Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Βλίτα με τόνο, δυόσμο και ντομάτα


Τα βλίτα συλλέγονται από τέλος Μαΐου μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου. Κόβουμε μόνο τις τρυφερές κορυφές και προσέχουμε να μην ξεριζώσουμε το φυτό
Βλίτα με τόνο, δυόσμο και ντομάτα
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπελτζινίτης, εκτέλεση συνταγής-food styling: Στέλιος Μαστοράκος




 
Ωραία γεύση, πικρούτσικη, μοναδική και άκρως ελληνική. Οσοι ξένοι τα δοκίμασαν τα αγάπησαν. Σε όσους επώνυμους σεφ τα μαγείρεψα, ακόμη ψάχνονται. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Γάλλο Μισέλ Τραμά, με δύο αστέρια Michelin, να παίρνει τον κατάλογο του εστιατορίου μου και να κρατάει σημειώσεις για τις γεύσεις των χόρτων που δοκίμαζε. Εμείς, εδώ στον τόπο μας, ίσως δεν τους δίνουμε τη σημασία που τους αξίζει, ίσως τα παραβράζουμε. Θα συνιστούσα στους λάτρεις τους να κόψουν τα κοτσάνια, να κρατήσουν μόνο τα φύλλα και να τα ρίξουν με λίγο λαδάκι σε ένα τηγάνι, μόνο να μαραθούν, όπως κάνουμε με το σπανάκι. Ετσι θα έχουν όλη τη γεύση τους, πιο στυφή, αλλά και πιο δυνατή, γεμάτη ζωή, θα έλεγα.

Ζητάω από τον ιχθυοπώλη να μου κόψει 1 φιλέτο τόνου (250-300 γρ.) σε μία χονδρή, σαν μπριζόλα, φέτα (πάχους 5 εκ). Θρυμματίζω μέσα σε μια πετσέτα 50-60 κόκκους μαύρου πιπεριού. Αλατίζω το ψάρι, πασπαλίζω με το πιπέρι και πιέζω με το χέρι για να μείνει επάνω στο κρέας.

Βάζω 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζω το ψάρι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά (τα 2/3 του τόνου πρέπει να είναι «ωμά»). Απομακρύνω από το τηγάνι και αφήνω να κρυώσει σε σχάρα.

Διαλέγω από 150 γρ. βλίτα μόνο τα φύλλα και τα ζεματίζω σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 30 δευτερόλεπτα, αν είναι μικρά τα φύλλα, ή για 1 λεπτό, αν είναι μεγάλα. Στραγγίζω.

Τρίβω 1 μεγάλη, ώριμη ντομάτα μέσα σε ένα μπολ, χονδροκόβω μέσα 20-30 φύλλα δυόσμου και αλατίζω. Σερβίρω τα βλίτα ανακατεμένα με την ντομάτα στη βάση και επάνω τους τον κρύο τόνο, κομμένο σε λεπτές φέτες. Ραντίζω με τον χυμό από 1 λεμόνι, ανακατεμένο με 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο.

Τηγανίζω σε μια φριτέζα 6-8 φύλλα από τα βλίτα, ώστε να γίνουν τραγανά, και τα βάζω επάνω στον τόνο. Χαρίζουν πικράδα και ομορφιά (υλικά για 1-2 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: