Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Ένας ιερέας μιλά για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας

Για τον Ελληνισμό στην Αυστραλία ο οποίος αποτελεί σήμερα το πιο ζωντανό κομμάτι τού Ελληνισμού τής Διασποράς μίλησε στον Δημοσιογράφο Μάκη Μάκκα, ο π. Ευστάθιος ιερέας στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας.  Στην συνέντευξη του αναφέρει ότι σήμερα στην Αυστραλία υπάρχουν ισχυρές Κοινότητες, σημαντικός αριθμός μονάδων διδασκαλίας τής ελληνικής γλώσσας, πανεπιστημιακές θέσεις, ισχυρή ορθόδοξη Εκκλησία με μεγάλη εκπαιδευτική δραστηριότητα ιδίως στη γλώσσα, πλήθος Ελλήνων επιστημόνων, μεγάλων επιχειρηματιών, μεγάλος αριθμός ελληνικών εφημερίδων, ελληνικές λέσχες, πλήθος μεγάλων καταστημάτων και επιχειρήσεων ενώ οι Έλληνες τής Αυστραλίας συμπληρώνουν σε ορισμένες περιοχές τρεις γενεές μεταναστών . 



Ο ίδιος τονίζει ότι στην δεκαετία του 50 τα πρώτα υπερωκεάνια δημιουργούνται και ναυτολογούν τους έλληνες μετανάστες για να φτάσουν στην Αυστραλία Τεράστιος αριθμός Ελλήνων, κυρίως από τις βόρειες αγροτικές περιοχές της χώρας μας, φεύγει εκείνη την εποχή στην Αυστραλία ζητώντας δουλειά στις εκεί αγορές. Σύμφωνα με τον πάτερ Ευστάθιο τα αίτια ήταν πολλά, ο μικρός γεωργικός κλήρος, η αβεβαιότητα της γεωργικής παραγωγής, οι ελλείψεις στην υγεία και την παιδεία, η ανασφάλεια και γενικότερα η έλλειψη στοιχειωδών ανέσεων και κρατικού ενδιαφέροντος, ήταν αυτά που τον ελληνικό λαό και τον οδήγησαν στα ξένα, εκεί όπου μπορούσε να εργαστεί.
;Η μεταπολεμική Ελλάδα αποδείχθηκε εντελώς κατεστραμμένη και συνεπώς, ακατάλληλη να ‘’κρατήσει’’ στα εδάφη της όλο τον ελληνικό πληθυσμό και να του χαρίσει μια ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων να στραφεί στη λύση του ξενιτεμού. Αυτή ήταν η μεγάλη ''έξοδος'' με μια μόνο βαλίτσα στο χέρι, γεμάτη ''όνειρα και ελπίδες'' για την καλύτερη τύχη, για ένα νέο μέλλον σημειώνει ο πάτερ Ευστάθιος και προσθέτει ότι η πλειοψηφία των μεταναστών κατάφεραν να επιτύχουν μετά από σκληρή προσπάθεια και πολύ επίμονα πετύχουν τους στόχους και τις προσδοκίες τους,

 Oι Έλληνες που μετανάστευσαν στη Αυστραλία ήταν κατά 85% αγρότες και μόνο το 7% προερχοταν από μεγάλες πόλεις. Tο 90% των μεταναστών ήταν ηλικίας από 18–35 ετών. Βασική τους προτεραιότητα σημειώνει ο πάτερ ήταν η συγκέντρωση χρημάτων, τα οποία θα στέλνονταν στις οικογένειες τους, στην Ελλάδα, αφού αυτές είχαν μείνει πολλές φορές, άπορες και αβοήθητες, περιμένοντας ένα χέρι βοηθείας, ώστε να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην Αυστραλία, οι Έλληνες ομογενείς δημιούργησαν κοινότητες μέσα στις όποιες κατοικούσαν, δημιούργησαν επίσης ορθόδοξους ναούς, συλλόγους και φυσικά κατασκευάστηκαν πολλά σχολεία, οπού τα παιδιά μπορούσαν να μάθουν όσα θα μάθαιναν και στα σχολεία της πατρίδας τους. Πολλοί από τους πρώτους Έλληνες μετανάστες, έχουν συνταξιοδοτηθεί, επέστρεψαν στο χωριό τους. Δεν είναι λίγοι όμως, εκείνοι που έμειναν στην Αυστραλία για να είναι κοντά στα παιδιά και τα εγγόνια τους, στη 2η πια πατρίδα . 

πηγή

1 σχόλιο:

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Συγχαρητήρια στους Έλληνες της Αυστραλίας για την προκοπή τους.
Έζησα και γω εκεί ένα διάστημα με τους γονείς μου.
Εχω καλές μνήμες...