Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ντάνιελ Στάινφορθ για το Spiegel Online, το Άγιον Όρος δέχεται πολύ μεγαλύτερη εισροή Ελλήνων επισκεπτών απ’ ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια – και δεν αναφερόμαστε μόνο σε ευσεβείς πιστούς, αλλά και σε ανθρώπους οι οποίοι ψάχνουν απλώς ένα ολιγοήμερο καταφύγιο από την Ελλάδα της κρίσης.
Ο δημοσιογράφος δεν επικεντρώνεται τόσο στους αριθμούς των επισκεπτών, όσο στην προσωπική εντύπωση που του έκανε η επίσκεψή του στο όρος. Όπως συχνά συμβαίνει με τους ευρωπαίους επισκέπτες, δεν είχε δει ποτέ ξανά τίποτα παρόμοιο: η λιτή ζωή «εκτός τόπου» και «εκτός χρόνου», η παρθενία της φύσης, η απουσία οποιαδήποτε πολυτέλειας ή ακόμα και ηλεκτρισμού σε κάποιες μονές και σκήτες, το άβατο όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά και τα θηλυκά θηλαστικά πλην γατών, η ανυπακοή των μοναχών στην ευρωπαϊκή ένωση. Τον εντυπωσιάζει η δυνατότητα των μοναχών να ζουν εκτός χρόνου: η προσωπική τους σχέση και ευλάβεια με τους Ρωμαίους αυτοκράτορες της Κωνσταντινουπόλεως, η καχυποψία απέναντι στους δυτικοευρωπαίους λόγω της πρώτης Αλώσεως της Πόλεως 800 χρόνια πίσω. Η παρουσία της σημαίας μιας αυτοκρατορίας που δεν υπάρχει πια δίπλα στην σημαία ενός σύγχρονου έθνους κράτους. Η άλλη ημερομηνία και ο άλλος τρόπος καταμέτρησης των ωρών, μόλις περάσει κανείς το όριο της Ουρανούπολης.
Μιλά με τον επιχειρηματία που έρχεται στο Όρος για «να ξεχάσει τον υλικό κόσμο». Με τον διαμένοντα στην Γερμανία Ρουμάνο, που θα παραμείνει για ένα τρίμηνο στην σκήτη Αγίου Ανδρέου διακονώντας το μοναστήρι, θεωρώντας το Όρος «ό,τι πιο κοντά στον παράδεισο».
Το άρθρο δεν θα μπορούσε παρά να περιέχει αναφορά στο ''σκάνδαλο'' της Μονής Βατοπεδίου.
Και, εν τέλει, διαπνέεται από μια αμηχανία. Το Spiegel δεν ξέρει πώς ακριβώς να χειριστεί την «ιδιαιτερότητα» του Όρους – και γι’ αυτό περιορίζεται στην περιγραφή του. «Όλο το σκηνικό είναι γαλήνιο μέχρις τελειότητος», γράφει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου