Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ


μια μοναδική γωνιά της Ελληνικής γης στο Δυτικό ΠΗΛΙΟ, αγναντεύοντας τον Παγασητικό πάνω από ένα θεαματικό φυσικό εξώστη με πανοραμική θέα, όπου βρίσκεται χτισμένη η Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Ο φακός αποτυπώνει τις εξευγενισμένες και οικείες μορφές των φορητών εικόνων στο Παρεκκλήσι Εισοδίων της Θεοτόκου, έργα των μοναχών της Μονής, αλλά και τις αξιόλογες αγιογραφίες της. Στον περίβολο της νέας Μονής βρίσκεται η Εκκλησία των ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ, κλασσική μονόκλιτη βασιλική, ονομαστός για το ξυλόγλυπτο τέμπλο της με διακοσμητικές εικόνες αισθητικής τελειότητας, και τοιχογραφίες με έντονες ασκητικές μορφές, υπόδειγμα αγιογραφιών της Αγιορείτικης Μακεδονικής Σχολής. Ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία της Μονής υπήρξε η εθνική της δράση κατά την Τουρκοκρατία, η πνευματική και υλική της συμβολή στην εθνογερσία. 

Η Ηγουμένη της Μονής ΝΙΚΟΔΗΜΗΣ ΚΙΣΣΑΣ δίνει πληροφορίες για τις βαθύτερες ρίζες, που χάνονται αιώνες πριν, στα μέσα Βυζαντινά χρόνια, εποχή κατά την οποία το ΠΗΛΙΟ, γνωστό τότε ως «βουνό των Κελλίων» αποτελούσε μια ονομαστή μοναστική κυψέλη της Ορθοδόξου Ανατολής, και αναφέρεται στις παλαιότερες κτιριακές ανακαινίσεις, επισκευές και αναστηλώσεις μέχρι την τελική του μορφή. 

Η Ηγουμένη αγωνίζεται να ανταποκριθεί στη μακραίωνη ασκητική παράδοση της Μονής με την Αδελφότητα, που ασχολείται με τα παραδοσιακά μοναστηριακά διακονήματα, τη ραπτική, την αγιογραφία, το εκκλησιαστικό κέντημα, την καλλιέργεια κτημάτων και τη λειτουργία του Ραδιοφωνικού της Σταθμού «ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ», που αποτελεί μια ταπεινή παρέμβαση στο χώρο της Ορθοδόξου ιεραποστολής. Το οδοιπορικό στη Μονή ολοκληρώνεται με την αποτύπωση της ασημοσκέπαστης εικόνας του ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: