Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Science fun: Να πώς θα κάνεις μία χάρτινη σαΐτα να πετάει για ώρα…

Για όλους εσάς που δοκιμάσατε τουλάχιστον μία φορά να φτιάξετε μία σαΐτα στη ζωή σας, δείτε σε αυτό το βίντεο, τι μπορείτε να κάνετε χρησιμοποιώντας, μία καρέκλα, ένα πιστολάκι για μαλλιά και βασικές αρχές επιστήμης...


Το πρόβλημα: Η χάρτινη σαΐτα σας έχει περιορισμένο χρόνο πτήσης, ακόμα κι αν έχετε αναγάγει την κατασκευή της, σε επιστήμη.

Οι συνέπειες: απογοήτευση, όχι μόνο των μικρών παιδιών που σας παρακολουθούν, αλλά και δική σας (η χαρά της μεγάλης πτήσης μίας σαΐτας, δεν έχει όριο ηλικίας)

Η λύση: λίγη επιστήμη, μία καρέκλα κι ένα πιστολάκι για μαλλιά

Το βίντεο που θα δείτε παρακάτω σας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η φαντασίωσή σας πραγματικότητα: η σαΐτα σας, θα κάνει αλλεπάλληλους κύκλους τον αέρα, χωρίς να τρέχετε να την πιάσετε από το πάτωμα κάθε λίγο και λιγάκι. Κι όλο αυτό χρησιμοποιώντας μόνο μία καρέκλα, ένα πιστολάκι για μαλλιά και… την δυναμική ανεμοπορία (dynamic soaring, για το οποίο δεν υπάρχει δυστυχώς λήμμα στην Ελληνική Βικιπαίδεια, αλλά μπορείτε να δείτε την Αγγλόφωνη καταχώρηση, εδώ). Η δυναμική ανεμοπορία είναι ένα «τρικ» που γνωρίζουν αρκετά πουλιά, όπως τα άλμπατρος, αλλά και όσοι ασχολούνται με τις… πτήσεις.

Η δυναμική αεροπορία είναι μία τεχνική πτήσης κατά την οποία τα πουλιά, (ή οι paragliders) συγκεντρώνουν ενέργεια από την συνεχόμενη διάσχιση των περιοχών ανάμεσα σε μάζες αέρα που έχουν διαφορετική ταχύτητα. Αυτά τα ρεύματα αέρα βρίσκονται συνήθως ανάμεσα  σε εμπόδια και κοντά στην επιφάνεια των εμποδίων. Αυτό το φυσικό φαινόμενο, βοηθά την σαΐτα σας, να κάνει αυτό που βλέπετε εδώ:



Κι αν ακόμα δεν ξέρετε πώς να φτιάξετε την τέλεια σαΐτα, δείτε αυτό το βίντεο:



Σημειώστε την επισήμανση των δημιουργών του βίντεο. Για να αναπαράγετε αυτή την αδιάκοπη κυκλική πτήση της σαΐτας σας, θα πρέπει να προσέξετε δύο πράγματα: πρώτον να είναι σωστά φτιαγμένη η σαΐτα σας. Κι έπειτα, να «πετύχετε» την γωνία κατά την οποία θα «πέσει» η σαΐτα σας στα ρεύματα αέρα που προκαλεί το πιστολάκι. Οι δημιουργοί του βίντεο χρειάστηκε να δοκιμάσουν 50 φορές περίπου για να το καταφέρουν. Ίσως το ίδιο χρειαστείτε κι εσείς.  
Αλλά το αποτέλεσμα αποζημιώνει, έτσι δεν είναι; 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: