Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Π. Λαφαζάνης: Δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε»


Μια πρωινή δήλωση-βόμβα εξαπέλυσε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας έχει ξεκινήσει μια ανένδοτη πορεία και περιοδεύει σε όλη τη χώρα ο κ. Λαφαζάνης με λίγα λόγια είπε ότι ακόμη είναι ανέκδοτο η ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα είπε μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΑΝΤ1:
«Εγώ δεν κοροϊδεύω τον κόσμο. Δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε».
Όταν θα είστε έτοιμοι, το ξανασυζητάμε λοιπόν…
Η συγκυρία στην οποία γίνεται η δήλωση έχει τη σημασία της, καθώς ενδεχόμενη μη ψήφιση των μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα, θα σημάνει την πτώση της Κυβέρνησης, τη διενέργεια εκλογών και θα ανοίγει διάπλατα την προοπτική ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πράγμα που σημαίνει ότι θα κληθεί να διαχειριστεί την κρίση και τη δανειακή σύμβαση, να κάνει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τους δανειστές.
Αντί της τρικομματικής Κυβέρνησης θα υπάρχουν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ με τις αγεφύρωτες διαφορές. Η μετεξέλιξη του σε ενιαίο κόμμα, προσκρούει στη πολιτική αντίληψη του πυρήνα των στελεχών του Αριστερού Ρεύματος αντιτάσσεται σε αυτή την κορυφαία επιλογή.
Σπάνια ένας πολιτικός έχει την τόλμη να κάνει μια τέτοια δήλωση για τον πολιτικό φορέα που εκπροσωπεί.  Η «βίαιη» μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα διαμαρτυρίας σε κόμμα εξουσίας, έχει αφήσει σημαντικά κενά ως προς την ιδεολογική του ταυτότητα. Τη στιγμή αυτή αποτελεί ένα κράμα νεοκομμουνιστών, ανένταχτων αριστερών και πρώην πασόκων.
Ένα μέτωπο διαμαρτυρίας είναι επιτυχημένο όταν παίρνει τη μέγιστη δυνατή έκταση, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με ένα κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο η ομοιογένεια είναι προαπαιτούμενο.
Κάτω υπό αυτό το πρίσμα, η στάση της ΔημΑρ προσλαμβάνει νέες διαστάσεις, καθώς η αποχώρηση της από την Κυβέρνηση, φέρνει κοντά στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δηλώνει δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου ανέτοιμος.
Τρία είναι τα ενδεχόμενα: είτε ο ΣΥΡΙΖΑ εμμέσως παραδέχεται ότι στην παρούσα φάση δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε κάτι παραπάνω από τους δανειστές, είτε η προοπτική ανάληψης της εξουσίας και των ιστορικών ευθυνών έχει προκαλέσει ίλιγγο στην Κουμουνδούρου, είτε πρόκειται για τη δημοσιοποίηση των ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών που ενσωματώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πιθανόν να ισχύουν -όχι στον ίδιο βαθμό- και τα τρία ενδεχόμενα.
M.O.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: