Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Aρκτούρος:Ταινία μικρού μήκους, μεγάλης ευαισθησίας



Στα ίχνη των... ελεύθερων πια Τζον και Νικήτα, αλλά και των 10 μεγαλόσωμων «φίλων» τους, που φιλοξενούνται στο Καταφύγιο της Αρκούδας στο Νυμφαίο Φλώρινας, περπάτησαν οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους της περιβαλλοντικής οργάνωσης Αρκτούρος, το οποίο εδώ και λίγες ημέρες κάνει θραύση στο YouTube και τα social media. Ο ηθοποιός Γιώργος Παπαγεωργίου, γιος της γνωστής πρωταγωνίστριας του θεάτρου και της τηλεόρασης Φιλαρέτης Κομνηνού και οι... πρωτοεμφανιζόμενοι Μελίνα Αυγερινού και Γιώργος Παπακώστας πραγματοποίησαν ένα μίνι οδοιπορικό στα βασικά σημεία δράσης της οργάνωσης, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν εθελοντές και χορηγούς και να ευαισθητοποιήσουν τους νέους για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
«Σκοπός μας ήταν να φτιάξουμε ένα μοντέρνο φιλμάκι, σε στιλ ταξιδιού, προκειμένου να δείξουμε τη δύναμη και την ψυχή του Αρκτούρου, και να απευθυνθούμε σε ανθρώπους με όρεξη και νέες ιδέες, οι οποίοι θα μπορούσαν να στηρίξουν την οργάνωση ως εθελοντές. Φτιάξαμε το σενάριο σε συνεργασία με την εταιρία n-orasis, που μεσολάβησε για να συμμετάσχει στο ντοκιμαντέρ ο Γιώργος Παπαγεωργίου, ποντάραμε στο κέφι και στη θετική διάθεση των πρωταγωνιστών μας, οι οποίοι έβαλαν τη δική τους... πινελιά και καταλήξαμε σε μια ταινία διάρκειας 13 λεπτών, που φαίνεται ότι έχει μεγάλη απήχηση στο κοινό» λέει η υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης Βάσω Πετρίδου.
Επειτα από μόλις μία εβδομάδα προβολής, το ντοκιμαντέρ μετράει περισσότερες από 3.000 προβολές στο YouTube και έχει ανέβει στον «τοίχο» χιλιάδων Ελλήνων και ξένων χρηστών του facebook. «Το βίντεο είναι διαθέσιμο και με αγγλικούς υπότιτλους και προβάλλεται ήδη σε διαδικτυακό κανάλι του εξωτερικού. Εισπράττουμε θετικά μηνύματα και ελπίζουμε ότι όλο αυτό το ενδιαφέρον θα μετατραπεί σε ουσιαστική δράση για την προστασία της άγριας ζωής» αναφέρει η κυρία Πετρίδου.
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στο Καταφύγιο της Αρκούδας στην Φλώρινα, με την κάμερα να περνάει διαδοχικά από τα νέα «στέκια» των ορφανών Τζον και Νικήτα, που μεγάλωσαν και ζουν πλέον μόνοι τους στη φύση, από το Καταφύγιο των Λύκων στην Αγραπιδιά, από τη Νίκειο Σχολή που φιλοξενεί σε τακτά χρονικά διαστήματα ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα τα μεγάλα θηλαστικά, για μαθητές και σπουδαστές, αλλά και από τον «ξενώνα» αναπαραγωγής ελληνικών ποιμενικών σκύλων, οι οποίοι κρατούν τις αρκούδες και του λύκους μακριά από τις καλλιεργημένες εκτάσεις και τους οικισμούς, προστατεύοντας τις περιουσίες των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής.
«Προσπαθήσαμε να προβάλουμε δραστηριότητες που δεν γνωρίζει ο κόσμος, όπως το πρόγραμμα αναπαραγωγής ελληνικών ποιμενικών σκύλων, αλλά και να παρουσιάσουμε στους νέους ανθρώπους μια διαφορετική πρόταση διακοπών εν όψει του καλοκαιριού. Διακοπές δεν είναι μόνο η ηλιοθεραπεία και οι βουτιές στη θάλασσα, υπάρχει και το βουνό, η φύση που αυτήν την περίοδο... οργιάζει. Οποιος, λοιπόν, θέλει να μας γνωρίσει από κοντά και να μάθει περισσότερα για τις αρκούδες και τους λύκους είναι ευπρόσδεκτος στον ξενώνα μας» καταλήγει η Βάσω Πετρίδου.
Γεράσιμος Κόντος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στη Φλώρινα και την Καστοριά κάτι πρέπει να γίνει με τις αρκούδες που έχουν καταστρέψει το βιος των ανθρώπων. Έχουν καταστρέψει χωράφια, έχουν κατασπαράξει άλογα, έχουν καταστρέψει αυτοκίνητα. Πριν ένα χρόνο κάποιος κτηνοτρόφος απείλησε να πέσει απ το κτίριο της Νομαρχίας Καστοριάς επειδή οι αρκούδες κατέστρεψαν το βιος του! Καλή και άγια η διάσωση της αρκούδας αλλά και οι φτωχοί ακρίτες δε φταίνε σε τίποτε!