Υλικά :
Βάλτε το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και ανακατέψτε να διαλυθούν τα σβολάκια του κορν φλάουρ. Έτσι θα ενωθεί καλύτερα με το υγρό. Προσθέστε το κρασί, αραιωμένο με νερό. Σκεφτείτε πως η γεύση του θα συμπυκνωθεί γιατί με τα 30 λεπτά ανακάτεμα, εξατμίζεται το υγρό.
Ανακατέψτε με σύρμα. Βεβαιωθείτε πως και στις άκρες της κατσαρόλας δεν έχει φυλακιστεί κορν φλάουρ, περνώντας προσεκτικά το σύρμα.
Ξεκινήστε με τη φωτιά στο 7 (σε κλίμακα από 1 έως 9). Το θολό μίγμα σταδιακά θα γίνει διαυγής κρέμα. Συνεχίσετε το ανακάτεμα, ώστε να μην μένει ακίνητο το μίγμα στον πάτο και καεί.
Για το πρώτο 10λεπτο, το μίγμα σιγοβράζει και θέλει που και που ανακάτεμα. Το δεύτερο 10 λεπτο είναι πιο ζωηρό, το μίγμα έχει δέσει και κοχλάζει ελαφρά, χαμηλώστε τη φωτιά στο 5 για να το ελέγχετε καλύτερα. Σταδιακά θα δείτε πως -με το πέρασμα του σύρματος- θα αποκαλύπτεται ο πάτος της κατσαρόλας. Το τελευταίο 10λεπτο είναι το πιο απαιτητικό. Η κρέμα έχει συμπυκνωθεί και αναδύει έντονα αρώματα, που μπορεί να σας ανησυχήσουν μήπως καίγεται η ζάχαρη και χαλά το λουκούμι σας. Να ανακατεύετε συνέχεια τη κρέμα και να τσεκάρετε την πυκνότητά της.
1ο τεστ : Δοκιμάζετε την αντίσταση στο στόμα
Πάρτε λίγο από το μίγμα με ένα κουτάλι και δοκιμάστε το. Στην αρχή είναι σαν κρέμα, όταν μπαίνει στο στόμα λυώνει. Σταδιακά, όσο ψήνεται η ζάχαρη, η κρέμα αποκτά αντίσταση και αργεί να λυώσει στο στόμα. Αν παραψηθεί, η κρέμα θα γίνει σκληρή καραμέλλα, που κολλά στα δόντια. Το στάδιο του λουκουμιού είναι πριν από αυτό. Με την πρακτική θα βρίσκετε εύκολα, πότε είναι έτοιμο το λουκούμι.
2o τεστ : Ελέγχετε την πυκνότητα
Σηκώνετε κάθε τόσο το σύρμα για να βλέπετε πως πέφτει το μίγμα. Στην αρχή, που έχει περισσότερο νερό, πέφτει σε κομμάτια. Όσο στεγνώνει η κρέμα και πήζει, ρέει πιο αργά και κάνει μακριές κλωστές. Στο τέλος, ενώνει σχεδόν το σύρμα με την κατσαρόλα.
Έχετε κοσκινίσει κορν φλάουρ πάνω στον πάγκο και όταν είστε έτοιμοι, ρίχνετε με αποφασιστική κίνηση το μίγμα στον πάγκο, ξεκολλώντας όσο περισσότερο μπορείτε από την κατσαρόλα, με μια σκληρή σπάτουλα. Μην σκορπίζετε το μίγμα, προσπαθήστε να του δώσετε ύψος και αφήστε το να απλωθεί όπου θέλει. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Περάστε μια σκληρή επίπεδη σπάτουλα από κάτω του, γύρω γύρω, όσο να ξεκολλήσει από τον πάγκο και τουμπάρετέ το. Κόψτε σε λωρίδες. Πασπαλίστε με κορν φλάουρ. Φυλάξτε σε κουτάκια με σελοφάν ανάμεσα στη κάθε στρώση. Αν τα αφήσετε εκτεθειμένα ξεραίνονται.
πηγή
- 1/2 κούπα κορν φλάουρ
- 1 και 3/4 κούπες ζάχαρη
- 2 και 1/2 κούπες αρωματικό κρασί (αραιωμένο με νερό)
- 1/2 κούπα κόκκινα berries
- κορν φλάουρ για πασπάλισμα
Βάλτε το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και ανακατέψτε να διαλυθούν τα σβολάκια του κορν φλάουρ. Έτσι θα ενωθεί καλύτερα με το υγρό. Προσθέστε το κρασί, αραιωμένο με νερό. Σκεφτείτε πως η γεύση του θα συμπυκνωθεί γιατί με τα 30 λεπτά ανακάτεμα, εξατμίζεται το υγρό.
Ανακατέψτε με σύρμα. Βεβαιωθείτε πως και στις άκρες της κατσαρόλας δεν έχει φυλακιστεί κορν φλάουρ, περνώντας προσεκτικά το σύρμα.
Ξεκινήστε με τη φωτιά στο 7 (σε κλίμακα από 1 έως 9). Το θολό μίγμα σταδιακά θα γίνει διαυγής κρέμα. Συνεχίσετε το ανακάτεμα, ώστε να μην μένει ακίνητο το μίγμα στον πάτο και καεί.
Για το πρώτο 10λεπτο, το μίγμα σιγοβράζει και θέλει που και που ανακάτεμα. Το δεύτερο 10 λεπτο είναι πιο ζωηρό, το μίγμα έχει δέσει και κοχλάζει ελαφρά, χαμηλώστε τη φωτιά στο 5 για να το ελέγχετε καλύτερα. Σταδιακά θα δείτε πως -με το πέρασμα του σύρματος- θα αποκαλύπτεται ο πάτος της κατσαρόλας. Το τελευταίο 10λεπτο είναι το πιο απαιτητικό. Η κρέμα έχει συμπυκνωθεί και αναδύει έντονα αρώματα, που μπορεί να σας ανησυχήσουν μήπως καίγεται η ζάχαρη και χαλά το λουκούμι σας. Να ανακατεύετε συνέχεια τη κρέμα και να τσεκάρετε την πυκνότητά της.
1ο τεστ : Δοκιμάζετε την αντίσταση στο στόμα
Πάρτε λίγο από το μίγμα με ένα κουτάλι και δοκιμάστε το. Στην αρχή είναι σαν κρέμα, όταν μπαίνει στο στόμα λυώνει. Σταδιακά, όσο ψήνεται η ζάχαρη, η κρέμα αποκτά αντίσταση και αργεί να λυώσει στο στόμα. Αν παραψηθεί, η κρέμα θα γίνει σκληρή καραμέλλα, που κολλά στα δόντια. Το στάδιο του λουκουμιού είναι πριν από αυτό. Με την πρακτική θα βρίσκετε εύκολα, πότε είναι έτοιμο το λουκούμι.
2o τεστ : Ελέγχετε την πυκνότητα
Σηκώνετε κάθε τόσο το σύρμα για να βλέπετε πως πέφτει το μίγμα. Στην αρχή, που έχει περισσότερο νερό, πέφτει σε κομμάτια. Όσο στεγνώνει η κρέμα και πήζει, ρέει πιο αργά και κάνει μακριές κλωστές. Στο τέλος, ενώνει σχεδόν το σύρμα με την κατσαρόλα.
Έχετε κοσκινίσει κορν φλάουρ πάνω στον πάγκο και όταν είστε έτοιμοι, ρίχνετε με αποφασιστική κίνηση το μίγμα στον πάγκο, ξεκολλώντας όσο περισσότερο μπορείτε από την κατσαρόλα, με μια σκληρή σπάτουλα. Μην σκορπίζετε το μίγμα, προσπαθήστε να του δώσετε ύψος και αφήστε το να απλωθεί όπου θέλει. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Περάστε μια σκληρή επίπεδη σπάτουλα από κάτω του, γύρω γύρω, όσο να ξεκολλήσει από τον πάγκο και τουμπάρετέ το. Κόψτε σε λωρίδες. Πασπαλίστε με κορν φλάουρ. Φυλάξτε σε κουτάκια με σελοφάν ανάμεσα στη κάθε στρώση. Αν τα αφήσετε εκτεθειμένα ξεραίνονται.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου