Γενετική ανάλυση αποκαλύπτει τη γονιδιακή διαδρομή από τις άγριες ράτσες στις σύγχρονες
Η ράτσα Przewalski's είναι ο κοντινότερος συγγενής άγριων αλόγων στον πλανήτη
Είναι δεδομένο ότι η εξημέρωση των αλόγων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Η χρήση των αλόγων επέτρεψε στον άνθρωπο να μετακινείται γρήγορα σε μεγάλες αποστάσεις, διευκόλυνε το εμπόριο και φυσικά άλλαξε τα δεδομένα στις πολεμικές αναμετρήσεις. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει τις γονιδιακές μεταβολές που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης των αλόγων.
Η μελέτη
Ομάδα γενετιστών με επικεφαλής τον Λούντοβιχ Ορλάντο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κοπεγχάγης πραγματοποίησε μια γενετική ανάλυση θέλοντας να χαρτογραφήσει γονιδιακά τη διαδικασία της εξημέρωσης των αλόγων. Ηταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα που διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή δεν υπάρχει εν ζωή κάποια άγρια ράτσα αλόγων για να γίνουν συγκριτικές μελέτες. Ο κοντινότερος συγγενής άγριων αλόγων είναι η ράτσα Przewalski's που ζει στις στέπες της Μογγολίας. Ετσι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το DNA από απολιθώματα αλόγων ηλικίας 16-43 χιλιάδων ετών που έχουν εντοπιστεί στο μόνιμο στρώμα πάγου της Σιβηρίας. Οι ερευνητές συνέκριναν το DNA των αρχαίων αλόγων με το DNA από πέντε σύγχρονες ράτσες.
Τα γονίδια
Οπως διαπιστώθηκε υπάρχουν περίπου 125 γονίδια που διαθέτουν τα σημερινά άλογα και δεν διέθεταν τα αρχαία. Πρόκειται για γονίδια που εμφανίστηκαν κατά τη διαδικασία της εξημέρωσης των αλόγων και τα βοήθησαν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που απαιτούσε η συμβίωση τους με τον άνθρωπο. Ετσι τα άλογα άρχισαν προοδευτικά να εμφανίζουν μυοσκελετικές μεταβολές και να έχουν καλύτερο συντονισμό, καλύτερη ισορροπία και ισχυρότερη καρδιακή λειτουργία από τις άγριες ράτσες.
Αυτά τα χαρακτηριστικά των «νέων» αλόγων κέντρισαν το ενδιαφέρον των ανθρώπων που άρχισαν να πειραματίζονται και να πραγματοποιούν διασταυρώσεις. Αυτές οι διασταυρώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνιση τους νέες ράτσες αλόγων άλλες εκ των οποίων είχαν μεγάλη δύναμη ώστε να σέρνουν γεωργικά εργαλεία (αλέτρι κ.α) ή να κινούν άμαξες και άρματα ενώ άλλες ράτσες διακρίνονταν για την αντοχή ή την ταχύτητα τους. Υπήρξαν επίσης γονιδιακές μεταβολές που επηρέασαν την εγκεφαλική λειτουργία των αλόγων αυξάνοντας το επίπεδο της κοινωνικότητας τους καθώς και το επίπεδο εκμάθησης.Η ανάλυση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS» αναμένεται να προσφέρει σημαντικά δεδομένα για την εξέλιξη των αλόγων.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου