Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Το «χρυσάφι» της κοζανίτικης γης λάμπει στην Ασία!



Εως τη μακρινή Σιγκαπούρη έφτασε η... χάρη του κρόκου Κοζάνης. Τηλεοπτικό συνεργείο από την ασιατική χώρα γυρίζει ντοκιμαντέρ με θέμα το αγροτικό προϊόν που έδωσε ζωή στη δυτική Μακεδονία. Τα τελευταία πλάνα θα γυριστούν στη γιορτή κρόκου, τον παραδοσιακό «κριτσμά», που διοργανώνεται με το τελείωμα της συγκομιδής των λουλουδιών στην κεντρική πλατεία του χωριού Κρόκος.
Τα τηλεοπτικά συνεργεία της Σιγκαπούρης βρίσκονται εδώ και μέρες στην περιοχή. Ξεκίνησαν να παίρνουν πλάνα από τα χωράφια όπου γίνεται η καλλιέργεια του φημισμένου προϊόντος, από το οποίο παράγεται το γνωστό σαφράν. Νέοι και παλιοί παραγωγοί μίλησαν για τις δυσκολίες της καλλιέργειας, ενώ τα συνεργεία πήραν πλάνα από τη διαδικασία διαλογής, που είναι εξαιρετικά κοπιαστική και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.
Επόμενος σταθμός της κάμερας ήταν τα σπίτια των παραγωγών, όπου γίνεται η διαλογή, αλλά και οι εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, όπου γίνονται η συσκευασία και η τυποποίηση. Σειρά είχε η χρήση του κρόκου στη μαγειρική. Σεφ της περιοχής, που γνωρίζει όσο κανένας άλλος τα μυστικά του κρόκου, μαγείρεψε παραδοσιακές συνταγές. Το ντοκιμαντέρ συμπληρώνεται με δηλώσεις επιστημόνων, οι οποίοι μίλησαν για τις ιδιότητες του κρόκου και αναφέρθηκαν στις επιστημονικές μελέτες που τις πιστοποιούν.
«Ο κρόκος έχει γίνει γνωστός έως την Ασία. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το προϊόν μας. Ακόμη βέβαια δεν έχουμε κλείσει κάποια μεγάλη συμφωνία, όπως έγινε με μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες μπαχαρικών των ΗΠΑ, αλλά είμαστε αισιόδοξοι» ανέφερε στη «δημοκρατία» η γενική διευθύντρια του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Ελένη Καλύβα.Η κρίση έφερε πολλούς νέους στην παραγωγήΗ παραγωγή κρόκου γνωρίζει μεγάλες δόξες, όπως στο παρελθόν. Η κρίση οδήγησε πολλούς νέους να ασχοληθούν με το προϊόν, αλλά και αρκετούς παλιούς να επιστρέψουν στα ξεχασμένα χωράφια τους. Αυτοί μάλιστα βγήκαν δικαιωμένοι αφού, όπως όλα δείχνουν, οι νέοι κρόκοι πήγαν πολύ καλύτερα από τους παλιούς.
«Βρισκόμαστε στο τέλος της παραγωγής και δεν έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα. Φαίνεται όμως ότι οι καινούργιες καλλιέργειες πήγαν καλύτερα από τις παλιές. Αυτό φέρνει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Φέτος σημειώθηκε τεράστια αύξηση στον αριθμό των νέων παραγωγών. Αρκετοί επέστρεψαν στον κρόκο, που μπορεί να αφήσει ένα καλό εισόδημα» λέει  ανέφερε στη «δημοκρατία» η διευθύντρια του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Ελένη Καλύβα.

Νίκος Οικονόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: