράσταση με τον τίτλο «Υπέρβαση», που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία, με χορηγό την ΑΤΗΚ (Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου), παρουσιάστηκε η δουλειά και το μουσικό έργο του Στέλιου Πισή.
Η παράσταση εξελίχθηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου παρουσίασε ορχηστρικά έργα του μουσικοσυνθέτη, υπό τη Διεύθυνση του μαέστρου Σπύρου Πίσυνου. Στο δεύτερο μέρος, ακούστηκαν τραγούδια του Στέλιου Πισή που ερμήνευσαν ο Δημήτρης Φανής, η Μαρία-Έλενα Κυριάκου και ο Γιώργος Ιωάννου. Συμμετείχαν φιλικά ο ελλαδίτης τραγουδιστής Μιλτιάδης Πασχαλίδης και η ηθοποιός Χριστίνα Παυλίδου. Συμμετείχαν οι ανεψιές του Στέλιου, Σάρα και Σοφία Πατσαλίδου.
Ο Στέλιος Πισής το 2007 συνεργάστηκε με το σεναριογράφο Γιώργο Τσιάκκα γράφοντας το τραγούδι των τίτλων και τη μουσική επένδυση στην κοινωνική σειρά «Μίλα μου», που άρχισε να προβάλλεται στις 15 Οκτωβρίου 2007 στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα. Το ομώνυμο τραγούδι σε στίχους και μουσική του Στέλιου Πισή ερμήνευσε ο Αντώνης Ρέμος και τα τραγούδια «Ειν’ η αγάπη μας πολύ μεγάλη» και «Το τρένο της ζωής» η Μάριαμ Βενιζέλου.
Τον Φεβρουάριο του 2007 το ντοκιμαντέρ «Στέλιος - Υπέρβαση» των Κώστα Κακογιάννη και Πάμπου Κουζάλη, που αναφέρεται στον άνθρωπο και μουσικό Στέλιο Πισή, προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στο 4ο Φεστιβάλ Κυπριακών Ταινιών Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ όπου και απέσπασε το βραβείο καλύτερης μουσικής που έγραψε ο ίδιος ο Στέλιος. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχει η Μαρία-Έλενα Κυριάκου.
Η ταινία βγήκε από τα σύνορα της Κύπρου με πρώτο σταθμό την Αθήνα και το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Emotion Pictures» (16-18 Ιουνίου 2007, Νέο Μουσείο Μπενάκη). Έχει προβληθεί επανειλημμένα από τηλεοπτικούς σταθμούς στην Κύπρο, αλλά και σε Συνέδρια και διάφορες εκδηλώσεις, κυρίως σε Σχολεία, ύστερα από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Το 2008 πήρε α’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας. Προβλήθηκε επίσης στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στον Καναδά, στην Ινδία και στην Κένυα, ενώ στα πλαίσια του θεσμού «Το φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει» θα ταξιδέψει σ’ όλο τον κόσμο.
Οι δημιουργοί του απεφάσισαν να διαθέσουν το χρηματικό έπαθλο από τη βράβευσή του για να εκδοθεί το ντοκιμαντέρ σε DVD και να διανεμηθεί δωρεάν σε όλα τα σχολεία της Κύπρου και της Ελλάδας.
Το 2008 του απονέμεται από την πολιτεία το Βραβείο «Πρόσωπο της χρονιάς 2007».
Το Δεκέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε ο τέταρτος προσωπικός δίσκος του Στέλιου Πισή που περιλαμβάνει τη μουσική και τα τραγούδια της τηλεοπτικής σειράς «Μίλα μου».
Στις 26 Ιανουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε μεγάλη Συναυλία προς τιμή του Στέλιου Πισή από τον Δήμο Λεμεσού και την ΑΤΗΚ (Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου) στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό με τίτλο «Παράθυρο στο Φως».
Περιελάμβανε τρία μέρη: α) Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Στέλιος – Υπέρβαση» των Κώστα Κακογιάννη και Πάμπου Κουζάλη. β) Ορχηστρικά κομμάτια και γ) Τραγούδια από την δισκογραφία του Στέλιου Πισή.
Τραγούδησαν: Αντώνης Ρέμος, Κούλης Θεοδώρου, Μαρία-Έλενα Κυριάκου, Χριστίνα Σεργίου, Μόρφω Κοτζιαμάνη, Γιώργος Γιωργαλλέτος, Μάριαμ Βενιζέλου, και το Φωνητικό Συγκρότημα του Πνευματικού Ομίλου Λεμεσού «Μελωδία», υπό τη Διεύθυνση της κ. Βιολέτας Κακομανώλη. Συμμετείχαν οι ανεψιές του Στέλιου, Σάρα και Σοφία Πατσαλίδου.
Στις 5 Φεβρουαρίου 2009 απονεμήθηκε στο Στέλιο Πισή τιμητική διάκριση από το PRS (Performing rights society - Διεθνής Οργανισμός Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων). Ήρθαν στην Κύπρο από το Λονδίνο, γι’ αυτό το σκοπό, εκπρόσωποι του Οργανισμού και σε μια σεμνή τελετή που έγινε στο δωμάτιο του Στέλιου του απένειμαν τιμητικό δίπλωμα.
Στις 20 Ιουνίου 2009 ο Κώστας Κακογιάννης και Πάμπος Κουζάλης, εμπνευστές και δημιουργοί του Πολιτιστικού Οργανισμού «Παράκεντρο» απένειμαν στο Στέλιο Πισή το Βραβείο Προσφοράς στον Πολιτισμό 2009.
Τον Ιούλιο του 2010 κυκλοφόρησε το νέο CD-single του Στέλιου Πισή «Πάντα παιδί» που περιλαμβάνει τον Ύμνο του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών.
Ο Ύμνος είναι μια δημιουργία του Στέλιου Πισή για τα 25 χρόνια λειτουργίας του Συνδέσμου, σε συνεργασία με το στιχουργό Σταύρο Σταύρου και το Νικόλα Μεταξά, ο οποίος ερμήνευσε το τραγούδι.
Η ηχογράφηση των εγχόρδων για τους σκοπούς του τραγουδιού έγινε στα City studios στη Λευκωσία υπό τη διεύθυνση του Pavel Ovsiannikov, μαέστρου της «Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας 21ου αιώνα Μόσχας», ο οποίος υπογράφει και την ενορχήστρωση των εγχόρδων. Την ευθύνη της όλης παραγωγής και ενορχήστρωσης είχε ο συνθέτης Ανδρέας Γεωργαλλής.
Στις 2 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία, μεγάλη Συναυλία του Στέλιου Πισή με τίτλο: «Στέλιος Πισής, 20 Χρόνια Δημιουργίας».
Ο Αντώνης Βαρδής, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Αντώνης Ρέμος έδωσαν το παρόν τους ερμηνεύοντας τραγούδια του συνθέτη, πλάι στον Κούλλη Θεοδώρου, τον Δημήτρη Φανή, τον Σταύρο Κωνσταντίνου, τη Μαρία-Έλενα Κυριάκου, τη Χριστίνα Μεταξά, τη Σάρα και τη Σοφία Πατσαλίδου και άλλους καλλιτέχνες, ενώ η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, υπό την διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη, εκτέλεσε Συμφωνικά έργα του. Ηχολήπτης της Συναυλίας ήταν ο συνθέτης Ανδρέας Γιωργαλλής. Ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών στα πλαίσια του «Μήνα Καρδιάς» παρουσίασε την εν λόγω παράσταση που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας Δρα Χρίστου Πατσαλίδη.
Στις 17 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Κηποθέατρο Λεμεσού η συναυλία «Στέλιος Πισής, στην πόλη που γεννήθηκα». Τραγούδια του Στέλιου Πισή ερμήνευσαν οι: Κύρος Πατσαλίδης, Μελίνα Ασλανίδου, Δημήτρης Φανής, Κούλης Θεοδώρου, Σταύρος Κωνσταντίνου, Γιώργος Καλογήρου, Μαρία-Έλενα Κυριάκου, Χριστίνα Μεταξά, Σοφία και Σάρα Πατσαλίδου.
Ενορχηστρωτής της συναυλίας και μαέστρος της εφταμελούς ορχήστρας, που αποτελείτο από διακεκριμένους ελλαδίτες μουσικούς, ήταν ο Λεωνίδας Τζίτζος. Στην ηχοληψία ήταν ο συνθέτης Ανδρέας Γεωργαλλής.
Το 2012 και το 2013 (τον Δεκέμβριο) με πρωτοβουλία του κύπριου βαρύτονου Κύρου Πατσαλίδη, σε παραστάσεις με έργα ελλήνων και κυπρίων συνθετών, παρουσιάστηκαν έργα του Στέλιου Πισή στη Βιέννη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου