Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Υπάρχει ελληνικός κινηματογράφος;


Οκτώ νέοι έλληνες σκηνοθέτες αναζητούν τα πραγματικά ίχνη του στο Μέγαρο Μουσικής
Υπάρχει ελληνικός κινηματογράφος;
Οι σκηνοθέτες Σύλλας Τζουμέρκας (αριστερά) και Γιώργος Ζώης (δεξιά) θα λάβουν μέρος στο «χαλαρό» συμπόσιο. Ανάμεσά τους οι σκηνοθέτες Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη και Φίλιππος Τσίτος



 
Χωρίς ίχνος ακαδημαϊσμού αλλά με το επικοινωνιακό πάθος που οφείλει να έχει κάθε δημιουργός, οκτώ νέοι έλληνες σκηνοθέτες αναζητούν τα πραγματικά ίχνη του νέου ελληνικού κινηματογράφου σε μια διαφορετικού τύπου εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ταινίες γυρίζονται στην Ελλάδα και μάλιστα αρκετές. Υπάρχει όμως στ' αλήθεια «νέο» ελληνικό σινεμά; Μπορούμε όντως να μιλάμε για ένα νέο ρεύμα, για ένα «νέο ελληνικό κύμα», αυτό που στο εξωτερικό έχουν ήδη βαφτίσει weird greek cinema; Καμία αντίρρηση για τις βραβεύσεις ελλήνων σκηνοθετών σε διεθνή φεστιβάλ, αρχής γενομένης από τον «Κυνόδοντα» που εκτόξευσε την ελληνική κινηματογραφία ως τα Οσκαρ;

Ωστόσο το ερώτημα παραμένει: μιλάμε για μια «νέα εθνική σχολή» ή απλώς για μια σύμπτωση, απόρροια των χαλεπών καιρών μας; Αρκεί στ' αλήθεια απλώς και μόνον η «αντάρτικη» λογική γυρίσματος που τελικά - πέρα από το ίδιο το πάθος - είναι και το μόνο στοιχείο που πραγματικά ενώνει τους περισσότερους Ελληνες που κάνουν σήμερα σινεμά; Είναι αρκετό να γυρίσει κάποιος αυτό που τον καίει, εδώ και τώρα, με μια κάμερα στο χέρι, παρέα με τους φίλους του και τις περισσότερες φορές... τσάμπα;

Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν την Πέμπτη 7 Μαρτίου το απόγευμα στο πλαίσιο της σειράς Megaron Plus, στο Μέγαρο Μουσικής, οκτώ νέοι έλληνες δημιουργοί του σινεμά, εκπρόσωποι μιας φρέσκιας γενιάς κινηματογραφιστών που έχει ήδη διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ όπως της Βενετίας, του Λοκάρνο και του Βερολίνου.

Οι Γιώργος Ζώης, Σύλλας Τζουμέρκας, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Γιώργος Γεωργόπουλος, Γιάννης Σακαρίδης, Ηλίας Δημητρίου, Νεριτάν Ζιντζιρία και Ελίνα Ψύκου καλούνται να μιλήσουν για το ελληνικό σινεμά κατά τη διάρκεια ενός «συμποσίου», του οποίου όρος απαράβατος θα είναι η παντελής απουσία ακαδημαϊσμού.

Η πρωτοτυπία του εγχειρήματος άλλωστε είναι ότι οι παραπάνω σκηνοθέτες δεν θα μιλήσουν για τις δικές τους ταινίες αλλά για έργο κάποιου συναδέλφου τους. Κατ' αυτόν τον τρόπο φιλοδοξία της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της θεματικής και αισθητικής ποικιλομορφίας του σύγχρονου (αντάρτικου) ελληνικού κινηματογράφου.

Η εκδήλωση δεν απευθύνεται μόνον στους ανθρώπους του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου. Φιλοδοξεί όχι απλώς να προσελκύσει τους «συνήθεις υπόπτους», τους εξοικειωμένους με τα κινηματογραφικά μας πράγματα, αλλά κυρίως ένα κοινό φιλόμουσο και φιλότεχνο, που δεν έχει μυηθεί ακόμη στο ελληνικό σινεμά.

Πριν από τις ομιλίες των νέων δημιουργών θα προβληθεί ένα βίντεο-συρραφή με τα τρέιλερ των ταινιών των ομιλητών το οποίο θα συνοψίζει το σύγχρονο ελληνικό σινεμά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν δύο ταινίες μικρού μήκους των βραβευμένων μικρομηκάδων Γ. Ζώη και Ν. Ζιντζιρία ενώ στο τέλος των ομιλιών θα ξεκινήσει μια χαλαρή συζήτηση στην οποία θα συμμετέχει ενεργά και το κοινό.

Η σύλληψη της εκδήλωσης είναι των δημοσιογράφων Ευάννας Βενάρδου και Γιάννη Ζουμπουλάκη οι οποίοι θα κάνουν και τον συντονισμό της. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας & Τεχνολογίας http://webcast.grnet.gr/ (πληροφορίες στο τηλ. 210 7282 717).

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Πέμπτη 7 Μαρτίου, ώρα 19.00.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30.

Δεν υπάρχουν σχόλια: