Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Νέα «ανώδυνη» χημειοθεραπεία

           


Επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης πολλών μορφών του καρκίνου αναμένεται να φέρει ένα νέο είδος χημειοθεραπείας που ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους οποίους δεν παρουσιάζει καμία παρενέργεια! Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Μιζούρι κατάφερε να αναπτύξει μια διαφορετική μορφή χημειοθεραπείας, η οποία δεν προκαλεί κανένα από τα δυσάρεστα αποτελέσματα που επιφέρει στους ασθενείς η κλασική χημειοθεραπεία, όπως απώλεια μαλλιών, ναυτία, διάρροια και πληγές στο δέρμα.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι παρενέργειες εμφανίζονται επειδή η χημειοθεραπεία καταστρέφει μεν τα καρκινικά κύτταρα, παράλληλα όμως καταστρέφει και μερικά από τα υγιή. Διευκρινίζουν μάλιστα στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Proceedings of the National Academy of Science», ότι τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται ταχύτερα από ό,τι τα φυσιολογικά, επειδή απορροφούν περισσότερες ουσίες, με αποτέλεσμα να στερούν από τα υγιή το οξυγόνο.

Οι επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό και τα ώθησαν να απορροφήσουν περισσότερο βόριο, το οποίο είχαν αναπτύξει με τέτοιον τρόπο, ώστε να τα καταστρέφει επιλεκτικά, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή κύτταρα. Ετσι, δεν υπήρχε καμία παρενέργεια και τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφονταν από μέσα, χωρίς να βλάπτεται ο ιστός που υπήρχε γύρω τους.

«Από τη δεκαετία του '30 οι επιστήμονες προσπαθούν να πετύχουν τον στόχο τους με μια τεχνική που λέγεται θεραπεία μέσω δέσμευσης νετρονίων βαρίου (BNCT)» αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής M. Frederick Hawthorne, ο οποίος πρόσφατα έλαβε από τον Μπαράκ Ομπάμα το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών. «Η ομάδα μας τελικά βρήκε τον τρόπο να κάνει αυτή τη θεραπεία λειτουργική, εκμεταλλευόμενη τη βιολογία των κυττάρων του καρκίνου με τη βοήθεια της νανοχημείας. Η τεχνική αυτή ήταν άκρως αποτελεσματική στα ποντίκια, ενώ μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές μορφές καρκίνου».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Hawthorne, η θεραπεία θα δοκιμαστεί σύντομα σε μεγαλύτερα ζώα και αργότερα στον άνθρωπο, αφού πρώτα βρεθεί μια πηγή χρηματοδότησης, ώστε να κατασκευαστούν στο Πανεπιστήμιο Μιζούρι οι κατάλληλες εγκαταστάσεις.


Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: