Είναι ένα από τα γλυκά των Χριστουγέννων, για κέρασμα, το απόγευμα με το καφεδάκι, ή και το μεσημέρι μετά το εορταστικό γεύμα.
Υλικά συνταγής
5 αυγά
2 βανίλιες
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
1 πρέζα αλάτι
3 ½ φλυντάνια αλεύρι για » Όλες τις Χρήσεις»
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
Για το μέλωμα
500 γραμ. θυμαρίσιο μέλι
1 φλιτζάνι νερό
½ κουταλάκι γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι τοτ γλυκού γαρύφαλλο
Εκτέλεση συνταγής
Χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια. Στα ασπράδια ρίχνουμε το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να κάνουν κορυφές που να στέκονται (μεσαία ταχύτητα για 1 ½ λεπτό).
Στους κρόκους ρίχνουμε την βανίλια και τους χτυπάμε για 5 λεπτά, ν’ ασπρίσουν καλά και να μην μυρίζουν. Ρίχνουμε τους κρόκους στα ασπράδια και προσθέτουμε τη σόδα. Χτυπάμε 5 λεπτά να αφρατέψει καλά το μείγμα. Ρίχνουμε τα 2/3 του αλευριού να γίνει σας πηχτός χυλός.
Λαδώνουμε τα χέρια και προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι (λίγο – λίγο). Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολάει στα χέρια. Την σκεπάζουμε και την ξεκουράζουμε το λιγότερο για 30 λεπτά. Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια 20 x 15 εκατοστά περίπου. Αφού κόψουμε όλες τις δίπλες (τις αφήνουμε πάνω σε πετσέτα απλωμένες μέχρι να τις ετοιμάσουμε όλες), ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι. Ρίχνουμε μέσα μία – μία τις δίπλες.
Μόλις σχηματίσουν φουσκάλες στην επιφάνεια μετά από 30 δευτερόλεπτα με την βοήθεια 2 πιρουνιών τις ρολάρουμε κατά μήκος διπλώνοντας τες. Αφήνουμε να ροδίσουν. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
1) Τις μελώνουμε όπως τα μελομακάρονα και τις πασπαλίζουμε με καρύδι (αφού κρυώσουν τις μελώνουμε με ζεστό σιρόπι)
2) Τις περιχύνουμε με μπόλικο μέλι και πασπαλίζουμε καρύδια και κανέλα
ΠΗΓΗ: ΑΡΓΥΡΩ
Υλικά συνταγής
5 αυγά
2 βανίλιες
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
1 πρέζα αλάτι
3 ½ φλυντάνια αλεύρι για » Όλες τις Χρήσεις»
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
Για το μέλωμα
500 γραμ. θυμαρίσιο μέλι
1 φλιτζάνι νερό
½ κουταλάκι γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι τοτ γλυκού γαρύφαλλο
Εκτέλεση συνταγής
Χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια. Στα ασπράδια ρίχνουμε το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να κάνουν κορυφές που να στέκονται (μεσαία ταχύτητα για 1 ½ λεπτό).
Στους κρόκους ρίχνουμε την βανίλια και τους χτυπάμε για 5 λεπτά, ν’ ασπρίσουν καλά και να μην μυρίζουν. Ρίχνουμε τους κρόκους στα ασπράδια και προσθέτουμε τη σόδα. Χτυπάμε 5 λεπτά να αφρατέψει καλά το μείγμα. Ρίχνουμε τα 2/3 του αλευριού να γίνει σας πηχτός χυλός.
Λαδώνουμε τα χέρια και προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι (λίγο – λίγο). Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολάει στα χέρια. Την σκεπάζουμε και την ξεκουράζουμε το λιγότερο για 30 λεπτά. Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια 20 x 15 εκατοστά περίπου. Αφού κόψουμε όλες τις δίπλες (τις αφήνουμε πάνω σε πετσέτα απλωμένες μέχρι να τις ετοιμάσουμε όλες), ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι. Ρίχνουμε μέσα μία – μία τις δίπλες.
Μόλις σχηματίσουν φουσκάλες στην επιφάνεια μετά από 30 δευτερόλεπτα με την βοήθεια 2 πιρουνιών τις ρολάρουμε κατά μήκος διπλώνοντας τες. Αφήνουμε να ροδίσουν. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
1) Τις μελώνουμε όπως τα μελομακάρονα και τις πασπαλίζουμε με καρύδι (αφού κρυώσουν τις μελώνουμε με ζεστό σιρόπι)
2) Τις περιχύνουμε με μπόλικο μέλι και πασπαλίζουμε καρύδια και κανέλα
ΠΗΓΗ: ΑΡΓΥΡΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου