Πες μου σε παρακαλώ πολύ Κώστα!
Θέλεις να πεινάς για 10 χρόνια και στο τέλος να σου πάρουν όλα τα σπίτια και μετρητά που έχεις, ή να πεινάσεις για δύο χρόνια πολύ και εκμεταλλευόμενος τα χρυσάφια που σου έδωσε ο Θεός στον τόπο σου, τον τρίτο θα φας και μάλιστα πολύ καλά, τι θα διάλεγες;
Σκέψου και το παιδί σου που δεν θα βρει τίποτε ως περιουσία από σε!
Εκτός και αν το έστειλες ήδη στην Γερμανία, σαν γραμματέα του Σόιμπλε!
Είσαι μάγκας και μπορείς;
Απέργης Ανέστης
Αγαπητέ Ανέστη,
α) Είναι προφανές πως πιστεύεις πως κάποιοι
επιβουλεύονται τον φυσικό πλούτο της χώρας να τον εκμεταλλευτούν προς
όφελός τους και όχι δικό μας.
β) Είναι επίσης προφανές πως πιστεύεις πως η Ελλάδα κάθεται πάνω σε κάποιο τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου ή αερίου, αρκετό για να ζούμε εμείς και τα δισέγγονα μας πλουσιοπάροχα.
α) Υπάρχουν παραγωγοί και καταναλωτές πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Οι παραγωγοί ενδιαφέρονται να πουλήσουν σε ακριβότερες τιμές και οι καταναλωτές σε φθηνότερες. Καταναλωτές είναι σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες ενώ παραγωγοί η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λιβύη, η Νορβηγία κλπ.
Το μέλημα των καταναλωτών και των κυβερνήσεών τους είναι πως θα έχουν ταυτόχρονα πολλές προσφορές από διαφορετικές πηγές προκειμένου να πετύχουν χαμηλές τιμές, αν είναι δυνατόν και οριακές πάνω από το κόστος ή και κάτω από αυτό. Μέλημα των κυβερνήσεων των ανεπτυγμένων χωρών είναι η απρόσκοπτη προσφορά, γι’ αυτό μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η διατήρηση των διόδων ανοιχτών.
Τώρα αν η Ελλάδα βρει π.χ. ένα κοίτασμα πετρελαίου αξίας 1 τρισ. ευρώ σε σημερινές τιμές 90 δολ. το βαρέλι. Αυτό σημαίνει πως αν το κόστος εξόρυξης είναι π.χ. στα 30 δολ. η αξία του κοιτάσματος πέφτει στα 600 δισ. δολάρια περίπου. Αν το κράτος εντός της επικράτειας του οποίου βρέθηκε το κοίτασμα εισπράττει περίπου 30% επί της αξίας μιλάμε για 200 δισ. δολάρια σε 20-30 χρόνια. Ήτοι, 6,6 δισ. το χρόνο. Είναι ένα σημαντικό ποσό για τον ελληνικό προϋπολογισμό των 40-50 δισ. εσόδων το χρόνο και των 40+ δισ. το χρόνο δαπανών για συντάξεις και μισθούς...
Αν σε δέκα χρόνια η τιμή του πετρελαίου πέσει εκεί που ήταν το 1999, το κοίτασμα με 30 δολ. κόστος εξόρυξης θα παράγει ζημιά.
Για μια χώρα όπως π.χ. η Γερμανία, τα 6 δισ. το χρόνο τα εισπράττει μόνο από τον φόρο εισοδήματος και φόρο προστιθέμενης αξίας μιας μόνο αυτοκινητοβιομηχανίας. Το πιθανό ελληνικό αέριο ή πετρέλαιο την ενδιαφέρει σαν μια εναλλακτική πηγή από τις 3-4 προκειμένου ο ανταγωνισμός να δημιουργεί ανταγωνιστικές τιμές.
Η κατοχή και εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων θα είχε μεγαλύτερο κόστος παρά όφελος για μια μεγάλη βιομηχανική χώρα. Για τις ανεπτυγμένες χώρες αξία έχει ο έλεγχος της ομαλής ροής της ενέργειας, όχι η κατοχή, ούτε το ποσοστό κέρδους του κράτους κατόχου ή της εταιρείας εξόρυξης. Όφελος π.χ. θα είχε για τη Ρωσία που θέλει να πετύχει μονοπωλιακές συνθήκες στην Ευρώπη για να κρατά υψηλά τις τιμές ή για την Τουρκία κλπ.
Η αξία για την Ελλάδα είναι περισσότερο γεωστρατηγική γιατί προσφέρει μια εναλλακτική πηγή παρά οικονομική. Σαν γεωστρατηγική αυξάνει τους λόγους να περιμένουν να συγκλίνει με το μέσο όρο της Ευρώπης και να παραμένει στην Ευρωζώνη ή την θέλουν στο ΝΑΤΟ κλπ με αντάλλαγμα την ασφάλειά της.
Με βάση την κοινή λογική λοιπόν, αν κάποιος έχει συμφέρον να ελέγξει τα πιθανά ελληνικά κοιτάσματα δεν είναι αυτός που δείχνουν τα δάχτυλα των συνωμοσιολόγων, των άλλων ηλιθίων και των πιθανών πληρωμένων κονδυλοφόρων και πολιτικών.
β) Ακόμη δεν έχουμε διαπιστώσει πως υπάρχει κάποιο σημαντικό κοίτασμα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Δυο - τρία μέτρια κοιτάσματα χρυσού που υπάρχουν έχουν καταστεί αιτία και αφορμή ενός άτυπου εμφυλίου για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.
Ας υποθέσουμε λοιπόν πως στην Ελλάδα θα βρούμε το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου όλων των εποχών. Γιατί είσαι βέβαιος πως αυτό θα μας λύσει τα προβλήματα και θα φέρει ευημερία;
Δεν χρειάζεται να έχεις ειδικές γνώσεις για να καταλάβεις πως ένας πλούσιος φυσικός πόρος από μόνος του δεν είναι αρκετός για να φέρει ευημερία. Αντιθέτως, συνήθως φέρνει δυστυχία.
Για παράδειγμα η Νιγηρία είναι πλούσια σε πετρέλαια, αλλά ο πληθυσμός ζει σε πολύ άσχημες συνθήκες και οι νέοι της δεν έχουν ευκαιρίες ούτε να προκόψουν οικονομικά, ούτε να αποκτήσουν ένα επίπεδο ζωής που θα τους επιτρέψει να έχουν αυτογνωσία και ικανοποιητική κατανόηση και ερμηνεία των όσων συμβαίνουν στον κόσμο με τα δεδομένα που προσφέρει ο πολιτισμός μας σήμερα (βιβλία, ενημέρωση, τέχνη, τεχνολογία...).
Καζακαστάν, Αζερπαϊτζαν, Αγκόλα, Βενεζουέλα, Ρωσία είναι χώρες με τεράστια έσοδα από υδρογονάνθρακες, αλλά το βιοτικό τους επίπεδο είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό και της Ελλάδας της κρίσης.
Ιαπωνία, Γερμανία, Φιλανδία, Αυστρία, Γαλλία είναι χώρες χωρίς σημαντικούς φυσικούς πόρους αναγκασμένες να εισάγουν πετρέλαιο, αέριο, μέταλλα κλπ, αλλά έχουν πολύ υψηλό επίπεδο υλικής ευημερίας αλλά και κοινωνικής και πνευματικής.
Επίσης υπάρχουν και χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νορβηγία που έχουν και πλούσιους φυσικούς πόρους και ευημερία των πολιτών τους.
Δεν είναι λοιπόν απαραίτητο μια χώρα που έχει πλούσιους φυσικούς πόρους να διαθέτει και υλική και κοινωνική ευημερία. Άρα, κάτι άλλο είναι αυτό που εξασφαλίζει την ευημερία.
Εσύ τι πιστεύεις; Αν στην Ελλάδα ανακαλύψουμε το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου, φυσικού αερίου ή χρυσού σε 10 με 20 χρόνια θα έχουμε πιο πολλές πιθανότητες να μοιάζουμε με την Νορβηγία ή την Νιγηρία;
Εγώ τείνω προς την πεποίθηση πως θα κινδυνεύουμε να μοιάζουμε με τη Νιγηρία.
Οι πλούσιοι φυσικοί πόροι είναι ευχή και κατάρα. Αν πέσουν σε μια χώρα χωρίς ισχυρό θεσμικό πλαίσιο και υψηλό επίπεδο κοινωνικής συνείδησης το πιθανότερο είναι να την καταστρέψουν ολοσχερώς.
Στην Ελλάδα στα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας έχουμε 5 χρεοκοπίες και μια ντουζίνα πολιτικά πραξικοπήματα και δυο, τρεις εμφυλίους. Στο ίδιο διάστημα είχαμε 3-4 φορές εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε τρόικες προκειμένου να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά μας ( π.χ. Τωρινή Τρόικα, Πόρτερ του σχεδίου Μάρσαλ, Εδουάρδος Λω κλπ.).
Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποια μεθόδευση ή συνωμοσία να υφαρπάξουν τους φυσικούς μας πόρους. Για την ακρίβεια ακόμη δεν ξέρουμε αν υπάρχουν τέτοιοι φυσικοί πόροι που να αξίζουν τον κόπο στην Ελλάδα.
Επιπλέον πιστεύω πως η ευημερία μιας κοινωνίας, άρα και των παιδιών μας, εξαρτάται από την ανάλογη θεσμική, πολιτική και κοινωνική οργάνωση της κοινωνίας.
Θεωρώ τη μόρφωση, την εργατικότητα, τη ροπή στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία σαν σημαντικότερους συντελεστές στο να αποκτήσει μια χώρα ευημερία παρά την ανακάλυψη πετρελαίου, φυσικού αερίου ή χρυσού.
Κατ’ αυτήν την έννοια η προσέγγιση και παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη των ανεπτυγμένων δημοκρατιών είναι πιο σημαντικός παράγοντας για την ευημερία της από το πετρέλαιο.
Η Ε.Ε. και το ευρώ αποτελούν μια ευκαιρία για να παραμείνει η Ελλάδα στην κατηγορία των ανεπτυγμένων κοινωνιών και κοινωνιών. Η ΕΕ διαθέτει το Ευρωκοινοβούλιο που νομοθετεί για όλες τις χώρες που μετέχουν. Αυτό είναι σημαντικό για την Ελλάδα και ας έχει εκχωρήσει εθνική κυριαρχία, όπως έχω ξαναπεί στα πλαίσια της συγκυριαρχίας.
Π.χ. το ίδιο περίπου έκανε η Κρήτη όταν προσχώρησε στην Ελλάδα πριν ένα αιώνα. Η ελληνική κυβέρνηση και Βουλή αποφασίζει και για την Κρήτη, αλλά η τελευταία μετέχει ισότιμα στη δημοκρατική πολιτεία με τους βουλευτές της κλπ.
Δεν έχουμε κάνει κατοχή στην Κρήτη, έστω και αν κάποτε η κεντρική κυβέρνηση την αδικεί για το κοινό των Ελλήνων καλό.
Το ευρώ λοιπόν είναι πολιτική επιλογή κυρίως και δευτερευόντως νομισματική. Φυσικά σε αυτή τη σχέση εμείς έχουμε να μάθουμε από τους άλλους εντός της Ευρωζώνης και οι άλλοι από εμάς. Κάπου στη μέση είναι το σημείο συνύπαρξης.
Επειδή δεν θέλω να πεινάω σε 10 χρόνια και θέλω επίσης τα παιδιά μου να ζήσουν σε μια κοινωνία με αξιοκρατία, δημοκρατικούς θεσμούς και ευημερία, υποστηρίζω τις απόψεις που υποστηρίζω.
Οι Γερμανοί είναι η μεγαλύτερη δύναμη εντός της Ευρωζώνης και είναι επίσης και η χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό. Κατά συνέπεια έχουν βαρύνοντα ρόλο.
Οι Γερμανοί επίσης έχουν ισχυρό συμφέρον να διατηρηθεί η Ευρωζώνη. Μέσω αυτής μπορούν να συνυπάρξουν και να επηρεάζουν τις παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις καλύτερα απ’ ό,τι μόνοι τους. Προσωπικά νομίζω πως επειδή Κίνα, Ινδία, Αφρική, Νότιος Αμερική αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα στις παγκόσμιες εξελίξεις, Ευρώπη και ΗΠΑ θα χρειαστούν να συνενώσουν πολιτικά, οικονομικά και νομισματικά τις περιφέρειες τους για να μην χάσουν την ισχύ τους. Ευρώπη και ΗΠΑ μοιράζονται τις ίδιες κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές αξίες καθώς αμφότερες είναι παιδιά του πολιτισμού που δρομολόγησαν ο Πρωταγόρας, ο Επίκουρος, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας και ο Ιησούς.
Δεν πιστεύω λοιπόν πως η Γερμανία ή κάποιος άλλος στην ευρωζώνη επιβουλεύεται το φυσικό μας πλούτο, που δεν ξέρουμε πόσο και που υπάρχει, αν υπάρχει. Δεν επιβουλεύονται τον πλούτο μας όχι επειδή ελέγχουν επιτυχώς την αρπακτικότητα που χαρακτηρίζει την ανθρώπινη φύση ως άτομα και ως έθνη, αλλά γιατί αυτά που θα χάσουν με τη διάλυση της Ευρωζώνης θα είναι περισσότερα. Τους συμφέρει να υπάρχει και μια πηγή ενέργειας εντός Ευρωζώνης και καθόλου τα 5-6 δισ. το χρόνο πιθανά κρατικά έσοδα. Θα μπορούσαν να πληρώνουν μάλιστα το ποσό αυτό προκειμένου να υπάρχει μια επιπλέον πηγή που συνεισφέρει στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και τις χαμηλές τιμές.
Δεν εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, αλλά τα κίνητρά του. Φοβάμαι απλά την ευκολοπιστία και τη βλακεία τους.
Ειλικρινά προτιμώ τα παιδιά μου να ζήσουν σε μια ανεπτυγμένη ευνομούμενη χώρα, με δημοκρατικούς θεσμούς και αξιοκρατία παρά να κληρονομήσουν τα πετρέλαια (που δεν έχω άλλωστε...). Με αντιλαμβάνεσαι ή πιστεύεις πως κάποιος με πληρώνει να λέω πράγματα τα οποία δεν πιστεύω, όπως πιστεύουν αρκετοί ομοϊδεάτες σου;
ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ
β) Είναι επίσης προφανές πως πιστεύεις πως η Ελλάδα κάθεται πάνω σε κάποιο τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου ή αερίου, αρκετό για να ζούμε εμείς και τα δισέγγονα μας πλουσιοπάροχα.
α) Υπάρχουν παραγωγοί και καταναλωτές πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Οι παραγωγοί ενδιαφέρονται να πουλήσουν σε ακριβότερες τιμές και οι καταναλωτές σε φθηνότερες. Καταναλωτές είναι σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες ενώ παραγωγοί η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λιβύη, η Νορβηγία κλπ.
Το μέλημα των καταναλωτών και των κυβερνήσεών τους είναι πως θα έχουν ταυτόχρονα πολλές προσφορές από διαφορετικές πηγές προκειμένου να πετύχουν χαμηλές τιμές, αν είναι δυνατόν και οριακές πάνω από το κόστος ή και κάτω από αυτό. Μέλημα των κυβερνήσεων των ανεπτυγμένων χωρών είναι η απρόσκοπτη προσφορά, γι’ αυτό μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η διατήρηση των διόδων ανοιχτών.
Τώρα αν η Ελλάδα βρει π.χ. ένα κοίτασμα πετρελαίου αξίας 1 τρισ. ευρώ σε σημερινές τιμές 90 δολ. το βαρέλι. Αυτό σημαίνει πως αν το κόστος εξόρυξης είναι π.χ. στα 30 δολ. η αξία του κοιτάσματος πέφτει στα 600 δισ. δολάρια περίπου. Αν το κράτος εντός της επικράτειας του οποίου βρέθηκε το κοίτασμα εισπράττει περίπου 30% επί της αξίας μιλάμε για 200 δισ. δολάρια σε 20-30 χρόνια. Ήτοι, 6,6 δισ. το χρόνο. Είναι ένα σημαντικό ποσό για τον ελληνικό προϋπολογισμό των 40-50 δισ. εσόδων το χρόνο και των 40+ δισ. το χρόνο δαπανών για συντάξεις και μισθούς...
Αν σε δέκα χρόνια η τιμή του πετρελαίου πέσει εκεί που ήταν το 1999, το κοίτασμα με 30 δολ. κόστος εξόρυξης θα παράγει ζημιά.
Για μια χώρα όπως π.χ. η Γερμανία, τα 6 δισ. το χρόνο τα εισπράττει μόνο από τον φόρο εισοδήματος και φόρο προστιθέμενης αξίας μιας μόνο αυτοκινητοβιομηχανίας. Το πιθανό ελληνικό αέριο ή πετρέλαιο την ενδιαφέρει σαν μια εναλλακτική πηγή από τις 3-4 προκειμένου ο ανταγωνισμός να δημιουργεί ανταγωνιστικές τιμές.
Η κατοχή και εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων θα είχε μεγαλύτερο κόστος παρά όφελος για μια μεγάλη βιομηχανική χώρα. Για τις ανεπτυγμένες χώρες αξία έχει ο έλεγχος της ομαλής ροής της ενέργειας, όχι η κατοχή, ούτε το ποσοστό κέρδους του κράτους κατόχου ή της εταιρείας εξόρυξης. Όφελος π.χ. θα είχε για τη Ρωσία που θέλει να πετύχει μονοπωλιακές συνθήκες στην Ευρώπη για να κρατά υψηλά τις τιμές ή για την Τουρκία κλπ.
Η αξία για την Ελλάδα είναι περισσότερο γεωστρατηγική γιατί προσφέρει μια εναλλακτική πηγή παρά οικονομική. Σαν γεωστρατηγική αυξάνει τους λόγους να περιμένουν να συγκλίνει με το μέσο όρο της Ευρώπης και να παραμένει στην Ευρωζώνη ή την θέλουν στο ΝΑΤΟ κλπ με αντάλλαγμα την ασφάλειά της.
Με βάση την κοινή λογική λοιπόν, αν κάποιος έχει συμφέρον να ελέγξει τα πιθανά ελληνικά κοιτάσματα δεν είναι αυτός που δείχνουν τα δάχτυλα των συνωμοσιολόγων, των άλλων ηλιθίων και των πιθανών πληρωμένων κονδυλοφόρων και πολιτικών.
β) Ακόμη δεν έχουμε διαπιστώσει πως υπάρχει κάποιο σημαντικό κοίτασμα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Δυο - τρία μέτρια κοιτάσματα χρυσού που υπάρχουν έχουν καταστεί αιτία και αφορμή ενός άτυπου εμφυλίου για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.
Ας υποθέσουμε λοιπόν πως στην Ελλάδα θα βρούμε το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου όλων των εποχών. Γιατί είσαι βέβαιος πως αυτό θα μας λύσει τα προβλήματα και θα φέρει ευημερία;
Δεν χρειάζεται να έχεις ειδικές γνώσεις για να καταλάβεις πως ένας πλούσιος φυσικός πόρος από μόνος του δεν είναι αρκετός για να φέρει ευημερία. Αντιθέτως, συνήθως φέρνει δυστυχία.
Για παράδειγμα η Νιγηρία είναι πλούσια σε πετρέλαια, αλλά ο πληθυσμός ζει σε πολύ άσχημες συνθήκες και οι νέοι της δεν έχουν ευκαιρίες ούτε να προκόψουν οικονομικά, ούτε να αποκτήσουν ένα επίπεδο ζωής που θα τους επιτρέψει να έχουν αυτογνωσία και ικανοποιητική κατανόηση και ερμηνεία των όσων συμβαίνουν στον κόσμο με τα δεδομένα που προσφέρει ο πολιτισμός μας σήμερα (βιβλία, ενημέρωση, τέχνη, τεχνολογία...).
Καζακαστάν, Αζερπαϊτζαν, Αγκόλα, Βενεζουέλα, Ρωσία είναι χώρες με τεράστια έσοδα από υδρογονάνθρακες, αλλά το βιοτικό τους επίπεδο είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό και της Ελλάδας της κρίσης.
Ιαπωνία, Γερμανία, Φιλανδία, Αυστρία, Γαλλία είναι χώρες χωρίς σημαντικούς φυσικούς πόρους αναγκασμένες να εισάγουν πετρέλαιο, αέριο, μέταλλα κλπ, αλλά έχουν πολύ υψηλό επίπεδο υλικής ευημερίας αλλά και κοινωνικής και πνευματικής.
Επίσης υπάρχουν και χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νορβηγία που έχουν και πλούσιους φυσικούς πόρους και ευημερία των πολιτών τους.
Δεν είναι λοιπόν απαραίτητο μια χώρα που έχει πλούσιους φυσικούς πόρους να διαθέτει και υλική και κοινωνική ευημερία. Άρα, κάτι άλλο είναι αυτό που εξασφαλίζει την ευημερία.
Εσύ τι πιστεύεις; Αν στην Ελλάδα ανακαλύψουμε το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου, φυσικού αερίου ή χρυσού σε 10 με 20 χρόνια θα έχουμε πιο πολλές πιθανότητες να μοιάζουμε με την Νορβηγία ή την Νιγηρία;
Εγώ τείνω προς την πεποίθηση πως θα κινδυνεύουμε να μοιάζουμε με τη Νιγηρία.
Οι πλούσιοι φυσικοί πόροι είναι ευχή και κατάρα. Αν πέσουν σε μια χώρα χωρίς ισχυρό θεσμικό πλαίσιο και υψηλό επίπεδο κοινωνικής συνείδησης το πιθανότερο είναι να την καταστρέψουν ολοσχερώς.
Στην Ελλάδα στα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας έχουμε 5 χρεοκοπίες και μια ντουζίνα πολιτικά πραξικοπήματα και δυο, τρεις εμφυλίους. Στο ίδιο διάστημα είχαμε 3-4 φορές εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε τρόικες προκειμένου να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά μας ( π.χ. Τωρινή Τρόικα, Πόρτερ του σχεδίου Μάρσαλ, Εδουάρδος Λω κλπ.).
Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποια μεθόδευση ή συνωμοσία να υφαρπάξουν τους φυσικούς μας πόρους. Για την ακρίβεια ακόμη δεν ξέρουμε αν υπάρχουν τέτοιοι φυσικοί πόροι που να αξίζουν τον κόπο στην Ελλάδα.
Επιπλέον πιστεύω πως η ευημερία μιας κοινωνίας, άρα και των παιδιών μας, εξαρτάται από την ανάλογη θεσμική, πολιτική και κοινωνική οργάνωση της κοινωνίας.
Θεωρώ τη μόρφωση, την εργατικότητα, τη ροπή στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία σαν σημαντικότερους συντελεστές στο να αποκτήσει μια χώρα ευημερία παρά την ανακάλυψη πετρελαίου, φυσικού αερίου ή χρυσού.
Κατ’ αυτήν την έννοια η προσέγγιση και παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη των ανεπτυγμένων δημοκρατιών είναι πιο σημαντικός παράγοντας για την ευημερία της από το πετρέλαιο.
Η Ε.Ε. και το ευρώ αποτελούν μια ευκαιρία για να παραμείνει η Ελλάδα στην κατηγορία των ανεπτυγμένων κοινωνιών και κοινωνιών. Η ΕΕ διαθέτει το Ευρωκοινοβούλιο που νομοθετεί για όλες τις χώρες που μετέχουν. Αυτό είναι σημαντικό για την Ελλάδα και ας έχει εκχωρήσει εθνική κυριαρχία, όπως έχω ξαναπεί στα πλαίσια της συγκυριαρχίας.
Π.χ. το ίδιο περίπου έκανε η Κρήτη όταν προσχώρησε στην Ελλάδα πριν ένα αιώνα. Η ελληνική κυβέρνηση και Βουλή αποφασίζει και για την Κρήτη, αλλά η τελευταία μετέχει ισότιμα στη δημοκρατική πολιτεία με τους βουλευτές της κλπ.
Δεν έχουμε κάνει κατοχή στην Κρήτη, έστω και αν κάποτε η κεντρική κυβέρνηση την αδικεί για το κοινό των Ελλήνων καλό.
Το ευρώ λοιπόν είναι πολιτική επιλογή κυρίως και δευτερευόντως νομισματική. Φυσικά σε αυτή τη σχέση εμείς έχουμε να μάθουμε από τους άλλους εντός της Ευρωζώνης και οι άλλοι από εμάς. Κάπου στη μέση είναι το σημείο συνύπαρξης.
Επειδή δεν θέλω να πεινάω σε 10 χρόνια και θέλω επίσης τα παιδιά μου να ζήσουν σε μια κοινωνία με αξιοκρατία, δημοκρατικούς θεσμούς και ευημερία, υποστηρίζω τις απόψεις που υποστηρίζω.
Οι Γερμανοί είναι η μεγαλύτερη δύναμη εντός της Ευρωζώνης και είναι επίσης και η χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό. Κατά συνέπεια έχουν βαρύνοντα ρόλο.
Οι Γερμανοί επίσης έχουν ισχυρό συμφέρον να διατηρηθεί η Ευρωζώνη. Μέσω αυτής μπορούν να συνυπάρξουν και να επηρεάζουν τις παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις καλύτερα απ’ ό,τι μόνοι τους. Προσωπικά νομίζω πως επειδή Κίνα, Ινδία, Αφρική, Νότιος Αμερική αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα στις παγκόσμιες εξελίξεις, Ευρώπη και ΗΠΑ θα χρειαστούν να συνενώσουν πολιτικά, οικονομικά και νομισματικά τις περιφέρειες τους για να μην χάσουν την ισχύ τους. Ευρώπη και ΗΠΑ μοιράζονται τις ίδιες κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές αξίες καθώς αμφότερες είναι παιδιά του πολιτισμού που δρομολόγησαν ο Πρωταγόρας, ο Επίκουρος, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας και ο Ιησούς.
Δεν πιστεύω λοιπόν πως η Γερμανία ή κάποιος άλλος στην ευρωζώνη επιβουλεύεται το φυσικό μας πλούτο, που δεν ξέρουμε πόσο και που υπάρχει, αν υπάρχει. Δεν επιβουλεύονται τον πλούτο μας όχι επειδή ελέγχουν επιτυχώς την αρπακτικότητα που χαρακτηρίζει την ανθρώπινη φύση ως άτομα και ως έθνη, αλλά γιατί αυτά που θα χάσουν με τη διάλυση της Ευρωζώνης θα είναι περισσότερα. Τους συμφέρει να υπάρχει και μια πηγή ενέργειας εντός Ευρωζώνης και καθόλου τα 5-6 δισ. το χρόνο πιθανά κρατικά έσοδα. Θα μπορούσαν να πληρώνουν μάλιστα το ποσό αυτό προκειμένου να υπάρχει μια επιπλέον πηγή που συνεισφέρει στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και τις χαμηλές τιμές.
Δεν εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, αλλά τα κίνητρά του. Φοβάμαι απλά την ευκολοπιστία και τη βλακεία τους.
Ειλικρινά προτιμώ τα παιδιά μου να ζήσουν σε μια ανεπτυγμένη ευνομούμενη χώρα, με δημοκρατικούς θεσμούς και αξιοκρατία παρά να κληρονομήσουν τα πετρέλαια (που δεν έχω άλλωστε...). Με αντιλαμβάνεσαι ή πιστεύεις πως κάποιος με πληρώνει να λέω πράγματα τα οποία δεν πιστεύω, όπως πιστεύουν αρκετοί ομοϊδεάτες σου;
ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ
Πηγή
2 σχόλια:
Προς τον αρθρογράφο: Τι να την κάνω τέτοια ελευθερία που δεν έχει κάμια απολύτως διαφορά από τη σκλαβιά..Για ποια μόρφωση μιλάτε; Μήπως για τη παιδεία που θα διδάσκονται τα παιδιά μας με τις ευλογίες της Ε.Ε.; Πραγματικά το μόνο που μπορώ να πω είναι ΗΣΥΧΙΑ μην ξυπνήσουμε τους νεοέλληνες από την υλική τους ευδαιμονία..Ντροπή και πάλι ντροπή που περιμένουμε τη σωτηρία από την Ε.Ε. Είθε να βοηθήσει ο Θεός το έθνος μας, ως πραγματικός Σωτήρας..Και κλείνω με μια αφιέρωση του μεγάλου στρατηγού Μακρυγιάννη: "...Ρωμαίγικον δεν φτιάχνεται χωρίς ούλλοι να θυσιάσουν αρετήν και πατριωτισμόν. Και χωρίς να πάψει η μέσα, η δική μας τυραγνία. Και βγήκαν τώρα κάτι δικοί μας κυβερνήτες, Έλληνες, σπορά της Εβραιουργιάς, που είπαν να μας σβήσουν την Αγία Πίστη, την Ορθοδοξία, διότι η Φραγκιά δεν μας θέλει με τέτοιο ντύμα Ορθόδοξον. Και εκάθησα και έκλαιγα δια τα νέα παθήματα..."
Y.Γ. Προς Τρελογιάννη: Αν και τα άρθρα σας στη πλειονότητά τους είναι εξαιρετικά, το συγκεκριμένο με εξέπληξε δυσάρεστα...
Ελάτε τώρα..την άποψη του λέει τεκμηριωμένα και ειρηνικά δεν την υιοθετούμε κιόλας!
Δημοσίευση σχολίου